Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

НОЋ МУЗЕЈА У БИБЛИОТЕЦИ

Као и сваке године, сада већ традиционално, у суботу 20. маја 2017. године, Народна библиотека „Стеван Сремац” ће се својим учешћем, програмима из области културе, едукативног и забавног карактера, придружити манифестацији „Ноћ музеја”.
У „Ноћи музеја” водимо вас у свет где се прожимају и допуњују уметност речи и уметност нота. Тако ће се у 18.00 сати у Библиотеци сусрети бројни књижевници и музичари. У књижевном делу програма наступиће чланови Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша, док ће у музичком делу програма наступити: Хор „Чаролија”, Сара Јоргачијевић, Сања Костић, Петра Благојевић и Уна Димитријевић.
Вече се одвија у реализацији Народне библиотеке „Стеван Сремац”, Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша и Хора „Чаролија”, под руководством Гордане Стаменковић.
Од 20.00 часова, у сарадњи са Међународним удружењем „Палански арт”, у холу Библиотеке биће отворена изложба графика јапанске уметнице Кијо Вада која је до сада имала бројне самосталне изложбе у земљи и иностранству. Говорећи о њеним графикама, Звонимир Костић Палански запажа: „Оно што на први поглед примећујем листајући графичке листове јапанске уметнице Кијо Вада, то је да она не трага за својом инспирацијом у свету фигурације, иако у њима има и асоцијативних момената који нас могу завести, већ је вешто налази у стварима које непрестано мењају свој облик и ток као што су вода, ветар и мириси. (…) Неке њене графике ми се чине као да су саткане од разноврсних мириса, које је једино Кијо могла да уочи како се ковитлају у ваздуху, и свакоме мирису дала је једну боју. За ове слике, топле и меке, може се рећи да су поетичне, мисаоне и дубоко интимне. И зато мислим да се могу најдубље проживети уз музику Шопена, јер је и она таква – поетична, мисаона и дубоко интимна.”
Поред ове изложбе, имаћемо још једну поставку. У пасажу Библиотеке биће постављена изложба поводом обележавања сто двадесет пет година од оснивања Српске књижевне задруге. Посетиоци ће моћи да се информишу о правилима постојања овог књижевног и културног средишта, њеним историјатом као и насловима Српске књижевне задруге који се налазе у нашем фонду. Аутори изложбе су Сузана Станковић, Маја Новаковић и Љубиша Николић.

Добро дошли!

  20.05.2017.  |    21:43