Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

Представљена књига о духовном сјају царског града Призрена Леле Марковић

„Ова књига је начин да се, у ова тешка и пресудна времена, спаси од заборава све оно што је Призрен био а чинили су га, уз светиње и историју, и људи који су добро знали да у временима тешких искушења, чувајући своју веру и национални идентитет, своју дужност стављају испред свог интереса. Тако су постали светионик нашој деци у временима којa долазе.”
Лела Марковић

Вечерас је у Народној библиотеци „Стеван Сремац” представљена књига о духовном сјају царског града Призрена Леле Марковић, која говори о знаменитим Призренцима од 14. века до краја Другог светског рата, хрестоматија „Призренски поменик”. Представљене су најважније личности из историје, културе, просветарства и других области, рођене у Призрену или везане за овај крај животом и делом, које су оставиле траг у вери, борби за очување националног идентитета и језика, уметности и другим областима материјалног и духовног живота. Написи о личностима су дати хроничарски, изузимајући текст о патријарху Павлу, којим се и завршава овај поменик. Дакле, вишевековна прича о Призрену и знаменитим Призренцима почиње и завршава се у овој хрестоматији представљањем тројице његових највећих духовника: Светог Петра Коришког, првог српског патријарха Светог Јоаникија Другог и последњег преминулог патријарха Павла. Међу седамдесет седам дужих или краћих биографија угледних Призренаца налази се и биографија прве учитељице у Нишу Анастасије Насте Димитријевић. Текстови су преузимани из различитих извора и од бројних аутора (близу осамдесет извора), што је изнедрило неку врсту малог призренског биографског лексикона. „Са њим се госпођа Лела Марковић једном за свагда исказала, не само као врсни сакупљач и приређивач грађе већ и као истраживач, и зашто не рећи, поуздани проучавалац”, истакао је Милован Богавац.
Поред тога, како каже Ђорђе Јевтић: „Са сабраним текстовима о њима на једном месту, ова поменичка књига може да послужи и као својеврсна литература будућим истраживачима призренске прошлости. Јер, она није поменик само о знаменитим људима, већ се кроз њихову биографију и догађаје исписује својеврсна хроника која осликава стање и односе у Призрену и околини у безмало миленијумском размаку”.
О књизи су говорили: ректор Призренске богословије отац Милутин Тимотијевић, проф. др Драгиша Бојовић, проф. др Каменко Марковић, свештеник Дејан Крстић и приређивач Лела Марковић.

  18.03.2016.  |    10:10