Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

Представљен нови роман Милоша Петковића „Тајна старе воденице – Легенда о седам мачева”

Вечерас је у Народној библиотеци представљен нови роман Милоша Петковића „Тајна старе воденице – Легенда о седам мачева” аутора трилогија „Вукови судбине” и „Перунов хроничар”. Иако су епско-фантастични романи Милоша Петковића доживели велику популарност међу читалачком публиком, овог пута аутор је ипак одлучио да се опроба у другом жанру. Пред нама је авантуристички роман са елементима хорора, а према речима проф. др Ивана Драјзла и први српски ансамбл роман: „овај термин је позајмљен из кинематографије, где означава филм у којем не постоји један главни лик, већ више равноправних јунака. Ако уз то додамо и да сви његови јунаци већ имају више него добро познату историју, можемо унапред да се наслађујемо овом комбинацијом поп-културе и књижевности.”

У књизи се преплићу животи многих познатих ликова из света књижевности и историје, али посебан печат причи дају видарка са Ртња Искра Перуновић, познати британски писац и српски етнолог, влашка вештица Амалија и тројица вампира: Петар Благојевић, Арнаут Павле и Сава Савановић, који у Медвеђи, Кисиљеву и Зарожју чувају тајну стару неколико векова. Према речима Милице Вучковић: „Милош Петковић убедљиво креира нестварну стварност, оно што је једино у књижевности могуће, да делимично обистињује најдревнији сан о лаком путовању човека кроз времена и просторе, и у исте изазовне ситуације ставља књижевне ликове, односно, историјске личности које се у реалном времену нису могле познавати и води их право у Србију као жариште свих мистериозних дешавања.”

„Почетна идеја била је да се сви ови сјајни ликови нађу у једној причи, заједно, и покажу сав свој сјај, забаве читаоце и наставе да живе. Уколико сам успео у томе (а суд ће дати читаоци, наравно), онда поносно могу да кажем да сам остварио још један велики сан јер сам одрастао уз многе од ликова из ове књиге”, речи су Милоша Петковића.

Рецензије за роман потписали су фронтмен групе Ortodox Celts Аца Селтик, и проф. др Иван Драјзл. За насловницу се побринуо илустратор Игор Крстић, док је познати музичар Оливер Катић послужио као модел за израду портрета Саве Савановића, који се налази на полеђини књиге.

За музички део програма побринуо се Никола Митровић, певач бенда „Поп, херц, каро”.

  09.03.2016.  |    10:19