Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

Десетогодишњица Радионице цртаног филма

На Одељењу књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац” у Нишу, 12. децембра 2015. обележена је десетогодишњица Радионице цртаног филма. Свечаности је присуствовало око двадесеторо полазника некадашњих радионица, директорка Библиотеке Соња Шуковић, као и инструктори Дејан Дабић, Слободан Милошевић и Зоран Стефановић. Програм је отворио Дејан Дабић који се осврнуо на протекле године рада, а потом уручио признања, захвалнице за дугогодишњу сарадњу Народној библиотеци „Стеван Сремац” и Саши Луковић Васиљевић која је у време отварања Радионице била руководилац Одељења књиге за децу. Директорка Библиотеке и Саша су се захвалиле на добијеним признањима, евоцирале су успомене у вези са радом ове школе анимације и пожелеле да се ова сарадња настави у деценијама које предстоје. Уследила је пројекција неколико телевизијских прилога о Радионици из ранијих година, као и најуспешнијих анимираних филмова насталих под кровом Библиотеке. Након тога, приређен је коктел уз који је настављено дружење у изузетно пријатној атмосфери, пуној емоција.

„СЦФ`98” рад са децом отпочео је још 2004. у просторијама Црвеног крста, затим у Дому Војске Србије, да би од почетка 2005. дошао под окриље Библиотеке. Од тада, па све до данас, сваке суботе од 10 до 12 часова, бесплатно, у читаоници Одељења књиге за децу малишани имају прилике да под будним оком реномираних и искусних инструктора откривају тајне анимације. Кроз ову радионицу прошло је неколико стотина полазника, настало је на десетине филмова, који су учествовали на бројним фестивалима у земљи и иностранству (на фестивалу „Златни витез” у Русији награђен је филм „Несрећна Кафина”, на вараждинском „Вафију” филм „Гледаност”, на „Балканими” у Београду филм „Пронађи себе”, а на лазаревачком „Фестивалу хумора за децу” неколико пута је ова радионица освајала прво место).

Овом приликом Одељење књиге за децу се захваљује Дејану Дабићу, Сободану Милошевићу, Зорану Стефановићу и Сањи Лазетић на несебично уложеном знању, љубави и времену у рад са децом нашег града.

  12.12.2015.  |    08:39