Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

XII Фестивал поезије и прозе на дијалекту „Преображењско појање“

Синоћ је у Народној библиотеци „Стеван Сремац”, пред бројном публиком почео 12. Фестивал књижевног стваралаштва на народном говору „Преображењско појање”. Организатор Фестивала је Народна библиотека  „Стеван Сремац” Ниш у сарадњи са Нишким песничким кругом и Друштвом уметника „Светионик”. После поздравне речи којом се у име домаћина скупу обратила директорка нишке Народне библиотеке Соња Шуковић, „Преображењско појање” отворила је Павлина Михајленко, заменик в. д. начелника Управе за културу и информисање Града Ниша.
Овај оригинални дводневни празник народног говора и стваралаштва на дијалекту почео је песмом Етно-групе Верице Милутиновић која нас је музичком причом о Зони Замфировој увела у нов сегмент Фестивала – Нишко вече. Домаћин прве Нишке вечери био је уметнички пар Ивана и Мирољуб Рики Недовић, који су, као чланови Народног позоришта у Нишу, зналачки приступили свом глумачком задатку. На надахнутом и мелодичном нишком говору, створили су панораму и старог и новог Ниша, а као своје госте представили најуспешније ствараоце и аутентичне казиваче нишког говора. Чули смо: Мињу Илијеву, Славку Војиновић, Драгослава Петковића, Милутина Најдановића и Зорана Ђорђевића Кисија. Академски сликар Милован Пенков је, као аутор уметнички осликане лејке, доделио награду Фестивала „Преображењско појање” Мирољубу Рикију Недовићу за истраживање и неговање нишког говора. Награда „Слово хвале и захвале” припала је Верици Милутиновић и њеној певачкој етно-групи. Програм је водила Емилија Радмиловић.
Вечерас, на другој вечери Фестивала „Преображењско појање”, са почетком у 19 сати, биће представљени и награђени аутори из такмичарског дела ове манифестације.

Добро дошли!

  16.08.2023.  |    08:56