Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

Вести Одељења књиге за децу

Представници Одсека за изложбе и едукацију Народне банке Србије, Снежана Цвијетић и Игор Радишић, су у просторијама Одељења периодике и Одељења књиге за децу одржали од 25. до 27. маја шест радионица за младе о финансијској писмености, коју немају прилике да науче у оквиру редовног школског програма. Сто седамдесеторо ученика из: Економске школе, Гимназије „Светозар Марковић“, ОШ „Вожд Карађорђе“ и „Ратко Вукићевић“  учествовало је у причама о породичном буџету, проналажењу могућности за додатно зарађивање новца, историји новца, препознавању фалсификата, знаменитим личностима, чији се портрети налазе на нашим новчаницама… и о још много занимљивости из наше историје и света банкарства! Библиотека је на поклон добила изузетно вредна издања Народне банке Србије, а свим учесницима  уручени су сертификати о завршеној радионици. Снежана и Игор су слоганом да су „Библиотека и књига највеће банке и ризнице знања“ на најбољи могући начин промовисали свог домаћина и читање.

Књигу М. Манинга и Б. Гренстрома Чуда ми чуда: Порука у боци, прича о рециклаж


и – интерпретирала је у оквиру програма Читај ми, причај ми… 19. маја, занимљиво и сликовито, а помало и драматично, мама  Милица Бугарин. Пошто су учесници ове радионице прошле недеље одлучили да „спасу свет“, сазнали су овога пута шта га све загађује, како да му помогну и како да искористе и поново употребе предмете и материјале, које би иначе избацили из куће, па су направили  од картонских држача за тоалет папир играчке. Жито, које су малишани засадили на прошлом дружењу, високо је исклијало и свако је добио пакетић његових ошишаних зелених делова да понесе кући и да убаци у свој јеловник здраве хране.


Шта је то природа и како да је чувамо, показала нам је 12. мaja у оквиру програма  Читај ми, причај ми…, уз помоћ књижице Симеона Маринковића Шта све Ана зна… Чување природе, мама Ирена Пауновић. Она је припремила низ занимљивих и маштовитих задатака у чијим решавањима су малишани уживали! Правили су шуму, језеро, облаке, кишу, „гајил“ су животиње, рибице, јели непрскане трешње, садили проклијалу пшеницу… И Русомир Арсић нам је одрецитовао неколико поучних песмица о природи. На крају су  сви заједно прочитали књижицу о Ани и „бојили природу“. Није изостало ни ђускање.


На рођендан Десанке Максимовић, 16. мaja, ученицима 4. разреда ОШ“Вожд Карађорђе“ књижевница Виолета Јовић живо је и занимљиво представила свој аутобиографски роман Шта ако… Како је протекао сусрет – најбоље говори чињеница да су деца на завршетку програма три пута позвала Виолету да настави са својом причом о детињству, „небрушеним дијамантима“ и „кликерима“, који леже у њима самима и како да их препознају… књигама, писцима, библиотеци… ! Ово право радионичарско и креативно дружење нам је својим чаробним гласом и гитаром улепшала Виолетина ћерка, Љубица Јовић


У оквиру програма за децу до пет година  Читај ми причај ми 6. маја нам је, са својим експериментима о пролећу, гостовала учитељица првог разреда ОШ“Коле Рашић“ Јасмина Ђурђевић. Она је малишанима на изузетно занимљив начин открила неке природне појаве карактеристичне за ово годишње доба. Сви су успели да „направе“ дугу од три основне (прехрамбене) боје,  „цветање“ папирнатих пупољака у води изазвало је неизмерну радост, а  прављење воћа од еколошког пластелина било је толико примамљиво, да неки учесници нису могли да одоле и кришом су га појели.


Добитница књижевне награде „Булка“ за 2014. Културног центра из Црвенке, Мирјана Балтезаревић, представила нам је 5. маја своју књигу песама Шојла мојла. У програму су учествовали и Мирјанини гости песници: Биљана Станојевић, Вера Цветановић, Миња Илијева, Русомир Арсић, као и лекторка Верица Новаков. Деца (ученици 2. разреда ОШ“Вожд Карађорђе“) су са изузетном пажњом упијала „шојла-мојла“ песме, а када се програм „већ захуктао“, својим питањима су подстакла учеснике да причају о томе како се пишу песме, како настаје књига, шта је то лекторисање…


На радионици “У сусрет Ускрсу”, која је одржана 19. априла 2016, малишани су, уз разговор о најрадоснијем хришћанском празнику, упознали за њих нову технику украшавања ускршњих јаја, декупаж. Радионицу је водила Мирјана Величковић, дипломирани дефектолог.


Група малишана Вртића “Сунце”, са својим васпитачицама Данијелом, Весном и Оливером, посетила нас је 8. априла 2016. Обасјали су нашу читаоницу флуоросцентним прслуцима, али и својим радозналим погледима. Уживали су у причи о библиотеци и књигама. Сви су постали чланови Одељења књиге за децу и обећали да ће нас следећи пут посетити са својим родитељима.


Малишани средње групе Вртића “Свитац”, са својим васпитачицама Емом и Маријом, посетили су нас први пут 6. априла 2016. Колегинице са одељења су им испричале причу о библиотеци, занимању библиотекара и књигама. Милица Николић Средојевић је интерпретацијом књижице “Гусеница њам-њам”, Кејн Шеридан тако анимирала све мале слушаоце, да је читаоница била “пуна” гусеница, бумбара и лептира. Већина деце се учланила у Библиотеку и из ње отишла са по једном задуженом сликовницом.


Свечаност поводом уручења награда најуспешнијим учесницима републичког литерарно-ликовног конкурса за основце, који је нишка Библиотека у част Андерсеновог рођендана организовала по петнаести пут, одржана је 1. априла 2016. у читаоници Одељења књиге за децу. На конкурс је пристигло 850 радова из читаве земље, више радова из Републике Српске и један из Црне Горе, а награђено је двадесет и једно дете. Програму су присуствовали награђени малишани и њихови ментори, као и чланови оба жирија (за литерарне радове: Јована Славковић и Ивана Петковић, из редова Библиотеке и председница Елизабета Георгиев, библиотекарка и књижевница из Димитровграда; за ликовне радове: Милица Николић Средојевић и Љубиша Николић, из Библиотеке и председница жирија Зорана Ћирић, сликар и костимограф из Ниша). Елизабета и њена лутка миш Моца испричали су занимљиву причу о књигама, читању, библиотеци и пријатељству, на крају које је прочитано и Елизабетино „Писмо Андерсену”. У току приредбе било је могуће видети видео-презентацију као мали времеплов кроз некадашње прославе овог значајног дана у нишкој Библиотеци. Звуци класичне гитаре петнаестогодишњег уметника Николе Тодоровића овај сусрет су учинили још свечинијим, лепшим и пријатнијим.


Награђени радови

Награђени литерарни радови:

1. Алекса Миленковић – 1. награда

2. Биљана Стошић – 2. награда

2. Ања Александра Васиљевић – 2. награда

3. Љиљана Михајловић – 3. награда

4. Дуња Вићентијевић – похваљен рад

1. Никола Петковић -1. награда

2. Јана Митић 2. награда

2. Катарина Ненадић – 2. награда

3. Михајло Миловановић – 3. награда

3. Лука Стојановић – 3. награда

3. Анђела Марић – 3. награда

Заједнички рад – похвала

Награђени ликовни радовиРадионицу “У пролеће може да се, може да се – лети!” ученицима шестог разреда ОШ ”Ратко Вукићевић” и осмог разреда ОШ ”Вожд Карађорђе” одржале су 22. марта 2016. Јасминка Петровић и Елизабета Георгиев, књижевнице за децу, у оквиру 8. Медијана фестивала за децу и дечје стваралаштво. У завршном делу програма деци су се придружили и остали учесници  Фестивала: Љубивоје Ршумовић, Раша Попов, Мошо Одаловић, Власта Ценић, Слободан Станишић и други…


  10.07.2015.  |    13:19