Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

Представљен роман „Иследник” књижевника Драгана Великића

„Меморија дечака сачувала је оригинале, неоштећене јаловим тумачењима, и тако нераспаковане пренеле их кроз време, да би, у једном тренутку, све те некада неважне утиске повезала нека друга памет, стварајући компактну слику једног ишчезлог времена.”
(„Иследник”)

Вечерас је у Народној библиотеци „Стеван Сремац” представљен роман „Иследник” књижевника Драгана Великића, добитника 62. НИН-ове књижевне награде.
Да смо мање веровали у лажи, да ли би данас све било другачије? Шта обликује човека? Да ли је могуће развијати идентитет аутономно? Да ли је данашњи човек, човек једне димензије? Ко су и како су људи са плаже завладали светом? Како бити у миру са собом, са својом савешћу? Проницање у хемијски састав ваздуха дисаног у детињству. Била су то само нека од питања о којима смо разговарали са овогодишњим ниновцем.
Вечерашњи разговор је само додатно утврдио утисак о оправданости речи Горчина Стојановића: „Много људи пише, али је мало правих писаца какав је Великић. То је уживање у чистој литератури. Његова реченица вас увек води даље, као што је у музици чинио Хендрикс.”
Иначе, књиге Драган Великића преведене су на петнаест европских језика и на арапски језик. Заступљен је у домаћим и иностраним антологијама.

  25.02.2016.  |    13:13