Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

Представљање романа „Ружа под ледом“ Мирка Демића

Вечерас је у Народној библиотеци „Стеван Сремац” представљен роман „Ружа под ледом“ романописцa, приповедачa, есејистe, публицисте и приређивачa Мирка Демића. Програм је водио књижевник и новинар др Велибор Петковић. У овом лирски интонираном роману, сачињеном од педесетак аутобиографских прича, аутор се враћа просторима свог детињства (родно село Горњи Класић код Глине), стављајући у центар приповедачког интересовања свој завичај, промишљања у вези са њим и најзначајније догађаје које је тамо проживео.

Како наводи Слађана Илић у свом осврту на дело, свет ауторског приповедача „испуњен је чарима детињства у селу, свакодневним играма, несташлуцима и чежњама, за кожном лоптом на пример, као и величанственим догађајима, као што је долазак на свет птића или телета. Но, одрастање на том месту премрежено је и свим оним што то искуство употпуњава и сведочи да свет једног детињства не чине само радосне и величанствене ствари. Тако се ауторски приповедач суочава и са смрћу вршњака, са чињеницом да су ловци убили његовог пса јер им је растеривао плен, као и с такође неразумљивим чињеницама које су део једног ширег значајног контекста, а које све време његовог детињства тињају – на пример како се постаје Хрват ако то неко по рођењу није и зашто људи ратују, зашто суседима који, да би спасли голи живот, морају да беже, спаљују куће.

Значајан допринос ове књиге, поред осталог, јесте и у томе што је истовремено представљен, а тиме и сачуван од заборава, аутентичан народни живот, фолклор и језик Срба с подручја Глине.

Добро дошли!

  01.11.2021.  |    08:23