Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

Представљен роман „Један могући живот” Иванке Косанић

У присуству бројних љубитеља писане речи, вечерас је у Народној библиотеци „Стеван Сремац” представљен биографски роман о знаменитој српској сликарки Надежди Петровић „Један могући живот” ауторке Иванке Косанић.

Ауторка је своје алузије и слутње о Надеждиној могућој интими, уплела у фикцију, коју је испреплетала око познатих и мање знаних чињеница из бурног, богатог, кратког и трагичног живота сликарке и родољуба.

„Покушала сам да између редова те огромне докуменарне грађе о њеном животу и стваралаштву, чињеница забележених у биографијама, студијама, новинским текстовима, писмима, записима и ликовним критикама, наговестим каква је заправо била Надежда (…) Водила је неку врсту „повишеног живота”, у свој посао и подухвате уносила је ту повишену енергију, а са великом срчаношћу залагала се и за идеале у које је веровала, спорила се са злом”, навела је Иванка Косанић.

Прича је ограничена на последње дане пре Надеждине смрти, после сусрета са Бранком Поповићем, са сећањем на ранији живот. То је претпостављало трагање и по биографским подацима о његовом животу. Тако се романескни круг затворио.

Поред ауторке у програму су учествовали: проф. др Горан Максимовић, књижевни критичар, новинар и књижевник Велибор Петковић и историчарка уметности Милица Тодоровић.

  19.04.2017.  |    23:59