Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

Представљенa књига „Арзамас” књижевнице Иване Димић

„Не треба посустајати, само не треба посустајати, ма како неизгледна била предвиђања. Јер, како би се иначе истина на крају разликовала од опсене, а тај час ће неминовно стићи, час разрешења кад ће спасти копрена и све доћи на своје…“

(Бескрајни канон)

Вечерас је у Народној библиотеци „Стеван Сремац” представљенa књига „Арзамас” књижевнице Иване Димић, добитнице 63. НИН-ове књижевне награде.

Приповедање у „Арзамасу тече сменом драмских, дијалошких и прозно-есејистичких пасажа. Исприповедан сведеним, драмски економичним начином, у сталној смени комично-апсурдног и сетног тона, те стога жанровски неухватљив, роман „Арзамас“ Иване Димић постепено прераста у прозну фугу о љубави и смрти, у којој је љубав, упркос смрти, она сила која искупљује и осмишљава сам живот“, стоји у образложењу жирија.

„Разговори који се чине комички, а нису – размишљања која се чине тужна, а нису. Припада ретком, и занимљивом жанру dance macabre, и јесте оно бодлеровско да се – смрт смеје нашим лудостима, и није то. Није игра него надигравање“, наводи Предраг Бајчетић, професор Факултета драмских уметности у Београду.

Љубав као једини достојан противник смрти…

Добро дошли!

  10.02.2017.  |    19:40