Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

Представљене две књиге о српским великанима

У Библиотеци су представљене две књиге о српским великанима „Народни будилник” и „Хероине Србије – Вековник” аутора Драгана М. Милошевића, које обухватају историјски период од средњег века до данашњих дана. Учествовали су: рецензент Томислав Кресовић и аутор Драган М. Милошевић.

Рецензент књига Томислав Кресовић истиче да је, поред осталог, вредност књига Драгана Милошевића „и у објективности, нарацији, историјској доследности, неговању традиције и хроничарском дарау повезивања мноштва података и избору оних који се уклапају у јединствени мозаик народног памћења“.

Говорећи о српским хероинама аутор је нагласио да су: „жене те које су чувале и данас чувају наше огњиште, без обзира на то да ли су са пушком у руци у првим борбеним редовима, или се успешно баве неким другим пословима. Доносиле су круцијалне одлуке, мењале ток историје и истовремено рађале децу. Тако је и данас. Код жена је најизраженији мајчински инстинкт и ту дилеме нема. Ако то не би чиниле – до чега би онда наша нација дошла? На данашњим хероинама је да буду храбре као и оне у прошлости, а на нама да им се одужимо тако што ћемо их сачувати од заборава“.

  08.03.2017.  |    07:55