Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

Ноћ музеја

Као и сваке године, сада већ традиционално, у суботу, 21. маја 2016, Народна библиотека „Стеван Сремац” ће се својим учешћем, програмима из области културе, придружити манифестацији „Ноћ музеја”.
У сарадњи са Удружењем грађана „Јавне манифестације“, ми ћемо, у „Ноћи музеја”, са почетком у 20.00 часова, у дворишту Библиотеке, организовати песничко вече под називом „Песма живи” на коме ће учествовати бројни песници из различитих књижевних клубова и друштава како Ниша, тако и околних места. Учествоваће: Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша, Нишки песнички круг, Савез књижевника у отаџбини и расејању СКОР, Друштво књижевника „Глас корена”, Књижевни клуб „Бранко Миљковић”, Друштво писаца „Чегар”, Удружење уметника „Светионик”. Посетиоце програма очекује и богат музички програм.
Поред песничке вечери, у петак, 20. маја, у 19.00 часова, у холу Библиотеке биће отворена изложба јапанског уметника Таменакеа Јошихатсуа коју ће наши суграђани моћи да погледају и у „Ноћи музеја”. Реч је о уметнику који у својим графикама, као ретко ко, у великом обиму користи златну боју. Речено језиком бајке, све чега се дотакне постаје златно. У основи, његове графике само се незнатно удаљавају од реалистичког наратива, приближавајући се надреализму, таман толико да евоцирају мистерију.
Поред ове изложбе, имаћемо још једну поставку – изложбу „Гласине круже, посестримо! – Рецепти, савети и мода из старих часописа и новина”. Изложбом ћемо, помоћу фотографија, одабраних текстова, реклама, рецепата, и других прилога о женама у часописима и новинама који су излазили од 1827. до 1945. године, покушати да представимо дух и менталитет тог времена. Сазнаћемо како се живело, запошљавало, забављало, венчавало, облачило, шта је људе радовало, а шта растуживало.
Добро дошли!

  18.05.2016.  |    15:47