Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

Међународна Сателит конференција ИФЛА Секције за рад са децом и младима у Народној библиотеци Србије

Међународна Сателит конференција ИФЛА Секције за рад са децом и младима одржана је 21. и 22. августа у Београду. Домаћин конференције била је Народна библиотека Србије, заједно са колегама из мреже јавних библиотека Србије. У оквиру теме конференције, „Неw Либрарy Профессионалс фор Цхилдрен анд Yоунг Адултс”, представили су се библиотекари из јавних и школских библиотека из Русије, Кине, Финске, Турске, Републике Српске, Хрватске, Црне Горе и Србије.
Првог дана конференције, 21. августа, одржана је радионица „Плаyфул Леарнинг ин тхе Цхилдрен’с Либрарy” у Дечјем одељењу Библиотеке града Београда „Чика Јова Змај”. На радионици су представљене активности дечјих одељења Библиотеке града Београда и приказани примери добре праксе. Учесници су имали прилику да на интерактиван начин упознају моделе рада са децом и младима и размене идеје за будуће сарадње. Као пратећи програм, организована је шетња „Трагом Народне библиотеке Србије”, уз стручно вођење, као заједнички програм за учеснике обе сателитске ИФЛА конференције која су ове године одржане у Београду (домаћин друге конференције била је Универзитетска библиотеке „Светозар Марковић”).
И други дан конференције протекао је према планираном програму. Учесници су успешно одговорили на задату тему, са освртом на сличности, разлике и изазове са којима се суочавају библиотекари широм света у раду са децом и младима. Као посебан програм, након уводних обраћања, у холу испред Централне читаонице Народне библиотеке Србије свечано је отворена изложба „Либрарy, Спаце оф Цхилдхоод Јоy”. На изложбеним паноима су представљени програми за децу и младе који се одвијају на дечјим одељењима широм Србије – у Београду, Новом Саду, Бору, Димитровграду, Зрењанину, Кикинди, Књажевцу, Лазаревцу, Пожаревцу, Сомбору, Суботици, Ужицу и Чачку.
Конференција је завршена успешном дискусијом, након чега је уследила међународна размена публикација, као симболичан почетак нове сарадње, између Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” из Чачка и Руске државне библиотеке за младе из Москве. Представници ИФЛА Секције за рад са децом и младима изразили су задовољство одржаном претконференцијом. Према њиховим завршним речима, овај стручни скуп показао је висок ниво професионалности у раду библиотекара у Србији, и задао високе критеријуме у организацији и реализацији сличних међународних догађаја.
У пријатељској атмосфери, на путу за Грчку, настављена је размена знања и искустава у сусрет 85. ИФЛА конференцији, која се ове године одржава у Атини од 24. до 30. августа.

  08.10.2019.  |    13:15