Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

ИНТЕРВЈУ- ИЗ РАЗГОВОРА САЗНАЈЕМО

Одељење серијских публикација приредило је изложбу на тему једне од темељних форми новинарства – ИНТЕРВЈУ. Кроз историју сазнајемо да су древни мислиоци  и јавне личности  нарочитом вештином  у дијалошкој форми износили своје ставове и описивали догађаје.То нам је омогућило да  осетимо естетски и филозофски “штимунг” дате епохе.
НОВИНСКИ ИНТЕРВЈУ нема стриктно такву намеру, аутентичан је актуелан, прецизно датиран и представља својеврсни документ. Атмосферу, начин говора, животни стил и расположење саговорника, све то добар новинар “ухвати” у својим белешкама.
Први, прави интервју уобличен у жанровском смислу можемо прочитати у примерку “Викли трибјуна” из 1859. године. Као примере интервјуа одабрали смо делове из пет разговора са интересантним личностима. Дело су познатих светских новинара, а објављени су у периоду од 1865. до 2021.године у штампаним и електронским новинама. Ал Капоне, Хичкок и Умберто Еко у својим одговорима коментаришу појаве и време у коме живе, врло су лични и критични ; Никола Тесла и Марк Закерберг немају примедби – баве се преносом информација на тешко замисливе даљине.
Аутор изложбе Емилија Радмиловић. Технички дизајн Љубиша Николић

  24.09.2021.  |    08:06