Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

Интерактивни концерт ТРИО СВЕТИ

Народна библиотека „Стеван Сремац“
Субота, 25 јул 2015. године у 11 часова

Интерактивни концерт

ТРИО СВЕТИ
бубњар Марко Ђорђевић, клавијатуриста Васил Хаџиманов и гитариста Бранко Тријић

Због ограничених места молимо Вас да пријавите Ваше присуство
на мејл: nis@americancorners.rs
или на тел. 018 524-583

Организација: Амерички кутак Ниш и Народна библиотека „Стеван Сремац“ Ниш

ТРИО СВЕТИ

Васил Хаџиманов и Марко Ђорђевић упознали су се На Беркле колеџу раних 90-их година. Одмах након уознавања Марко је Васила позвао да се прикључи већ постојећој групи Свети и у том саставу свирали су заједно све до Василовог одласка из Америке, ’96. године. Бранко Тријић је у то време тек почео да их слуша… У међувремену постао је Марков и Василов омиљени гитариста.
Трио Свети је креативна демократија у којој су ауторски заступљени сви чланови групе. Њихов заједнички израз је емотивно упечатљив, спонтан, виртуозан, уникатан. ДВД Трио Свети са концерта одржаног у београдском позоришту на Теразијама сведочи сликом и тоном, како о квалитету њиховог живог наступа тако и о фантастичној реакцији публике на њихово музицирање!

 

Добра музика не познаје границе. Овај трио то на најбољи начин потврђује  с обзиром на то да „трећина састава“ већ две деценије живи и гради успешну светску каријеру хиљадама километара од родног Београда. Реч је о Марку Ђорђевићу, за кога чувени гитариста Лионел Лоуеке, каже: „Марко је један од најбољих светских бубњара! Поседује фасцинантну технику и исто такву музикалност. Његова креативност и оригиналност су разлози због којих волим да свирам са њим!’ Модерн Друммер магазин га зове ‘бубњарем светске класе’ и ‘истинским иноватором’ а представљен је посебним поглављем у књизи Ново Лице Јазз-а (Тхе Неw Фаце Оф Јазз)  у којој ауторка Цицилy Јанус тврди да „Марково име постаје синоним за музичку величину.“ Марко је наступао или још увек наступа са музичарима као Матт Гаррисон, Wаyне Крантз, Јонах Смитх, Цларенце Спадy, Луцкy Петерсон, Мицхаел Хендерсон, Оле Матхисен, Јацqуес Сцхwартз-Барт, Гаррy Wиллис, Хал Цроок, Ели Дегибри, Лионел Лоуеке, Аарон Голдберг, Тхе Италс, Тхе Кунг Фу Мастерс, Цхрис МцДермотт, Оле Матхиесен, Стен Хостфалт, Тхе Масон Бротхерс, Ериц Леwис… За собом има педесетак албума, од којих четири као вођа групе. Последњи албум њујоршке групе Марко Ђорђевић & Свети добио је рецензију са 5 звездица на чувеном порталу Цритицалљазз.цом, док је критичар Сан Диего Цхроницле Рицхард Схинин албум назвао једним од најбољих јазз издања у 2014. Последња вест је да је 30. априла  2015. наступио у Уједињеним Нацијама у оквиру прославе Међународног Дана Џеза под покровитејством УНЕСЦО-а и Јазз Института Телониус Монк са саксофонистом светског гласа  Тивон Пенницотт-ом.
Васил Хадзиманов је прави музички драгуљ овог поднебља, а то би могао бити на било ком меридијану. Након завршеног Берклее колеџа,  свирао је са познатим музицарима попут
Давид Биннеy, Матт Гаррисон, Антонио Санцхез, Георге Гарзоне, Давид Гилморе, Реубен Рогерс, Адам Деутцх, Роднеy Холмес, Марко Дјордјевиц, Цхрис Цхеек, Тивон Пенницот, Даннy Садоwницк, Доннy МцЦаслин, Нигел Кеннедy, Даве Wецкл, Деан Боwман, Марко Дјордјевиц, Тхеодосси Спассов, Дуско Гојковиц,итд.
Његов рад на овим просторима не треба посебно представљати, пошто је мало људи који воле јазз а да већ нису чули за ВХ Банд или не познају његову музику са филмског платна или тв екрана. Василове композиције рефлектују музичку разноврсност у најбољем смислу те реци, а његов огромни свирачки потенцијал користили су и користе великани балканске сцене, као Рамбо Амадеус, Лазар Тошић, Бисера Велетанлић, Даркwоод Дуб и многи други.
Открити Бранка Тријића значи поново открити музику. Овај врсни гитариста ‘пекао је занат’ код легендарног Р.М. Точка, а затим отисао на усавршавање у Холандију, где је дипломирао на музичкој академији у Амстердаму. Негов фантастичан осећај за ритам и мелодију издваја га из плејаде младих гитариста широм света за које је брзина једино мерило квалитета. Иако млађи од Васила и Марка (које уједно наводи као утицаје), Бранко свира у маниру најискуснијих музичара. Одликује га изузетна спонтаност, као и то да увек даје предност музици и осећају над калкулацијама и непродуховљеним техничким умећем. Због свега наведеног, Бранко је истакнута фигура домаце музичке сцене и бележи наступе са Слободаном Тркуљом Децом Лоших Музичара, Рамбо Амадеусом, ВХ Банд-ом, Љубишом Стојановићем – Луисом, Деан Боwман-ом, Тивон Пенницотт-ом, а недавно је као члан хоусе банд-а за мега популарни ТВ програм за целу Југоисточну Азију под називом Цоке Студиос, снимио музику за целу сезону тог програма. Бранко такође предводи своју групу Конзилијум. Ендорсер је Д’аддарио жица за гитару и ДВ Маркс појачала.

  24.07.2015.  |    13:21