Digitalna biblioteka

1

 

Webnibis

Pretražite našu elektronsku bazu podataka!

site search by freefind
 

1

Javne nabavke

2014

Plan javnih nabavki za 2014.

1

2013.

Tender za štampanje publikacija

Ugovor za pružanje usluge štampanja

line

Biblionet

Niš, jun 2012.

Medjunarodni skup

MEĐUNARODNISTRUČNI SKUP BIBLIOTEKARA JAVNIH BIBLIOTEKA SRBIJE I BUGARSKE

1

Korisni linkovi

Grad Niš

Eparhija niška

Univerzitetska biblioteka

Narodna biblioteka Srbije

Biblioteka Matice srpske

Biblioteke

Bibliotekarsko društvo Srbije

Niški kulturni centar

Francuski institut u Srbiji, Ogranak u Nisu

Američki kutak

IFLA

Kongresna biblioteka

Regionalna biblioteka Veliko Trnovo

Novčići

1

1

gpa

1

Vesti

 • Povodom Svetskog dana knjige za decu, u Pozorištu lutaka u Nišu, 2. aprila 2014.godine, sa početkom u 13 sati, Narodna biblioteka, sa svojim Odeljenjem knjige za decu,
  nagradiće najbolje učesnik konkursa „ Pinokijeve avanture u pesmi i stripu“,a glumci Pozorišta pripremili su deo predstave za decu „Pinokio“,.
 • Rezultati konkursa Ja imam talenat, talenat za čitanje.Nagrade će biti uručene 25. 01. 2014. u 13 časova, u Odeljenju knjige za decu.
 • Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige za decu 2. aprila, Odeljenje knjige za decu poziva decu Republike Srbije, uzrasta od 6 do 15 godina, da učestvuju u XIII. literarno-likovnom konkursu na temu:PINOKIJEVE AVANTURE U PESMI I STRIPU “.
 • Obaveštenje zaposlenima: Biblioteka se nalazi u postupku izrade Plana integriteta.
 • Od danas je svakom našem korisniku, koji pri upisu u Biblioteku ostavi svoje korisničko ime i lozinku, omogućeno da vidi svoj status,. preko linka E- katalog
 • Odeljenje beletristike dobilo je kompjuter namenjen korisnicima za pretraživanje elektronske baze podataka.
 • Dobrodošli u našu Elektronsku čitaonicu!
 • Nova usluga za naše korisnike – skeniranje građe na najsavremenijem skeneru Atiz Book Drive Pro!
 • Postavljene su nove izložbe u Odeljenju knjige za decu.
 

 

1

pomoć

Najčitanije knjige

1."Godina prođe, dan nikad", Žarko Laušević

2."Dugovečnost", Svetislav Basara

3. "Sunce meni, sunce tebi", Vesna Dedić Milojević

4. "Doktor Aron", Vuk Drašković

5. "Ringišpil", Jelena Baćić-Alimpić

 

Povodom Zakonom regulisane revizije bibliotečkog fonda koja počinje 30. 09. 2013. godine, molimo sve naše članove da vrate zadužene knjige, bez ikakve nadoknade za kašnjenje.
U vreme trajanja revizije odeljenja Biblioteke zatvaraće se pojedinačno u planiranom roku trajanja revizije za određeno odeljenje. U tom periodu bibliotečka građa tog odeljenja neće se koristiti.

Popis u Odeljenju serijskih publikacija je počeo 08. 04. 2014. god.

Popis u Odeljenju stručne knjige je završen.

Popis u Odeljenju dečje knjige je završen.

Popis u Odeljenju zavičajnih i posebnih fondova je završen.

U Odeljenju beletristike popis je završen

 

1

 

Povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava, Narodna biblioteka "Stevan Sremac" svojim sugrađanima u sredu, 23. aprila, omogućava učlanjenje sa popustom od 50%.

Uplatom 350 dinara (za Dečje odeljenje 150 dinara) na žiro račun br. 840-536668-33 zainteresovani mogu postati članovi Bibliteke i narednih 365 dana koristiti njene fondove. 

1

 

Narodna biblioteka “Stevan Sremac“ Niš je u okviru Programa Romi i Biblioteka : 2010-2015, u Medija centru Niš, organizovala tribinu povodom obeležavanja 8. aprila, Svetskog dana Roma. Tribina je organizovana u saradnji sa Udruženjem Romkinja „Osvit“ i Romskom nevladinom organizacijom „Ponos“. Tom prilikom predstavljena je elektronska izložba „Pod krovom Biblioteke : Romi i literatura o Romima“, kojom je prezentovana građa iz fondova Biblioteke, autorki Suzane Stanković i Maje Novaković. Takođe, prikazan je dokumentarni film „Muharem, muzika oči života“ (2005), reditelja Željka Mirkovića, u izdanju filmske i video produkcije Krug.
            Skupu se obratila Suzana Salijević, aktivistkinjaUdruženja Romkinja „Osvit“, novinari Rade Vučković i Turkijan Redžepi.

1

 

Povodom Svetskog dana knjige za decu, u Pozorištu lutaka u Nišu, 2. aprila 2014.godine sa početkom u 13 sati Narodna biblioteka, sa svojim Odeljenjem knjige za decu, nagradila je najbolje učesnike konkursa „Pinokijeve avanture u pesmi i stripu“, a glumci Pozorišta pripremili su deo predstave za decu „Pinokio“

Preuzimanje slika

1

 

U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu u četvrtak, 3. aprila, održano je književno veče Gorana Gocića, dobitnika NIN-ove nagrade za 2013. godinu. Razgovor sa autorom vodila je Milica Vučković, a zanimljiva pitanja postavili su i utiske podelili i čitaoci koje je inspisisao nagrađeni roman “Tai”.

1

1

 

Знајући да је књига вреднија од свих споменика украшених сликама, рељефом и дуборезом, јер она сама гради споменике у срцу онога који је чита, у години јубилеја 1700 година Миланског едикта Народна библиотека „Стеван Сремац“ из Ниша објавила је две студије руских аутора: Александра Ивановича Брилијантова "Император Константин Велики и Милански едикт из 313. године" и Василија Васиљевича Болотова "Црква и држава у време Константина Великог".
Промоција вредних и репрезентативних књига одржана је у петак, 28. марта, у Руском дому у Београду. На промоцији су говорили проф. др Радомир Поповић, декан Академије Српске Православне цркве за уметност и конзервацију и редовни професор Православног богословског факултета у Београду и проф. др Драгиша Бојовић, редовни професор Филозофског факултета у Нишу и председник Међународног центра за црквене студије. Текст Миланског едикта прочитао је Миодраг Младеновић. У музичком делу промоције присутни су чули концерте Дворжака и Шостаковича у извођењу Клавирског квинтета Факултета уметности у Нишу (Јован Тешић, виолина; Јелена Рубаковић, виолина; Наташа Петровић, виола; Милан Јанковић, виолончело и Милкица Радовановић, клавир; у класи мр Александра Јаковљевића).
Промоција је одржана под покровитељством Градске општине Медијана и уз подршку пријатеља Библиотеке.

1

1

 

"Ovo je knjiga strašna, ko je hrabar - stoj! Ostali napred, slobodno se boj"

Narodna biblioteka "Stevan Sremac"
Utorak, 25. mart od 19 časova

Predstavljanje 

"KNJIGE UTISAKA"
Slavoljuba Stankovića i Slavimira Stojanovića

Učestvuju:

Slavoljub Stanković
Slavimir Stojanović
Anđelka Ružić

Stanković je pisac romana "The Box" i "Split", a sa rediteljkom Andrijanom Stojković napisao je scenario za film "The Box". Autor je više stotina kampanja za inostrane i domaće brendove. Stojanović je vizuelni umetnik i dizajner, osnivač brenda "Futro". Dobitnik je više od 300 nagrada i priznanja u oblasti grafičkog dizajna i advertajzinga. Gostujući je profesor na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu i partner u brending agenciji "Designs".

Knjiga je priča o životu oko nas i u nama. Ona, kako navode autori i izdavač, ne zapoveda i ne propoveda, ne postavlja konačna pitanja i ne daje konačne odgovore. Ona se blagonaklono osmehuje i našim vrlinama i manama. "Knjiga utisaka" je, kažu autori, nacrtana za one koji šetaju mimo sveta, za one dovoljno hrabre da se plaše i dovoljno iskrene da priznaju da nisu ni savršeni i završeni.

1

 

NAGRAĐENI RADOVI NA REPUBLIČKOM  LITERARNO-LIKOVNOM KONKURS PINOKIJEVE AVANTURE U PESMI I STRIPU  RASPISANOM 13 PUT POVODOM SVETSKOG DANA  KNJIGE ZA DECU – 2014.
Rezultati konkursa

PINOKIJEVE AVANTURE U PESMI

Rezultati konkursa

PINOKIJEVE AVANTURE U STRIPU

 

Prvog dana proleće u Biblioteci je održan okrugli sto koji je za temu imao život i rad Dušana Radovića, kao i njegov uticaj na buduće generacije. Učesnici su bili najveći srpski dečiji pesnici: Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Slobodan Stanišić, Momčilo Moša Odalović, Violeta Jović, Dušan Pop Đurđev i Branko Stevanović.

Na početku programa, direktor Biblioteke Nebojša Vasić pozdravio je goste, kako picse iz Srbije, tako i gošću iz slivenske biblioteke  Rosicu Petrovu Vasilevu sa saradnicima.

Okruglo sto „Bio jednom jedan neizbrisiv lav“ je održan u okviru šestog Medijana festivala dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu koji se u Nišu održava 20. i 21. marta.

1

1

 

Novi broj Haiku novina predstavljen je u Biblioteci 11.3.2014. godine. O jubilarnom broju posvećenom 20-godišnjici postojanja govorili su naši gosti, afirmisani zavičajni autori:  Dragan J. Ristić, glavni urednik, Svetomir Đurbabić, član redakcije, Slavoljub Stanković, član redakcije i grafički urednik Haiku novina i Radomir Videnović, član  prve redakcije. Svoje haiku stihove čitali su Bogoljub Mihajlović i Nikola Pešić.

Pesnici su pomenuli sve važne momente haiku tradicije u Nišu. Posebno je istaknuta saradnja Haiku novina sa pesnicima iz inostranstva, a bilo je reči i o značaju likovnog oblikovanja Haiku novina preko kojeg je ostvaren i vizuelni identitet novina.

1

1

1

 

U holu ispred Odeljenja stručne knjige, 28. februara 2014. godine, povodom Dana Narodne biblioteke Srbije i Nacionalnog dana knjige, postavljena je izložba Knjigom kroz knjigu i čitanje. Izložene su knjige iz fonda Odeljenja stručne knjige, sa zanimljivim odlomcima i ilustracijama preuzetim iz njih, koje, kroz različite aspekte, govore o fenomenu knjige i čitanja. Izložbu su priredili Ljubiša Buca Nikolić, grafički dizajner, i Jovana Slavković, bibliotekar.

1

1

 

O knjizi Žarka Lauševića "Druga knjiga", koja je u četvrtak 27. februara predstavljena u biblioteci, govorili su glumac i reditelj Irfan Mensur, rediteljka Milica Kralj, pisac i novinar Branislav Janković i izdavač Benita Marinović. Odlomke iz knjige čitao je Žarko Božanić. 

Promocija je izazvala veliku pažnju nišlija, a eminentni gosti su vrlo nadahnuto i inspirativno pričali o knjizi i autoru. 

1

1

1

1

 

Povodom Dana državnosti u spomen na podizanje Prvog srpskog ustanka i donošenje Sretenjskog ustava u pasažu Biblioteke možete pogledati izložbu USTAVI SRBIJE.

 

U biblioteci je u četvrtak, 20. februara, predstavljen pesnički zbornik "Prokletije pojem" koji su priredili Dražen Jašović i Golub Jašović. O knjizi inspirisanoj Prokletijama, večitom temom stvaralaca, govorili su prof. dr Nedeljko Bogdanović, prof. dr Zoran Pavlović, prof. dr Predrag Jašović i prof. dr Golub Jašović. Stihove su čitali predsednik Udruženja pisaca Kragujevca Radenko Bjelanović i Slaviša Milovanović.

1

1

1

 

Delegacija Grada Niša koju su činili dr Aleksandar Cvetković, načelnik Nišavskog upravnog okruga, Nebojša Vasić, direktor Narodne biblioteke „Stevan Sremac" u Nišu i prof. dr Goran Maksimović, dekan Filozofskog fakulteta u Nišu prisustvovali su programu koji je Narodna biblioteka "Braća Miladinovci" u Skoplju pripremila povodom osamdesetogodišnjice od rođenja Branka Miljkovića. Na književnom skupu recitovane su pesme Branka Miljkovića na srpskom jeziku i u prevodu na makedonski jezik, a o njegovom životu i stvaralaštvu govorili su direktor skopske biblioteke Branko Cvetkoski, prof. dr Naume Radičeski, akademik Radovan Pavlovski i prof. dr Goran Maksimović.
Nebojša Vasić, direktor Narodne biblioteke "Stevan Sremac" u Nišu i Branko Cvetkoski, direktor Biblioteke "Braća Miladinovci" u Skopju, 11. februara potpisali su Protokol o saradnji.
Sastanak je upriličen sa gradonačelnikom Skoplja, Kocetom Trajanovskim, gde je razgovarano o produženju saradnje u rangu evroregiona Skoplje - Niš - Sofija „Evrobalkan", koja ima za cilj da intezivira prekograničnu saradnju kao sredstvo za regionalni ekonomski razvoj i integraciju u okviru ovog regiona. Pored ove saradnje sagledane su i mogućnosti za saradnju u pogledu kulture na relaciji Niš - Skoplje.
Nakon programa sećanja posvećenog Branku Miljkoviću, dr Aleksandar Cvetković, Nebojša Vasić i prof. dr Goran Maksimović posetili su Ambasadu Republike Srbije u Skoplju.

1

 

Narodna biblioteka Stevan Sremac i Studenstki kulturni centar Niš, u saradnji sa Latinoameričkim centrom i uz podršku Ambasade Republike Argentine, u petak, 14. februara, u čitaonici Narodne biblioteke, organizovali su veče argentinske književnosti, veče tanga, vina i ljubavi "Zaboravljeni san".

U prepunoj čitaonici, mladi umetnici, recitatori i glumci, približili su duh Argentine, njen ritam i njenu strast, posvećenost rečima i plesnim koracima.

Stihove i prozu čitali su Darko Kovačević, Marijana Vitas, Aleksandra Stojković, Petar Ščepihin, Jovana Bajagić, Nataša Brkić, Aleksandar Arsić i Katarina Momirović. Borhesove stihove na španskom govorila je Aleksia Gonzales. Tango su plesali i sve prisutne oduševili Danica Todorov i Igor Antić, a u muzičkom delu učestvovali su Mila Saitović i Đorđe Jović.

1

1

1

 

U želji da ekologiju približe čitaocima kroz atraktivne karikature i duhovite stihove, Aleksandar Blatnik i Timošenko Milosavljević objavili su drugo izdanje knjige "Azbika (ne)čistoće". Pored njih o knjizi, na promociji u niškoj biblioteci, govorio je i direktor JKP "Medijana" Bratislav Vučković. Stihove su čitali Miroljub i Ivana Nedović, a program je vodio Velibor Petković.

1

1

1

 

Već trinaest godina zaredom „Svetosavski konkurs“ okuplja mlade ljude koji svojom kreativnošću uspešno odgovaraju na teme iz oblasti duhovnog nasleđe i tradicije.
Društvo za negovanje duhovnih vrednosti "Vuk Karadžić“ je u petak 24. januara, u Gradskoj kući, najbolje učesnike konkursa ovenčalo nagradama. Pored njih, poveljama za uspešnu saradnju nagrađeni su direktor Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Nebojša Vasić, predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Krstić i dekan Filozofskog fakulteta u Nišu Goran Maksimović.

1

Svetosavsko konkurs, foto: Marko Pekić

 

Povodom trećeg rođendana Osnovne škole "Zoran Đinđić" u Brzom Brodu Narodna biblioteka "Stevan Sremac" darovala je učenike najlepšim poklonom. Direktor biblioteke Nebojša Vasić uručio je dvesta pedeset knjiga, uglavnom naslova koji su lektira kao i ostalih naslova namenjenih učenicima osnovne škole.

 

Knjiga „Vodopadi Srbije“, koju je Dragovan Stojadinović Sule pripremao više od decenije prelazeći hiljade kilometara, predstavljena je niškoj publici. Čitaonica biblioteke bila je nedovoljna da ugosti sve zainteresovane avanturiste i poštavaoce prirodnih lepota koje nas okružuju. Pored autora, o knjizi, vodopadima i saradnji sa autorom govorio je Vladimir Manić, a prisutnima je povremeno zasatajao dah od čarobnih fotografija vodopada Srbije koji su se smenjivali na platnu.

1

1

1

 

ARHIVA

Povratak na početak strane