Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

Донација Библиотеци на Дан библиотекара Србије

На Дан библиотекара Србије стигао нам је драгоцен поклон из Париза!
Брачни пар Снежана Радовановић Крагуљ и Радован Крагуљ донирали су Народној библиотеци „Стеван Сремац“ бројне вредне наслове из сфере уметности. Захвални смо на великодушном гесту и потврди да сећање на завичај и претке остаје нераскидива спона где год човек живео и радио.
Академик Радован Крагуљ рођен је 10. септембра 1935. године у Великом Паланчишту код Приједора. Студирао је на Ликовној академији у Београду од 1953. до 1960. године. Живи и ради на релацији Велс–Париз. Бави се графиком, инсталацијама, објектима и амбијенталном уметношћу. Од седамдесетих година истражује однос између животиња и људи и та тема доминира у бројним његовим радовима. Учествовао је на више од двеста групних изложби, као и на бијеналима у шеснаест земаља. Његови радови садржани су у збиркама: Британског музеја и Музеја „Викторија и Алберт“ у Лондону, Музеја модерне уметности у Њујорку, Уметничке галерије у Манчестеру, Националног музеја и галерије у Кардифу, националних библиотека у Паризу, Бриселу и Абериствиту, Конгресне библиотеке у Вашингтону и Роланд Пенроуз колекцији у Уједињеном Краљевству.
Снежана Радовановић Крагуљ, рођена у Књажевцу, ради као професор на Међународном факултету уметности и дизајна у Паризу. У Београду је завршила историју уметности 1978. а потом 1982. дипломирала историју уметности на Сорбони у Паризу. Радила је у музеју савремене уметности „Жорж Помпиду“ у Паризу. Објавила разне публикације и чланке и интервјуе у светским часописима попут:  „Профутуро“, „Беорама“, „Пројекат“, „Време“, сарајевске „Мале Новине“, париски „CIPEC“, „ICI“, „Utopia 3“, „New Moment“, „Градац“. Иза себе има доста превода са српско-хрватског на француски и са француског на српсо-хрватски: синопсис за филм Горана Паскаљевића „Туђа Америка“, затим текстове за каталог „Уметност Р. Крагуља“ за његову изложбу у Галерији графичког колектива у Београду, предговоре за каталоге изложби у истом Графичком колективу, обрађивала је разну документацију за самосталне изложбе Радована Крагуља и радила интервјуе.

  15.12.2021.  |    08:59