Боривоја Гојковића 9, 18000 Ниш
018/511-403
018/250-188

Дигитализација за будућност

02

Пројекат је усмерен на убрзање и унапређење процеса дигитализације, развој нових услуга за кориснике и обезбеђивање основа за дугорочно вршење процеса дигитализовања библиотекчке грађе у Народној библиотеци „Стеван Сремац“.

Да би се велика и вредна збирка на прави начин сачувала, дигитално обрадила и учинила доступном што већем броју корисника, Библиотека је, кроз овај пројекат, набавила савремену опрему за послове дигитализације и обраде дигиталне грађе. Између осталог, то се односи на набавку бесконтактног скенера и софтвера за претварање скенираног документа у OCR формат, односно формат који је претражив по кључним речима. Други део пројекта се односи на опремање читаонице рачунарима  за електронску претрагу скенираних публикација.

Општи циљ пројекта је развој дигиталних платформи и услуга за дугорочно обављање послова дигитализације културног наслеђа и употреба нових технологија у установама заштите културног наслеђа у Републици Србији, у оквиру Нишког региона. Пројекат је суфинансиран средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.

  01.09.2016.  |    10:47

Повезани текстови