Korisni linkovi

Zvrk

Bojanke

happy tv

Zmajeve dečje igre

Srpska dečja digitalna biblioteka

Hobi art

Izdavači

Bookland

Kreativni centar

Laguna

Znanje

Wikipedia

Astronomija

ask

Мala biblioteka

Korisni linkovi

Grad Niš

Eparhija niška

Univerzitetska biblioteka

Narodna biblioteka Srbije

Biblioteka Matice srpske

Biblioteke

Bibliotekarsko društvo Srbije

Niški kulturni centar

Francuski centar

Američki kutak

IFLA

Kongresna biblioteka

Regionalna biblioteka Veliko Trnovo

Novčići

Deco, Ivana Petković, bibliotekar,
vam preporučuje


Uzrast 4-8
Poruka u boci, Majk Maning i Brita Grenstrom
Šta sve može da se desi praznoj flaši ako je ne bacimo u đubre? Kroz priču o praznoj flaši deca predškolskog uzrasta mogu da se upoznaju sa značajem očuvanja životne sredine. Prateći njeno putovanje do fabrike za reciklažu, deca saznaju mnogo toga o svom životnim okruženju, opasnostima zagađivanja, ali i načinima za očuvanje životne sredine.

Uzrast 7-9
Priča o Olimpijskim igrama, Mina Lejsi
Ova knjiga iz Edicije „Mali korak“ namenjena je najmlađem uzrastu dece koja tek ulaze u svet slova i čitanja. Priča govori o sportu i takmičarskom duhu u staroj Grčkoj. Čitaoce upoznaje sa pradavnom Olimpijom, mestom iz koga su potekele sportske igre koje su prerasle u najveći sportski događaj na svetu: Olimpijske igre, kao i sa junacima koji su stvarali olimpijsku istoriju
.

Uzrast 7-12
,Piter Krisp
Jedinstven i zanimljiv spoj knjige i adresa bezbednih veb-sajtova, kreiran u saradnji s najvećim svetskim pretraživačem Guglom. U ovoj knjizi otkrivamo staru Grčku i učimo o starim Grcima, Minojcima, Mikeni, Homeru, Trojanskom ratu, mitovima i herojima, usponu polisa, Atini, demokratiji, Sparti. Upoznajemo se životom, običajima, kulturom, religijom, umetnošću, životom žena, medicinom, grčkom naukom, pozorištem, olimpijskim igrama, persijskim ratovima  i zagrobnim životom.

Uzrast 10-15
Šta da radiš kad si uplašen i zabrinut,
Knjiga je posvećena strahovima i brigama, problemima s kojima svako ima posla u nekom trenutku života. Iz knjige saznaješ šta da radiš kad si uplašen, zabrinut, ali i čega se plaše, i o čemu brinu druga deca, i kako otkriti poreklo strahova. Kroz deset veština  za rešavanje problema, koje možeš da primenjuješ u školi, kući ili na nekom drugom mestu, tu su i dodatna sredstva za pomoć, uključujući pisana vežbanja koja mogu da pomognu da ovladaš svojim starhovima.

Uzrast 12-15
Kako da stekneš samopouzdanje , Emanuel Rigon, Silvi Bosije
Period adolescencije prepun je nedoumica i sumnji u sebe. Imaš utisak da si najružniji, najgluplji, niko te ne voli i svi su bolji od tebe. Ti si luzer, veliki-mali, sve jedno. U svakodnevnim situacijama nedostaje ti samopouzdanje. U ovoj knjizi naći ćeš dobre savete o tome kako da se bolje osećaš u sopstvenom telu, kako da lakše komuniciraš s drugima i kako da stekneš hrabrost u društvu. Shvatićeš da se sposobnosti ne mere samo postignutim rezultatima, da si mnogo simpatičniji s osmehom na licu, da ne posustaješ čak i kada kritike pljušte i da svakako treba dati sve od sebe. Naučićeš da s pozitivne strane posmatraš sebe i život.

Uzrast 5-55
Kreativno crtanje,grupa autora
Knjiga u kojoj će uživati i deca i odrasli. Sadrži pedeset ideja kako crtati životinje, morske sirene, ljupke princeze, razigrane ovčice, kamione, traktore... Uz pomoć predloga iz ove knjige, kvalitetno i kreativno možete provesti vreme s vašim mališanima. Svaki predlog sadrži jasno i postupno uputstvo koje mladi umetnici mogu s lakoćom da prate, sa raznovrsnim tehnikama slikanja i crtačkih metoda. Knjiga za sve od 5 do 55 godina.

Uzrast - knjige za odrasle
Naučite da se ljutite, Nevena LOVRINČEVIĆ
Ova knjiga namenjena je roditeljima. Pomaže im da se upoznaju  s „teškim“ negativnim emocijama su kao što su bes i ljutnja. Većina roditelja ne prepoznaje način na koji izražava ljutnju. Čitajući ovu knjigu, naučiće kako da je bolje upoznaju i nauče kako i u kojoj meri njome da upravljaju. Nije stvar u tome da se ne ljutimo, već da naučimo kako da se ljutimo.

Odeljenje knjige za decu

Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu organizuje edukativnu i kreativnu radionicu „Jaje, simbol vere, ljubavi i večnog života“. Kod  Hrišćana je običaj da se za Vaskrs spremaju obojena i šarena jaja, kao simbol vaskrsnuća. To predstavlja veliku radost za decu, ali i priliku da se na kreativan način upoznaju sa narodnim običajima svoga zavičaja. Radionica je namenjena predškolcima i učenicima od 1. do 8. razreda.Radionica će se održati u četvrtak, 17. aprila 2014.sa početkom od 12 sati.
Potreban materijal je: jedno jaje od drveta ili stiropora, drvene ili voštane bojice, flomasteri, razne perlice, šljokice, lepak za papir, makazice. Zainteresovani se mogu prijaviti za učešće u Odeljenju knjige za decu  Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu, na Sinđelićevom trgu, br. 2. ili na telefon 018 523 605.

1

 

Različite su tradicije i običaji vezani za Uskrs. Ali svaku priču prati simbol plodnosti i novog života-jaje! Za ovaj praznik jaja se boje u vesele boje proleća i daruju rođacima i prijateljima.(Uskrs: rukotvorine i igre: od baka do unuka, Ljiljana Marjanović)
Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa,  u Odeljenju knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu priređena je izložba  „O Vaskrsu u knjigama“.

1

 

Povodom Svetskog dana knjige za decu, u Pozorištu lutaka u Nišu, 2. aprila 2014.godine sa početkom u 13 sati Narodna biblioteka, sa svojim Odeljenjem knjige za decu, nagradila je najbolje učesnike konkursa „Pinokijeve avanture u pesmi i stripu“, a glumci Pozorišta pripremili su deo predstave za decu „Pinokio“

Preuzimanje slika

1

 

NAGRAĐENI RADOVI NA REPUBLIČKOM  LITERARNO-LIKOVNOM KONKURS PINOKIJEVE AVANTURE U PESMI I STRIPU  RASPISANOM 13 PUT POVODOM SVETSKOG DANA  KNJIGE ZA DECU – 2014.
Rezultati konkursa

PINOKIJEVE AVANTURE U PESMI

Rezultati konkursa

PINOKIJEVE AVANTURE U STRIPU

 

U Odeljenju knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u subotu, 22. marta 2014.godine snimljen je prilog za radio emisiju „Poštovana deco“. O knjigama, dečijem kreativnom stvaralaštvu i Svetskom danu knjige za decu sa decom  je razgovarala novinarka prvog programa Radio Beograda Sonja Živković.

1

 

U Odeljenju knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu, svake subote od 10 do 12 časova organizuju se besplatne radionice animiranog filma koje realizuju instruktori iz Studia SCF, 98 iz Niša. Radionice su namenjene deci od 11 do 17 godina, ljubiteljima knjige i crtanog filma. Zainteresovani za učešće u radionicama mogu da se prijave lično dolaskom u Odeljenje knjige za decu, Sinđelićev trg, 2 u Nišu ili telefonski na 018/ 523-605.

1

1

 

U subotu, 22. marta 2014.godine, u Zavičajnom kutku Odeljenja knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“, održana je radionica  „ Korpica od  papira za knjigu, cveće i mačiće“ na kojoj su deca plela korpice i pokazala veliko interesovanje za  ovu domaću radinost.Gospođa Ivana Petrović, koja se bavi izradom predmeta od pruća, predstavila je tehniku  pletenja korpi od  papira i objasnila deci kako da naprave zanimljive i korisne predmete i suvenire. Nesumnjivo, ovo je bila radionica spretnosti i mašte u kojoj su mladi pokazali kreativnost i interesovanje za stare umetničke zanate. Cilj ove radionice je upoznavanje najmlađih korisnika biblioteke sa zavičajnom baštinom preko književnosti i različitih kreativnih aktivnosti.

1

 

Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“  u Nišu  organizovalo  je u subotu, 22. marta 2014.godine, u svojoj čitaonici edukativnu i kretivnu radionicu „Praznik pesme, knjige i proleća“. Na radionici su učestvovali  najmlađi čitaoci biblioteke koji su izrađivali čestitke od različitih dekorativnih materijala, a stihovima najpoznatijih srpskih pesnika čestitali su svim ljubiteljima knjige Svetski dan poezije(21. mart) i Svetski dan knjige za decu(2.april).

1

 

Od kako je UNESKO 1999. godine ustanovio 21. mart kao Dan poezije, toga dana se širom sveta održavaju manifestacije u čast pesničke reči.
Tim povodom, u čitaonici Odeljenja knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ uređena je izložba knjiga i tekstova posvećena Svetskom danu poezije.Deo ove postavke je i tekst, poruka  Dušana Radovića najmlađim čitaocima:
Dragi moj čitaoče!
Ako nekada budeš pisao, moraćeš o nečemu da pišeš. A to o čemu ćeš pisati dešava ti se baš sada u sedmoj, desetoj ili trinaestoj godini. Zbog toga nemoj žuriti sa pisanjem. Neka ti se sada što više dešava. Pisati se može samo iz bogatog života. Zaposli sada što više svoje oči, uši, ruke i noge. Gledaj, čitaj, traži, prevrći, premeći. Kasnije će sve to progovoriti iz tebe kroz tajnu koja se zove pesma.
Izložbu su priredile, Ivana Petković, bibliotekar, Snežana Milenković, viši knjižničar i Milica Nikolić Sredojević, samostalni knjižničar i Slavica Milutinović, samostalni knjižničar. Za sajt prilog pripremila Mira Cerović Tasić, viši bibliotekar.

1

 

U subotu, 22. marta u 12 sati u Odeljenju knjige za decu biće održana  kreativna radionica za decu  pod nazivom  „Praznik pesme, knjige  i proleća“. Ove subote tema nam je pravljenje čestitki povodom Svetskog dana poezije i Svetskog dana knjige za decu.
Cilj ove radionice je da na kreativamn i edukativan način poveže knjigu, dete i biblioteku. Takođe želimo  da  pokažemo deci  da se poruka, čestitka može poslati drugačije nego elektronski. Spremili smo za decu još lepih iznenađenja. Radionica je namenjena svim uzrastima, samo je za najmlađu deco preporučljivo prisustvo roditelja. Jedini  uslov za učešće je da ste član biblioteke i da iznajmljujete knjige.
Potreban materijal je hemijska i drvena olovka, drvene ili voštane bojice, flomasteri, razne perlice, šljokice, lepak za papir, makazice, rezač i gumica. Zainteresovani se mogu prijaviti za učešće u Odeljenju knjige za decu  Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu, na Sinđelićevom trgu, br. 2. ili na telefon 018 523 605

1

 

Danas(5. marta 2014.godine) je u Odeljenju knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ održana radionica čitanja  pod nazivom „Knjige su važne“ za predškolce i učenike od prvog do četvrtog razreda. Inicijator ove lepe i edukativne akcije je Gimnazija „Svetozar Marković“ iz Niša. Učenice gimnazije, Ana Spasić, Petra Milosavljević i Anđelija Nikolić  deci su čitale  knjigu „Priče za Gordanu“, Dušana Radovića. U pratnji vaspitača i nastavnika, času čitanja prisustvovali su predškolci i đaci niških osnovnih škola, “Ivo Andrić“, “Radoje Domanović“, “Dositej Obradović“, “Car Konstantin“ i “Kole Rašić“. Radionica je protekla u prijatnoj interaktivnoj atmosferi.O čitanju, o knjizi i piscu, sa decom je  razgovarala  Nevenka Božović, profesorica srpskog jezika. Cilj radionice je podsticanje čitalačkih navika i ljubavi prema knjizi.

1

1

 

Obeležavanje Nacionalnog dana knjige u Odeljenju knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u petak, 28. februara 2014. godine počelo je srpskom himnom „Bože pravde“ u izvođenju frulaša Radovana od frule i svih prisutnih. U ime Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ prisutne je potom pozdravila Mira Cerović Tasić dok je o značaju srpskog jezika, pisma, čitanja i knjige besedila bibliotekarka Dragana Pešić Glavašević. U popodnevnom pesničkom poselu  pod nazivom „ Kraljičina vrata: priče, običaji, verovanja“ , pred mnogobrojnom dečijom publikom učestvovali su zavičajni pesnici iz Udruženja pisaca „Čegar“, Miroslav Bakrač, Milijana Jovanović, Stanija Simić Pljevaljčić, Rusomir Arsić i Lela Stojanović. Učenici osnovnih škola: „Ivo Andrić“, „Stefan Nemanja“, „Car Konstantin“,  „Branko Miljković“ i „Stevan Sinđelić“ iz Kamenice su govorili srpske narodne zagonetke, poslovice, recitovali su svoje stihove, plesali i glumili, potpuno osvojivši prisutnu publiku.
Na kraju svečanosti svi su zaigrali „Kraljevo kolo“ uz muzičku pratnju nastavnika Vladice Dimitrijevića.
Istog dana, najmlađi posetioci biblioteke napisali su stihove, inspirisane naslovima knjiga. Autori „Pesme od naslova“ su  čitaoci našeg Odeljenja, Aleksa Simonović, Milica  Mitrović, Isidora Tasić, Bogdan Tasić, Anđela Kurajica i Luka Cvetković.
Ova kulturna manifestacija, svojim bogatim kulturnim programo pokazala je spremnost i težnje naše biblioteke,  dece, pedagoga i zavičajnih pesnika za očuvanjem književnog dela Vuka Karadžoća, ali i sveukupne narodne tradicije i zavičajnog stvaralaštva Niša.

Opširnije u rubrici Deca stvaraoci

1

 

U cilju promovisanja književnosti i čitanja među decom, u Odeljenju knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u petak, 28. februara 2014. godine sa početkom od 12:30  biće organizovane različite aktivnosti u čast knjige, čitanja, stvaranja za decu i dečjeg stvaralaštva.