Комисија за израду Етичког кодекса библиотекара Србије припремила је НАЦРТ Кодекса за јавну расправу. У припреми текста НАЦРТА Комисија се ослањала на препоруке за израду етичких кодекса које је у овом домену припремио IFLA/FAIFE Комитет на Светском конгресу одржаном у Хелсинкију 2012.

Позивамо наше чланове, библиотекаре и најширу стручну јавност да за време јавне расправе достави своје евентуалне примедбе, измене, допуне или сугестије на НАЦРТ Кодекса како бисмо дошли до најбољег текста.

ЈАВНА РАСПРАВА почиње 14.јануара и траје до 14.фебруара 2014.

ЕТИЧКИ КОДЕКС БИБЛИОТЕКАРА СРБИЈЕ усваја Скупштина Друштва крајем фебруара на својој редовној седници.

Мејл адреса за слање сугестија, измена или допуна: bibliotekari1947@gmail.com

Нацрт кодекса

 

Од данас Народна библиотека "Стеван Сремац" може да пружи услугу слепим и слабовидим особама. У оквиру програма „Заједници заједно“ који реализује Нафтна индустрија Србије, Ротаракт клуб „Ниш Наиссус“ је добио подршку за пројекат „Софтвер и рачунар за слепе и слабовиде особе“ који се реализује у сарадњи са Народном библиотеком „Стеван Сремац“ из Ниша и Удружењем слепих и слабовидих особа града Ниша.
Циљ овог пројекта је да се слепим и слабовидим особама у Нишу омогући доступност литератури и осталим информацијама у јавној установи помоћу специјализованог софтвера и рачунара. Овим путем се ствара простор за задовољавање културних и интелектуалних потреба слепих и слабовидих особа и омогућава Народној библиотеци да на савремен начин одговори њиховим потребама.

1

1

 

Резултати конкурса Ја имам таленат, таленат за читање.

 

Данас је Народну библиотеку "Стеван Сремац" посетио начелник по именовању Управе за културу Небојша Стевановић. У разговору са директором библиотеке Небојшом Васићем и његовим првим сарадницима упознао се са основним проблемима у раду библиотеке, као и о могућим решењима.

Својим личним примером, уплатом чланарине, господин Стевановић симболично је показао добру вољу за бољим финансијским стањем библиотеке.

1

 

Током новогодишњих и божићних празника Народна библиотека "Стеван Сремац" је са Градском општином Медијана организовала посету Геронтолошком центру и приредила пригодан програм.

На самом почетку дружења са станарима центра са пар топлих речи обратили су им се народни посланик Милорад Стошић, председник Градске општине Медијана Небојша Крстић и директор библиотеке Небојша Васић.

Поред поезије и прозе коју су читали чланови нишког огранка СКОР-а: Татјана Богдановић, Зоран Маслаковић и Братислав Петровић; наше суграђане трећег доба увеселио је Марко Николић, студент Музичке академије Украјинског националног универзитета.

Библиотека Геронтолошког центра сада је богатија за преко двеста књига које су поклонили организатори и учесници програма.

1

 

Поводом обележавања Светског дана књиге за децу 2. априла, Одељење књиге за децу позива децу Републике Србије, узраста од 6 до 15 година, да учествују у XIII. литерарно-ликовном конкурсу на тему

ПИНОКИЈЕВЕ АВАНТУРЕ У ПЕСМИ И СТРИПУ

1

 

1

 

На крају године јубилеја 1700 година Миланског едикта у Народној библиотеци "Вук Караџић" у Крагујевцу, у понедељак 16. децембра, отворена је изложба "Цар Константин у завичајним збиркама". Ауторке Славица Кривокућа и Марија Чупић представиле су избор грађе из завичајних фондова Народне библиотеке "Стеван Сремац".
Проф. др Драгиша Бојовић је представио два издања нишке библиотеке "Император Константин Велики и Милански едикта из 313. године" А. Брилијантова и "Црква и држава у време Константина Великог" В. Болотова, као и зборник "Свети Цар Константин и хришћанство".
Крагујевчани изложбу могу видети до средине јанура 2014. године.

1

1

1

1

Каталог изложбе

 

Историчар Милан Ранђеловић, после више од две године рада, приредио је књигу "Записи о Нишу : (269-1877) ". Предано истражујући, аутор је дошао до низа интересантних појединости којiма је илустрован сваки одломак из хроника, дневника, путописа и мемоара. Промоција књиге одржана је у нишкој библиотеци у петак, 13. децембра текуће године. Поред аутора, о књизи је говорио рецензент др Далибор Велојић. Одломке из књиге читали су Наталија Миленковић и Младен Илић. 
Прва књига овог преданог истраживача изазвала је огромно интересовање пре свега културне јавности Града, али и шире читалачке публике.

1

1

1

 

У уторак 17. децембра у библиотеци је представљена књига нишке ауторке Дијане Ђорђевић „Искривљена сећања“. О књизи прича, које осликавају животе свих нас, говорили су: Јелена Пецарски, Јамина Живковић, Марјан Мишић и ауторка. Одломке из књиге читали су Јасмина Живковић и Александар Арсић, један од најбољих беседника на Међунардоном такмичењу у креативном говорништву у Будви.
Препуна читаоница, одушевљење публике, смех и задовољство свих су утисак вечери.

1

1

1

 

Народна библиотека "Стеван Сремац" 

Уторак, 3. децембар у 18.30 часова

Промоција романа 

Здравка Крстића

"ПОСЛЕ СМИРАЈА"

О роману говоре:
 проф.спец. Милосав Петровић, песник и есејиста
 проф. Надежда Петровић
 проф. Никола Савић

У петак вече, 29. новембра, у библиотеци је било пуно песника, писаца и издавача. Представљене су књиге: "Док Холидеј - породични портрет" и "Бифе Фројд" у издању Адмирал Боокс, "Сва Теслина деца" (Лагуна) и "Британско питање", "Гола врелина" и "Текија" (Паладин). О књигама су говорили Док Холидеј, Вирџил Ерп, Горан Скробоња, Зоран Рапајић и Милош Живковић. Специјални гости вечери били су др Saad Yasin Yousif, саветник министра за културу Ирака и Sabah Al-Zubeidi, новинар и писац.

1

 

На педесетом Сајму књига у Нишу, Народна библиотека "Стеван Сремац" и "Нишки песнички круг" представили су фестивал поезије на дијалекту "Преображенско појање". О фестивалу су говорили Зоран Вучић и Мирослав Митковић Нам, а своје песме читали су: Виолета Јовић, Зоран Николић, Миња Илијева, Ема Кацуљ, Драган Ристић, Иван Трајковић, Денко Рангелов и Власта Ценић.

До сада су одржана два фестивала на којима су учешће узели, поред песника из Србије, аутори поезије на дијалекту Хрватске, Босне, Македоније и Бугарске. Идеја о очувању народног говора и књижевног стваралаштва се шири и очекује се још већи број учесника на следећем фестивалу, који ће бити одржан у августу, у дворишту Народне библиотеке "Стеван Сремац".

1

1

 

Колеге из Регионалне библиотеке "Сава Доброплодни" из Сливена посетили су нишку Библиотеку и изложбу "Свети Ћирило и Методије и словенско средњовековно наслеђе".

1

1

 

Синоћ је у библиотеци представљена антологија поезије инспирисане Ромима и њиховим животом "Дукат на путу". Говорили су приређивач Светомир Ђурбабић и новинар Љиљана Костадиновић. Публика је уживала у стиховима из антологије, као и у стиховима госта вечери - Виолете Јовић.

1

1

1

1

 

Поводом обележавања 1150. годишњице словенске писмености и светих словенских књига, Народна библиотека „Стеван Сремац“, Центар за црквене студије и Епархија нишка приредили су изложбу „Свети Ћирило и Методије и словенско средњовековно наслеђе“.
У простору Библиотеке представљено је преко сто књига и рукописа из фондова библиотеке Центра за црквене студије, Народне библиотеке „Стеван Сремац“, Међународног центра за црквене студије, Призренске богословије и приватних библиотека проф. Драгише Бојовића и Ане Рочкомановић. На дан отварања, 19. новембра, многобројна нишка публика је имала привилегију да види два средњовековна ћирилска рукописа: одломак из Минеја за октобар (14. век) и Синаксар (16. век), као и фототипско издање Мирослављевог јевањђеља.
На отварању изложбе врло надахнуто су говорили ректор Призренске богословије Милутин Тимотијевић, председник Градске општине Медијана Небојша Крстић, проф. др Драгиша Бојовић и директор Библиотеке Небојша Васић. Част да отвори ову, већ сада можемо рећи запажену изложбу, припала је проф. др Недељку Богдановићу.
Оргиналне рукописе, списе и књиге Нишлије могу видети до понедељка 25. новембра, сваког дана од 7.30 до 19.30, а суботом од 8 до 12.30 часова. Улаз је слободан.
Истог дана у Светосавском дому, у оквиру обележавања  1150 година мисије Ћирила и Методија, одржана је духовна академија посвећена словенским просветитељима.

1

1

1

 

На дан када је пре двеста година рођен Петар Други Петровић Његош, књижевник Миро Вуксановић је одржао беседу у његову част.

На самом почетку вечери, којој је присуствовао велики број нишлија, Дарко Ковачевић је говорио песму Бранка Миљковића „Гроб на Ловћену“. Потом је академик Миро Вуксановић врло надахнуто беседио о Његошу и измамамио буран аплауз свих.
Његош је ракао: „Ђе се гусле у кући не чују ту су мртви и кућа и људи“, па је члан Друштва гуслара „Ратко Павловић Ћићко“ Живота Плавшић, говорио одломак из „Горског вјенца“ уз гусле.

Било је то вече које је потврдило безвремене реченице: „Благо томе ко довјека живи, имао се рашта и родити“

Звучни снимак

1

1

 

У петак, 1. новембра 2013. године, Народна библиотека „Стеван Сремац“ и Медиа центар Ниш потписали су Меморандум о сарадњи и разумевању. Меморандум су потписали директор Библиотеке Небојша Васић и директор Медиа центра Младен Велојић.
Ове установе најављују сарадњу на пољу медијске писмености и писмености уопште како би се боље истакло и подстакло културно и уметничко стваралаштво грађана Ниша. Такође, књишки фонд Медиа центра на располагању је члановима Народне библиотеке.
Медиа центар је, у знак партнерства, уступио Народној библиотеци своја досадашња издања.

1

 

На предстојећем 58. међународном Сајму књига у Београду, издање Библиотеке поводом 17 векова од доношења Миланског едикта, биће изложено на штанду Заједнице матичних библиотека (Хала 4).

1

 

Језик нам је отаџбина
Издања Народне библиотеке „Стеван Сремац“ из Ниша, „Константин Велики и Милански едикт из 313. године“ и „Црква и држава у време Константина Великог“, представљена су на Сајму књига у Франкфурту.
На позив Централног савета Срба у Хесену и Удружења писаца „Седмица“ директор Библиотеке Небојша Васић и помоћник Снежана Радовић представили су издање у славу Миланског едикта. Прва промоција је одржана у храму Српске православне цркве у Франкфурту, а друга на франкфуртском Сајму књига, на српском штанду Удружења писаца „Седмица“.
Нишка делегација коју су, поред представника нишке Библиотеке, чинили члан Градског већа Срђан Алексић, шеф Канцеларије за дијаспору Тамара Ћирић, новинар Милорад Додеровић и песници Живко Аврамовић и Зоран Вучић учествовала је и на Октобарским сусретима дијаспоре. Домаћине и госте из Цириха, Прага, Париза, Штутгарта, Минхена, Дортмунда, Франкфурта, Ниша и других градова Европе поздравио је генерални конзул Републике Србије Александра Ђорђевић.

Галерија

 

Поводом „Дечје недеље“, Одељење књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац“ из Ниша организовало је у уторак, 8. октобра 2013., две уметничке радионице под називом  „Страшило за све...“
Сви знамо да су страхови део одрастања сваког детета. Свако доба доноси нове страхове и односи старе. Циљ ове радионице је да се деца  на креативан начин ослобађају страхова и да на забаван начин откривају свет библиотеке и радост читања. Као што постоје страшила у пољу тако постоје и страшила против свих дечјих  страхова. Деца се плаше мрака, дивљих животиња, сенки, самоће, наказа, вештица, вампира и разних других појава.
Постоје страшила у причама и бајкама, Страшило је један од ликова у популарној бајци „Чаробњак из Оза“.
Да дечји страх није дугог века доказали су нам учесници данашње радионице, ђаци  III/4 ОШ „Ратко Вукићевић“ и I/1  ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Ниша  који су неустрашиво обликовали и сликали добра страшила против својих страхова. Ђаке су предводиле,  учитељица Душица Јанковић и библиотекарка Виолета Мандић из ОШ „Ратко Вукићевић“, учитељица Милица Стојановић  и библиотекарка Гордана Стојковић из ОШ „Доситеј Обрадовић“. Радионицу је осмислила и водила библиотекарка Мира Церовић Тасић.

1

1

 

Народна библиотека  „Стеван Сремац“ Ниш
Одељењењ књиге за децу
Дечја недеља, 7-13, октобар 2013.

СЛУШАЈТЕ МАМА И ТАТА, ЖЕЛИМ СЕСТРУ ИЛ’ БРАТА!

1

У животу сваког детета, има дана који су посебни, лепши, занимљивији и веселији од осталих. То су дани који се памте дуже, дани који обоје цело детињство. Дечја недеља у октобру је управо таква, другачија од осталих. Тим поводом Одељење књиге за децу Народне библиотеке “Стеван Сремац” у Нишу од 7. до 13. октобра организује  посебан програм под слоганом

СЛУШАЈТЕ МАМА И ТАТА, ЖЕЛИМ СЕСТРУ ИЛ’ БРАТА!”

1. “Мама и  тата, хвала вам за...” ( Креативна радионица - потребан материјал: картон 15x15цм, дрвене бојице, фломастери, колаж папир, хемијска оловка, маказице, лепак и украсна трака 50цм дужине) –понедељак, 7. октобар 2013 са почетком у 13 сати

2.“Страшило за разне ствари“( Креативна адионица - потребан материјал: 2 листа блока за ликовно бр.4, суво лишће, дрвене бојице, фломастери, колаж папир, хемијска оловка, маказице и  лепак. –уторак, 8. октобар 2013 са почетком у 13 сати

3. “Читалачка позивница за сестру и брата” (Креативна радионица, Потребан материјал: 1 лист блока за ликовно бр.4, дрвене или воштане бојице, фломастери, колаж папир, хемијска оловка, маказице  и лепак. - среда, 9. октобар 2013 са почетком у 13 сати.

4. “Мама реклама” ( Креативна адионица, израда рекламног плаката-Како маме рекламирају своју децу? Потребан материјал: 2 листа блока за ликовно бр.4, дрвене или воштане бојице, фломастери, колаж папир, хемијска оловка, маказице  и лепак. – четвртак, 10. октобар са почетком  у 13 сати

5.“Ја сам дете а моја улога у свету је ..” ( Сусрет деце и песника) – петак, 11. октобар са почетком у  13 сати

6.Радионица цртаног филма –субота, 12. октобар  са почетком у 10 с( радионица намењена деци основцима од 11 година и средњошколцима)

“Децу не треба препустити улици, тамо је одгој на нулици”(Наслов свеске у којој ће деца, млади и родитељи  уписивати своја размишљања о правилном одгоју деце и омладине.)- свеска ће бити отворена од 7. октобра 2013.
Заинтересирани се могу пријавити путем телефона 018/ 523 605 или у Одељењу књиге за децу, сваког радног дана од 1. октобра, Синђелићев трг, бр. 2-Ниш

1

 

Начелник Службе за послове градоначелника Дејан Андрејевић и директор Народне библиотеке „Стеван Сремац“ Небојша Васић потписали су данас Протокол о сарадњи, који, између осталог, предвиђа реализацију заједничких пројеката и међусобно пружање помоћи у реализацији самосталних пројеката и активности Библиотеке и Канцеларије за дијаспору. 
Ова сарадња започела је јуна месеца ове године промоцијом зборника радова деце, омладине и писаца за децу из отаџбине и расејања “Језик нам је отаџбина”. У зборнику се налазе одабрани радови деце која су учествовала на књижевном конкурсу који је расписало Удружење писаца „Седмица“ и Централни савет Срба Хесена у Немачкој, на челу са председницом Видом Вучковић. Међу радовима деце широм света налазе се и стихови младих Нишлија, штампани на немачком и српском језику.
Формално потписивање Протокола о сарадњи неће бити само техничка процедура, већ ће омогућити реализацију многих зацртаних планова и обавеза у наредном периоду, како би се оправдало поверење указано Канцеларији за дијаспору и најстаријој градској институцији културе.

1

 

У организацији Одељења књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац“ из Ниша, расписан је по трећи пут конкурсЈа имам таленат таленат за читање“.

 

Двориште Народне библиотеке "Стеван Сремац"

петак, 16. август од 20 часова

Други фестивал поезије на дијалекту “Преображенско појање”

Учествују:

Љиљана Глигоријевић (Житковац, Србија), Сафета Осмичић (Heerlen, Холандија), Јасмина Петковић (Лесковац, Србија), Гордана Илић (Ниш, Србија), Анастасија Коцић (Ниш, Србија), Наталија Коцић (Ниш, Србија), мр Зоран Јовановић (Лесковац, Србија), Ивица Трајкоић (Осларе, Србија), Слађана Недељковић (Врање, Србија), Саша З. Станковић (Власотинце, Србија), Миња Илијева (Ниш, Србија), Војислав Трумпић (Јагодина, Србија), Драган Радовић (Лесковац, Србија), др Драгица Миленковић (Минићево, Србија), Љиљана Црнић (Београд, Србија), Горан Гаталица (Загреб, Хрватска), Живко Продановић (Загреб, Хрватска), Емилија Мијатовић (Задар, Хрватска), Весна Георгијевска Тодевска (Куманово, Македонија), Јовица Ђурић Мајор (Ниш, Србија), Игор Станковић (Нови Сад, Србија), Олга Манчић Лодика (Параћин, Србија)

Гости фестивала у ревијалном делу:

Виолета Јовић (Ниш, Србија), Јелена М. Ћирић (Праг, Чешка), Горан Ранчић (Бабушница, Србија), Слободанка Митровић (Сурдулица, Србија), Ема Кацуљ (Ниш, Србија), Добринка Симић (Ниш, Србија), Ранка Ранђеловић (Облачина, Србија), Денко Рангелов (Ниш, Србија)

Музички програм: КУД „Алекса“

“Преображенско појање” је јединствена манифестација у земљи која за основни циљ има очување народног говора и народног књижевног стваралаштва. Окупља ствараоце који пишу на неком од дијалеката српског или биших југословенских језика, а најбољи су добитници награде "Реч баштине" и "Слово хвале и захвале". 

Организација: Нишки песнички круг и Народна библиотека "Стеван Сремац", уз подршку ГО Медијана.

Улаз слободан!

 

Прозни и драмски писац Стамен Миловановић несебично је поделио своја искуства и знање са полазницима књижевне радионице "На трагу".

1

 

На Тргу краља Александра Ујединитеља у Нишу, у уторак 23. јула, представљен је роман Луке Мичете „Повратак краља“. На узбудљиво путовање кроз готово два века историје модерне српске државе, уз упознавање са главним личностима које су одредиле судбину династије Карађорђевић, посебно њеног последњег владара, повео нас је дугогодишњи новинар Лука Мичета. Архитекта конзерватор Александра Мирић је испричала врло занимљиву причу о споменику краљу Александру Ујединитељу, а одломке из књиге читали су Наташа Бркић и Миодраг Младеновић. Књижевно вече је одржано у оквиру манифестације „Културно лето у Медијани“, уз подршку Градске општине Медијана.

1

1

 

Гост књижевне радионице "На трагу", која током јула траје у Библиотеци, био је песник и романописац Звонко Карановић. Испричао је своја искуства током настанка књижевних дела, упозорио на почетничке и друге грешке, али и поделио корисне савете полазницима.

1

 

Књига је у моди и на води. Библиотечки кутак на базенима СЦ "Чаир" сваког дана има велики број посетилаца, који изнајме и читају. Поред белетристике, популарне психологије и "Политикиног забавника" тражена је и поезија.

1

 

У среду, 17. јула, представљен је роман Зорана Маслаковића "Једна нишка прича". Поред аутора о роману су говорили Верица Секирарски, председница и главна уредница Књижевне омладине Србије и Милена Миликић, рецензент књиге. Одломке из књиге читали су Тања Вукићевић и Јордан Алексић.

1

1

 

У оквиру акције "Читам и пливам", јуче је на базенима Спортског центра "Чаир" почео са радом библиотечки кутак. На отварању, присутнима су се обратили директор Народне библиотеке "Стеван Сремац" Небојша Васић, заменик директора СЦ "Чаир" Братислав Станојевић и председник ГО Медијана Небојша Крстић, који је зажелео успешан почетак рада библиотеке на базенима. Поред колега библиотекара, отварању су присуствовали председник Скупштине ГО Медијана, заменик председника Скупштине ГО Медијана, већници и председници Комисија Скупштине ГО Медијана.
Сви посетиоци базена могу бесплатно да изнајме књигу за читање и присуствују планираним програмима. На располагању су има одабрани наслови књига, намењени одраслима и деци. Позајмица књига је дневна, а врши се уз библиотечку чланску карту или лични документ. Радно време Библиотеке на базенима СЦ „Чаир“ је сваки дан од 13.00 до 20.00 сати.

1

1

1

 

Полазници 11. школе креативне фотографије коју организује Фото-клуб ФОН Ниш представили су своје радове на изложби која је у понедељак, 8. јула, отворена у Народној библиотеци "Стеван Сремац". Полазницима су додељене дипломе, а Народној библиотеци "Стеван Сремац" захвалница за допринос приликом реализације 11. школе креативне фотографије.

Изложба ће бити отворена до 15. јула, од 7.30 до 14.30 часова.

Фото: Лазар Загорац и Михајло Лазаревић

1

 

Књига изабраних и нових песама Радосава Стојановића "Песме последњег заноса" представљена је у дворишту Библиотеке. О лирици Стојановића врло надахнуто говорио је проф. др Горан Максимовић, декан Филозофског факултета у Нишу. Присутни су уживали у стиховима, које је читао аутор, уз чаробне звуке фруле Радована Јовановића.

1

 

1

Позивамо Вас на презентацију књиге и превода песама Биљане Обрадовић.

Петак, 28.6.2013. у 17h

Амерички кутак

Обреновићева 20

1

 

У Народној библиотеци "Стеван Сремац" у Нишу током јула биће одржана књижевна радионица "На трагу" која је намењена онима који би желели да се баве прозним стваралаштвом, а имају више од 16 година. Радионицу ће водити Иван Стаменковић, доктор филолошких наука и један од оснивача и учесника екперименталног пројекта "Мултироман" Менсе Србије. Рад ће бити организован по једночасовним сесијама, три пута недељно. Полазници ће моћи да чују корисне информације о техничким и социјалним аспектима бављења прозном књижевношћу, као и да добију одговоре на уобичајена питања са којима се сусрећу почетници. Моћи ће, такође, да добију повратне информације о радовима који настану у оквиру радионице, а по завршетку биће одржано књижевно вече на којем ће се презентовати радови настали курса.
Радионица "На трагу" је већ одржавана прошлог лета и наишла је на значајан одзив, а полазници који су прошли цео курс имали су позитивне утиске, не само у вези са наученим, већ и са целокупном атмосфером која је владала на радионицама.
Прва сесија заказана је за понедељак, 1. јул, са почетком у 19 часова. 
Пријаве се могу извршити преко мејла аутора курса (ivandrajzl@gmail.com), мејла Народне библиотеке (narodna.biblioteka.nis@gmail.com) или лично у Народној библиотеци. Пријаве ће се примати до почетка радионице или до попуњења капацитета од двадесет пет места. За учешће у радионици потребна је само чланска карта Библиотеке.

 

Седми годишњи стручнo-научни скуп Заједнице матичних библиотека Србије БИБЛИОНЕТ 2013. одржан је у Смедереву 6. и 7. јуна. Тема овогодишњег скупа била је издавачка делатност библиотека Србије. Колеге Љубиша Николић и Снежана Радовић представили су део издаваштва Библиотеке - плакате занимљивом презентацијом и начином излагања, који су изазвали велику пажњу присутних колега.
Програм је пратила изложба на којој  су се представиле четрдесет и четири библиотеке из Србије са шестопедесет и две публикације.
 Традиционално, најзначајнија стручна награда у области библиотекарства у Републици Србији, признање „Ђура Даничић“ додељено је госпођи Јасмини Нинков, библиотекару-саветнику и директорки Библиотеке града Београда, као и господину Мирку Демићу, директору Матичне библиотеке „Вук Караџић у Крагујевцу.

1

1

1

 

У сарадњи са Канцеларијом за дијаспору, у уторак, 4. јуна, представљен је зборник радова деце, омладине и писаца за децу из отаџбине и расејања „Језик нам је отаџбина“, о коме су говорили градски већник Срђан Алексић и председница Централног савета Срба Хесена Вида Вучковић. Били су присутни и чланови делегације Међународног савеза за помоћ особама са посебним потребама из Немачке Норман Дизнер и Кристијане Ленш.
На самом почетку присутне је поздравио председник Градске општине Медијана Небојша Крстић. Гошћа, Вида Вучковић је представила зборник "Језик нам је отаџбина" и петогодишњи рад Централног савета Срба у Хесену, а Срђан Алексић је указао на значај ове публикације и повезивања дијаспоре са земљом матицом. Нишки млади песници, који су заступљени у зборнику: Јефимија Коцић, Наталија Коцић, Анастасија Коцић, Лука Максимовић и Милица Миленковић су прочитали своје песме, а у музичком програму учествовали су Јана Митић и Андрија Јордановић.

1

1

1

1

1

 

Четвртак, 30 мај у 19 часова
(читаоница Библиотеке)

Промоција романа Милоша Петковића
добитника награде ГО Медијана "Света Петка" за 2013. годину

ПЕРУНОВ ХРОНИЧАР
Заборављена легенда древне Сорабије

Учествују:

Јована Ристић, ПР ИК "Порталибрис"
Драган Жика Стојановић, новинар НТВ
Намања Стевановић, гост песник
Одломке из романа чита Марко Јовановић Маркоњеро
Музички програм: Милутин Мижа Најдановић и гости изненађења

1

 

Народна библиотека "Стеван Сремац" Ниш

Уторак, 28. мај 2013. године од 19 часова

Промоција књига

мр Марка Буразора

НАУЧИТЕ ЈЕЗИК КОЈИМ ЦЕО СВЕТ ГОВОРИ
(Невербална комуникација на делу)
и
НЕВЕРБАЛНА КОМУНИКАЦИЈА II
(Разлике међу културама)

и разговор о тајнама невербалне комуникације и културним разликама.

Марко Буразор је рођен и живи у Београду. Дипломирао и магистрирао на Економском факултету. Предмет интересовања током професионалне каријере су му међуљудски односи у пословној комуникацији као и профилисање личности, са посебним освртом на невербални тип комуникације. Тренер и консултант многим међународним компанијама у области пословне комуникације, вештине продаје и преговарања. Дугогодишњи је сарадник Јапанске агенције за међународну сарадњу и колумниста више специјализованих магазина. 

1

 

Тренер Кошаркашког клуба "Партизан" Душан Вујошевић и кошаркашки репрезентативци Никола Спасов и Вукан Стојановић били су, у среду 22. маја, библиотекари Народне библиотеке "Стеван Сремац" у Нишу. Вујошевић нам је, у години Кавафијевог јубилеја, поклонио збирку стихова овог славног песника и открио омиљене наслове и ауторе. Један од њих је "Дуга топла јесен" мађарског писца Тибора Дерија.
Посета је организована у оквиру акције "Ми смо у библиотеци, а ви?" која има за циљ промоцију књиге и читање и изазвала је велико интересовање читалачке публике.

1

1

1

 

У оквиру књижевне манифестације "Дани Стевана Сремца", на Одељењу белетристике отворена је изложба београдске издавачке куће "Архипелаг". Говорили су оснивач и главни уредник ИК "Архипелаг", уредник књижевних програма НКЦ-а Стана Динић Скочајић и директор Народне библиотеке "Стеван Сремац", Небојша Васић.
Изложени наслови могу се видети до 31. маја, а потом, један део, ИК "Ахипелаг" поклања фонду Народне библиотеке "Стеван Сремац", на задовољство читалачке публике.

1

1

 

У десетој Ноћи музеја Нишлије су могле да виде три изложбе: Димитрије Давидовић, Марија Кири и Цар Константин у завичајним збиркама Народне библиотеке "Стеван Сремац". Поред занимљивих изложби, у Библиотеци их је те вечери дочекао и највиши библиотекар света-кошаркаш Марко Јовановић. Друштво су му правили спортисти Иван Јовановић и Александар Јовановић, као и генерални секретар Регионалног кошаркашког савеза источне Србије Душан Пројовић. Из света поезије, прозе и филмске критике за шалтером библиотеке кориснике су услуживали Стана Динић Скочајић, Радосав Стојановић, Миња Илијева, Милоје Дончић, Милош Петковић, Бранислав Јанковић, Милица Вучковић, Северин Франић, појачани са репером Марком Јовановићем Маркоњером и новинарима Ганетом Видојковићем и Велибором Петковићем. Библиотекари су били и председник ГО Пантелеј Срђан Савић и из ГО Медијана Данијела Лажетић и већници Владимир Војводић и Бојан Цветковић.
Хор Грациа, под диригентском палицом Сузане Петровић, одушевио је посетиоце својим разноврсним програмом. Бројне аплаузе су поделили са студентима Факултета уметности: Јаном Митић, Андријом Јордановићем, Наташом Петровић, Душаном Ђорђевићем, Томом Топом који су својим извођењима испунили Библиотеку чаробним звуцима.
Организацију Ноћи музеја помогли су: Народни музеј Крагујевац, Историјски архив Шумадије, Народна библиотека "Вук Караџић" Крагујевац и Француски институт у Србији-Одељење у Нишу.

Галерија

1

 

Поводом 245 година од појаве првог српског листа у Венецији, 200 година од објављивања првог броја "Новина Сербских", 180 година од првог броја "Забавника" у Србији, 178 година од усвајања Сретењског устава и 175 година од смрти Димитрија Давидовића, оца српског новинарства и писца Сретењског устава, у читаоници Библиотеке од 13. маја до 19. маја можете погледати изложбу "Димитрије Давидовић". 

Организација: Народни музеј Крагујевац, Историјски архив Шумадије, Народна библиотека "Вук Караџић" Крагујевац и Народна библиотека "Стеван Сремац" Ниш.

1

 

У среду, 15. маја 2013. године у Народној библиотеци "Стеван Сремац" Јелица Грегановић је представила допуњено реиздање последње књиге „Од речи до речи“, али и претходну књигу „Испод седмог неба“, која је објављена у неколико издања.

Читаоци су са Јелицом Грегановић разговарали и о причи као занемареној литерарној форми, блогу као модерном облику књижевности и утицају друштвених мрежа и медија на савремену књижевност.

1

1

1

1

 

У присуству многобројних пријатеља и сарадника Библиотеке, обележили смо славу Св. Ћирило и Методије. Славски обред су служили свештеници нишког Саборног храма, а овогодишњи домаћин славе био је колега Дејан Цветковић. Том приликом, Библиотека је поклонила почасне чланске карте књижевним ствараоцима - Радосаву Стојановићу, Виолети Јовић, Милоју Дончићу и Јовану Пејчићу, професору Филозофског факултета у Нишу. У музичком програму је учествовао хор "Грација" којим је дириговала Сузана Петровић.

Галерија

 

XV  НАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ

Сливен, 7-9 маја 2013. године

Петнаести Национални фестивал књиге за децу у Сливену отворили су потпредседник Републике Бугарске и покровитељ Фестивала, Маргарита Попова  и градоначелник града Сливена, Кољо Милев. Директорка Регионалне библиотеке „Сава Доброплодни“ из Сливена, Росица Петров Василев је организатор и домаћин са великим искуством у правом смислу те речи, и захваљујући њој  XV Национални фестивала књиге за децу протекао је са огромним одушевљењем свих учесника и гостију.
Веома богат програм XV Националног фестивала књиге за децу обухватио је: свечане церемоније, округли сто међународног карактера  на тему -„Фестивал-деца, књиге, читање“, изложбе, перформансе, концерте, карневалске параде и још много чаролија у вези са књигом.
Поред великог броја учесника, деце, просветних радника, библиотекара, писаца и илустратора, XV Националном фестивалу књиге за децу присуствовао је велики број угледних гостију из Мађарске, Грчке, Италије, Србије и Бугарске. Својим учешћем допринос  у раду округлог стола  „Фестивал-деца, књиге, читање“ дали су директор Народне библиотеке „Стеван Сремац“ из  Ниша, Небојша Васић, библиотекар-шеф Одељења књиге за децу, Мира Церовић Тасић  и Мила Васов, преводилац и уредник часописа „Другарче“ (Сливенски театар и међународни значај Националног фестивала књиге за децу). Изражавајући задовољство што једном оваквом догађају присуствују, наши представници  су презентовали  свој рад на тему „Фестивал књиге за децу-визија и мисија“.
Петнаести Национални фестивал књиге за децу у Сливену представља оригиналну, корисну и прелепу платформу за међусобно упознавање и  размену искустава, визија и мисија  различитих култура, посредством књиге за децу.

1

Галерија

 

Дан Библиотеке обележили смо скромно и достојанствено. У Саборној цркви у Нишу, у присуству колега и пријатеља Библиотеке, служен је парастос добротвору Библиотеке Његовом преосвештенству блажено упокојеном епископу нишком Јерониму. Као година оснивања Народне библиотеке узима се 1879. година, када је група гимназијских професора у оквиру школе основала библиотеку и читаоницу, која је, осим ученицима, служила и свим грађанима Ниша. Тринаести мај је дан када је 1894. године владика нишки Јероним тестаментом оставио нишкој библиотеци своју кућу са имањем, новац и 2000 књига, те Дан Библиотеке обележавамо сећањем на њега који је, уз Стевана Сремца, поставио темеље наше библиотеке.

Поводом рођендана, Народна библиотека "Вук Караџић" из Крагујевца уприличила је поклон нишкој Библиотеци и Нишлијама-изложбу "Димитрије Давидовић", која осликава живот и рад аутора Сретењског устава, политичара, дипломате, новинара и публицисте. Отворио је председник Градске општине Медијана Небојша Крстић, а о самој изложби говорио је директор Народне библиотеке "Вук Караџић" Мирко Демић.

Галерија

 

У петак 10. маја 2013. у 19. часова Француски институт у Србији и Народна библиотека "Стеван Сремац" у Нишу позивају вас на отварање изложбе "Марија Кири", у простору Народне библиотеке "Стеван Сремац" (Боривоја Гојковића 9).

Изложба посвећена Марији Кири састоји се из два дела. Први део, Марија Кири, 1867-1934 посвећен је животу и делу ове научнице, двоструке добитнице Нобелове награде. Овај део изложбе организован је у просторијама Народне библиотеке Стеван Сремац у Нишу. 
Други део, назван "Лекције Марије Кири" омогућиће посетиоцима да кроз једноставне експерименте упознају основне законе физике. Овај део ће бити изложен у гимназији Светозар Марковић у Нишу.

После отварања Изложбе биће приказан филм: "Марија Кири - више од легенде".

Изложба је у Библиотеци отворена од 10. до 27. маја 2013. године.

 

УПИС за полагање ДЕЛФ-а за одрасле 
од 7. до 10. маја

Драгана Милојевић
Cours de français - DELF
T +381 18 524 578

Institut français de Serbie
Обреновићева 20, 18000 Ниш
www.institutfrancais-nis.rs

1

 

Поводом Светског дана књиге и ауторских права улогу библиотекара Народне библиотеке "Стеван Сремац" на пар сати преузели су: Дејан Стојиљковић, Срђан Савић, Северин Франић, Лидија Михајловић, Саша Мркић, Сташа и Слободан Гејо, Бранислав Јанковић, Бранислава Јовановић, Весна Црногорац, Урош Радуловић, Данијела Лажетић, Бојан Цветковић, Владимир Војводић, Бобан Вучковић и Братислав Тонић.
Библиотеку су посетили чланови Удружења Македонаца у Нишу „Вардар“. Том приликом су заменили прочитане књиге и, они који још увек нису, постали чланови Библиотеке.

Галерија

У парку, преко пута Одељења књиге за децу, на „Шареној полици“, наши суграђани, и млађи и старији, размењивали су књиге и на тај начин остварили попуст на годишњу чланарину Библиотеке. Уписивали су своје мисли и лепе речи у књигу „Мудре мисли читалаца“, а уз сваку позајмљену књигу даровани су безвременим цитатима Ивa Андрића. Ликови из бајки и дечјих романа, глумци Позоришта лутака из Ниша, забавили су и даривали децу, победнике на републичком Конкурсу У славу цара Константинапропусницама за све позоришне представе у 2013. години. 

Галерија1

 

Народна библиотека "Стеван Сремац" организовала је музичко-поетски програм осуђеним лицима у Казнено поправном заводу у Нишу. Учествовали су: Татјана Ђукић, Милица Вучковић, Јован Вељковић, Горан Живковић, Далибор Поповић и Бoјан Ристић.
Млади ствараоци не могу потврдити мудру мисао да сусрет са добром књигом може изменити судбину душе, али су се потрудили да Светски дан књиге и ауторских права буде на леп начин обележен и у КПЗ-у.

1

 

Поводом Светског дана књиге и ауторских права, у холу испред Одељења белетристике, приређена је изложба чије су ауторке Ивана Митровић и Наташа Бранковић.

1

1

У понедељак, 22. априла, одржана је промоција прве књиге стихова Сање Тодоровић "Поглед с прозора". Учествовали су: рецензент Милоје Дончић, рецензент Небојша Ђорђевић и ауторка Сања Тодоровић. Стихове је читала: Милена Јовановић.

1

1

1

 

Директор Библиотеке Небојша Васић, помоћник директора за библиотечку делатност Снежана Радовић, руководилац Одељења периодике Владан Цветичанин и библиотекар на пословима дигитализације Предраг Панић посетили су Народну библиотеку "Вук Караџић" у Крагујевцу. Обилазак одељења крагујевачке Библиотеке, стручне расправе, решавање заједничких проблема и разговор о будућим плановима били су главне активности домаћина и гостију. Захваљујући љубазности крагујевачких колега, нишки библиотекари били су у прилици да се упознају са историјским и културним знаменитостима града који су посетили.

1

1

1

 

У Требињу је 18. и 19. априла одржан стручни скуп „Изазови и странпутице савременог библиотекарства“. Славица Кривокућа, Марија Чупић и Александар Радовић, библиотекар из Библиотеке Матице српске, су учествовали на скупу са заједничким радом „ Каталогизација некњижне грађе у системима COBISS и НИБИС“.
Догађај је иначе окупио 237 библиотекара и био је међународног карактера. Представило се око 30 предавача из земаља региона. Излагања су се односила на стару и ретку књигу, завичајне и посебне фондове, обраду некњижне грађе, дигитализацију...

1

1 1

 

На Конференцији за новинаре, која је се одржана у читаоници Народне библиотеке у среду, 17. априла, представљен је програм активности поводом Светског дана књиге и ауторских права.

Говорили су:
- Милорад Стошић, народни посланик  
- Небојша Крстић, председник Градске општине "Медијана" 
- Жељко Градишка, заменик управника Казнено поправног завода Ниш 
- Небојша Васић, директор Народне библиотеке "Стеван Сремац" 

Под покровитељством Народне библиотеке Србије, уз подршку Министарства културе и информисања и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у Србији ће вишедневним манифестацијама и програмима бити обележен Светски дан књиге и ауторских права (23. април). 

1

1

1

Понедељак, 22. април
Читаоница Библиотеке од 19 часова
- "Поглед с прозора"
Промоција књиге поезије Сање Тодоровић "Поглед с прозора". Учествују: Милоје Дончић, Небојша Ђорђевић, Сања Тодоровић, Марко Радојковић и Милена Јовановић.

Уторак, 23. април:

Парк код Народног позоришта, од 12 до 16 часова
- "Шарена полица" 
Сви наши суграђани могу донети књигу и заменити са књигом на шареној полици, која ће бити постављена у Парку испред Основног суда и Народног позоришта. Разменом постају власници купона са којим остварују попуст на учлањење у Библиотеку. Придружите нам се у читању и дружењу!

Народна библиотека "Стеван Сремац", од 11 до 14 часова
- "Ми смо у библиотеци, а ви?"
Библиотекари Одељења белетристике, Одељења стручне књиге и Одељења књиге за децу биће: Дејан Стојиљковић, Срђан Савић, Северин Франић, Лидија Михајловић, Саша Мркић, Сташа и Слободан Гејо, Бранислав Јанковић, Бранислава Јовановић, Бојан Цветковић, Владимир Војводић, Бобан Вучковић, Братислав Тонић, Весна Црногорац...

- Посета чланова Удружења "Вардар" Народној библиотеци "Стеван Сремац".

Казнено поправни завод Ниш, од 16 часова
- "С оне стране речи"
Поетско-музички програм у Казнено поправном заводу у Нишу. Учествују: Александра Стојковић, Милица Вучковић, Татјана Ђукић, Јован Вељковић, Горан Живковић, Далибор Поповић, Марко Марјановић, Ђорђе Стојановић и Иван Вучковић.

Сајт Народне библиотеке "Стеван Сремац"
- "Култура у карикатури, карикатура у култури"
Електронска изложба којом представљамо карикатуре Аце Блатника, Саше Димитријевића и других истакнутих карикатуриста, које за тему имају Њено величанство књигу. Ауторка изложбе: Маја Новаковић

Одељење књиге за децу
- "Мудре мисли"
Читаоци Одељења књиге за децу уписиваће своје мисли и лепе речи у књигу "Мудре мисли читалаца", а уз сваку позајмљену књигу биће даровани безвременим цитатима и мудростима.

 

Народна библиотека "Стеван Сремац"

Среда, 17. април од 19 часова

Промоција књиге поезије 
добитнице награде "Стражилово" за 2010. годину

Дајане Петровић

МАЛА СЛОВА ДУГЕ ЗИМЕ

Учествују:

Мирослав Митковић Нам
Дајана Петровић

Стихове чита: Наташа Бркић

Музички део промоције: 
Јована Ђорђевић (флаута) и врло лепо изненађење.

Дајана Петровић је рођена 1981. године у Славонском Броду. Лауреат награде ''Стражилово'' (Бранково Коло, Сремски Карловци) за књигу поезије ''Созерцањесна'' објављену 2010. године. Друга књига ''Мала слова дуге зиме'' (Ваљево-Књажевац 2012. годину). У припреми за штампу трећа књига ''Блажени плачући'', као и збирка у настајању ''Пустословље''. Вероучитељица. Живи у Ваљеву. 

1

 

Господин Дејан Ристић, в.д. директора Народне библиотеке Србије, посетио је Народну библиотеку “Стеван Сремац” у Нишу. Ово је прва посета господина Ристића нашој библиотеци. 
Први део посете био је обилазак Одељења периодичних публикација, Одељења стручне књиге, Одељења белетристике и Одељења завичајних и посебних фондова, као и е-читаонице Библиотеке и пододељења за дигитализацију библиотечке грађе. У другом делу Ристић је одржао састанак са делом запослених нишке Библиотеке, који је био инспиративан и едукативан.

1

 

У петак, 12. априла, са почетком у 18 часова, Амерички кутак у Нишу организује у Народној библиотеци "Стеван Сремац" програм под називом "Hollywood to Serbia – 100 years of cooperation" (100 година сарадње Холивуда и Србије). Специјални гости су ПАМ – оркестар музичких робота и предавач, Проф. Курт Кобл (САД).
ПАМ бенд је аутентични оркестар делимично аутоматизованих инструмената, који уз помоћ светлосних и сензора покрета омогућује да се произведе тон. Оркестар чини 14 инструмената.
Професор Курт Кобл, виолиниста, композитор и истраживач, предаје на Универзитету у Бриџпорту (САД), а већ 20 година наступа са најпознатијим америчким камерним оркестрима. Живи и ради у Њујорку и свира на Бродвеју у сталној поставци мјузикла „Фантом из опере“, који се игра 365 дана годишње.
Улаз слободан!

 

1

Поводом обележавања 1700 година од потписивања Миланског едикта, Одељење књиге за децу, суорганизатор Међународног фестивала анимираног филма деце и младих „Константинов златник“, позива библиотеке и школе Републике Србије да учествују у фестивалском конкурсу на тему: Живот и дело Цара Константина.

Право учешћа на Фестивалу имају сви анимирани филмови, без обзира на технику, који за тему имају: живот и дело Цара Константина, Милански едикт и верску толеранцију. Дужина анимираног филма је од једног до тридесет минута, а старост аутора од 8 до 18 година.

Крајњи рок за електронску пријаву филмова је 10. јун 2013.године. Електронске пријаве се шаљу на мејл: scf98@ptt.rs
Крајњи рок за слање филмова је 15. јун 2013. године на адресу: „СЦФ 98“, ул. Станоја Главаша 13, 18000 Ниш, Србија. Филмови се у дупликату шаљу у ДВД (ПАЛ) формату.

 

Једанаесте априлске вечери одржана је промоција књиге Недељка Богдановића "Реч и песма - Утва златокрила Бранка Миљковића". О речнику песништва "Орфеја српске поетике" говорили су професор Јован Пејчић и Александар Костадиновић са Филозофског факултета из Ниша и аутор Недељко Богдановић.
"Реч и песма - Утва златокрила Бранка Миљковића" истакнутог лингвисте и филолога, проф. др Недљка Богдановића настала је у Центру за научна истраживања САНУ и Универзитета у Нишу у оквиру пројекта овог центра "Лексичка проучавања југоисточне Србије", односно потпројекта "Језик српских писаца". Припремљена је у едицији "Писци и језик", као пета књига, и представља још један значајан допринос у проучавању српских писаца.

1

1

1

1

 

Поводом Светског дана Рома, у среду, 10. априла 2013. године Народна библиотека "Стеван Сремац" се придружила манифестацији "Дани ромске културе" организацијом програма, који се састојао из више сегмената. На самом почетку све присутне поздравили су директор Народне библиотеке "Стеван Сремац" Небојша Васић, председница Удружења Ромкиња "Освит" Ана Саћиповић и директор РНВО "Понос" Меда Бајрамовић. Колегиница Маја Новаковић представила је одреднице о нишким Ромима или са мотивом из живота Рома у Нишу у "Нишком лексикону" који је објавио Службени гласник и Град Ниш, 2011. године. Илустратор Адријана Аметовић из РНВО "Понос" је врло занимљиво представила књигу народних бајки Рромане парамисја = Ромске бајке. Захваљујући Ани Саћиповић и Удружењу Ромкиња "Освит" приказан је документарно-играни филм "Ни џа, ни бу". Алија Саћиповић је указао на, и даље, тежак положај Рома данас, а стихове на ромском и српском језику говорили су ученици ОШ "Вук Караџић" Иван Алић и Јасмина Ристић.

1

1 1

1

 

У понедељак, 8. априла у 12 часова, у Народној библиотеци "Стеван Сремац" Зоран Хамовић, председник удружења Библиотека плус и главни уредник и директор издавачког предузећа Клио говорио је о пројекту Интернест, а професор Факултета за медије и комуникацију Петар Лазић одржао је занимљиво предавање „ Реторика и јавни говор“. 
Гостовање представника Библиотеке плус је део активности у оквиру пројекта Интернест у коме учествују ученици ОШ “Ратко Вукићевић“ и Гимназије „9. мај“, са менторима Виолетом Мандић и Наташом Лепопојић. Ученици су на крају представили своје досадашње активности у оквиру пројекта Интернест који за циљ има развој медијске писмености ученика, креативног тумачења одабраног садржаја и самосталног истраживања.

1

1

1

 

Oxford University Press је представио своје уџбенике који су добили одобрење Министарства просвете за коришћење у настави енглеског језика у гимназијама и средњим стручним школама. Уредника издања, Золтан Размувес, је присутне наставнике упознао са квалитетом и садржајима уџбеника.

1

1

 

Народна библиотека „Стеван Сремац“ из Ниша свечано је обележила Светски дан књиге за децу, 2. април. Тим поводом, У Светосавском храму Саборне цркве у Нишу, одржана је централна прослава под називом У славу цара Константина.

Светосавски храм, у порти Саборне цркве у Нишу био је испуњен до последњег места. Из сви крајева Србије стигла су деца, победници дванаестог Републичког литерарно-ликовног конкурса Уславу цара Константина. Библиотека је овом приликом даривала 43. деце, дипломама и пригодним поклонима.

Преко сто извођача приредило је прави музичко-сценски спектакл: представници ПУ „Пчелица“, Вртић „Црвенкапа“из Ниша, ученици ОШ „Цар Константин“ и чланови Црквено фолклорног ансамбла „Бранко“ одушевили су публику.

Као и увек, књига је показала своју чудесну моћ, отворила је странице радости срца и повезала светове дечје маште.

Галерија

 

Финалним такмичењем за франкофону песму у суботу, 30. марта, свечано је завршена манифестација обележавања Месеца франкофоније. Овогодишње надметање младих певача било је јубиларно - десето, колико траје и успешна сарадња између Француског института у Нишу и Народне библиотеке "Стеван Сремац". Прослави, поводом јубилеја, присуствовао је директор Француског института Жан Лик Гестер са сарадницима.

Свечано отворен 16. априла 2003. године, Француски институт у Србији-Ниш представља огранак Француског института у Србији-Београд, чији је основни циљ да Србији пренесе културне активности Француске. Она је саставни је део мреже од 130 француских института и 920 француских алијанси у свету.

1

1

 

У организацији Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша 29. и 30. марта 2013. године по пети пут одржан је традиционални Фестивал „Наук није баук“ у холу Електронског факултета и простору Галерије Србија.
У оквиру Фестивала Народна библиотека "Стеван Сремац" представила је део својих фондова. Публика је имала прилику да види часопис Летопис Матице српске из 1826, научне и стручне часописе из богате културне баштине и текуће продукције, књиге из области природних и примењених наука, разгледнице Ниша и старе фотографије. Поред штампаних издања презентоване су електронске изложбе које се односе на догадјаје, датуме и лицности везане за нишку и српску културну бастину. Нарочиту пажњу је изазвала презентација дела
богатих завичаних збирки Библиотеке, тематски везана за Цара
Константина и антички Ниш, као и анимирани филм који је настао поводом
обележавања 65 година Одељења књиге за децу. Кроз паметно-забавни програм интерактивног типа, врло атрактивно представљање на Фестивалу имали су радионичари анимираног филма СЦФ '98 и Амерички кутак у Нишу.

1

 

Новопостављена шефица регионалне канцеларије Информативног центра при Стејт дипартменту са седиштем у Београду Керол Бин, одлазећа са тог места Алка Батнагар и директорка Информационо-референтног центра Амбасаде САД у Београду Јасна Кунић посетиле су Народну библиотеку "Стеван Сремац" и Амерички кутак у Нишу.

1

 

Док су мушкарци пратили борбу на травнатом терену Орлова и комшија, психолог-психотерапеут Татјана Цветковић одржала је прву психолошку радионицу за жене ЈАКА САМ И МОГУ. У наредним недељама биће реализовано пет радионица, на којима ће присутне даме учити оснаживање сопствених капацитета и усмеравање пажње на приоритете.

1

1

 

НАГРАЂЕНИ РАДОВИ НА ЛИКОВНОМ КОНКУРСУ У СЛАВУ ЦАРА КОНСТАНТИНА, РАСПИСАНОМ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА
КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ – 2013.

НАГРАЂЕНИ РАДОВИ НА ЛИТЕРАРНОМ КОНКУРС У СЛАВУ ЦАРА КОНСТАНТИНА РАСПИСАНОМ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА  КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ – 2013.

 

У сусрет Светском дану поезије

у среду, 20. марта у 19 часова

позивамо Вас на
промоцију зборника интернационалног песништва

АРТЕ СТИХ

Учествују:

Миодраг Јакшић
Радомир Андрић
Спасоје Ж. Миловановић
Владимир Благојевић
Ненад Трајковић
Светлана Биорац Матић
Ирена Милетић
Сања Мијајловић
Срђан Ђорђевић
Никола Стојановић
Мирјана Балтезаревић

Добро дошли!

1

 

У четвртак вече, 14. марта, одржана је промоција књиге Владимира Станковића "Задња пошта Тимок". Учествовали су карикатуриста и писац Александар Блатник, директор Народног музеја у Зајечару Бора Димитријевић и аутор, спортски новинар и публициста Владимир Станковић. Занимљива тема и време, јунаци са страница књиге у публици, духовити и речити гости неки су од разлога што ће ова промоција остати дуго у сећању свих присутних.
Промоцију смо организовали у сарадњи са Нишким културним центром, коме се срдачно захваљујемо.

1

1

 

1

 

Промоција једанаесте песничке књиге Бојана Јовановића у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ одржана је у среду, 6. марта. Поред др Горана Максимовића и мр Снежане Божић који су врло надахнуто и занимљиво говорили о поезији Јовановића, аутора који је одговарао на занимњива питања brojne публике, вече су улепшали и стихове "оживели" ученици Гимназије „Стеван Сремац“: Јована Милошевић, Јована Стајић, Наталија Миленковић, Павле Лекић, Марко Стојановић и Момчило Мојсиловић.

1

1

 

Поводом Националног дана књиге, 1. марта 2013, нашу библиотеку су посетили чланови Књижевног клуба „Ватра и живот” ОШ „Бранко Миљковић” из Ниша, са својом библиотекарком Драганом Пешић Главашевић.

1

 

Поводом Националног дана књиге, а у години обележавања великог јубилеја, 1700 година од доношења „Миланског едикта“, у Библиотеци, као и на сајту Библиотеке, можете погледати изложбу којом смо представили део богатих  завичајних збирки, тематски везан за Цара Константина и антички Ниш.

1

1

 

Задњег дана месеца фебруара, психолог-психотерапеут Татјана Цветковић одржала је психолошку радионицу. Овог пута тема је била стрес и како се изборити са њим, што је изазвало велику пажњу суграђана. У договору са Татјаном Цветковић, уследиће радионице и са другим интересантним темама.

1

1

1

1

1

 

Од данас је сваком нашем кориснику, који при упису у Библиотеку остави своје корисничко име и лозинку, омогућено да види свој статус. Преко линка Е- каталог, укуцавањем свог корисничког имена и лозинке, корисник је у прилици да види колико је публикација задужио, да ли треба да плати неку казну, до када важи чланска карта и др.

 

На Међународни дан матерњег језика одржана је промоција часописа за путописну књижевност ПУТОПИС. Говорили су проф. Филозофског факултета Јован Пејчић, главни и одговорни уредник Владимир Шекуларац и издавач Милан Тодоровић. Одломке из путописа читали су Катарина Крстић и Милош Николић, а Стефан Ракић је својом виолином присутне повео на путовања широм света.
Велико присуство нишлија на промоцији, и поред више културних догађаја у граду, показао је да је овај књижевни жанр један од најчитанијих и да је заслужио обличје у форми часописа.

1

1

1

 

Дан државности обележава се на Сретење, 15. фебруара у знак сећања на 1804. годину када је у Орашцу, под вођством Ђорђа Петровића Карађорђа, почео Први српски устанак. Истог дана 1835. године, на Великој народној скупштини у Крагујевцу, проглашен је први Устав Србије - Сретењски устав.
Дан државности је државни празник који се обележава нерадно, два дана 15. и 16. фебруара. 

1

 

Једанаестог фебруара 2013. године, навршава се двадесет година од смрти наше велике песникиње Десанке Максимовић. Поводом те годишњице, у холу испред Одељења белетристике, постављена је изложба „Сећање јесам“, састављена од последњих поздрава тадашњих угледних савременика упућених Десанки, поводом њене смрти. Из периодичних публикација, тог 11. фебруара 1993. године, издвојили смо изјаве: Ивана В. Лалића, Бошка Петровића, Матије Бећковића, Јаре Рибникар, Добрице Ћосића, Чедомира Мирковића, Мирослава Максимовића, Милке Ивић, Мире Алечковић, Љубивоја Ршумовића, Бранка В. Радичевића, Јована Христића, Михајла Пантића, Живојина Павловића, Радивоја Микића, Милисава Савића, Моме Капора, Танасија Младеновића, Јована Деретића, Љубомира Симовића и многих других. Аутори изложбе су Јована Славковић, библиотекар и Љубиша Николић, графички дизајнер.

1

1

 

Један од највећих мајстора графичке уметности Миодраг Нагорни посетио је Народну библиотеку "Стеван Сремац" и том приликом уручио поклон: 58 својих графика и 46 честитки, оргиналних графика. Међу њима су отисци са потписима Владе Величковића, Мерсада Бербера и Божидара Јакца.

Овим поклоном је настављено обогаћивање збирке уметничких дела израђених техником штампе, која је формирана између 1996. и 1999. године захваљујући мр Драгици Јевтић. Кабинет графике Народне библиотеке "Стеван Сремац" у Нишу поседује око 200 оргиналних графичких ауторских отисака мајстора графике из наше земље и дијаспоре: Бошко Карановић, Бранко Миљуш, Миодраг Нагорни, Биљана Вуковић, Радован Крагуј, Велизар Крстић, Александар Луковић, Зоран Марјановић, Миодраг Анђелковић, Франц Цурк, Петар Огњановић, Љубиша Брковић и др.

1

1

 

Одељње завичајних и посебних фондова Библиотеке, представљањем дигиталне грађе са темама Цар Константин и Милански едикт, придружује се обележавању великог јубилеја. Скенирану грађу можете видети у Дигиталној библиотеци

1

 

1

Поводом обележавања Светског дана књиге за децу, 2. априла, Одељење књиге за децу позива децу Републике Србије, узраста од 6 до 15 година, да учествују у литерарно-ликовном конкурсу на тему:

У СЛАВУ ЦАРА КОНСТАНТИНA

 

НАГРАЂЕНИ ЧИТАЛАЧКИ ДНЕВНИЦИ НА ЛИТЕРАРНО-ЛИКОВНОМ КОНКУРСУ ЈА ИМАМ ТАЛЕНАТ-ТАЛЕНАТ ЗА ЧИТАЊЕ, РАСПИСАНОМ ДРУГИ ПУТ - 2013.

 

1

СРЕЋНА НОВА 2013.!ХРИСТОС СЕ РОДИ!

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „СТЕВАН СРЕМАЦ“ НИШ!

 

У претпразничко јутро, 31. децембра 2012. године, Одељење књиге за децу Народне библиотеке “Стеван Сремац“ из Ниша организовало је посету деци која се налазе на лечењу на Интерној клиници Клиничког центра у Нишу.
У циљу хуманизације болничког лечења деце, током месеца децембра, организована је акција Најлепше жеље за оздрављење, од деце деци у којој су учествовала деца, чланови Библиотеке.
Смисао ове акције је даривање љубави, радости и најлепших речи подршке исписаних и сликаних на честиткама,  дечијим рукама.
У жељи да заједно пошаљу најтоплије поруке поводом Нове године и Божића, деца су уручила 240 честитки својим вршњацима који ће провести празнике ван својих домова.
Децу је нарочито развеселила представа „Пепељуга“, Александра Поповића, коју су извели ученици четвртих разреда из ОШ „Стефан Немања“: Наталија Стаменковић, Исидора Милошевић, Павле Цакић, Петар Цакић, Матеја Полимац, кловн Димитрије Темељковић, и мађионичар Димитрије Николић. Преставу је режирала учитељица Марина Милић. Од собе до собе, свирајући виолину, студенткиња Јана Милић музиком је уносила радост међу децу.
Како би боравак и лечење деце учинили пријатнијим, о деци и њиховим родитељима стара се цео тим медицинских сестара и лекара, који предводи Проф. др. Љиљана Шаренац, директор Клинике за дечје интерне болести. Децу смештену на  Клиници посетили су представници Народне библиотеке „Стеван Сремац“- Небојша Васић, директор, Снежана Радовић и Мира Церовић Тасић. Радост и осмеси на лицима деце били су много више од речи захвалности упућених својим посетиоцима.

1

1

1

 

У сусрет години јубилеја 1700 година Миланског едикта

Народна библиотека "Стеван Сремац", Студенски културни центар, Гимназија "Стеван Сремац", 
Гимназија "Светозар Марковић" и Факултет уметности Ниш 
уз подршку Града Ниша и Народног позоришта организују музичко-поетско-драмски програм 

ОВИМ ПОБЕЂУЈ!

у холу Градске куће

у уторак 25. децембра у 18 часова

Очекују Вас универзалне поруке које ћете чути у стиховима, прозним одломцима и музичким нумерама 
којима ће млади града Ниша поздравити долазак нове године у којој обележавамо велики јубилеј.

Учесници

ДРАМСКИ ДЕО:

Маја Дејановић, Јована Стајић, Јована Милошевић, Јована Ранђеловић, Татјана Ђукић, Жарко Божанић, Павле Лекић, Градимир Ранђеловић, Миодраг Младеновић, Момчило Мојсиловић, Марко Стојановић, Марко Стефановић, Петар Шчепихин

МУЗИЧКИ ДЕО:

Вокални састав "Росини", Андријана Стојановић, Ђорђе Јовић, Зорана Лазаревић, Миомир Радосављевић, 
Јована Ранђеловић, Милош Милошевић

Водитељи:

Маријана Витас и Милош Унић

Фотограф:

Павле Ранђеловић

Галерија слика

1

 

Попуст на чланарину Библиотеке, поводом Дана библиотекара Србије, искористило је 348 корисника, али се очекује већи број јер је омогућено да се чланарина уплати тог дана, а да се упис обави и касније. У петак и суботу, 14. и 15. децембра 2012, Одељење белетристике је посетило 902 корисника и издате су 1583 књиге. 

Подсећамо читаоце да књиге које дугују, без обзира на време задржавања, могу вратити без плаћања казне до петка, 21. децембра.

1

1

 

У среду, 12. децембра, Народна библиотека "Стеван Сремац", чланови Књижевног клуба "Текстура" и Мила Вујић председница "Европског покрета" посетили су Геронтолошки центар и организовали програм "Срце се срцем веже". Своје песме читали су: Александар Китановић, Маја Дејановић, Александра Стојковић и Марко Марјановић. Јована Ранђеловић представила се мозаиком изворних песама које је отпевала без пратње, ганувши публику својим гласом, а избором песама накратко их је вратила у младост. Мила Вујић даровала је библиотеци Геронтолошког центра четири примерка своје књиге "Краљевство без краља".

И станари Центра су се радосно укључили у програм, па су читали су своје стихове, певали севдалинке... Тимка Вујошевић је после рецитовања своје дирљиве песме "При крају", додала: "Саветујем да се трудите да многе проблеме прихватите смиреније. Стрпљење је мајка свих ствари".

Ово је још једно дружење у Геронтолошком центру, којим Библиотека жели да се приближи недосегнутим корисницима. Један мањи део фонда белетристике увек је доступан станарима и понуђене наслове мењамо новим, по захтеву.

1

1

1

1

 

Синоћна промоција књиге Милоша Гроздановића "Узрок смрти не помињати ни у црквеним књигама ни у молитвама" је изазвала велико интересовање нишке публике, која је и поред снега и велике хладноће испунила читаоницу Библиотеке. О нишкој књижевној сцени и месту аутора Гроздановића на њој говорио је Деспот Деспотовић, а о књизи, поред аутора, излагао је књижевник Дејан Стојиљковић.
"Узрок смрти не помињати ни у црквеним књигама ни у молитвама" је књига којом се Гроздановић представља као врло талентован и оргиналан аутор који читаоца води кроз штиво не дозвољавајући му да одложи књигу док не прочита и задњу страну.

1

1

1

1

 

Кристини Ђурђановић, хиљадита посетитељка онлајн издања студентских дневних новина СДЛ Филозофског факултета, дарована је чланском картом Библиотеке. Директор Народне библиотеке "Стеван Сремац" Небојша Васић је честитао добитници, а студентима - новинарима пожелео наставак успешне сарадње са Библиотеком. Додела је уприличена на промоцији књиге Градимира Николића "Мирно спавај, војводо", па је аутор добитници поклонио своју књигу.

Захваљујући вредним студентима Филозофског факултета одсека Новинарство, посетиоци Студентског дневног листа су на време обавештени о новим насловима, програмима и новостима у Библиотеци. Сарадња са Студентским дневним листом се наставља, на обострано задовољство.

1

 

У Библиотеци је у четвртак, 6. децембра, одржана промоција књиге Градимира Николића "Мирно спавај, војводо". О мајору српске војске Војиславу Танкосићу говорили су историчар мр Радоје Костић, аутор књиге и Танкосићев унук Градимир Николић, а одломке из књиге читао је Миодраг Младеновић.

1

1

1

1

 

У организацији Регионалне библиотеке „Сава Доброплодни“ Сливен, у Бугарској, 28. и 29. Новембра 2012.године, одржана је конференција на тему „Иновативна искуства за стимулисање дечијег читања“- представљање бугарског и страног искуства, коју је финансирао програм „Глобалне библиотеке – Бугарска“.
На основу досадашњих успешних наступа наших библиотекара у Сливену, добили смо позив да се укључимо у рад форума са радом и видео презентацијом, нашег представника. На Конференцији је представљено петнаест радова, а присуствовало је више од шесдесет посматрача, међу којима су били најугледнији стручњаци из области библиотекарства, из Бугарске.
Величанствени скуп библиотекара поздравио је градоначелник града Сливена  О.р ген. Кольо Милев, господин који великодушно подржава културна дешавања у Сливену, а нарочито она које организује Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ . Раду скупа присуствовао је  и генерални директор бугарских библиотека, господин Красимир Христов који је говорио о програму „Глобална библиотека – Бугарска“.
Конференцију  „Иновативна искуства за стимулисање дечијег читања“ отворила је директорка Росица Петров Василев, стручњак у библиотекарству и организатор културних прогама, без премца. Директорка Библиотеке Росица Петров Василев представила је неколико својих иновативних програма у раду са децом, а неке је демонстрирала на лицу места, анимирајући учеснике и посматраче. Најинтересантнији програм био је „Театар у функцији подстицања деце на читање“ по методи театарске фондације „Аида“ из Вероне, Италија, а који су реализовали  библиотекари и књижничари из Реионалне библиотеке „Сава Доброплодни“ из  Сливена, под вођством директорке Росица Петров Василев.
Наш представник Мира Церовић Тасић, шеф Одељења књиге за децу, представила је свој рад „Искуства Одељења књиге за децу у подстицању деце и младих на читање“. (  Стваралаштво деце- важна акциона компонента за увођење деце у свет библиотеке и књиге). Презентацију нашег представника, која је трајала дуже од предвиђених пола сата, прекидали су аплаузи присутних а директорка Росица Петров Василев је са великим уважавањем и поштовањем говорила о српским библиотекама, истичући посебно Народну библиотеку „Стеван Сремац“ и постигнућа наших библиотекара на челу са директором Небојшом Васићем. Гостопримство Регионалне библиотеке „Сава Доброплодни“ и представника града Сливена остаће нам у неизбрисивом сећању по богатом културно-уметничком програму који је организован за учеснике Конференције.

1

1

1

1

 

Мултироман чланова Менсе: Маше Валкану, Наташе АК, Татјане ЕО, Ивана Драјзла, Ли Новака и Оливера Ходака, изазвао је велико интересовање па је читаоница Библиотеке, у четвртак, 29. новембра, била испуњена до последњег места. На промоцији мултиромана "Трагом 41" говорили су Оливер Ходак и Иван Драјзл, а одломке из романа читали су Далибор Поповић и Наташа Бркић. Служени су канапеи од реченица, што је изазвало занимљиве реакције публике: неки су своје прочитали, а неки одреповали. На крају промоције додељена је "Златна малиција" и појашњена, сада већ легенда о њој.

1

1

1

1

1

 

У уторак, 27. новембра, Тања Тасић, виши библиотекар Одељења монографских публикација Народне библиотеке Србије, одржала је предавање „Скраћени каталошки опис монографских публикација“. Током предавања обрађени су критеријуми за селекцију описних елемената у скраћеном каталошком опису и анализирани конкретни примери са којима се библиотекари срећу у раду. Поред интересовања наших колега, ова тема је изазвала велико занимање библиотекара школских и јавних библиотека, као и библиотекара Универзитетске библиотеке "Никола Тесла".
Организатори овог предавање су Одељење за матичне послове Народне библиотеке „Стеван Сремац“ и Образовни центар Народне библиотеке Србије.

1

1

1  

 

Током јапанске вечери, која је у понедељак, 26. новембра, одржана у Народној библиотеци „Стеван Сремац“, представљене су књиге хаикуа Лидије Марковић Росати „88 слика из живота“ и Драгана Ј. Ристића „Обзнањено 2“. Многобројна публика је имала задовољство да чује хаикуе американца Чарлса Трaбла (Charles Trumbull), уредника часописа „Медерн хаикуа“ који је био специјални гост вечери. Да вече буде потпуно слушала се јапанска музика, пио се јапански чај, а и нинџа је посетио Библиотеку.  

1

1

1

 

Промоција издања "Admiral booksa" и "Пладина" одржана је у Библиотеци, у петак 23 новембра 2012. године. Говорили су преводилац, писац и издавач Горан Скробоња и издавач Зоран Рапајић. Била је то и нишка промоција романа "Сиви вук - Бекство Адолфа Хитлера" и "Анштајнова кћи - Потрага за Лизерл", најпродаванијих књига Београдског сајма. Поред њих говорило се о "Паладиновој" вампирској антологији у два тома: у "Знаку вампирице" и "У знаку вампира" и другим насловима који су скренули пажњу читалачке публике.

41

1

1

 

И ове године, 16. и 17. новембра, Регионална народна библиотека П.Р. Славејков из Великог Трнова је била домаћин XI националне научне конференције Библиотеке - Четене - комуникации, са међународним учешћем. Зоран Стојановић, заменик председника Скупштине ГО Медијана, проф. др Мирољуб Гроздановић, Небојша Васић и Снежана Радовић из Народне библиотеке Стеван Сремац су били представници Града Ниша у Великом Трнову.

Председник Општине Велико Трново Николај Илиев Ашиков, са сарадницима, приредио је срдачан дочек нишкој делегацији, где је било речи о будућој сарадњи. Током тог сусрета директор Народне библиотеке Стеван Сремац Небојша Васић и директор Регионалне народне библиотеке П. Р. Славејков Иван Александров потписали су Протокол о сарањи ове две институције.

Великотрнавска Конференција је обухватала теме из области библиотекарства, штампе и медије. Колегиница Снежана Радовић је, на предлог домаћина, презентовала рад Народна библиотека „Стеван Сремац“ Ниш– јуче, данас, сутра, који је пратио десетоминутни филм Љубише Николића. Учешће нишке библиотеке било је запажено и пропраћено је позивима за сарадњу бугарских колега.

1

1

1

1

1

 

На Скупу „Српска национална библиографија" који је одржан у амфитеатру Народне библиотеке Србије 2. и 3. новембра 2012. године учествовало је преко тридесет излагача из Србије и Републике Српске, међу којима и Марија Чупић, виши библиотекар Одељења завичајних и посебних фондова Народне библиотеке "Стеван Сремац" у Нишу.
Са више од 100 000 јединица, а уз електронску базу, са преко 330 000 информација, Српска библиографија књига објављених од 1868. до 1944. године наша је прва, велика, свеобухватна библиографија. На њеној изради, до данашње форме библиографије у 20 томова, рађено је 52 године, док је сам попис књига започет још у 19. веку, а часописа у 18. веку. Објављен је и први том Српске библиографије периодике, часописа на српском језику од 1768. до 2005. године. Библиографија у 20 томова, као и први том Српске библиографије периодике, представљени су на стручно-научном скупу. 
Израда сваке библиографије је захтеван процес, услови пре свега технолошки се мењају, нарочито у новије доба које је обележено дигитализацијом. То је једна од тема научног скупа „Српска национална библиографија" у Народној библиотеци, где су и представљени ови издавачки подухвати.
Народна библиотека Србије овим скупом и објављивањем библиографија, обележава и 180 година од оснивања, као наша најстарија културна институција. 
Институт уа књижевност и уметност (Београд) је тим поводом организовао изложбу РЕ-визија:часописи као агенси књижевног и културног живота у Холу Народне библиотеке Србије, која ће бити отворена до краја новембра.

1

1

 

У среду, 7. новембра,  руководилац Одсека за пружање услуга слепим и слабовидим особама Народне библиотеке Србије, мр Драгана Милуновић представила је најсавременије библиотечке услуге намењене корисницима са оштећењем вида. Присутне је упознала са  центром за слепе и слабовиде особе Народне библиотеке Србије, који представља најсавременији центар овог типа у региону, као и плановима Националне библиотеке у вези са укључивањем библиотека у Србији у пружање услуга слепим и слабовидим особама. Небојша Марковић из фирме Glorija Ferari, генерални дистрибутер америчке фирме Freedom Scientific, демонстрирао је говорни софтвер.

Предавање се наставило дискусијом у којој су слепе и слабовиде особе изнеле своје конструктивне предлоге за увођење услуга, намењене њима, у библиотеке.

Поред слепих и слабовидих особа, библиотекара и књижничара, предавању су присуствовали и тифлолог Горан Здравковић, предсенице Ротари клуба Ниш Наисус, који Библиотеци помаже у прикупљања средстава за говорни софтвер, Соња Денчић и координатор Управе за питања особа са инвалидитетом Јордан Ивановић.

1

1

1

 

Промоција романа Мирка Демића „Повратничи реквијем“ одржана је у среду, 7. новембра, у Библиотеци. О стваралаштву Мирка Демића, структури, ликовима и композицији романа говорио је проф. др Горан Максимовић, а аутор је, између осталог, појаснио своју намеру да реализује концепт пет завичајних романа. У трећем од њих, „Повратничком реквијему“ кроз судбине избеглица-повратника прелама и њихово страдање у нетом окончаном рату „Комшилијанаца“ и „Сусједстанаца“.  Бошко Протић је читајући одломке из књиге, на најбољи начин дочарао свет и дух Бабаније.

1

1

1

1

 

Поводом обележавања 17 векова од потписивања Миланског едикта, Град Ниш и компанија „Филип Морис“ у оквиру Програма „Партнерство за образовање и развој заједнице“ (ПЕЦД програм) расписали су конкурс за „Константинову стипендију“ у академској 2012/13.

Конкурс је расписан за студенте свих 13 факултета Универзитета у Нишу, а све информације и услови конкурса доступни су на интернет страници:www.konstantinovastipendija.rs.

„Константинова стипендија“ у износу од 230.000 динара нето је овогодишња новина настала из жеље да се у години великог јубилеја подрже они који који представљају највећи потенцијал града и његову будућност.

 

Часопис за књижевност, уметност, културу и друштвена питања „Ток“, са акцентом на два задња броја, представљен је Библиотеци, у четвртак, 1. новембра. Ко би то боље учинио до чланова уредништва: Драган Огњановић, Љубиша Красић, Милка Тошић и Саша Миловановић-Божомиров.  
Прошли број часописа "Ток" био је посвећен нишком песнику Слободану Стојадиновићу Чудеу, па и ова промоција није могла проћи без емотивних тренутака и присећања на њега. Колеге по перу Миња Илијева и Русомир Арсић су говорили стихове сећања.

1

1

 

Наши библиотекари: Драгана Најдановић, Драгица Јевтић, Драгослав Васић и Владан Цветичанин присуствовала су XI Међународној конференцији Библиотекарског друштва Србије, која је одржана 26.октобра у Народној библиотеци Србије.
На Конференцији, чија је тема била „Отворен приступ знању у библиотекама“, било је регистровано преко 200 библиотекара из јавних, универзитетских специјалних и школских библитека из земље и иностранства.
Поздравне речи учесницима упутили су председник Библиотекарског друштва Србије Јасмина Нинков, и в.д. управника Народне библиотеке Србије Дејан Ристић, а скупу је присуствовао и државни секретар Министарства културе Републике Србије Мирослав Тасић. На конфренецији су били представници библиотечких удружења из региона, Црне Горе, Хрватске, Мађарске, Словеније, Македоније и БиХ. Уводна излагања су имали: Адолф Кнол (Република Чешка), Обери Есканде (Холандија), Агнешхајд Барат (Мађарска) и Алка Батнагар (САД). Током рада Конференције чуо се велики број квалитетних презентација колега из земље и окружења.

 

Запослени у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ су у понедељак, 22. октобра, колективно посетили 57. Београдски сајам књига.

Овогодишњи Сајам, који се одржава под слоганом „Од А до Ш“, свечано су отвориле српска песникиња Радмила Лазић и мађарска књижевница Ноеми Сечи. Земља почасни гост Сајма је наш сусед - Мађарска, који има врло оргиналан и упечатљив штанд.

Да би доскочили празним џеповима излагачи су се потрудили да посетиоцима понуде књиге, осим издања штампаних за Сајам, уз велике попусте. 

1

 

У четвртак, 11. октобра  2012. у Клубу Војске Пирот,  у организацији Народне библиотеке Пирот и Народне библиотеке "Детко Петров" - Димитровград, одржан је Медјународни стручни скуп библиотекара – Библиотеке и тинејџери, Пирот, 11-12. октобар 2012.. Предавачи по позиву, 29 библиотекара, кроз своја  предавања, изнели су најсавременије ставове и искуства о раду са тинејџерима, као специфичној читалачкој публици. Симпозијум су отворили представници власти Скупштине општине Пирот, стручних покровитеља састанка: директорка  Народне библиотеке Пирот, Надица Костић и Елизабета Георгиев, виши библиотекар из народне библиотеке "Детко Петров" у Димитровграду.
Медјународном стручном скупу библиотекара – Библиотеке и тинејџери, Пирот, 11. Октобра присуствовали су и представници Народне библиотеке “Стеван Сремац”- Ниш, Драгослав Васић, шеф Матичног одељења, библиотекар Мира Церовић Тасић, шеф Одељења књиге за децу и Ивана Петковић, библиотекар.
Мира Церовић Тасић презентовала  је свој рад Завичајни кутак – галерија душе младих. У оквиру презентације приказан је  анимирани документарни филм 65 година Одељења књиге за децу
У сарадњи са студентима и ученицима гимназије 9. мај из Ниша и помоћ Одељења књиге за децу филм су реализовали инструктори СЦФ,98 из Ниша, Зоран Стефановић и Слободан Милошевић.
Ивана Петковић представила је коауторски рад са Сашом Луковић Васиљевић под називом Тинејџери корисници библиотеке: њихове потребе и жеље.
Гост тематског блока на Медјународном стручном скупу  библиотекара – Библиотеке и тинејџери, Пирот, био је Рајко Лукач, песник, романсијер и приповедач, који је разговарао са библиотекарима о актуелним темама у раду са младима.
У току боравка у Пироту љубазни домаћини су организовали посету   Кући породице Христић која представља најбоље очувани споменик традиционалне архитектуре из средине XИX века у Пироту. Пре одласка из лепог Пирота, домаћини су приредили свечану вечеру уз коју су библиотекари још једном разменили утиске са Међународног стручног скупа – Библиотеке и тинејџери, Пирот.

1

1

1

 

Нишлије су синоћ имале задовољство да уживају у промоцији књиге Дејана А. Милића „Ноћ дуга годину дана“. Поред аутора о књизи су говорили: професор Правног факултета у Београду проф. Светлана Градинац, редовни професор у пензији и бивши ректор Правног факултета у Нишу проф. др Драган Станимировић и сведок догађаја и аутор једног дела књиге Бранислав Петровић Бонанца.
У току промоције читани су делови из књиге и писма неких од актера догађаја, која су пристигла након објављивања књиге.  

1

1

1

1

 

"Роману „Ноћ дуга година дана“ Дејана Милића, који говори о животу војника на одслужењу ЈНА у гарнизону у Винковцима од јесени 1990. до јесени 1991. године, тешко је одредити жанр. У њему се преплићу и хроника једног времена и дневничке белешке проницљивог војника деветнаестогодишњака као лично сведочење о почетку распада некадашње велике Југославије.
Штиво у којем аутор аналитички поставља дијагнозу распада земље и њене војске и обелодањује своје поражавајуће сазнање о томе колико су безвредни били животи војника за државни и војни врх и како се људским жртвама опако манипулисало створено је као плод истинске потребе да се отргну од заборава бесмислено изгинули млади војници. Књига је тешка оптужба цивилних и војних власти тадашње државе, али и похвала племенитим људима у времену зла." 

 

Светској акцији "100 000 песника за промене" придружио се и Ниш митингом поезије који је одржан у подне, у Копитаревој улици. Тог 29. септембра суграђане на улици, својом поезијом, сретали су и инспирисали: Физисти, чланови Друштва књижевника Ниша и књижевних клубова "Прејака реч"и "Текстура".

Акција у Нишу имала је назив "СКИНИМО МАСКЕ! SKINIMO MASKE! LET US TAKE OUR MASKS OFF! NEHMEN WIR UNSERE MASKEN WEG! SNIMAEM MASKI!"

Организатори су били: Народна библиотека "Стеван Сремац" и Друштво књижевника Ниша.

1

 

Поводом обележавања Дечје недеље Одељење књиге за децу  Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу уприличило је занимљив културни програм посвећен промоцији права деце.

1

 

Промоција књиге Станка Холцера "Нек живи љубав" одржана је у среду, 3. октобра. О љубавној поезији је, поред аутора, говорила Милица Вучковић. Татјана Ђукић је читала Холцерове стихове уз гитарску пратњу Луке Радуловића, док је Марко Марјановић ауторским композицијама учинио вече још лепшим. 

Љубавне стихове, ноте и гитаре употпунило је вино, за шта су се побринули наши пријатељи из Винарије "Статус". Била је то промоција која је потврдила да романтика није нестала. Те вечери је била у нишкој Библиотеци.

1

1

1

1

1

1

 

ДЕЦО,
ПРИЛИКОМ СВАКЕ ПОСЕТЕ БИБЛИОТЕЦИ
ОСВОЈИТЕ НОВУ ЗВЕЗДИЦУ НА ЧИТАЛАЧКОМ НЕБУ

1

ШТО ВЕЋИ БРОЈ ЗВЕЗДИЦА ПОПУНИТЕ, ИМАЋЕТЕ ВЕЋЕ ШАНСЕ
ДА У ПРВОЈ НЕДЕЉИ ОКТОБРА-ДЕЧЈОЈ НЕДЕЉИ ОСВОЈИТЕ НЕКО ОД ТРИДЕСЕТ МЕСТА НА ЛИСТИ НАЈБОЉИХ ЧИТАЛАЦА И ДОБИЈЕТЕ ЛЕПЕ НАГРАДЕ.
ВОДИТЕ ЧИТАЛАЧКИ ДНЕВНИК И ТА АКЦИЈА ЋЕ БИТИ ПОСЕБНО ПРОМОВИСАНА, А НАЈБОЉИ ЧИТАОЦИ НАГРАЂЕНИ,
ПOЧЕТКОМ ОКТОБРА.
СВЕ ЗВЕЗДИЦЕ ЋЕ БИТИ ПОСТАВЉЕНЕ У ЧИТАОНИЦИ ОДЕЉЕЊА КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ У ВИДУ НЕОБИЧНЕ ИЗЛОЖБЕ:
 ЗВЕЗДАНО НЕБО НАД БИБЛИОТЕКОМ

 

Поводом одржавања шестог годишњег стручно-научног скупа Заједнице матичних библиотека Србије БИБЛИОНЕТ у Нишу, Народна библиотека "Стеван Сремац" је својим суграђанима понудила регресиран упис од 50%. 

Наредна три дана: 4, 5. и 6. јуна 2012. године члан Библиотеке се може постати за 350 динара, а све књиге које стари чланови дугују могу се вратити без надокнаде, без обзира на дужину задржавања књига. 

Народна библиотека "Стеван Сремац" је отворена за све од 7.30 до 19.30 сваког радног дана, осим у четвртак 7. јуна због одржавања БИБЛИОНЕТА 2012, коме је домаћин ове године.

 

У Одељењу књиге за децу Народне библиотеке ''Стеван Сремац'' из Ниша,  организован је први културно-уметнички програм поводом доделе награда победницима конкурса Ја имам таленат-таленат за читање. У програму су учествовали: деца, родитељи, учитељи, професори, представници основних школа из Ниша, представници „Вукове задужбине,“ завичајни песници, представници жирија, директор Народне библиотеке ''Стеван Сремац''  Ниш – Небојша Васић и запослени у Одељењу књиге за децу. Ова манифестација оправдала је свој циљ – приближити деци књигу и анимирати што већи број младих да активно доживе и увежбавају учешће у културном животу.
Подсећамо,  на конкурс  Ја имам таленат-таленат за читање  ( расписан 9.јануара 2012.   – 1. маја 2012. ) својим радовима (читалачким дневницима) одазвало се преко стотину младих читалаца од предшколског узраста до осмог разреда основне школе.
Деци, победницима на Конкурсу, том приликом додељене су медаље, дипломе и прикладне награде.
Културни програм под називом  Духовно и световно у љубави отворио је чаробну капију срдачног, маштовитог и кративног доживљаја књиге, школе и библиотеке. У суботу, 26.маја 2012.године, од 13 сати до 14.30 сати, смењивали су се акорди са гитаре песника Срђана Живковића, стихови младих песника из песничког клуба  Ватра и живот (ОШ“Бранко Миљковић“ из Ниша), мудре светоотачке поруке о љубави које су говорила деца из О.Ш.“Радоје Домановић“ из Ниша, стихови песника ( чланови удружења писаца Чегар и удружења Песнички круг ),  деца-певачи из ОШ ''Ћеле Кула'' из Ниша, млади гитариста из ОШ ''Учитељ Таса'' и  сјајни виолиниста из ОШ ''Вожд Карађорђе''. Млади глумци из ОШ ''Чегар'' из Ниша извели су занимљиву и духовиту представу ''Шумска свадба''. Један дечак, предшколац, старонишким говором је дочарао  један моменат из живота старих Нишлија.
За сваку је похвалу то што су одрасли и деца поделили радост догађаја какав је био овај културни програм, припремљен у част проглашења победника првог Конкурса за најбољи читалачки дневник - Ја имам таленат-таленат за читање.
Овај Конкурс је доказао да деца највише уживају у детињству кроз учење и забаву. Заинтересованост родитеља, просветних радника и Библиотеке за рад са децом и за дечје стваралаштво потврдила је да успех не изостаје ако се обједини искуство младости и зрелости.

1

1

1

1

1

 

Јуче смо обележили славу Св. Ћирило и Методије у присутву многобројних пријатеља и сарадника Библиотеке. Свештенство Саборног храма је служило славски обред, а домаћица славе ове године је била помоћница директора Светлана Радовановић.
Слава је за Библиотеку врло важан дан, па је била прилика да се одају признања најбољим и најзаслужнијим сарадницима: Америчкој амбасади, Општини Медијана и председнику Драгославу Ћирковићу, Градимире Николићу - “НС Радијатори’“, Дунав осигурању, Банци Сосијете Женерал, Ротари клубу ’’НАИСУС’’, Студентском културном центру, Студентском центру, Центру за социјални рад и Геронтолошком центру.
Почасне чланске карте су добили: Александра Тасић, Дејан Дабић, Зоран Јовић, Иван Николић, Јелена Нешовић, Љубиша Здравковић, Мирослав Бакрач и Слободан Павловић.
Захвалнице за драгоцени допринос у обогаћивању књижевног фонда наше Библиотеке упутили смо Костадину Коцићу и Марији Зоњић
Колачар нередне године је библиотекар Дејан Цветковић.

1

1

1

1

 

На  конкурс '' Ја имам таленат – таленат за читање'' који је расписала Народна библиотека ''Стеван Сремац'' Ниш, пристигло је неколико стотина радова. Захваљујемо се деци, наставницима и школама из Ниша што су својим ентузијазмом, радом и сарадњом показали да је књига најбољи пријатељ који повезује свет.
Деца која су у различитим категоријама (разредима) освојила I, II и  III место добијају дипломе, медаље  и пригодне награде у виду поклона.
Најуспешнијим учесницима Конкурса награде ће бити свечано уручене 26. маја  2012.године у читаоници Одељењa књиге за децу (Синђелићев трг, бр. 2), са почетком у 13 часова.
За доделу награда и диплома биће приређен пригодан програм под називом „Духовно и световно у љубави“.
Телефони за више информација:  018-523-605 , 063-117-8474     

Резултати Конкурса         

 

Уочи Ноћи музеја деца су добијала звезде и тако започела освајање нове Стазе славних читалаца. На овај начин почела је нова акција ''Ја имам читалачку звезду'' која има за циљ подстицање читања на креативнији и занимљивији начин. Мимо свих очекивања, читалачко небо, 19. маја 2012. године, украсило је око седамдесет звезда. Ова акција одвијаће се сваког дана у Одељењу књиге за децу, а у Дечијој недељи биће проглашени победници који су у току године прочитали највећи број књига и освојили највише звезда на своду исписаном најлепшим речима, за децу.

1

 

Народна библиотека „Стеван Сремац“ је и ове године, по шести пут, својим учешћем обележила „Ноћ музеја“. Читаоница и двориште Библиотеке били су отворени за посетиоце од 18 до 02 часа, које је током ове манифестације посетило преко 1.500 Нишлија.
Међу посетиоцима је владало велико интересовање за изложбу старих фотографија и разгледница из завичајног фонда Библиотеке, коју је пратио филм ауторки Марије Чупић и Јоване Славковић.
Велики број суграђана је, на наш позив, донео црно-беле фотографије и "урамио" у велику слику пасажу Библиотеке. Сада је наш фонд богатији фотографијама за неке нове генерације и нове „Ноћи музеја“.
За млађе суграђане, у каснијим сатима, организован je наступ Марка Јовановића Маркоњера. Док је он изводио своје песме, Срђан Стоиљковић Сибин и Небојша Првуловић Арчи су цртали профил Малколм Икс-а, не без разлога. На тај дан, 19. маја, је рођен и представља симбол човека кога су књиге и читање много промениле.

1

1

1

1

 

Дан Народне библиотеке "Стеван Сремац" у Нишу, 13. мај, обележили смо другачије него до сада. Уз благослов Његовог Преосвештенства епископа нишког др Јована, служен је парастос Блаженопочившем епископу Јерониму, чије мошти почивају у Саборном храму у Нишу. Свештеници Боге Цветковић, Иван Цветковић, Никола Пантић и  Хранислав Јовановић су учинили молитвени спомен на великог добротвора Библиотеке.

Библиотекар Владан Цветичанин беседио је о животном путу и значају завештања епископа Јеронима, које је поставило темељ данашње Народне библиотеке"Стеван Сремац".

1

1

1

 

Сливен, леп и гостољубив град, на истоку Бугарске био је домаћин четрнаестог Бугарског националног фестивала дечје књиге. Овај несвакидашњи културни догађај  организовала је Регионалана библиотека „Сава Доброплодни“ из Сливена, од 8. до 12. маја 2012. године.
На позив организатора Фестивала представници  Народне библиотеке „Стеван Сремац“ из Ниша били су гости и учесници међународног округлог стола  „Табуи у књижевности за децу“. Округли сто окупио је велики број аутора: професора универзитета, педагога, писаца и библиотекара из Италије, Мађарске, Србије, Македоније, Босне и Херцеговине, Украјине и других држава.
Радове на овом скупу су излагали  и представници из Ниша,  Мира Церовић Тасић, у име Народне библиотеке „Стеван Сремац“  и господин Мила Васов, преводилац и уредник часописа „Другарче“.
Библиотекар Мира Церовић Тасић представила је свој рад на тему: Традиционални и савремени облици искључености младих из стварног живота-ретко заступљене теме у дечјој књижевности. Презентација овог рада изазвала је изузетну пажњу и позитивне коментаре.
Дочекани и испраћени као блиски пријатељи, веома пријатно смо се осећали у Сливену и са изузетно срдачним домаћинима са којима смо поделили искуства у раду са децом и књигом, у библиотеци.
Пажња и љубазност госпође Росице Петров Василев, директорке Регионалане библиотеке „Сава Доброплодни“ из Сливена нашем гостовању дали су  посебан значај.
Нишки тим успешно је предводио  директор библиотеке Небојша Васић.

1

1

1

1

 

Поводом прославе 1700 година од доношења Миланског едикта, Народна библиотека „Стеван Сремац“ и Галерија „Клуб Академија“ организовали су предавање "Иконе, естетско-теолошки приказ", у четвртак, 10. маја. Аутори Виолета Цветовска Оцокољић и Југослав Оцокољић су поред врло интересантног предавања, у форми филма, представили и двојезичну монографију "Југослав Оцокољић", коју су почетком године објавили УЛУС и ИП „Каруповић“. 
После предавања отворена је изложба у Галерији "Клуб Академија" где слике ових аутора можете видети до 20. маја.

1

1

1

 

Одељење за матичне послове Народне библиотеке ''Стеван Сремац'' у Нишу, у сарадњи с Образовним центром Народне библиотеке Србије, у петак 04. маја 2012. године, с почетком у 9,30 и завршетком у 15,00 сати, организује образовни програм на тему:

Предметна класификација у складу с JУНИМАРK форматом
(средњи ниво)

Водитељ програма је библиотекар саветник Илинка Смиљанић, главни редактор стручног каталога Народне библиотеке Србије.

Програм је намењен библиотекарима свих типова библиотека које су умрежене, или имају локалну рачунарску подршку и програме, и које раде по JУНИМАРK формату.  

1

1

1

1

 

Часопис за духовност и културу југоисточне Европе Carmina Balcanica представљен је у Библиотеци, у петак, 27. априла. Главни уредник часописа Михаела Албу и директор часописа Дан Ангелеску говорили су о настанку, уређивању, финансирању и свим занимљивостима часописа  који се објављује у Румунији.
Читањем своје поезије, која је објављена у часопису, свој допринос промоцији дали су песници Иван Цветановић, коме захваљујемо за симултано превођење, Зоран Пешић Сигма, Жељко Митић Зеркман, Марина Вукашиновић и Драган Ј. Ристић. На задовољство свих присутних, своје стихове говорили су и гости из Румуније.
Промоцију су организовали Народна библиотека „Стеван Сремац“ и Друштво књижевника Ниша.

1

1

1

 

На подручју села Нишевац надомак Сврљига, већ четврту годину заредом, спроводе се систематска археолошка ископавања римске агломерације за коју се сматра да би могла представљати станицу Timacum Maius на главном античком друму Lissus-Naissus-Ratiaria, од Јадрана до Дунава.
Недавно је откривен римски објекат из прве половине XX века после Христа са посебно конструисаним хипокаустним системом, чију основу чине керамичке цеви, тубули, овалног пресека, са перфорацијама, испуњене облуцима, помоћу којих су загревани подови и спољни зидови објекта. Римска грађевина у оквиру пространог насеља могла је бити балнеолошког карактера.

О археолошким истраживањима и значају локалитета, као и одговоре на занимљива питања публике, могли смо чути синоћ у Библиотеци од проф. др Владимира Петровића и Војислава Филиповића. Предавање је организовано у сарадњи са Француским институтом-одељење у Нишу.

1 1

1

1

 

Француски институт Ниш и Народна библиотека "Стеван Сремац" имају част да Вас позову на отварање изложбе

Град и еколошки превоз

23. 04. 2012. у 18h

Европски кутак, Обреновићева 3

1

 

Поводом Светског дана књиге, 23. априла, на Одељењу белетристике као библиотекар радио је председник Градске општине Медијана Драгослав Ћирковић. Претраживао је наслове у нашој бази, корисницима препоручивао књиге и раздуживао враћене. Господин Ћирковић је потврдио да је посао библиотекара захтеван, али врло леп, и нагласио да "остати равнодушан према књизи значи лакомислено осиромашити свој живот".

1

 

Поводом Светског дана књиге, 23. априла, Народна библиотека "Стеван Сремац" и Књижевни клуб "Текстура" организовали су поeтско-музички програм "С оне стране речи" у Казнено поправном заводу у Нишу. У програму су учествовали Татјана Ђукић, Александра Стојковић, Марјан Тодоровић, Јован Вељковић, Горан Живковић, Емилија Николић, Александар Китановић, Милица Вучковић и млади нишки глумац Милош Цветковић. Због великог интересовања осуђених лица програм је имао два извођења.

Библиотека је поклонила 620 књига Васпитно-поправном дому у Крушевцу и Казнено поправном заводу у Нишу. У обнављању Заводске библиотеке, која је пре пар година изгорела, придружио се и Нишки културни центар са својим најновијим издањима.

1

1

1

 

Поводом Светског дана књиге и ауторских права, 23. априла, Народна библиотека "Стеван Сремац" организује:

- Понедељак, 18.00 часова, Европска кућа: "Град и еколошки превоз, метро, трамвај..."
Отварање изложбе "Град и еколошки превоз, метро, трамвај..." којом се кроз фотографије, филмове и педагошке табле представљају нека решења градског превоза која могу да користе модерни градови како би успешно ускладили лакши проток саобраћаја са истовременим смањењем производње угљен-диоксида.
Организација: Народна библиотека "Стеван Сремац" и Француски институт-огранак Ниш, у сарадњи са Алстомом, француским Министарством екологије, одрживог развоја, саобраћаја и становања и Канцеларијом за европске послове града Ниша

 

Одељење књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац“ из Ниша позива библиотеке које раде са децом и младима да се укључе у јединствену акцију у оквиру које организујемо едукативно-креативну радионицу  под називом Разгледница мога завичаја“.

1

 

У оквиру Програма "Декада укључивања Рома 2005-2015", поводом Светског дана Рома, библиотекарке Народне библиотеке "Стеван Сремац" биле су гошће колега ОШ "Радоје Домановић". Поред основног упознавања са концепцијом Програма и учешћа Библиотеке у његовој реализацији, ђацима и професорима су презентоване две e-изложбе са  темом  из живота и културе Рома.

Гости Школе, на позив Библиотеке, били су и Ива Трајковић, етнолог
Народног музеја Ниш, који је говорио о ромској свадби и Марко Касумовић, тромбониста Нишке омладинске филхармоније, који је пренео своје утиске са гостовања ансамбла у Прагу.

После програма у Школи уследила је посета Америчком кутку и Штампарији Пунта.

1

1

 

У четвртак, 19. априла, одржана је врло занимљива интерактивна промоција књиге Драгише Обрадовића „О уметности и уметницима“. О књизи су поред аутора говорили архитекта и теоретичар уметности проф. др Никола Цекић и сликар и ликовни критичар мр Миодраг Анђелковић.
Проф. Драгиша Обрадовић записивао је, уз огромну стваралачку ширину, скоро четрдесет година чланке и есеје о значајним уметничким догађајима, изложбама и пројектима. Оставио је поуздано сведочанство о делању Бранкуша, Сретена Стојановића, Павла Васића, Матије Вуковића, Момчила Крковића, Олге Јеврић, Светомира Арсића Басаре, Николе-Коке Јанковића, Душана Оташевића, Драгана Дробњака, Мирослава Анђелковића, Слободана Г. Јовановића и др. 

1

1

1

1

 

ЗА ВРЕМЕ УСКРШЊИХ ПРАЗНИКА
БИБЛИОТЕКА НЕЋЕ РАДИТИ
ОД ПЕТКА 13. ДО ПОНЕДЕЉКА 16. АПРИЛА 2012.
ПРВИ РАДНИ ДАН ЈЕ УТОРАК 17. АПРИЛ 2012.
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

3

 

У нашем огранку у насељу Ледена Стена, колегиница Александра Симоновић је организовала радионице поводом највећег хришћанског празника Ускрса. На њима су учествовали ученици четвртог разреда ОШ "Бубањски хероји" који су украшавали јаја и правили корпице за њих. Њима се придружио и ученик првог разреда Лазар Динчић, који је својом креативношћу подржао старије другаре. 

1

1

1

 

Ове недеље је успешно реализована акција Народне библиотеке "Стеван Сремац" и Завода за трансфузију крви Ниш. Двадесет наших суграђана, различите доби, преузело је чланске карте који је Библиотека поклонила сваком даваоцу крви.

1

1

1

 

У уторак, 10. априла, у Библиотеци је одржана промоција књиге "Мелвил о Мелвилу", аутора Руј Ногејра, коју је НКЦ објавио почетком марта. На промоцији су говорили Срђан Савић, приређивач књиге и Дејан Дабић, уредник филмског и видео програма НКЦ-а. На жалост, Небојша Пајкић, професор Факултета драмских уметности у Београду, отказао је долазак. Љубитељи филма и филмске критике уживали су у промоцији рукописа који је деценијама очекиван на 'српској интелектуалној трпези'.

1

1

\

 

Свим даваоцима крви од понедељка, 9. априла, до четвртка, 12. априла, Народна библиотека „Стеван Сремац“ дарује годишње чланске карте.

У понедељак, 9. априла од 10 до 13 сати, екипа Завода за трансфузију крви Ниш биће у читаоници Библиотеке. Од уторка до четвртка сви заинтересовани крв могу дати у Заводу за трансфузију крви Ниш и такође, уз потврду коју добију, остварити право на бесплатну чланску карту Библиотеке.

 

Јуче је Ниш био домаћин најуспешнијим учесницимa републичког литерарно-ликовног конкурса АНДЕРСЕНОВА БАЈКА У ПЕСМИ И СТРИПУ који је једанаести пут расписала Народна библиотека „Стеван Сремац“.

Радосна лица малишана из разних крајева Србије испунилa су Градску кућу. На почетку програма, у име Општине Медијана, поздравио их је председник Драгослав Ћирковић. Уследио је уметнички перформанс „Време Вука и Андерсена“ у коме су учествовали: ученици из ОШ "Иво Андрић", ОШ "Радоје Домановић", чланови Дечијег центра, Хор "Вилењаци" из Фабрике талената, ученици Уметничке школе Ниш, Музичке школе "Др Војислав Вучковић" и Гимназије "9. мај". Најуспешнијим учесницима Конкурса, на који је пристигло 1379 радова, додељене су вредне награде, дипломе и похвалнице.

Одељење књиге за децу нишке Библиотеке је, као и претходних десет година, поводом обележавања Светског дана књиге 2. априла, организовалo литерарно-ликовни конкурс за децу од 6 до 15 година. Тема “Андерсенова бајка у песми и стрипу” била је врло занимљива па је пристигло очекивано много радова. Жири у саставу Дејан Дабић (председник), Слободан Милошевић и Зоран Стефановић је бирао ликовне радове-стрипове, а Миња Илијева (председница), Мирјана Балтезаревић и Русомир Арсић су чинили жири који је оцењивао литерарне радове-песме.

Организацију завршне приредбе помогли су: Град Ниш, Општина Медијана, Завод за уџбенике Београд, Пут инжењеринг, Југо-импекс, Синд трејде и Монопол.

'

'

'

;

\

1

 

НАГРАЂЕНИ РАДОВИ НА ЛИКОВНО- ЛИТЕРАРНОМ КОНКУРСУ АНДЕРСЕНОВА БАЈКА У СТРИПУ, РАСПИСАНОМ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА
КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ - 2012.

 

На захтев читалаца Одељења књиге за децу организујемо другу по реду радионицу осликавања васкршњих јаја,  ''Васкршња радост'',  у суботу 24.03.2012. године у 12.30 сати.
Пријаве за учешће- у Одељењу књиге  за децу Синдјелићев трг 2. и на телефон 523-605.

 

У сусрет Васкрсу, др Ивица Живковић, професор Богословије, у четвртак, 22. марта одржао је предавање у Библиотеци. Професор Живковић је присутне иницирао да предмет њиховог разматрања буду немоћи, дајући акценат на расположења током Великог поста. Врло занимљиво предавање које је било добро посећено.

Организација: Народна библиотека "Стеван Сремац" и Радио "Глас".

1

1

1

1

 

Народна библиотека „Стеван Сремац“ из Ниша придружила се бројним градовима широм света који су 21. марта прославили Светски дан поезије. Музичко-песнички подневни колаж „Ватра достојна пролећа“ био је посвећен песнику Бранку Миљковићу.
У дворишту Библиотеке, уз чајеве Јумиса из Ниша, чланова Удружења писаца ЧЕГАР, Књижевног клуба ПРЕЈАКА РЕЧ, Књижевнога клуба ТЕКСТУРА, Удружења књижевника БРАНКО МИЉКОВИЋ, Књижевног клуба МЛАДОСТ, Удружења писаца ГЛАС КОРЕНА, НИШКОГ ПЕСНИЧКОК КРУГА, Књижевног клуба ВАТРА И ЖИВОТ Основне школе "Бранко Миљковић“ славила се поезија. Уз стихове најбоље пристају ноте што су потврдили матуранти Музичке школе „Др. Војислав Вучковић“ из класе проф. Бојана Виденовића, солиста Златко Шемић и млади виолиниста Тадија Мутавџић.
Препуно двориште Библиотеке је потврдило да се поезија чита, пише и воли, од најмлађих до најстаријих. Гости у дворишту Библиотеке били су и станари Геронтолошког центра, који су се радовали сваком изговореном стиху и рими.

1

1

1

1

1

1

 

Читаоница Народне библиотеке "Стеван Сремац" 

Среда, 14. март 2012. године
у 19 часова

предавање:

ТАЈНА СТРАДАЊА И ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ 
У СВЕТЛОСТИ ЈЕВАНЂЕЉА И АПОКРИФА

предавач:
 јереј мр Бобан Димитријевић

Видимо се у Библиотеци...

1

 

У четвртак, 08. марта 2012. године у 12.00х у свечаној сали Скупштине Града Београда, у Улици Драгослава Јовановића 2 у Београду, одржана је осмомартовска хуманитарна аукција слика „Десет нај српских сликарки – хуманост на делу“ поводом Дана жена.
На аукцији су учествовале десет најуспешнијих српских сликарки које су донирале своја дела, која су била предмет јавне аукције. Био је организован пригодан програм и свечани коктел са великим бројем јавних личности и специјалним званицама.
Скупштина Града Београда и Балкан медија тим прикупили су миллион динара динара за обнову
дневних боравака за децу и омладину оболелу од аутизма, организацију летовања деце из колективних центара Београда, као и за побољшање услова боравка у Прихватилишту за одрасла и стара лица у Кумодрашкој улици.
Дародавци на аукцији су десет најуспешнијих српских сликарки по избору новинара београдских културних редакција - Загорка Зага Србовић, Бранка Грчић Аћимовић, Даница Баста, Александра Цвијановић, Снежана Петровић, Славица Саловић Новаковић, Драгана Додиг Пајковић, Мира Церовић, Дивна Јеленковић и Јелена Миловић.
Мира Церовић Тасић упознала је присутне организаторе И госте о хуманитарним акцијама Народне библиотеке “Стеван Сремац “Ниш.
Уз ово обавештење можете видети и слику Мире Церовић Тасић која била изложена. Назив слике је Манастир, техника уље на плишу.

1

1

 

1

 

Другог дана марта библиотекари и књижничари Народне библиотеке „Стеван Сремац“ присуствовали су стручном скупу на тему „Нови закони у библиотечко-информационој делатности Републике Србије“. Скуп су организовали Градска библиотека у Новом Саду и Новосадски сајам у оквиру овогодишњег Салона књига. Боравак у Новом Саду искоришћен је и за посету и упознавање са радом Градске библиотеке и Библиотеке Матице српске. 

1

1

1

1

1

 

1

 

Жеља за читањем наших корисника није јењавала ни у овим хладним зимским данима.Одељење белетристике је дневно посећивало око 400 корисника,рекорд је постигнут 20.02.2012.са 705 корисника који су позајмили 1200 књига.

1

 

Деца и песници, радост и весници назив је свечаности организоване у славу поетске речи на матерњем језику.
 Међународни дан матерњег језика, 21. фебруар, чланице Унеска обележавају у циљу промоције језичке и културне разноликости и мултилингвизма, а служи као подсетник на чињеницу да је потребно спречити нестајање појединих језика.
Одељење књиге за децу Народне библиотеке “Стеван Сремац “ Ниш свечано је обележило овај важан датум, сусретом деце песника и познатих песника старије генерације из Ниша.
Програм је почео кратком беседом о матерњем језику, а затим су деца из ОШ“Бранко Миљковић“Ниш, ОШ “Цар Константин“Ниш и деца читаоци наше библиотеке говорили своје стихове и народне пословице из целог света. Татјана Павловна, Миња Илијева, Радмила Милић, Мирјана Балтезаревић, Весна Пешић, Ружица Петровић, Мира Церовић Тасић, Мирослав Бакрач и Русомир Арсић  говорили су своје стихове и одговарали су на многобројна питања која су им постављала деца. Преко педесет учесника овог лепог сусрета направили су незаборавну атмосферу у читаоници нашег Одељења, у суботу 18. фебруара 2012. gодине. Програм je осмислила и организовала Мира Церовић Тасић, руководилац Одељења. Реализацију програма помогла je Ивана Хофман, дипломирани психолог.

1

 

Поводом Светог Трифуна Народна библиотека „Стеван Сремац“ организовала је поетско-музичко подне у Геронтолошком центру. Идеја је била да млади и креативни људи учине лепшим и веселијим празник вина и љубави станарима Центра. Није је било тешко остварити и измамити осмех на лицима најстаријих, који искрено знају да узврате. У програму су учествовали: рецитаторка Марта Стојсављевић, вокални солиста Невена Ристић уз пратњу на клавиру Бојана Бојковића, вокални солиста Андријана Стојановић уз пратњу на гитари Бранка Ранђеловића и Страхиње Цветковића, млади глумац Александар Стевановић, дуо на клавиру Маја Ранђеловић и Милана Новаковић и чланови Књижевног клуба „Прејака реч“: Душан Миленковић, Немања Вујичић и Милица Рашић. Свака нота, сваки стих је изазвао одушевљење великог броја присутних. Тимка Вујошевић, Бранислава Димитријевић и Правдољуб Јованосвић, станари Центра, придружили су се учесницима програма и поделили своје стихове.

Дружење је организовано под називом "Све то блажи моје срце и греје ми душу...". Ово је једна у низу од акција које је Библиотеке организовала у Геронтолошком центру, где се налази и један део фонда Библиотеке, који се повремено мења новим насловима да би станари имали могућност да читају оне који им недостају.

1

1 1

1 1 1

1

 

У суботу, 11.02.2012.године, у Одељењу књиге за децу одржана је едукативно-ликовна радионица ''Сретење''. Активностима радионице обухваћена су два важна празника: Свети Трифун који се слави 14.02. и празник Сретење који се слави 15.02. сваке године. Ова радионица показала је да је овај вид рада са децом својеврстан колаж знања - учења, маште, игре и вештине.
 Радионица је била намењена  деци узраста од дванаест до петнаест година, али  ни млађи учесници нису могли одолети овом  занимљивом изазову. Уз занимљив разговор на тему легенди везаних за ова два  празника деца су иконописала портрет Светог Трифуна. На крају су заједно поставили лепу изложбу, од својих радова. Сва деца су награшена лепим, пригодним дипломама.
Инструктори радионице биле су Ивана Хофман, дипломирани психолог и Ивана Радојковић, дипломирани педагог.

1

1

 

На Савиндан, у присуству великог броја пријатеља и сарадника Народне библиотеке “Стеван Сремац“, отворена је Eлектронска читаоница. Компјутерски систем Библиотеке омогућава да се интегришу електронски извори са Интернета и из Библиотеке, тако да се њени ресурси прошире у обиму и квалитету. У том циљу реновирана је читаоница Одељења стручне књиге и постављено је 17 рачунара и пратеће опреме који корисницима омогућавају приступ електронским садржајима на Интернету. У реализацији овог пројекта помогли су Амбасада САД, Општина Медијана, Сосиете Женерал банка Србија и НС Радијатори.

Прву јавну Електронску читаоницу у Нишу свечано су отворили Рајан Роуландс, саветник за културу и медије Амбасаде САД, Драгослав Ћирковић, председник Општине Медијана и Небојша Васић, директор Библиотеке. После поздравних речи директор се захвалио донаторима, уручивши им захвалнице и томбаке са ликом цара Константина, а потом су се присутнима обратили господин Роуландс и господин Ћирковић. У свечаном делу програма учествовали су солиста Јована Ранђеловић и хор Гимназије „Стеван Сремац“ под диригентском палицом Иве Златковић.

1

1

1

1

 

У суботу 28. 1.2012. године одржана је креативно-едукативна радионица Споменар. У радионици Споменар активно су учествовала деца, наши чланови и деца која су изразила жељу да се учлане у нашу библиотеку. Радионица се одвијала кроз групни рад, чиме је истакнута важност сарадње и вербалне комуникације, посредством занимљиве књижевне форме каква је Споменар.Деца су давала одговоре на питања, у оквиру готових шаблонских облика, уређена у четири тематска оквира: 1." Твој чудесни свет", 2. "Звездано небо књижевности", 3. "Познато - непознато" и  4. "Породично стабло".

1

1

 

Двадесет и деветог јануара 1934. године је рођен један од највећих савремених нишких и српских песника – Бранко Миљковић. Поводом тог датума Одељење књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац“ Ниш на свом сајту (линк Деца ствараоци) објављује дечју песничку збирку чији су аутори ученици ОШ „Бранко Миљковић“ из Ниша, чланови Књижевног клуба „Ватра и живот“, који води Драгана Пешић Главашевић, школски библиотекар.

1

 

Ових дана, у Одељењу књиге за децу, урађен је део за дечју Радионицу цртаног филма.
На зиду је постављена  изложба радова учесника Радионице цртаног филма.
Овом приликом захваљујемо се нашим сарадницима- Зорану Стефановићу и Слободану Милошевићу
зато што су нам ревносно помагали да улепшамо амбијент у нашој Читаоници.

1

 

У најави су нове Креативне радионице Дечјег одељења: ОРИГАМИ, СВЕТОСАВЉЕ И СПОМЕНАР! Ближе информације о овим радионицама погледати овде.

 

Поводом дана Светог Саве, Огранак Вукове задужбине у Нишу, у сарадњи са нишким Градским општинама: "Пантелеј" и "Медијана" и са представницима управе града Ниша, као и са институцијама из културе нашег Града: Народном библиотеком "Стеван Сремац" у Нишу, НКЦ, Историјским архивом Ниш, приредио је 25. јануара 2012. године у Градској кући академију за ученике средњих школа, по тематском конкурсном позиву.
Поред радова ђака из Ниша, приспели су прилози и из: Димитровграда, Пирота, Лесковца, Лознице и Градишке - Република Српска. Сви учесници овог Конкурса као и њихове школе и дародавци добили су Захвалнице, а најбољи радови награђени су посебно вредним књигама.

1

1

 

 

1

 

Народна библиотека ,,Стеван Сремац“, Студентски културни центар и Гимназија ,,Стеван Сремац“ прикључиле су се обележавању педесет година од Андрићевог добијања Нобелове награде глумачко-музичким догађајем под називом ,,Знакови и мостови“.

У среду, 28. децембра, у холу Градске куће, љубитељи Андрићеве речи имали су прилике да чују избор Андрићевих најпознатијих песама које су читали ученици Гимназије, али и необичан глумачки перформанс троје младих нишких глумаца. Катарина Митић, Милош Цветковић и Младен Милојковић су, комбинацијом Андрићевих мисли из ,,Знакова поред пута“, ,,Екс понта“ и ,,Проклете авлије“, публику провели кроз три доба човечанства: стари, средњи и нови век, показујући да су Андрићеве мисли могле да се читају подједнаком снагом и истинитошћу у било ком периоду људске цивилизације. Највеће одушевљење изазвале су мале балерине из балетске школе Марије Канћански чији су плес пратили одломци из приповетке ,,Аска и вук“. Музички програм био је такође прилагођен Андрићевом књижевном изразу. Валцер на хармоници, двe севдалинке, баладе Јадранке Стојаковић и ,,Жуте дуње“ допринеле су атмосфери отмености, сете и сећања. Једносатни програм завршен је коктелом, за који се побринула Скупшина града Ниша, уз који су присутни гости разменили своје утиске, као и жеље да се и у наредној години понови сличан програм посвећен овом писцу који и после своје смрти успева да спаја појединце, људе и читаве народе.

1

1

1

1

1

 

Да поезија Владимира Станимировића има велики број својих поклоника потврдило је интересовање за промоцију књиге “Ђаволов рибњак”, која је одржана у 22. децембра у читаоници Библиотеке. О књизи су говорили: књижевни критичар  Александар Костадиновић, песник Зоран Пешић Сигма и аутор Владимир Станимировић.
Организатори промоције: Народна библиотека “Стеван Сремац” и Нишки културни центар.

1

1

1

 

Поводом Дана библиотекара Србије Народна библиотека "Стеван Сремац" обрадоваће своје кориснике. У наредна три дана: 14, 15. и 16. децембра 2011. године можете остварити попуст на све чланарине од 50 посто. 

У ова три дана годишња чланарина за коришћење свих фондова Библиотеке је 250 динара, а годишња чланарина за коришћење фонда Одељења књиге за децу је 100 динара.

 

Промоција трилогије епске фантастике Милоша Петковића "Вукови Судбине" одржана је у препуној читаоници Библиотеке у уторак, 13. децембра. Учествовали су: аутор Милош Петковић, директор ИК “Домино Фер” Рашо Јовановић, новинар Драган Жика Стојановић, писац и новинар Бранислав Јанковић. Музичко изненађење промоције био је репер Марко Јовановић Маркоњеро, а  јунаци са страница књига су се дружили са присутнима захваљујући Младену Ђорђевићу, Милану Радојковићу, Марку Миловићу и Игору Крстићу. На промоцији је премијерно приказан трејлер за трилогију “Вукови судбине”, која је била једна од две најпродаваније књиге нишког Сајма књига и графика.

1

1

1

 

У понедељак 12. децембра 2011. године, у препуној читаоници Одељења књиге за децу“, одржана је промоција књига „Успаванка“, „Песник и дуга“ и „Ђурђевдан“ ауторке Звезданке Стојановић – Даке. У програму, који је водила Снежана Радовић, су поред ауторке песничких збирки, учествовали Русомир Арсић, Миња Илијева и Соња Кеча. Интерактиван однос публике и учесника програма је оно по чему се он разликује од осталих. Предшколци Дечјег центра су као поклон ауторки Звезданки Стојановић – Даки приредили један играчко-певачки наступ. Ђаци основних школа „Бранко Миљковић“, „Вожд Карађорђе“ и „Цар Константин“ рецитовали су своје песме и организовали малу новинарску конференцију на којој су ауторки постављали различита и интересантна питања у вези са њеним песничким радом.

1

1

1

 

На Одељењу књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац“ Ниш, 7. децембра 2011. године, са почетком у 11 часова, у препуној читаоници деце и ведрој атмосфери, одржана је промоција књиге Мирјане Балтезаревић „Дневник малог Луке“. Поред ауторке, децу су анимирали и Миња Илијева, песникиња, као и песник Срђан Живковић. Малишани су се дружили, певали и глумили. Посебан гост промоције био је мали Лука, дечак о коме, иначе, песничка збирка „Дневник малог Луке“ говори.

1

1

 

У среду, 7. децембра 2011. године, са почетком у 11 часова, на Одељењу књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац“ Ниш, представићемо збирку песама за децу „Дневник малог Луке“ Мирјане Балтезаревић. У програму ће, поред ауторке, учествовати  песникиња Миња Илијева и Срђан Живковић, такође песник.

1

 

РАДИОНИЦА „ВЕСЕЛИ ОРИГАМИ“

НА ОДЕЉЕЊУ КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ
НАРОДНЕ БИБЛИОТКЕ „СТЕВАН СРЕМАЦ“ НИШ

 сваке суботе од 3. до 24. децембра 2011. године
од 12:30 до 13:30 часова

за све узрасте деце

Инструкторке:
Ивана Радојковић
Ивана Хофман

1

 

У Огранку Библиотеке у Месној канцеларији “Црвена звезда” у суботу, 3. децембра, одржана је промоција књига Виолете Бабић: “Књига за девојке и њихове момке”, “Књига за сваку девојчицу и дечака”, “Бележница за сваку девојчицу”, “Бележница за сваког дечака” и “Мој први сликовни речник”. Велики број ученика је уживао у дружењу са ауторком, помно је слушајући, повремено коментаришући и постављајући питања.
Ова промоција је једна од активности којима Народна библиотека “Стеван Сремац” жели да скрене пажњу корисника на Огранак у МК “Црвена звезда”. Уследиће разне креативне радионице којима желимо да анимирамо кориснике и повећамо број читалаца књижног фонда Огранка.

Организатори промоције: Народна библиотека „Стеван Сремац“ и Креативни центар Београд, уз подршку Општине Палилула и Основне школе „Сретен Младеновић Мика“.

1

1

1

Регионална библиотека „Петко Славејков“ - Велико Трново организовала је Десету националну конференцију „Библиотеке-читање-комуникације“. Библиотекар Снежана Радовић учествовала је са радом на тему „Дигиталне колекције и приступ корисника“. Излагање је пратио запажен десетоминутни филм чији је аутор Љубиша Николић.
Велико Трново је 17-18. новембра било домаћин Конференције на којој су излагали 58 професора, докторанта и библиотекара из земље и иностранства. Поред колегинице Радовић из Србије, ове године учесници су били из Русије и Швајцарске.

1

1

 

У четвртак, 17. новембра, у Библиотеци је представљена књига историчарке књижевности Злате Бојовић "Стари Дубровник у српској књижевности". Учествовали су: проф.др Злата Бојовић, књижевник Саша Хаџи Танчић, мр Милунка Митић и библиотекарка Маја Новаковић.
И ово вече је било подсећање да је Дубровник родни град врлих песника, вештих морепловаца и трговаца, мудрих државника и научника, вечна инспирација књижевника.
Организатори промоције: Вукова задужбина- Огранак Ниш и Народна библиотека "Стеван Сремац"

1

 

Француски институт у Србији и Народна библиотека „Стеван Сремац“ Ниш су организовали занимљиву изложбу под називом “Шума-заједница која живи”, коју је осмислила фондација ГоодПланет у оквиру Међународне године шума. Ову едицију чини 20 одабраних постера предивних слика шума за велике формате које су илустровали светски фотографи, а међу њима и Јан Артус-Бертран. Изложба је постављена у ходницима Библиотеке и може се видети до 30 новембра.

1

1

1

 

На Одељењу књиге за децу 2. новембра 2011. године  представили смо збирку песама за децу „Лажиметар“ аутора Милоја Дончића. Књижевник Радосав Стојановић је врло духовито говорио о животу и стваралаштву аутора. Ученици из нишких основних школа „Бранко Миљковић“, „Краљ Петар Први“ и „Вожд Карађорђе“ нису крили задовољство док је аутор читао песме из своје збирке „Лажиметар“. Активно су учествовали у промоцији постављајући питања и са поносом читајући своје прве песме.

1

1

1

1

 

Промоција публикације „Књижевни алманах младих стваралаца Ниша“ одржана је у уторак, 1 новембра, у читаоници Библиотеке. Алманах је настао као резултат пројекта Омладински културни клуб, који је реализован уз подршку Савета за културно стваралаштво града Ниша. 
Учествовали су: Милена Ћелић, координаторка пројекта, Иван Цветановић, стручни сарадник за одабир радова и припрему Алманаха, Милица Рашић, књижевни клуб “Прејака реч” и неки од аутора који су заступљени у Алманаху: Бранислава Новковић, Владимир Јовановић, Марко Марјановић, Тијана Тошић, Милан Јаћевић, Владан Милкић и Александар Анђелковић.

1

1

1

1

1

1

Колектив Народне библиотеке „Стеван Сремац“ посетио је 56. Међународни сајам књига у Београду, на ком је представљено више од 800 издавача из Србије и иностранства, уз земље португалског говорног подручја у статусу почасног госта.
Као и претходних година наши најзначајнији издавачи искористили су сајамску манифестацију да представе најновије и најатрактивније наслове од којих ће се многи, убрзо после Сајма, наћи и у полицима наше библиотеке и бити доступни читалачкој публици.
Боравак у Београду запослени нишке Библиотеке искористили су за радну посету реновираној Народној библиотеци Србије.

1

1

1

 

У суботу, 29. октобра 2011. године, на Одељењу књиге за децу, од 12:30 до 13:30 часова, реализована је прва од четири радионица „Кина у библиотеци“, којој је присуствовало двадесетак малишана узраста од осам до 12 година. Радионицу су водиле Ивана Радојковић, дипломирани педагог и Ивана Хофман, дипломирани психолог.

1

1

1

 

Промоција романа  "О вуковима и сенкама" Бранислава Јанковића одржана је у петак 21. октобра у читаоници Библиотеке. Аутор  је одговарао на питања везана за генезу и настанак дела, инспирацију коју је проналазио у словенској митологији, тајнама историје, загонетним личностима… О историји која је деценијама скривана и о "незгодним" темама везаним за победнике у Другом светском рату говорио је гост вечери, историчар Славољуб Станковић.

Слике “старог и новог света, паганства и хришћанства, Сенка и Вук који се налазе у привидном антагонизму, а у ствари, међусобно се прожимају у непоновљивом и јединственом чуду живота” анимирале су бројну публику, која је својим питањима и коментарима и сама постала део промоције.

1

1

1

1

 

У четвртак, 13 октобра, у Библиотеци су представљена Сабрана дела Драгољуба Јовановића („Политичке успомене“ у 12 књига и „Медаљони“ у 4 књиге). О др Јовановићу, његовом стваралаштву и бурном политичком животу говорили су проф. др Јовица Тркуља, са Правног  факултета Универзитета у Београду и Дејан А. Милић, публициста и предавач Универзитета Унион у Београду.
Од сада, захваљујући поклону ЈП Службени гласник, корисници Библиотеке у фонду могу наћи Сабрана дела овог заборављеног великана, народног трибуна, професора, политичара и вечитог дисидента.

1

1

1

 

Промоција књиге прозе Нине Перуновић "Животни (над)реализам - Маде ин Србија" одржана је у четвртак у Народној библиотеци "Стеван Сремац". Поред ауторке о књизи је говорио уредник издања и директор ИК "Прометеј" Зоран Колунџија. На задовољство свих присутних, текстове уз књиге је читала Ана Раденовић, а Марко Радојковић је својом музиком "зачарао" све присутне.

"Животни (над) реализам - Маде ин Србија", ауторке Нине Перуновиц, бескомпромисно указује на све девијације  данасњег друства, које нам нуди савремен нацин зивљења. Србија, као неисцрпни извор, инспирисала је ауторку да  ослика насу свакодневицу на један духовит нацин, али и да нас натера да се запитамо у каквом свету зивимо, у ста смо се претворили , моземо ли принципе ставити испред новца, знајње испред титуле, културу испред кица. Њена порука, иако скривена у текстовима јасно указује на зељу да је куцнуо задњи цас за просвецењем, али и да нас насмеје до суза указујуци нам на горку истину.

1

1

 

Народна библиотека "Стеван Сремац" је узела учешће у актуелној и савременој теми о дигитализацији на 11. Међународној научној конференцији "Дигитализација културне и научне баштине, универзитетски репозиторијуми и учење на даљину", која је одржана од 30. септембра до 2. октобра на Филолошком факултету у Београду.

Кроз рад Александре Аџић и Славице Кривокуће "Дигитализација библиотечке грађе - искуство Народне библиотеке "Стеван Сремац” Ниш” представљена су сопствена искуства на пољу дитигализације локалног културног наслеђа (завичајне грађе).

1

 

Читаоница Народне библиотеке “Стеван Сремац“
уторак, 4. октобар 2011. у 19 часова

Промоција поезије
и антологије духовних беседа Оливера Б. Ињца
"ЈЕДНО ОМИЛИТИЧКО ТРАГАЊЕ"

(Службени гласник, Београд)

Гости:
мр Ивица Живковић, професор Богословије
Мирослав Митковић Нам, нишки песник, добитник награде "Стражилово 2010"
адвокат Зоран Стамболић, гитара

1

Народна библиотека “Стеван Сремац” наставила је акцију “Библиотека у гостима” у Геронтолошком центру. У среду, 28. септембра, у сарадњи са Књижевним клубом СКЦ “Текстура”, станарима Центра поклонили смо музичко-поетско дружење.
Учествовали су: Јелена Игњатовић, Наташа Гавриловић, Татјана Ђукић, Емилија Николић, Слободанка Митровић, Александар Станковић, Андријана Јанковић, Ђорђе Стојановић, Јана Митић и Милица Вучковић.

Био је то сусрет који ће памтити и домаћини и гости, а потврда тога је жеља станара Центра за што скоријим сусретом.

1

1

1

 

Поводом светске акције 100 ХИЉАДА ПЕСНИКА ЗА ПРОМЕНЕ

Локација: од Кумове баште (Мост на Габровачкој реци код "Меркатора") до ушћа Габровачке реке у Нишаву
Време: субота, 24. септембар 2011. у 12,00

ФИЗИСТИЧКИ ПЕСНИЧКИ ПОКРЕТ:
ПОСВЕТА ТОМУ ЛАХУ

Учествују:
Оснивачи физистичког песничког покрета:
Зоран Пешић Сигма, песник небески
Стеван Бошњак, песник шумски
Горан Станковић, песник друмски
Сапутник физизма:
Иван Цветановић
Млада песничка група из Ниша "Прејака реч":
Душан Миленковић, Милица Рашић, Владимир Јовановић, Марија Вучић, Владимир Виденовић
Миодраг Малденовић
Том Лах други пут у Нишу
Мистични Еколошко-Физистички Пописивач
Душан Митић Цар, фотограф временски
Покрет у Духу Времена, удружење за одрживи развој-Зеитгеист покрет Србија, Ниш

Организатор: Народна библиотека Стеван Сремац Ниш

1

 

У четвртак, 22. септембра, у 10 часова, на Дечјем одељењу, у сарадњи са Превентивном дечјом стоматологијом Дома здравља Ниш, започињемо радионице „Климави зубићи“. Радионице су намењене деци школског узраста. На првој радионици дружићемо се, цртати и правити „зубате балоне“ са ученицима четвртог разреда Основне школе „Вожд Карађорђе“.
   
Разлог за организовање радионице је подизање свест и деце о значају одржавања хигијене уста и зуба, од које започиње брига о здрављу читавог организма. Библиотека је право место, јер ће деца на ликовним и литерарним радионицама, уз игру, радост и смех, стицати знања o здрављу, али и љубав ка читању и књигама.

1

 

У петак, 16. септембра 2011. године, читаоница Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у  Нишу била је мала за све који су желели да присуствују промоцији романа Данијеле Кнез „Океан у оку“. О роману су говорили: Иван Стаменковић, др филолошких наука, Милица Вучковић, уредница књижевног клуба СКЦ-а и Данијела Кнез, ауторка. У музичком делу вечери наступили су Невена Ристић, солиста и Милан Мутаовић, гитара.

Да је роман стваран да носи моћну поруку наде, одгонетне религијски смисао човечанства и натера вас на буђење личне духовности и морала потврдило је и ово вече.

1

1

1

1

 

Као и сваке године, од првог октобра 2011, Студио цртаног филма '98 и Одељење књиге за децу Народне библиотеке Стеван Сремац Ниш организују нови циклус бесплатних радионица цртаног филма за полазнике узраста од 11 до 18 година. Радионице ће се одржавати сваке суботе, у просторијама Одељења књиге за децу, пре подне, од 10 до 12 часова. Сви заинтересовани могу да се, достављањем података (име и презиме, број телефона, школа коју похађају), пријаве на нашем одељењу. Услов је да буду ликовно надарени и чланови Библиотеке.

1

После Парка Светог Саве наша акција “Шарена полица” је реализована на новој локацији, у оквиру обележавања “Дана младих” у Нишу. У Парку Чаир у четвртак, 11. августа, од 16 до 20.30 часова, четрдесет и пет љубитеља читања је разменило књиге и преузело своје купоне за чланарину са попустом. Акција “Шарена полица” је опет изазвала велико интересовање и показала да Нишлије воле да читају.

1

1

1

 

И овог лета на Дечјем одељењу Народне библиотеке "Стеван Сремац" одржане су радионице за децу и тинејџере. У радионицама је учествовало и уживало преко сто деце и тинејџера. Захваљујемо се свим учесницима, а нарочито велику захвалност дугујемо људима задуженим за реализацију радионица, који су несебично и волонтерски радили са децом.

Радионицу стрипа водио је Душан Цветковић. Била је намењена децо од 10 до 16 година, а тема је била слободна.

1

1

Сви узрасти су уживали у радионици “Весели оригами” коју је водила Нина Лазаревић. Читаоница Дечјег одељења је украшена насталим радовима-рибама, птицама и мачкама од папира.

1

1

Кроз причу о савременој Грчкој и утисцима са летовања, Ивана Хофман и Ивана Радојковић, повеле су децу у Стару Грчку, време митова и богова на врху Олимпа. Кроз разговор "на грчке теме", радионичари су направили "грцке наруквице" од папира, исписивали на "свицима" мисли о Грцкој, изабрали своје грцко име, које су написали грцким алфабетом, а свако је нацртао свој портрет на "старогрцки нацин". У читаоници је постављена и излозба радова насталих у овој Радионици.

1

Радионицу "Египат у библиотеци" су такође водиле две Иване. Кроз приче о савременом Египту, али и кроз свет фараона, пирамида и египатских митова деца су сазнавала о тој чаробној земљи. Радионицари су правили чаробне амајлије, египатске огрлице, пирамиде, фараоне… Сви су се окушали  у писању хијероглифа, а сви радови су изложени у читаоници Одељења.

1

1

Радионица цртаног филма је намењена деци од 10 до 18 година. Воде је инструктори СЦФ’98, сваке суботе на Дечјем одељењу од 10-12 часова.

 

Роберт Такарич је био гост Дечјег одељења Библиотеке у понедељак, 8. августа. Деца и тинејџери који воле „Девојчице су јачи пол“, „Мењам пубертет за било шта повољно“, „Најбоље године“, „Школске фаце, штребери и сестре издајице“ и друге наслове уживали су у дружењу са аутором. Њихов смех је био најбоља потврда.
Такарич је поклонио своје нове наслове нишкој Библиотеци.
Дружење је организовано захваљујући ГО Медијана и њиховом пријатељству са општином Сента.

1

1

1

 

У Парку Светог Саве у четвртак и петак, 4. и 5. августа, организовали смо акцију “Шарена полица”. Око 80 Нишлија је искористило могућност да разменивши књиге на шареној полици стекне право на купон којим остварује попуст од 150 динара на годишњу чланарину Библиотеке. Акција је добила подршку Нишлија и изазвала велико интересовање и гостију Медијана фестивала у Парку.

1

1

1

1

У оквиру акције „Волонтирам, зато што волим свој град“, запослени компаније „Филип Морис“ су  поклонили 1500 књига Народној библиотеци “Стеван Сремац” у Нишу.
"Даруј књигу-улепшај некоме дан" је назив волонтерске акције којом су у 15 градова широм Србије, а више од  19.000 књига, поклонили установама које су запослени препознали као значајне за град у којем живе и раде.

1

1

 

У четвртак, 21. јула, у Народној библиотеци "Стеван Сремац" представљен је други број часописа за библиотекарство, информатику и културу БИБЛИОЗОНА.
О часопису су говорили сарадница часописа и председница Друштва Данте Алигијери Ниш Славица Митић Паолило, Маја Новаковић и чланови редакције Марија Чупић, Мирослав Алексић, , Љубиша Николић и Емилија Радмиловић, по чијем пројекту је и реализован часопис.
Часопис БИБЛИОЗОНА издаје Народна библиотека "Стеван Сремац" Ниш.

1

1

1

1

 

У читаоници Народне библиотеке „Стеван Сремац”, у петак, 15. јула, у оквиру пројекта "Промоција и популаризација науке" представљен је рад и издаваштво Института за савремену историју – Београд. Учествовали су: директор Института проф. др Момчило Павловић и заменик директора Института проф. др Предраг Ј. Марковић. Том приликом потписан је Протокол о научно-културној сарадњи којим су обе институције сагласиле да сарађују у размени научне и стручне литературе, остварују заједничке пројекте и организовању научних трибина, предавања и округлих столова.

Институт за савремену Историју поклонио је Народној библиотеци “Стеван Сремац” око 150 својих наслова. Сада се у фонду Одељења периодичних публикација налазе и сви бројеви часописа “Историја XX века”.

1

1

1

 

Народна библиотека „Стеван Сремац“ Ниш
у оквиру пројекта "Промоција и популаризација науке"
организује
у петак, 15. јула у 20 часова

ВЕЧЕ ИНСТИТУТА ЗА САВРЕМЕНУ ИСТОРИЈУ – БЕОГРАД

Говоре:
проф. др Момчило Павловић, директор Института
проф др Предраг Ј. Марковић, заменик директора Института
 Том приликом Институт за савремену историју - Београд донираће своја издања Библиотеци.

1

 

Народна библиотека “Стеван Сремац” је, у понедељак, 11. јула, поклонила стотинак књига станарима нишког Геронтолошког центра, а исто толико наслова из свог фонда белетристике понудила им за читање. На тај начин, у оквиру акције “Библиотека у гостима” најстаријима је понуђено да у просторијама Геронтолошког центра, имају могућност да сваког месеца позајме књиге из фонда Библиотеке.
У данашњем дружењу са старима придружили су нам се Мила Смиљковић, прошлогодишња победница “Мајске песме” и Миодраг Младеновић, члан драмске секције Дечијег Центра Ниш. Осмеси на лицима станара Центра најбоља су потврда колико су уживали у њиховој песми и стиховима, као и колико су се обрадовали књигама.
Станарима Геронтолошког центра Библиотека ће у наредном периоду понудити различите културне активности и програме који имају за циљ да олакшају приступ књизи најстаријим суграђанима и њихово слободно време учини садржајнијим и лепшим.

1

1

1

1

 

На Dечјем одељењу Народне библиотеке „Стеван Сремац” одржавају се радионице оригамија, стрипа, цртаног филма, „Грчка у библиотеци“, „Египат у библиотеци“.

О радионицама овде.

Заинтересовани родитељи више информација могу да добију на број телефона 018/523-605.

 

Трећа по реду Летња радионица стрипа Дечјег одељења Библиотеке одржана је од 15. јуна до 22. јула 2011. Двадесеторо малишана је уживало у савладавању основа стрип-технике и уметности. Радионицу је (потпуно волонтерски) водио Душан Цветковић, стрип-аутор из Ниша.

 

8. јуна, у ОШ"Радоје Домановић", представница Дечјег одељења Библиотеке, Мира Церовић, уручила је званично на поклон 117 бесплатних чланских карата за прваке те школе.

1

 

8. јуна група ученика петог разреда ОШ"Бубањски хероји" посетила је са својом наставницом  Дечје одељење."Петачићи" су са библиотекарима  разговарали о читању, омиљеним књигама и раду у Библиотеци.  

1

 

7. јуна, у поподневним часовима,  више од четрдесеторо ученика виших одељења ОШ"Иво Андрић" посетило је Дечје одељење Библиотеке. Кроз занимљив разговор са библиотекаркама малишани су се упознали са начином рада Библиотеке. Многи од њих су се том приликом и учланил у Библиотеку.

1

1

У понедељак, 30. маја у Народној библиотеци “Стеван Сремац” представљена је монографија Ротари клуба Ниш, која је објављена поводом 75 година оснивања и 15 година реоснивања клуба.
О монографији, али и о својој историји, знаменитим људима и активностима Ротари клуба Ниш говорили су: др Владан Аранђеловић, Саша Лазетић, Иванка Косанић, др Дејан Милосављевић и проф. др Војислав Митић.

1

1

1

 

Агенција “Васанта”, уз подршку Друштва библиотекара Србије, организовала је 25- 27. маја 2011. у Новом Саду прво саветовање у области културног туризма и библиотекарства.На скупу су учествовали библиотекари из: Херцег Новог, Винковаца, Бијељине, Бања Луке, Београда (Сопот, Барајево, Гроцка, Земун), Новог Сада, Шапца, Ниша, Краљева, Бајине Баште, Старе Пазове, Оџака, Врбаса, Бачке Паланке, Апатина... Учесник из нишке Библиотеке био је директор Небојша Васић.
Проф.др. Жељко Вучковић, Јасмина Нинков, Мирко Марковић, Невенка Митровић и др. говорили су о културном туризму у односу на библиотечку делатност, ресурсе и потенцијале за практичну примену. Теориска питања су разматана и са искуствене и применљиве стране што је резултирало изузено атрактивним радионицама и трензима на адекватним локацијама.

1

 

Култура Косовског поморавља представљена је у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу у петак 27. маја 2011. године.
Председник Одбора Сусрета Слободан Костић уручио је Повељу Свети кнез Лазар и традиционалну награду Завичајних сусрета писаца Косовског поморавља за 2010. годину лауреату Стоиљку Станишићу.

Представљене су две књиге: роман Срећка Симића „Скупљачи пепела“ и збирка песама Живка Васића Џиџија „Ван слободе“. Своје стихове казивали су Радослав Златановић, Стојиљко Станишић, Благоје Савић, Милоје Дончић, Јасмина Ђорђевић, Зоран С. Николић, Бојан Стојиљковић, Срећко Симић, Боривоје Угриновић, Ратко Стоиљковић, Живко Васић Џиџић и др. У току вечери присутни су могли да уживају у изложби слика Срећка Симића и изложби књига завичајних писаца Косовског поморавља.

1

1

1

 

Амерички кутак и Народна библиотека “Стеван Сремац” Ниш организовали су, у петак, 27. маја, семинар на тему “Библиотекарство САД – Размена искустава”.
У препуној читаоници Библиотеке, колегама из јавних, специјалних и школских библиотека југа Србије говорили су проф. др Гордана Стокић Симончић, проф. др Жељко Вучковић, колеге из Библиотеке града Београда Весна Вуксан и Милан Васиљевић и уредник „Панчевачког читалишта“ Горан Траиловић.
Професор др Жељко Вучковић имао је занимљиво предавање о филозофији америчког јавног библиотекарства и вредновању учинка и успешности. Професорица Стокић, која је пола године провела у Сједињеним Америчким Државама као Фулбрајтов стипендиста, излагала је о односима библиотека с јавношћу.
Програме студијског боравка у Америци и стипендије намењене усавршавању библиотекара у овој земљи представили су Весна Вуксан и Милан Васиљевић из Библиотеке града Београда, који су похађали "Јаy Јордан ИФЛА/ОЦЛЦ Еарлy Цареер Девелопмент Феллоwсхип програм”.
О успешној реализацији америчког програма "Једна књига, један град" у Панчеву, говорио је Горан Траиловић. Панчевачка библиотека је једина библиотека у Србији која спроводи овај програм популаризације књиге и читања.
Сви учесници семинара добили су књигу "Бест Працтице у 22 приче" професорице Стокић, која је посвећена комуникацији, култури организације и односима библиотека с јавношћу, што је и тема семинара.

1

1

1

 

Промоција збирке поезије Светомира Станојевића Царића „Хајдемо музо“ одржана је у четвртак, 26. маја 2011. у читаоници Библиотеке. Учествовали су: рецензенти Тимошенко Милосављевић и Симон Милчић, глумци Зоран Ћосић, Оливер Шуклетовић, Десимир Станојевић, Јеврем Ћосић,Страхиња Николић са ансамблом ``Стари Лесковчани`` и многи други који су хтели дати допринос сећању на Свету Царића. Промоција се наставила дружењем у дворишту, на задовољство великог броја посетилаца Народне библиотеке „Стеван Сремац“.

1

1

1

1

1

 

И ове године, на св. Ђирила и Методија, обележена је слава Народне библиотеке „Стеван Сремац“. Уз присуство запослених и гостију из културног и јавног живота, резање славског колача обавио је презвитер Никола Пантић, са свештеницима нишке Саборне цркве. Домаћин славе био је Небојша Васић, а колач је предао наредном домаћину Светлани Радовановић.
Том приликом Ротари клуб Ниш уручио је поклон-компјутер и дао подршку Библиотеци у процесу дигитализације фондова.

1

1

1

 

Досадашњу добру сарадњу Спортски центар "Чаир" и " Народна библиотека  “Стеван Сремац" потврдили су Уговором о пословно техничкој сарадњи, 20. маја 2011. године. Убудуће ће гости Преноћишта „Чаир“ моћи да читају књиге из фонда Библиотеке и поред пријатног смештаја уживају у новим насловима домаће и стране белетристике.
Током сусрета са градоначелником града Ниша мр Милошем Симоновићем упознали смо га са тренутним активностима и плановима Библиотеке.

1

1

1

 

У четвртак, 19. маја, у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ одржана је промоција књиге Срђана Алексића „Вештина продаје некретнина“. О књизи су говорили адвокат Оливер Ињац, адвокат Мирослав Станковић, власник агенције за некретнине „Ризница“ Славиша Пешић и аутор Срђан Алексић.
Учесници су, пред бројном публиком, указали да „Вештина продаје некретнина“ представља оргинални и јединствени приручник на нашим просторима. Алексић је, на једном месту, синтетички објединио целокупну теоријску и практичну литературу у области промета некретнина и несебично поделио са читаоцима. Поред бројних актуелних ставова домаће и иностране правне, фискалне и финансијске теорије, практичних искустава у судници и ван ње, законске и подзаконске литературе на једном месту аутор је изложио сва питања везана за закониту, квалитетну и благовремену и ефикасну купопродају некретнина свих врста, облика, вредности и величине.

1

1

1

 

У уторак 17. маја у 19 часова
у читаоници Народне библиотеке „Стеван Сремац“
представићемо књигу љубавне поезије Братислава Р. Милановића „Писма из прастаре будућности“.
Учествују:
Братислав Р. Милановић
Иван Цветановић
Иван Матејевић, пратања на гитари
Организација: Нишки културни центар и Народна библиотека „Стеван Среамац“

1

 

Народна библиотека “Стеван Сремац” обележила је осму НОЋ МУЗЕЈА изложбом „Његово величанство Плакат”  из Завичајног и посебног фонда Народне библиотеке “Стеван Сремац”. Изложбу у простору пратила је виртуелна презентација “ПлакатоПлов” у којој су присутни имали прилику да путовањем кроз простор и време апострофирају значај овог изузетно занимљивог средства визуелне комуникације. Ауторка изложбе је Марија Чупић, библиотекар Народне библиотеке „Стеван Сремац“.
Представљен је и први арт боок „ЧАЈ... Одличан“ који је настао поводом десетогодишњег рада и ретроспективне изложбе стрип групе „ЧАЈ... Одличан“.
У току вечери одржано је музичко поетско вече „Под сјајем звезда ове ноћи...”. Учествовали су чланови Књижевног клуба СКЦ-а "Текстура" са музичким и другим “ватреним” изненађењима… Био је то прави хепенинг у Библиотеци.
У пасажу Библиотеке посетиоци су могли да виде изложбу “Бранко Миљковић-50 година од смрти песника”.
Те ноћи је близу 1000 нишлија посетило Народну библиотеку “Стеван Сремац”. Поред креативности и позитивне енергије сачекали су их слаткиши “Конy траде” из Житорађе.

1

 

Од 8. до 12. маја 2011. године представници Народне библиотеке “Стеван Сремац” били су гости Региналне библиотеке “Сава Доброплодни” у Сливену (Бугарска). Већ тринаести пут заредом ова бугарска библиотека организовала је Национални фестивал дечје књиге у оквиру којег се сваке године огржава врло богат програм: литерарно-ликовни конкурс за децу, додела награде “Константин Константинов” за највећи допринос у издаваштву књига за децу, бројне изложбе, представе, прослава Дана библиотекара Бугарске, рођендан Библиотеке, карневал... Сливен је тих дана права престоница дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу.

Повод гостовања нишких колега на сливенском Фестивалу је учешће Саше Луковић-Васиљевић на Округлом столу, који је овог пута имао тему: Развитак дечје илустрације и њен утицај на читање код деце. На овом скупу радове су излагали, поред домаћина и представници из Мађарске, Италије и Босне. Србију су, поред Саше, представљали Душан Поп Ђурђев, директор Змајевих дечјих игара из Новог Сада и Мила Васов, преводилац и члан редакције Братства из Ниша. Колегиница Саша је представила свој рад на тему: Деца и илустрације-из угла библиотекара-позитивни примери из Србије. 

Из Сливена се нишка екипа вратила са много предивних утисака и идеја, јер домаћине овог бугарског Фестивала красе изузетна срдачност, отвореност за сарадњу, одлична организација и креативност.

1

1

1

 

Народна библиотека „Стеван Сремац“ је 13. маја прославила свој дан и 132. годину постојања.
Добродошлицу гостима, представницима републичке и градске власти, директорима јавних предузећа и институција, колегама, писцима и читаоцима пожелео је директор Небојша Васић. Подсетио је да су јавне библиотеке културни, образовни и информациони центри и указао је да упркос видном и значајном унапређењу рада, ограничени просторни услови онемогућују интезивнији развој Библиотеке.

Честитке градоначелника и у своје име, запосленима у Народној библиотеци „Стеван Сремац“, упутио је др Радивој Коцић. Тестамент епископа нишког Јеронима, који је својим завештањем поставио темељ данашње Библиотеке, прочитао је Миодраг Младеновић. На свечаности су подељене почасне чланске карте пријатељима Библиотеке. Вокална група „Константин“ из Ниша је на најлепши начин увеличала свечаност једне од најстаријих установа југа Србије.

1

1

1

1

 

Трибина о транспарентности и корупцији, у оквиру ИФЛА / БДС пројекта, одржана је 10. маја у читаоници Народне библиотеке ’’Стеван Сремац“. На Трибини су говорили: др Весна Пешић, борац за људска права, Златко Минић, члан Одбора Агенције за борбу против корупције РС и Весна Црногорац, руководилац ИФЛА/БДС пројекта.

После уводног обраћања Весне Црногорац у коме је представљен пројекат, г-дин Златко Минић је говорио о феномену корупције у контексту надлежности и активности које према Закону спроводи Агенција за борбу против корупције РС, док је г-ђа Весна Пешић говорила о утицају корупције на људска права. После говора учесника Трибине, отворена је занимљива и корисна дискусија.

Пројекат „Транспарентност, добро управљање и борба против корупције“ састоји се у спровођењу активности на подизању свести грађана о феномену корупције промовисањем и пружањем слободног приступа информацијама и слободе изражавања у библиотечкој заједници у Србији.

1

1

1

 

Едукативни и културни програм за младе и студенте-уз помоћ картица могуће је остварити попусте. Више информација на адреси www.gpa.rs

Народна библиотека „Стеван Сремац“ је у среду 27. априла била и гост и домаћин у Народној библиотеци „Раде Драинац“.  Нишлије су поклониле књижевно вече „Поздрав из Ниша“ у ком су учествовали Радосав Стојановић, Милица Вучковић, Зоран Пешић Сигма, Дејан Стојиљковић и Бранислав Јанковић. Поред прозног и поетског рада учесника публика је имала прилику да сазна више о Књижевном клубу СКЦ-а „Текстура“, о фототипском издању НКЦ-а „Градина 1900-1901“...
Прокупачки песник Дане Стојиљковић подсетио је на поезију преминулог песника-боема Слободана Стојадиновића.
За музички део вечери био је задужен Баја Саитовић, који је својим умећем на гитари и гласом употпунио вече.

1

1

1

 

Пре тачно шест деценија, основан је Француски културни центар, који је од јануара ове године променио име у Француски институт у Србији. Тим поводом у среду 20. априла, испред и унутар Француског института у Кнез Михајловој, организовано је специјално вече. У оквиру програма шест плесача је извело “Перформанс изненађења”, а зграда је била осветљена необично и аутентично. Приказан је и кратки филм у коме су о раду Института говорили његови дугогодишњи сарадници.

1

1

1

 

Danas, 20. априла у 18 часова, у читаоници Народне библиотеке “Стеван Сремац” Брук Рикер одржаће час свинга. Час је намењен почетницима и сем лепог расположења и жеље да научите један нови плес није вам потребно ништа друго. Улаз је слободан.

Свинг представља групу плесова који су се развили истовремено са сwинг јазз правцем у музици током 20-их, 30-их 40-их година прошлог века.

Инструкторка плеса Брук Рикер је американка која ради као лектор на Филозофском факултету на катедри за Англистику.

Организатори: Амерички кутак и Народна библиотека “Стеван Сремац’’

1

 

19. априла 2011, у оквиру акције "У сусрет Ускрсу", Одељење књиге за децу посетили су малишани Вртића "Еци-пеци-пец". Након упознавања са Библиотеком и најинтересантнијим књигама, они су у читаоници израдили "специјалне" Ускршње украсе које су, заједно са библиотекаркама, поставили на пано код шалтера. 

1

1

 

Јереј Зоран Филиповић, свештеник Цркве св. Лука, одржао је у уторак, 19. априла, предавање „Смрт и васкрсење у православном предању“. Занимљива тема и предавач били су разлог великог броја присутних у читаоници Народне библиотеке „Стеван Сремац“ и њиховог учешћа у предавању.

1

1

1

 

Поводом ускршњих празника од 18. априла 2011.године на Одељењу књиге за децу, по замисли Милице Николиц-Средојевић,  отпочела је акција "У сурет Ускрсу". Малишани  имају прилике да ишарају "папирната јаја", а најзанимљивије креације биће изложене на паноу у Одељењу књиге за децу.

1 1

1

 

У жељи да подржимо добровољно давалаштво крви, са Заводом за трансфузију крви Ниш, организовали смо  акцију. Свим даваоцима крви током ове недеље, од понедељка, 18. априла, до четвртка, 21. априла, Народна библиотека "Стеван Сремац", као знак пажње, додељује чланске карте за наредних 12 месеци.

Јуче, 18. априла од 10 до 13 сати, екипа Завода за трансфузију крви Ниш била је у читаоници Народне библиотеке „Стеван Сремац“. На почетку акције и број давалаца потврдиио је хуманост наших  суграђана. Током недеље, од уторка до четвртка, сви заинтересовани крв могу дати у Заводу за трансфузију крви Ниш и са потврдом доћи у Библиотеку по своју бесплатну чланску карту.

Позивамо људе добре воље да се одазову сличним акцијама и помогну онима којима је то неопходно, јер се сви ми увек можемо наћи у сличној ситуацији.

1

 1

1

 

У четвртак, 14. априла, у читаоници Библиотеке представљен је роман „Месец под липом“ ауторке Миле Ђорђевић. О роману су врло надахнуто говориле  Зора Поповић и Кадивка Стевановић. Одломке из књиге, која испреда причу о девојчици без родитеља и њеном одрастању у балканској средини где владају сурови закони природе, читао је млади глумац Миодраг Младеновић. Ауторка Мила Ђорђевић захвалила се присутнима поклонивши им пар својих песама.

1

1

1

1

 

Народна библиотека “Стеван Сремац“ обележила је Светски дан Рома у Основној школи "Бранко Миљковић". Библиотекарке Снежана Костић, Маја Новаковић и секретарка Удружења Ромкиња "Освит" Ирена Махмудовић одржале су 8. априла радионицу са представницима Ђачког парламента, Књижевног клуба “Ватра и ништа” и ученицима Школе.
У радном делу сусрета ученици су имали прилику да виде презентацију "Историја, култура и традиција Рома" ауторског тима Удружења Ромкиња "Освит”. Путем интернета уживали су у изложби ромске писане културе "Алав е Роменго", изложба Драгољуба Ацковића, на сајту Народне библиотеке Србије која је организована 2009. године у Галерији Народне банке Србије поводом једногодишњег председавања Србије Декадом инклузије  Рома 2005-2015. Ученици су уприличили краћи програм и поздравили госте на свој начин.
Библиотекарке Костић и Новаковић су ученицима на што једноставнији начин приближиле рад Народне библиотеке „Стеван Сремац“, упознале их са њеним одељењима, начином на који она функционишу и како могу користити библиотечке фондове.
Захваљујемо се директору школе Мирославу Станићу, библиотекарки  Драгани Пешић Главашевић и педагошкињи Милици Филиповић на срдачној добродошлици.

1

 

У четвртак 7. априла у 13. часова у холу Градске куће додељене су вредне награде најуспешнијим учесницима kонкурса „Овако би данас Андерсен писао бајке“ из Краљева, Белог Потока, Крагујевца, Димитровграда, Бачке Паланке, Ужица и Ниша. По десети пут, поводом Светског дана књиге за децу, Народна библиотека “Стеван Сремац” расписала је републички ликовно-литерарни конкурс за ученике основних школа.
У име града Ниша и градоначелника присутне је поздравила чланица градског већа Душица Давидовић. Анђеоским гласовима свечаност су увеличали хор Основне школе „Душко Радовић“ и хор Студентског културног центра „Вилењаци“ под диригентском палицом Александра Ристића. Програм су водили Принцеза из зрна грашка-Владана Петковић и Цар у новом оделу-Александар Стевановић.
Генерални спонзор у Години књиге и језика и нашег малог јубилеја је ЈП Завод за уџбенике.
Спонзори: Монопол, НКЦ, Креативни центар, Конy траде, МцДоналд’с и Дечији центар.
Народна библиотека „Стеван Сремац“ обележава Светки дан књиге за децу под покровитељством Града Ниша.

1

1

1

Вече стваралаца топличког краја u Библиотеци одржано је у четвртак 31. марта. Народна библиотека „Раде Драинац“ из Прокупља са својим гостима представила је завичај, а публика је имала прилику да ужива у музици, поезији, прози и афоризмима. Изведен је одломак из комада „Запевала Сојка птица“, чију је премијеру прокупачка публика видела 17. марта, а гости су нам представити и 46. број часописа за књижевност, уметност, културу и друштвена питања „Ток“.
Учествовали су: Баја и Мила Саитовић, Драган Барјактаревић, Драган Огњановић, Зорица Милошевић-Цинцарка, Зоран Милосављевић-Рмуш, Рушитовић Милош, Кара Поповић и Зоран Цветковић.

1

1

1

 

Нишки културни центар је 24. марта, у свом клубу, представио фототипско издање "Градина 1900-1901".
Народна библиотека "Стеван Сремац" је помогла пројекат уступањем дигитализованог облика часописа. "Градина" је први нишки књижевни полумесечни часопис и налази се у фонду Завичајног одељења Библиотеке.

1

 

Пети број филмског часописа „Филаж“ представили смо у Библиотеци у четвртак, 24. марта. 2011. године. О часопису су говорили Срђан Савић, главни и одговорни уредник часописа и директор НКЦ-а, Верица Новаков, главна уредница Издаваштва НКЦ-а, Дејан Дабић, покретач часописа и члан редакције, Дејан Огњановић, заменик главног уредника и Северин М. Франић, филмски критичар и сарадник часописа.

1

1

1

 

Поводом Светског дана поезије, у понедељак 21. марта, у оквиру трећег Медијана фестивала дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу, Општина Медијана и Народна библиотека „Стеван Сремац“ организовали су ЧАС ПОЕЗИЈЕ ЗА ДЕЦУ.

Учествовали су: Добрица Ерић, Љубивоје Ршумовић, Мошо Одаловић, Урош Петровић, Бранко Стевановић, Игор Коларов, Тоде Николетић, Мила Ђорђевић, Виолета Јовић, Власта Ценић, Слободанка Митровић, Русомир Арсић, Вера Цветановић, Миња Илијева, Биљана Станојевић и Јефимија Коцић.

У најлепшим стиховима из богате ризнице српске поезије за децу, у читаоници Библиотеке, уживали су ученици нишких Основних школа и њихови другари-гости из Сенте.

1

1 1

1

 

Нишка промоција романа „Оно што одувек желиш“ Гордане Ћирјанић, за који је добила НИН-ову награду за најбољи роман у 2010. години, одржана је у четвртак вече, 17. марта, у препуној малој сали Дома војске. О роману су говорили лауреаткиња Гордана Ћирјанић  и књижевни критичар Милета Аћимовић Ивков.
И овај роман је наставак ауторкиних књижевних и интелектуалних интересовања да се кроз приче о савременицима супротстави табуима у нашој средини, али и неписаним „правилима“. Романом истиче да је паралелна стварност телевизијских програма постала неизоставни део живота савременог човека. Главни јунак Слободан, као и многи данас, зависник је телевизије и виртуелна стварност са тв екрана заузела је један део његовог  сећања, продрла му у сан и преусмерила жеље. „Оно што одувек желиш“ је прича о губљењу смисла живота. Задовољавање жеља је постао општи бенседин, а наше жеље бизарне и апсурдне, без маште, све више нас удаљавају од нас самих.
Промоцију су организовали НКЦ, Народна библиотека „Стеван Сремац“ и Команда копнене војске Ниш, уз подршку хотела „Нишки Цвет“.

1

1

1

 

Друштво школских библиотекара Србије - секција Ниш и Народна библиотека „Стеван Сремац“, у уторак 15. марта, у читаоници Библиотеке, организовали су трибину:

Школска библиотека у функцији истраживачких вештина ученика

Учествовали су библиотекари: Маријана Стојановић, Универзитетска библиотека „Никола Тесла“; Гордана Ивковић, Народна библиотека „Стеван Сремац“; Виолета Мандић, ОШ „Ратко Вукићевић“; Тања Ивановић, ОШ „Витко и Света“ и Миле Пенков, ОШ „Десанка Максимовић“

Школски библиотекар представља врло важну карику у образовном систему. Један од његових важних задатака је упознавање ученика са коришћењем електронских и штампаних извора информација и референсних збирки и подстицање њихове самосталности у стицању знања. Трибина је показала да постоји велико интересовање школских библиотекара за овакав вид размене знања и искустава.

1

1

Cestitka

 

Одељење књиге за децу Народне библиотеке Стеван Сремац, поводом Светског дана књиге за децу, десети пут расписује републички ликовно-литерарни конкурс за ученике основних школа. У години нашег малог јубилеја и Години књиге и језика тема је:

ОВАКО БИ ДАНАС АНДЕРСEН ПИСАО БАЈКЕ

Више информација под линком Конкурс.

 

Дан винара и виноградара и Дан љубави Народна библиотека Стеван Сремац је обележила, у сарадњи са књижевним клубом Студентског културног центра Текстура, књижевном вечери Винољуб у холу Градске куће.
Млади писци и музичари несебично су поклонили присутнима пуно емоција и позитивне енергије и потврдили да стасају неки нови уметници. Хол Градске куће је био мали да прими све оне који су желели себе да почасте са мало неочекиване романтике упаковане у добре стихове, лепе ноте и задовољство вина и чоколаде.
Док су слушали стихове чланова књижевног клуба Текстура и анђеоске гласове врсних младих музичара, присутни су могли да уживају у инсертима из филмова и спотова који величају вино и љубав.
Винарија Статус , подрумиуМалчи, даровала је присутне вином, а за бомбонице и чоколадице побринула се Бомбоница из Ниша.

1

1 1

 

У петак, 11. фебруара 2011. године , у читаоници Народне библиотеке Стеван Сремац одржана је Конференцију за новинаре на којој је представљен скенер за књиге најновије генерације, компаније АТИЗ, за дигитализацију библиотечке грађе, који је Библиотека добила захваљујући Министарству културе Републике Србије и локалној самоуправи града Ниша. Новинари су упознати и са главним архитектонско-грађевинским пројекатом: реконструкције, доградње и надградње Народне библиотеке Стеван Сремац Ниш, који је израдио Капапројект.
На конференцији за новинаре обратили су се: члан градског већа Миодраг Радовић, директор Народне библиотеке Стеван Сремац Небојша Васић, а пројектант Капапројекта Милан Антић.

1

1

 

Издавачка кућа Службени гласник и Народна библиотека Стеван Сремац представили су књигу Човек у сенци, аутора Радомана Кањевца, у уторак, 8. фебруара 2011. године, у читаоници Библиотеке. Поред аутора у промоцији књиге учествовали су књижевница Стана Динић Скочајић и књижевни критичар и извршни директор Службеног гласника,куће која је објавила ову књигу, Петар В. Арбутина.
Одломке из књиге је читао глумац Луткарског позоришта у Нишу Александар Кањевац, а својим бравурама на гитари вече су увеличали, студенти Факултета уметности, Љубисав и Страхиња Анђелковић.
Присутни су показали да Радоман Кањевац у Нишу има своју публику која пажљиво прати његов рад и за коју није неочекивано, после седам књига поезије, објављивање књига „микро мемоара“. Кањевчева књига Човек у сенци састављена је од литерарних одломака, маргиналија и забелешки за које је рок критичар Пеца Поповић написао да су „знакови поред пута“ за рокенрол генерације. Књига малог обима, али велике вредности.

1

1 1

 

Промоција књиге „Жене српских владара” аутора Томислава М. Симића Калпачког одржана је у четвртак, 3. јануара, у читаоници Народне библиотеке "Стеван Сремац".
О књизи „Жене српских владара” су, поред аутора, говорили рецезент проф. др Слободан Бранковић и уредник и лектор Станка Јанковић-Пивљанин. Одломке из књиге читали су Милица Вучковић и Миодраг Младеновић, а вече је својим анђеоским гласом украсила Мина Милићевић.
Аутор Томислав М. Симић Калпачки је овом књигом обухватио осам векова српске историје, од Ане, супруге великог жупана Стефана Немање, па завршно са Александром, женом краља Петра Другог Карађорђевић. Дуги низ година је Калпачки, иначе, новинар у документарном програму Радио Телевизије Крушевац, истраживао да би сагледао њихова порекла, нарави, утицај који су имале на мужеве, на популаран начин илуструјући њихове судбине занимљивостима из брачног живота. Луксузно опремљено издање, у тврдом повезу, на више од 400 страна, управо су објавили „Наша прича плус” и „Патам” из Београда.

1

1 1

У Основној школи „Иво Андрић“, поводом славе Свети Сава, уручене су чланске карте Библиотеке за 120 ученика првог разреда.
У акцији, коју Народна библиотека „Стеван Сремац“ спроводи од почетка текуће школске године, бесплатно је учлањен велики број ђака првака. Све школе, чији ученици првог разреда још увек немају чланску карту Библиотеке, треба да се јаве Одељењу књиге за децу на телефон 523-605.

1

 

ПРЕЗЕНТАЦИЈА: СТУДИРАЊЕ У САД И ДОБИЈАЊЕ СТУДЕНТСКИХ ВИЗА- петак, 21. јануар 2011. године са почетком у 12 сати у АМЕРИЧКОМ КУТКУ (Обреновићева 20/III спрат).

Представници Козуларног одељења Америчке амбасаде и Међународног академског центра одржаће бесплатно предавање о студирању у САД, претраживању могућности даљих студија, финансирању школовања и добијању  студентских виза. На крају презентација биће омогућено постављање питања представницима Конзуларног одељења Амбасаде САД и Међународног академског центра.

Међународни академски центар је домаће удружење грађана које је и званични саветодавни центар за студије у САД, одобрен и подржан од
стране Бироа за образовне и културне послове Стејт департмента. Као део мреже образовних центара ЕдуцатионУСА, Центар има циљ да свим
заинтересованим грађанима Србије понуди непристрасне, тачне и адекватне информације о студирању у САД, финансирању студија,
испитима и другим темама од важности за процес даљег образовања.

1

 

Срећна Нова година!

 

АУКЦИЈСКА ПРОДАЈА НОВОГОДИШЊИХ ЧЕСТИТКИ НА ДЕЧЈЕМ ОДЕЉЕЊУ И ОДЕЉЕЊУ БЕЛЕТРИСТИКЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ "СТЕВАН СРЕМАЦ".

САВ ПРИХОД ОДЛАЗИ У КРАЉЕВО КАО ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ "СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ" ЗА ОБНОВУ ДЕЧЈЕГ ОДЕЉЕЊА.

1 1

 

Одељење књиге за децу,18. децембра, посетила је група Индонежана. Међу гостима су били деца и жене индонежанских дипломата. Основни циљ ове посете је био укључивање младих Индонежана, који живе у Србији, у Радионицу цртаног филма. Дружење Индонежана и Нишлија протекло је у веома пријатној атмосфери са жељема да се настави и у наредној години.

1 1

 

У петак, 17. децембра 2010. године проф. др Каменко М. Марковић одржао је предавање о славном румунском вајару Константину Бранкушију и представио своју књигу КОНСТАНТИН БРАНКУШИ-ТРАГ ГЕНИЈА. Поред аутора о вајару Бранкушију говорила је и новинарка Александра Митић. Предавање је праћено изложбом скулптура у електронској форми.

1

1

 

Четвртак 16. децембар 
Дечја библиотека (Синђелићев трг 2, Ниш)

16. децембра 2010.  у читаоници Одељења књиге за децу Француски културни центар организовао је  две радионице под називом Божић на француски начин. Обе групе деце (прва од 5 и 6 и друга од 7 до 10 година) имале су прилике да узивају у  цртаним филмовима, науциле су да певају бозићну песму, направиле су честитке са исписаним жељама за предстојеће празнике и све то на француском језику. 

1

1

1

 

Студентски културни центар Ниш и Народна библиотека „Стеван Сремац“ организовали су промоцију јубиларног, педесетог, броја часописа „Наш ТРАГ“ 15. децембра.
Учествали су главни и одговорни уредник Милан Р. Симић, заменик уредника Милош Ивановић и сарадници часописа Зоран Б. Маринковић, професор географије; Зоран Пешић Сигма, књижевник и уредник „Градине“ и Дејан Стојиљковић, књижевник и уредник „Пресинга“ и „Треша“. Модератор вечери била је Гордана Митић Живковић, уредник СКЦ.
Часопис за књижевност, уметност и културу “Наш ТРАГ” издају Друштво “Траг” и Библиотека “Радоје Домановић” из Велике Плане.

1

 

Делегација Обданишта "Сунце" из Ниша, 9. децембра 2010., посетила је Дечје одељење Бинблиотеке и на поклон донела седамдесет новогодишњих честитки које су израдили малишани из тог обданишта. На тај начин се и ова дечја установа придружила хуманитарној акцији покренутој у оквиру пројекта БИБЛИОТЕКА ЈЕ СУПЕР МЕСТО. Сав новац прикупљен на аукцији честитки урађених у овој акцији биће намењен обнови Дечјег одељења Народне библиотеке "Стефан Првовенчани" из Краљева која је страдала у скорашњим земљотресима. 

1

 

У четвртак, 9. децембра у Библиотеци, Лидија Марковић Росати одржала је предавање на тему НЕУРО-СТРАТЕГИЈЕ У ФУНКЦИЈИ БОЉЕГ И ОСМИШЉЕНИЈЕГ ЖИВОТА.
Пред препуном читаоницом Одељења периодичних публикација госпођа Марковић Росати, врхунски стручњак из ове области, говорила је о неуро-лингвистичком програмирању (НЛП). НЛП нуди сирок спектар техника и стратегија које могу помоци људима као и компанијама да достигну врхунац својих способности.

1

1

 

У уторак, 07. децембра 2010. године, у Народној библиотеци “Стеван Сремац” представљена је књига песама Спасоја Ж. Миловановића СЕНКА ЉУБАВИ И ПЕСМЕ ПОНЕКЕ, добитника песничке награде ПОЕТ за збирку године у 2010. години.
Књижевни критичар Никола Тодоровић покушао је да „разоткрије“ песника и „песме понеке“. Глумица Крушевачког позоришта Биљана Николић и аутор Спасоје Ж. Миловановић читали су стихове на задовољство многобројне публике. Гост на промоцији била је једна од најбољих нишких списатељица млађе генерације Милица Вучковић.

1

1

1

 

Први број првог часописа Народне библиотеке „Стеван Сремац“ БИБЛИОЗОНА, представили смо у петак, 3.12.2010. године, на Сајму књига у Нишу. О часопису су говориле главна и одговорна уредница часописа Александра Аџић, ауторка пројекта и заменица главне и одговорне уреднице Емилија Радмиловић и чланови редакције Љубиша Николић, Саша Луковић Васиљевић и Марија Чупић.

Циљне групе потенцијалних читалаца БИБЛИОЗОНА пре свега су библиотечки радници, али и сви они чија је жеља да знање и информације буду доступни. Часопис за библиотекарство, информатику и културу БИБЛИОЗОНА објављен је уз подршку Савета за културно стваралаштво града Ниша.
http://www.nbss.rs/Bibliozona/bibliozona1.pdf

1

1

 

1

1

1

 

У Павиљону у Тврђави, у четвртак 25. новембра 2010. године, отворена је изложба СКРИВЕНО БЛАГО БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ: највреднији експонати из завичајних збирки јавних библиотека у Србији. Радно време Павиљона је од 11 до 17 часова, а изложба је отворена до 2. децембра 2010. године.
Након пожаревачке премијере, изложбе у Зрењанину и Смедереву, и нишка публика  има прилику да види, по први пут у историји српског библиотекарства, на једном месту најзначајније писано завичајно наслеђе које  је прикупљено и одабрано широм Србије. Изложбу чини 26 изабраних најзначајнијих примерака разноврсне библиотечке грађе српских библиотека: старе рукописне и штампане књиге, прве периодичне публикације из времена успостављања штампарске и издавачке делатности  у Србији, старе фотографије, разгледнице, плакати, негативи, као и изабрана дела најзначајнијих завичајних аутора.
Организатори изложбе су Заједница матичних библиотека Србије, Народна библиотека Србије, Галерија Савремене ликовне уметности, Спортски центар „Чаир“ и Народна библиотека “Стеван Сремац”, уз осигурање Компаније „Дунав“.

Kаталог изложбе

1

1 1

 

У четвртак, 25. новембра 2010. године у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ представљен је роман Сретена Угричића НЕЗНАНОМ ЈУНАКУ. О књизи, поред аутора, говорио је  књижевни критичар, глави уредник часописа „Реч“ и издавачке куће „Фабрика књига“ Дејан Илић.
Читање „Незнаног јунака“ је авантура у којој савремени читалац наглашену критику друштва проналази у форми која мотиве Библије или народне књижевности или фенемена данашњице пакује у један узбудљив сиже.
Роман је могућа посвета будућности која може бити светла или тамна, у којој би истину потрла дезинформација или обрнуто, у којој би се апсолут добра пробудио или заувек остао успаван. Угричић је написао провокативну причу о стварности, а шта ће будућност донети - видећемо.

1 1

 

Народна библиотека ''Стеван Сремац'' из Ниша, Народна библиотека ''Детко Петров'' из Димитровграда и Народна библиотека из Пирота организовали су Међународни стручни скуп библиотекара јавних библиотека Бугарске и Србије БИБЛИОТЕКА БЕЗ ГРАНИЦА, 25. и 26. новембра у Нишу. Скуп је одржан уз подршку Министарства културе РС и Града Ниша.
Више о скупу кликом на слику

1

 

У уторак, 30. новембра 2010. у читаоници Одељења књиге за децу, са почетком у 14 часова, отпочиње са радом  прва НОВОГОДИШЊА - ЛИКОВНА  РАДИОНИЦА намењена ученицима основне школе.  "Радионичари" ће свакодневно, током две недеље, креирати и израдјивати новогодишње честитке, које ће након последње радионице (10. новембар) бити понудјене Нишлијама на аукцији. Новац сакупљен на овај начин биће новогодишњи поклон чланова Одељења књиге за децу НБ"Стеван Сремац" из Ниша  краљевачкој Дечјој библиотеци, која је страдала у скорашњем земљотресу.

Радионице води Мила Дзинић, дипломирани дизајнер ентеријера, а читава акција је део пројекта БИБЛИОТЕКА ЈЕ СУПЕР МЕСТО, који је подржало Министарство за културу Србије.

 

27. новембра 2010. у читаоници Одељења књиге за децу, од 12 до 13 и 30 часова, одржана је прва Радионица креативног писања за средњошколце.  На ову радионицу, коју води професорица српског језика и књижевности Љиљана Марковић, одазвало се двадесет петоро гимназијалаца заинтересованих и талентованих за књижевно стваралаштво.

1

 

19. новембра 2010. на Одељењу књиге за децу настављен је циклус психолошко-креативних радионица "Нико као ти". Радионице ће, као и до сада, водити Зоран Славковић, дипломирани психолог и психотерапеут у супервизији. Радионице је осмислио тим стручњака из области психологије, психолошког саветовања и психотерапије Центра за унапређење квалитета живота "Корак до здравља".

Радионице су намењене адолесцентима, а одржаваће се сваке друге суботе са почетком у 20 часова.

 

У четвртак, 18. новембра 2010. у читаоници Одељења књиге за децу  одржане су две креативне радионице Јасминке Петровић. Кроз радионице је прошло више од осамдесеторо старијих основаца, који су се на сасвим нов, необичан и изузетно инспиративан и креативан начин упознали са стваралаштом наше најпопуларније и најпревођеније књижевнице за децу. У шетњи кроз Јасминкина дела, отворено је много тема и питања, који окупирају тинејџере, као што су: љубав, пријатељство, страх од јавног наступа, стид, сексуалност...На инсистирање свих учесника радионица Јасминка је обећала да ће ускоро опет посетити  Ниш.

Овај програм део је пројекта БИБЛИОТЕКА ЈЕ СУПЕР МЕСТО, који је подржало Министарство за културу Србије.    

1 1

1

 

У четвртак 18. новембра 2010. године у 19. часова, у читаоници Народне библиотеке „Стеван Сремац“, савремени српски приповедачи Тихомир Нешић, Бранислав Станојевић, Радосав Стојановић, Снежана Милојевић, Стеван Бошњак и Дејан Стојиљковић повешће нас путевима својих прича.

Књижевно вече ПРИЧАМ ТИ ПРИЧУ, које Народна библиотека „Стеван Сремац“  организује у сарадњи са Нишким културним центром, је у оквиру обележавања манифестације ДАНА СТЕВАНА СРЕМЦА у Нишу.

1

 

1

 

5., 11. и 12. новембра 2010. више од осамдесеторо малишана, полазника Играонице Децијег центра у Нишу,  узраста од 3 до 6 година, посетило је са својим васпитачима и родитељима Дечје одељење Народне библиотеке "Стеван Сремац". Ове посете претвориле су се у занимљиве радионице у којима су деца заједно са својим васпитачима, родитељима и библиотекарима откривала свет књига, разговарала о томе ста воле да им родитељи читају и причају, а сами су спонтано са замишљеним микрофоном у руци (фломастер) рецитовала и певала своје омиљене песме.Будући чланови Библиотеке (сви су изразили жељу да се учлане!) су за успомену и на поклон својим домаћинима нацртали  омиљене ликове из бајки, али и из цртаних филмова.

1 1

1

 

6. новембра 2010., на дан рођења Вука Стефановића Карадзића, из фонда Дечјег одељења изложене су књиге које је Вук написао, као и књиге које говоре о његовом животу и делу.

Izlozba

 

Рок за пријем радова за други број Библиозоне, часописа за библиотекарство, информатику и културу, продужен је до 30. новембра.

ЗАИНТЕРЕСОВАНИ АУТОРИ СВОЈЕ РАДОВЕ МОГУ ПОСЛАТИ НА Е- MAIL bibliozona.nis@gmail.com

 

Swing

 

1

 

Део програма првог фестивала женског активизма и уметности-ФемиНиш одржан је у Народној библиотеци “Стеван Сремац”. У суботу, 30. октобра 2010. године, Јелена Вишњић, Катарина Лончаревић и Вера Куртић представиле су публикацију Солидарност и феминистичка политика. Истог дана, у истом простору уследила је трибина Женски покрет у Србији, на којој су говориле Соња Дрљевић, Гордана Стојаковић, Невена Костић и Наталија Жунић.
Сутрадан, у наставку фестивала, у Библиотеци је приказан филм 12-15%, после ког је одржана дискусија са ауторкама Лидијом Васиљевић и Виолетом Анђелковић-Конзлеитер. У простору Библиотеке фестивал је завршен трибином Уметност и активизам на којој су учествовале Марија Петернел, Анђела Муичић и Ева Динић.
ФемиНиш је одржан од 29. до 31. октобра 2010. на више локација у граду. Састојао се од изложбе женске уметности, пројекција феминистичких документарних филмова, концерта жена извођачица, радионица на актуелне теме, трибина и промоција. Фестивал су организовале активисткиње организација: Женски простор, Центар за девојке, Алтернативни културни центар, Центар локалне демократије и Центар за развој цивилних ресурса. Поред Народне библиотеке “Стеван Сремац” ФемиНиш су подржали СКЦ, НКЦ и Друштво за унапређење менталног здравља деце и омладине.

FemiNis 

 

У ПРИПРЕМИ ЈЕ ДРУГИ БРОЈ ЧАСОПИСА ЗА БИБЛИОТЕКАРСТВО И КУЛТУРУ "БИБЛИОЗОНА". ЗАИНТЕРЕСОВАНИ АУТОРИ СВОЈЕ РАДОВЕ МОГУ ПОСЛАТИ DO 10. НОВЕМБРА 2010. на E- MAIL- bibliozona.nis@gmail.com

 

Народна библиотека ''Стеван Сремац'' из Ниша, Народна библиотека ''Детко Петров'' из Димитровграда и Народна библиотека из Пирота, уз подршку Министарства културе РС, на основу Конкурса за суфинансирање програма/ проjеката у области заштите културног наслеђа и библиотечке делатности у Републици Србиjи у 2010. години, ОРГАНИЗУЈУ ДВОДНЕВНИ МЕЂУНАРОДНИ СТРУЧНИ СКУП БИБЛИОТЕКАРА ЈАВНИХ БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ И БУГАРСКЕ, 25. и 26. новембра у Нишу, простор Народне библиотеке ''Стеван Сремац'', Боривоја Гојковића 9.

Због великог интересовања рок за доставу радова продужен је до 31. октобра.

Опширније

 

У четвртак, 28. октобра 2010.године, на Светски дан анимације, у читаоници Одељења књиге за децу, одржаће се пројекција анимираних филмова са престижних светских фестивала. За Избор филмова задужени су инструктори СЦФ~98, Слободан Милошевић и Зоран Станковић.Улазница за ову ексклузивну пројекцију, која почиње у 18.30 часова је чланска карта Библиотеке. 

Радионица анимираног филма на Одељењу књиге за децу успешно ради још од 2005.године.

1

 

Предраг Благојевић, секретар Министарства културе, Зоран Хамовић, спацијални саветник министра културе, Никола Шеатовић, саветник, Сретен Угричић, управник Народне библиотеке Србије и Весна Ињац-Малбаша, заменица управника Народне библиотеке Србије представили су у уторак, 12. октобра 2010. године, у Нишу, преднацрт пакета закона о књизи.
На округлом столу, који је у оквиру јавне расправе одржан у Народној библиотеци „Стеван Сремац“, било је речи о новинама које предвиђају преднацрти Закона о библиотечко-информационој делатности, Закона о старој и реткој библиотечкој грађи, Закона о обавезном примерку публикације и Закона о издаваштву.
Расправи су присуствовали  представници надлежних органа државне управе, представници стручних удружења, библиотекари општинских библиотека Нишавског округа, библиотекари јавних библиотека из окружења, библиотекари Универзитетске библиотеке “Никола Тесла” из Ниша и други релевантни субјекти из ових области.
Био је то први округли сто, од четири, који ће бити организовани у оквиру јавне расправе током октобра. Следећи су у Крагујевцу, Новом Саду и у Београду (током Сајма књига).

1

1

1

 

Од 1. септембра 2010. године учлањење у Библиотеку за ученике првог разреда основне школе је бесплатно. Позивамо све учитеље нишких школа да својим "првачићима" покажу пут  до нашег Одељења књиге за децу и да им омогуће да се групно учлане у Библиотеку. Посете најавити на тел: 523 605.

1

 

У уторак, 12.октобра 2010. Одељење књиге за децу посетили су ученици првог, другог и трећег разреда ОШ"Десанка Максимовић" из Чокота, као и предшколска група малишана ОШ"Коле Рашић" из Ниша. Овој деци је то био први сусрет са Дечјом библиотеком и са занимањем су слушали приче библиотекара овог одељења - о књигама и библиотеци.

 

У духу обележавања 110 година од изласка првог броја часописа Градина, у четвртак, 14. октобра 2010. године представили смо два нова броја.

На промоцији су говорили Стана Динић Скочајић, Зоран Пешић Сигма, Иван Цветановић, Вишња Јовановић, Ратко Ставров, Велибор Петковић, Бојан Илић Бокерини, Горан Живковић и Александра Гојковић.

Присутни су имали прилику да виде филм и фотографије са промоције часописа у Институту „Сервантес“ у Београду, пре пар недеља.

Промоција је плод сарадње Нишког културног центра и Народне библиотеке „Стеван Сремац“.

 

1

1 1

 

У петак, 8. октобра 2010. године, поводом Дечје недеље, за ученике петог разреда ОШ "Ратко Вукићевић", у читаоници Дечјег одељења, приређена је  пројекција анимираних филмова насталих у Радионици цртаног филма овог одељења, коју воде инструктори СЦФ98. Том приликом су "водитељи" Радионице: Слободан Милошевић и Зоран Стефановић малим гледаоцима ексклузивно приказали и најбоље анимиране филмове са престижних европских фестивала.

1 1

 

У четвртак, 7. октобра, на Одељењу књиге за децу, поводом Дечје недеље, песници Виолета Јовић и Русомир Арсић дружили су се са ученицима првог разреда ОШ "Доситеј Обрадовић". Том приликом Виолета је Библиотеци поклонила десет примерака своје најновије књиге: Ја сам само песма, а Библиотека је свим малишанима поделила бесплатне чланске карте!

1

1

1

 

У четвртак, 7. октобра 2010. године одржана је промоција романа „Последни дани биоскопа Дело“ Војислава Радојковића и „Паганска књижара“ Карла Астрахана. О интересантним темама и вешто исприповеданим причама, о својој инвентивности, тематици, композицији, начину приповедања и стилским особеностима, говорили су аутори.

1

 

5. октобра у 10 часова, поводом Дечје недеље, Одељење књиге за децу посетило је око седамдесеторо ученика првог разреда ОШ"Бубањски хероји". Свим ученицима том приликом уручене су бесплатне чланске карте и сви су из Библиотеке изашли са, барем по једном, задуженом сликовницом.

1

 

Промоција нишког часописа за културу и духовност ОДГОВОР одржана је у четвртак 30. септембра 2010. године, у читаоници Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу.

На промоцији су говорили главни и одговорни уредник часописа Никола Тодоровић, заменик главног и одговорног уредника Ивица Живковић и секретарка редакције Ева Динић. Горан Стојановић из Париза и Владимир Станимировић "зачинили" су вече својим поетским остварењима објављеним у "Одговору".

1

1

1

 

У четвртак, 23. септембра 2010. године, свечано је обележена 165. годишњица постојања и рада Градске библиотеке у Новом Саду. Директор Народне библиотеке "Стеван Сремац" Небојша Васић и колегиница Снежана Радовић присуствовали су свечаности и пренели честитке запослених поводом јубилеја.

1

 

На 22. Фестивалу хумора за децу (међународног карактера), који је одржан од 14. до 16. септембра 2010. у Библиотеци “Димитрије Туцовић” у Лазаревцу, учествовало је и Одељење књиге за децу Народне библиотеке “Стеван Сремац”.

Два анимирана филма произашла из Радионице цртаног филма СЦФ’98, “побрала” су три награде: анимирани филм НЕСРЕЋНА КАФИНА убедљиво је освојио гласове публике, а додељена му је и прва награда за анимацију, а  филм САЧУВАЈМО ЈАХОРИНУ је проглашен филмом са најбољом идејом!

Другу годину за редом  на овом Фестивалу се додељује награда СРЕБРНО ГАШИНО ПЕРО за најбољу, најхуманију и најдуховитију књигу за децу, која је издата у нашој земљи у периоду измедју два фестивала. То је једина награда за домаћу дечју књигу, коју додељују библиотекари који раде на дечјим одељењима. Ове године Библиотека “Стеван Сремац” имала је част да члан трочланог жирија буде библиотекар из њених редова: поред колеге из Краљева и колегинице из новосадске библиотеке и глас Саше Луковић-Васиљевић СРЕБРНО ГАШИНО ПЕРО је донео књизи СЕДМО КРАЉЕВСТВО (Издавач Завод за удзбенике) Гордане Тимотијевић.  

1

1

 

Седница Скупштине Заједнице матичних библиотека Србије oдржана је 7-8. септембра 2010. године на Златибору.

1

1

1

 

У петак 6. августа 2010. године у 19.30 часова, на “Медијана фесту” у Парку Светог Саве, промоција сликовнице “КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ”.

1

 

Изложба радова насталих током Летње радионице стрипа на Дечјем одељењу отворена је у петак, 30. јула 2010. године, у читаоници тог одељења.

Радионицу је, од 19. јула, свакодневно похађало двадесетак малишана, а водио ју је стрип-цртач Душан Цветковић. Крај дружења обележен је изложбом дечјих радова и веселом стрип-журком.

Летња радионица стрипа део је пројекта БИБЛИОТЕКА ЈЕ СУПЕР МЕСТО, који је подржало Министарство културе Републике Србије.

1 1

 

Народна библиотека “Стеван Сремац” представила је, у петак 23. јула 2010. године, на Великом летњем фестивалу у Нишкој Бањи, сликовницу о животу Св. цара Константина “КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ”.

Текст ове сликовнице написала је Мира Церовић, дипл. социолог и библиотекар, а ауторка илустрација била је Ана Симић, фрескописац и теолог из Ниша.

Поред илустраторке Ане Симић о сликовници је говорио и Ивица Живковић, отац четворо деце и наставник хришћанске педагогије.Промоција је била интерактивног типа. Деца су имала могућност да учествују у квизу и освоје представљену сликовницу као награду.

1 1

 

Народној библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу, Станковић Живота даровао је 1500 монографских и серијских публикација. Директор Библиотеке Небојша Васић, захваљујући се на вредном поклону, подсетио је да је књига увек највреднији и најлепши поклон.

Станковић Живота, наш суграђанин, аутор је мини есеја “Контања” и збирке афоризама, епиграма и хуморески “Брусхалтер за очи”.

1 1

На слици лево Живота Станковић

 

У петак, 16. јула 2010. године Народну библиотеку “Стеван Сремац” посетио је потпредседник Владе Републике Србије др Јован Кркобабић.

Том приликим одржана је конференција за новинаре на којој су се поред др Јована Кркобабића обратили и председник Скупштине Града Ниша проф. др Миле Илић, градски већник Милорад Стошић и директор Народне библиотеке “Стеван Сремац” Небојша Васић. Библиотека је добила подршку локалне и републичке власти у својим настојањима да прошири простор који јој недостаје.

1

 

У петак, 16. јула 2010, на Дечјем одељењу, одржана је завршна,  десета по реду, радионица ВЕСЕЛИ ОРИГАМИ, која је претворена у ОРИГАМИ-ЖУРКУ за више од шездесеторо малишана, који су савладали основе ове древне јапанске вештине. Ова Радионица одржана је у оквиру пројекта БИБЛИОТЕКА ЈЕ СУПЕР МЕСТО, који је подржало Министарство за културу Србије. Радионицу је водила је Нина Лазаревић, а асистент јој је била Данка Пeтковић. Свим учесницима Радионице овом приликом уручене су и дипломе.

1 1

 

Поводом националног празника, 14. јула - Дана пада Бастиље,  амбасадор Француске у Србији, Жан-Франсоа Терал и његова супруга примили су званице у башти Резиденције Француске. Пријему је присуствовао и директор Библиотеке Небојша Васић.

1

 

Други број филмског часописа „Филаж“ представљен је у среду 14. јула 2010. године у Библиотеци. О часопису су говорили главни и одговорни уредник Срђан Савић, оснивач часописа и члан редакције Дејан Дабић и суиздавач и члан редакције часописа Милорад Јанчић.

Гости су присутне упознали са новим бројем часописа Филаж, који је садржајно богатији, разноврснији и још актуелнији. Представљен је и сајт, на ком је читаоцима доступан “Филаж” у електронској форми (www.filmskicasopis-nis.com).

1

 

Захваљујући сарадњи Образовног центра Народне Библиотеке Србије са Одељењем за матичне послове Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу, у јуну месецу, у Библиотеци су одржани едукативни програми за библиотекаре.

Мр Здравка Радуловић представила је општу ретроспективну библиографију српске књиге Српска библиографија. Књиге 1868-1944. Напредни курс, намењен библиотекарима јавних библиотека, Каталогизација електронских серијских публикација и текућих интегративних извора (штампаних и електронских), водила је Слободанка Комненић.

Поред библиотекара из Народне библиотеке „Стеван Сремац“ Ниш, едукацију су пратиле колеге из Подружнице БДС Ниш, Пирот, Лесковац, Врање, Прокупље, свих општинских библиотека Нишавског округа, библиотекари Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ Ниш, Библиотеке Електронског факултета и Технолошког факултета из Лесковца.

1

 

Сваког радног дана - од 5. до 17. јула - од 10 до 11 часова  

Летња радионица за
„велике и мале“:

ВЕСЕЛИ ОРИГАМИ 

Све радионице води:
НИНА ЛАЗАРЕВИЋ (оригами-инструктор)

Радионицу организује Одељење
књиге за децу Народне библиотеке
„Стеван Сремац“ у Нишу у оквиру пројекта „Библиотека је супер место!“, који је подржало
Министарство за културу Србије.

Промоција путописне књиге Милана Ђ. Милићевића “Путничка писма из Ниша 1882. године” одржана је у читаоници Библиотеке, у уторак, 29. јуна 2010. године.

Др Горан Максимовић, професор Филозофског факултета у Нишу и Јован Младеновић, виши кустос Народног музеја у Нишу приредили су за штампу ову занимљиву путописну прозу. О аутору и књизи, поред приређивача, говорила је и мр Драгица Јевтић, виши библиотекар Народне библиотеке “Стеван Сремац”.

1 1

 

У петак, 25. јуна 2010., у читаоници Дечје библиотеке, одржана је журка за полазнике циклуса радионица "Нико као ти".

У опустеној и пријатној атмосфери "радионичари" су разговарали о недавно одржаном пријемном испиту за средње школе и својим утисцима са психолошко- креативних радионица у којима су учествовали од фебруара ове године. Свим, сада већ бившим "осмацима", искуства стечена на  радионицама много значе и помажу у свакодневном сналажењу и сви би жарко желели да се ова радионица настави. Договорено је да се почетком нове школске године још једном сви састану: да се види како се ко снашао у новој средини. 

Циклус креативно -психолошких радионица "Нико као ти" је организован у сарадњи са Центром за унапређење квалитета живота "Корак до здравља" из Ниша, а све радионице је водио Зоран Славковић, дипломирани психолог и психодрамски котерапеут. Свим полазницима радионица уручене су дипломе.

1

 

У четвртак, 17. јуна 2010. године, у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу, одржана је промоција новог романа „Кота 69“, Бранислава Бате Станојевића, који је објавила Издавачка кућа Лом.

О књизи, поред аутора, говорили су књижевни критичар др Горан Максимовић и колега по перу, „Ниновац“ Зоран Ћирић. Бранислав Станојевић читао је одломке из романа „Кота 69“.

Музичке паузе, на задовољство великог броја присутних, на акустичној гитари изводио је Влада Гигант.

1

 

У среду, 16. јуна 2010. године у Народној библиотеци “Стеван Сремац” у Нишу одржана је  промоција књиге “Економија”, нобеловца Пола А Самјуелсона и Вилијама Д Нордхауса, која је изашла у издању Издавачког предузећа МАТЕ Београд.

О књизи су говорили др Бобан Стојановић, редовни професор Економског факултета у Нишу, доц. др Игор Младеновић, продекан за наставна и студентска питања Економског факултета у Нишу и Никола Стајић, директор издавачког предузећа МАТЕ Београд.

Издавачко предузеће МАТЕ Београд, уз подршку Банке Интеза, у оквиру пројекта „Дарујмо библиотеке“ донирало је Народној библиотеци „Стеван Сремац“ једанаест књига познатих америчких и европских аутора из области економије, менаџмента, маркетинга и финансија. Заинтересовани их могу наћи на Одељењу стручне књиге у Библиотеци.

1

 

У суботу, 12. јуна 2010. године у Одељењу књиге за децу уприличено је дружење деце са ауторком Виолетом Бабић.

На позив својих читалаца, ауторка читаних наслова Књига за сваку девојчицу, Књига за сваког дечака, Бележница за сваку девојчицу и Мог првог сликовног речника, у издању Креативног центра, гостовала је у Нишу. Млади читаоци имали су прилику да разговарају са Виолетом Бабић, учествују у квизу и освоје награде-књиге.

1

 

Народна библиотека „Стеван Сремац“ Ниш учествовала је на Конкурсу Министарства културе РС за суфинансирање програма/пројеката у области заштите културног наслеђа и библиотечке делатности у Републици Србији у 2010. години. Додељена су јој средства за два пројекта: Библиотека без граница и Дигитална заштита библиотечке грађе.
На конкурсу  Министарства културе РС Сектора за уметничко стваралаштво, културну индустрију и културне односе за суфинансирање програма/пројеката који својим квалитетом доприносе развоју и презентацији уметности и културе за 2010. годину Библиотеци су додељена средства за пројекат Библиотека је супер место.

 

У петак, 04. јуна 2010. на Дечјем одељењу Библиотеке, са почетком у 19 и 30, одржава се шеснаеста, а уједно и последња, креативно-психолошка радионица циклуса "Нико као ти".

Овога пута окупљање доскорашњих "осмака" носи симболичан назив:

   "СВАКИ КРАЈ ЈЕ НОВИ ПОЧЕТАК"

Континуирани циклус тема завршава се интеграцијом стеченог, сазнајног и доживљеног искуства, како сваког појединца, тако и групе као целине. Резимирање досадашњег рада омогућава сагледавање личног и групног постигнућа и доприноси подстицању рада на себи на свим пољима у будућности.

Серијал  "Нико као ти" реализован је у сарадњи са Центром за унапређење квалитета живота "Корак до здравља", а инструктор свих радионица је Зоран Славковић, дипломирани психолог и психодрамски котерапеут у супервизији.

 

У сали Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, у уторак 1. јуна. 2010. године, одржана је пројекција филма “Будите добри ако можете”.

Филм је прича о католичком свештенику Филипу Нери који успева да, својом благошћу, напуштену децу из сиротишта и бескућнике изведе на пут и приближи им хришћанска начела, не користећи строги језуитски приступ. За своја добра дела проглашен је за свеца. Радња се одвија у XВИ веку али третира увек актуелну тему кризе система вредности, искушења која стоје пред младим људима и неправде на које наилазе.

Повод приказивања филма је обележавање годишњице потписивања Споразума о сарадњи између Друштва “Данте Алигијери” Ниш и Народне библиотеке “Стеван Сремац”.

1

 

У понедељак, 31. маја 2010. године, у Библиотеци одржана је Конференција за новинаре поводом пројекције филма “Будите добри ако можете“ и обележавања годишњице потписивања Споразума о сарадњи Друштва „Данте Алигијери“ Ниш и Народне библиотеке „Стеван Сремац“.

Новинарима су се обратиле Славица Митић Паолило, председница Друштва „Данте Алигијери“ Ниш и Марина Пешић, управница Центра за стране језике Народног Универзитета Ниш.

Најављена је пројекција филма „Будите добри ако можете“, у уторак, 1. јуна 2010. године у 13. часова, у сали Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању. Поред Библиотеке и Друштва „Данте Алигијери“ Ниш, организатор пројекције је и Народни Универзитет Ниш, а под покровитељством Италијанског института за културу Београд и Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Ниш. Поменуте институције, које су углавном упућене на младе, окупиле су се око идеје да се младима предоче праве вредности и укаже на значај њиховог образовања.

1

 

1

Роман "Три слике победе" Звонка Карановића представљен је у Народној библиотеци "Стеван Сремац" у уторак 25. маја 2010. године. Поред аутора, на књижевној промоцији говорио је, критичар и новинар, Теофил Панчић.

"Три слике победе" је трећи део трилогије "Дневник дезертера", који је ушао у ужи избор за НИН-ову награду за најбољи роман 2009. године. Звонко Карановић није постао добитник награде, али је књига стекла велику читалачку публику, што су потврдили и бројни посетиоци промоције.
Говорећи о роману Теофил Панчић се осврнуо на целу трилогију "Дневник дезертера" и указао да је Карановић, у знатној мери, успео да литерарно "ухвати" и обради кобне деведесете. Мрачне кулисе рата и наличје живота у разрушеној Србији послужиле су аутору као идеалан контрапункт да кроз хуморну, ироничну и гротескну визуру исприча причу о једном времену, пријатељству и граду Нишу.

1 1

 

У петак, 28. маја 2010, са почетком у 18 и 30 часова, на Дечјем одељењу Библиотеке, одржава се петнаеста  по реду креативно-психолошка радионица серијала "Нико као ти".

Овонедељна тема је:

МОЈЕ ИДЕЈЕ, МОЈА ДЕЛА

Радионица је намењена ученицима осмог разреда, а организује се у сарадњи са   Центром за унапређење квалитета живота "Корак до здравља" из Ниша. Инструктор свих радионица серијала "Нико као ти" је Зоран Славковић, дипломирани психолог и психодрамски котерапеут.

 

Народна библиотека "Стеван Сремац" обележила је своју славу Св. Ћирила и Методија.

Свечани чин резања славског колача обављен је у читаоници Библиотеке, у понедељак 24. маја 2010. године. Домаћин славе, Љубиша Николић, после свечаног чина резања славског колача, предао је славу и икону, будућем домаћину за 2011. годину Небојши Васићу.

1

1

1

 

У петак, 21. маја 2010, са почетком у 18 и 30 часова, на Дечјем одељењу Библиотеке, одржава се четрнаеста по реду креативно-психолошка радионица серијала "Нико као ти".

Овонедељна тема је:

"(Моје) Огледало".

Радионица је намењена уценицима осмог разреда, који се налазе на прекретници препуној сумњи и несигурности у себе, страхова и питања...Основни циљ радионице је афирмацуја и оспољавање позитивних аспеката и снага у детету, а самим тим и лакше препознавања свог-правог пута одрастања. 

Радионица се организује у сарадњ са Центром за унапредјење квалитета живота "Корак до здравља" из Ниша. Инструктор свих радионица серијала "Нико као ти" је Зоран Славковић, дипломирани психолог и психодрамски котерапеут.

 

У Ноћи музеја, у суботу 15. маја 2010. године, у Народној библиотеци “Стеван Сремац” промовисана је књига Дејана Стојиљковића “Константиново раскршће”. Са аутором су, у форми отвореног интервјуа, разговарали новинари и писци: Бранислав Бане Јанковић и Велибор Веља Петковић. Стојиљковић је представио и допуњено издање романа које излази почетком јуна месеца, а присутни су могли да виде до сада не приказане фотографије, које ће се у њему наћи.

Том приликом господин Драган Милошевић, председник Одбора за изградњу комплекса посвећеног цару Константину на Винику, аутору је  доделио статуу цара Константина и књигу снимања филма “Константиново раскршће”. Књига снимања је први корак у реализацији филма, чија се прва клапа очекује у пролеће наредне године.

За музичке паузе био је задужен Биг Сале, а присутни су уживали у вину “Куће вина Живковић”.

Изненађење вечери је било појављивање председника ГО Медијана Драгослава Ћирковића у римској одори.

Читаоница Народне библиотеке “Стеван Сремац” је била мала да прими све заинтересоване, који су је у Ноћи музеја одабрали за своју дестинацију.

У пасажу Библиотеке посетиоци су могли да виде изложбу „Народна ношња нишког краја“ ансамбла „Оро“ СКЦ Ниш.

Нажалост, планирани концерт бенда “Лига изузетних џентлмена” у дворишту је одложен због лоших временских услова.

 

1

1

1

У четвртак, 13. маја 2010. Народна библиотека „Стеван Сремац“ је обележила 131. годину постојања и рада.

Свечаност је започела химном „Боже правде“ у извођењу Милутина Најдановића. Уследиле су поздравне речи директора Народне библиотеке „Стеван Сремац“ Небојше Васића, председника ГО Медијана Драгослава Ћирковића и председнице УО Библиотеке Миљане Игнатовић Кнежевић. Библиотекар Владан Цветичанин подсетио је на два легатара Библиотеке владику Јеронима Јовановића и писца Стевана Сремца. Музичку честитку Библиотеци упутила је вокална група Дивас војс.

Представљен је часопис „Библиозона“ који је изашао по поројекту Емилије Радмиловић, захваљујући Савету за културу града Ниша.

Многоброји гости имали су прилику да уживају у презентацији фотографија из живота и рада Библиотеке.

Поводом Дана библиотеке додељене су почасне чланске карте Народне библиотеке „Стеван Сремац“, новог дизајна Љубише Николића, челницима града и пријатељима установе.

Мултимедијални приказ (89,245Mb)

1 1

1 1

 

 

1

 

У петак, 7. маја 2010. на Дечјем одељењу Библиотеке, одржана је дванаеста по реду креативно-психолошка радионица за ученике осмог разреда серијала „Нико као ти“.

Овога пута тема је била:

„Моји страхови“.

И ову радионицу  водио је  Зоран Славковић, дипломирани психолог и психодрамски котерапеут, представник Центра за унапређење квалитета живота „Корак до здравља“

Деца овога узраста су често изложена спољашњим и унутрашњим страховима, који их онемогућавају да нормално раде и функционишу, а са којима не могу сама да се носе. С обзиром на велико интресовање полазника за ове проблеме и наредна радионица бавиће се истом темом: „Моји страхови“.

 

У недељу, 9. маја 2010, поводом Дана Европе, у просторијама Дечјег одељења Библиотеке, са почетком у 11.30 часова биће одржана видео-презентација ауторских фотографија чланова Центра за људска права – Ниш под називом:

НИШ (НИ)ЈЕ ДЕО ЕВРОПЕ

Презентацији ће присуствовати аутори фотографија, ученици и студенти, чланови Центра за људска права – Ниш.

 

30. априла 2010. у просторијама Дечјег одељења од 19 и 15h до 21h  одржана је једанаеста по реду психолошко - креативна радионица за ученике осмог разреда.

Тема је била: ВРЕМЕПЛОВ: ЈА 2014. ГОДИНЕ!

Серија ових радионица под називом НИКО КАО ТИ одржава се у сарадњи са Центром за унапређење квалитета живота КОРАК ДО ЗДРАВЉА, а инструктор је Зоран Славковић, дипломирани психолог и психодрамски котерапеут.

 

У Народној библиотеци “Стеван Сремац”, у четвртак, 29. априла 2010. године потписан је Протокол о сарадњи на развоју финансијског образовања младих.

У име USAID Пројекта подршке економском развоју Србије протокол је потписала Роса Цхиаппе, шеф пројекта, а у име Народне библиотеке “Стеван Сремац” Небојша Васић, директор.

Истог дана започет је дводневни међународни семинар о основама финансијске едукације за библиотекаре, који је одржан у Библиотеци. Осам библиотекара, који су похађали семинар, у наредном периоду пренеће знања нишким средношколцима и помоћи им у разумевању финансијских појмова и услуга.

Финансијска едукација грађана посредством јавних библиотека уобичајена је пракса у Америци и најразвијенијим европским земљама.

Активирањем на овом пољу, Народна библиотека “Стеван Сремац” придружила се Библиотеци града Београда и Градској библиотеци Новог Сада, библиотекама које пратећи савремене библиотечке трендове, подижу образовни ниво локалне заједнице.

1

1

1

 

Њена екселенција, амбасадорка САД Мери Ворлик, у среду, 28. априла 2010. године, посетила је Народну библиотеку “Стеван Сремац” и поклонила информатичку опрему вредну 4500 долара.

Народна библиотека “Стеван Сремац” је партнер Америчке амбасаде и домаћин Америчког кутка у Нишу већ седам година. Нова компјутерска опрема помоћи ће започету аутоматизацију библиотечких сервиса и функција, побољшање нивоа корисничких услуга, као и дигитализацију библиотечких збирки.

У пратњи градоначелника града Ниша Милоша Симоновића, председника Скупштине града Ниша Милета Илића, градског већника Милорада Стошића и чланова Америчке амбасаде, амбасадорка САД Мери Ворлик, обишла је одељења Библиотеке и разговарала са библиотекарима. На крају посете организована је конференција за новинаре на којој су се поред директора Народне библиотеке “Стеван Сремац” Небојше Васића, обратили њена екселеција амбасадорка САД и градоначелник града Ниша.

1

1

1

 

23. априла 2010. тачно у подне на Дечјем одељењу је одржана свечаност поводом Светског дана књиге и почетка Године књиге у Србији. Том приликом су уручене награде најуспешнијим учесницима републичког литерарно-ликовног конкурса за основце, који је расписан по девети пут, а у част Светског дана књиге за децу (2. април, рођендана Х.К.Андерсена). Ове године тема конкурса је била МОЈА КЊИГА. На конкурс се одазвало преко хиљаду малишана.

На свечаности су била, поред домаћина и награђена деца из Опова, Новог Сада, Краљева, Пирота, Димитровграда...Програм су водили Јасна Зејнеловић и Марко Љубић, а да би атмосфера била права рођенданска (прослављали смо два родјендана!) и новогодишња (улазак у Годину књиге), побринуо се поп-рок бенд нишких средњошколаца :Иван Прокић и Марко Станковић. наградјена деца из Димитровграда извела су, заједно са својом инструкторкома Елизабетом Георгиев, пригодан скеч на тему: библиотека и књига.
Председник жирија за литерарне радове, Дејан Стојиљковић, започео је неисписану и укоричену МОЈУ КЊИГУ на Дечјем одељењу, коју ће деца и гости овог одељења заједнички писати све до 23. априла 2011. Ова свечана журка протекла је у изузетно пријатној, веселој и опуштеној атмосфери.

1

1

1

 

У петак 23. априла 2010. на Одељењу књиге за децу одржаће се, од 19 и 15  до 21 час, десета по реду, јубиларна психолошко-креативна радионица за ученике осмог разреда.

Овог пута тема је:

КАКО ПАМТИМО

Радионицу води Зоран Славковић, дипломирани психолог и психодрамски котерапеут.

 

Свечаност поводом уручења награда најуспешнијим учесницима републичког конкурса “Моја књига”, који је Библиотека расписала поводом Светског дана књиге за децу, одржаће се у Одељењу књиге за децу, у петак 23. априла, у 12 сати. Најлепши начин да, уз дечији смех и грају, поклоне и дипломе, обележимо почетак Године књиге и језика у нашој земљи.

Списак награђених ликовних радова

Списак награђених литерарних радова    

 

Поводом Светског дана књиге и Године књиге и језика, од 17. 04. до 23. 04. 2010. године, у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ је недеља регресиране чланарине.

За коришћење свих фондова Библиотеке, наредних 12 месеци, чланарина за одрасле је 250 динара, за децу 100 динара, групни упис (преко 20 лица) 150, а дневна чланска карта је 50 динара.

1

 

У Парку Свети Сава, у четвртак 22. априла 2010. године, од 11:00 до 18:00 часова придружићемо се шареном еколошком фестивалу, који организује ГО Медијана, поводом међународног Дана планете Земље.

Заједнички циљ свих учесника је да да се скрене пажња јавности на важност очувања животне средине.

Потражите нас на штанду, где смо присутни заједно са Америчким кутком Ниш. Додјите да цртамо, пишемо, правимо лептире од папира... Учествујте у квизу и освојите награду!

1

 

У петак 9. априла 2010. на Одељењу књиге за децу одржаће се, од 19 и 15  до 21 час, осма по реду психолошко-креативна радионица за ученике осмог разреда.

Овог пута тема је:

МОЈ УЗОР

Радионицу води Зоран Славковић, дипломирани психолог и психодрамски котерапеут.

 

Поводом 8. априла, Светског дана Рома, Народна библиотека „Стеван Сремац“, придружила се манифестацији „Дани ромске културе”. У Библиотеци и њеним издвојеним одељењима, током априла, биће организована дружења и радионице под називом “Роми и Библиотека”.

У петак, 9. априла, у читаоници Библиотеке, ученицима ромске националности приредили смо срдачну добродошлицу и пригодан програм у коме су учествовали Ана Влаисављевић, Стеван Божановић, Мина Милићевић, Јасна Зејнеловић и Филип Алексић. О значају образовања говорио је апсолвент права Дејан Милошевић. Љубазношћу чланица Друштва Ромкиња “Освит” имали смо задовољство да видимо презентацију изложбе „Историја, култура и традиција Рома“, уз звуке “Ђелем, Ђелем” у аранжману Зорана Мамутовића. Издавачка кућа “Нова школа” је припремила поклоне за малишане. Заједничком шетњом кроз Библиотеку, упознали смо ученике са фондовима и услугама које могу добити, а задовољство на њиховим лицима није се могло сакрити.

Том приликом је потписан Споразум о сарадњи Удружење Ромкиња „Освит“ и Народне библиотеке „Стеван Сремац“.

Дружење “Роми и Библиотека” биће настављено у месецу априлу. У огранку Библиотеке „Црвена звезда“, 13. априла, биће организована библиотечка радионица са ученицима и предшколцима ромске националности, а потом и посета библиотеци ОШ „Сретен Младеновић Мика“.

Посета ученика ромске националности Одељењу књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац“, Америчком кутку и штампарији „Пунта“ планирана је за 20. април.

1

1

1

 

У ПРИПРЕМИ ЈЕ ПРВИ БРОЈ ЧАСОПИСА ЗА БИБЛИОТЕКАРСТВО И КУЛТУРУ "БИБЛИОЗОНА". ЗАИНТЕРЕСОВАНИ АУТОРИ СВОЈЕ РАДОВЕ МОГУ ПОСЛАТИ DO 1. APRILA 2010. ГЛАВНОМ И ОДГОВОРНОМ УРЕДНИКУ ЧАСОПИСА НА E- MAIL sandra_adzic@yahoo.co.uk

 

САМО ЗА „ОСМАКЕ“, „ОСМЕНЦЕ“ и УЧЕНИКЕ ОСМОГ РАЗРЕДА
КАДА ИМАМ ПРОБЛЕМ... ЈА...

Одељење књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу и Центар за унапређење квалитета живота „Корак до здравља“организују серију креативних, психолошких радионица под називом НИКО КАО ТИ. Радионице су намењене ученицима осмог разреда са циљем да им помогну у сналажењу  на великој животној раскрсници у којој се налазе. На овим радионицама деца имају прилике да кроз интерактивну комуникацију и игру оспоље креативни потенцијал и подстакну свој психосоцијални развој.

РАДИОНИЦА СЕ ОДРЖАВА СВАКОГ ПЕТКА У ДЕЧЈОЈ БИБЛИОТЕЦИ       (Синђелићев трг 2)   са почетком у 19 часова и 15 минута.

     26. марта тема је:
КАДА ИМАМ ПРОБЛЕМ... ЈА...

Радионицу води Зоран Славковић, дипл. психолог и психодрамски котерапеут

1

 

У четвртак, 25. марта 2010. у 19 часова, у читаоници Народне библиотеке "Стеван Сремац" одржана је промоција акције „Дарујмо реч“ и књижевног рада Зорице Сентић.


Представљене су књиге поезије Угаси тишину и Угаси тишину-ја нас волим и књига прозе Приче и неприче Зорице Сентић из Кана, које говоре о љубави, срећи и патњи, лепоти и младости, о нади и безнађу.
Поред ауторке Зорице Сентић, поезију и прозу су читали Александра Петровић, Јасна Зејнеловић и  Ива Петронијевић. Музиком су улепшали вече Јелена и Ђорђе Давидовић, виртуози на хармоници.
Исте вечери промовисана је акција „Дарујмо реч“, у којој се прикупљају књиге за децу у селима Србије. Свако ко је дошао на промоцију и донео бар једну књигу постао је део акције и племените идеје да свако село добије библиотеку.

1

1

 

Недавно је у Варни (Бугарска) од 23-24 марта одржана Међународна конференција „Европска дигитална библиотека-савремене методе и политика заштите и презентације културног наслеђа“. На конференцији су учествовали представници Холандије, Велике Британије, Србије и Бугарске. Из Србије су град Ниш и Народну библиотеку „Стеван Сремац“ представљале Марија Чупић и Марјана Стефановић са радом „Мултикултурални аспекти дигитализације“.

1 1 1

ЖИВА ЛЕКТИРА у Дечјој библиотеци

У оквиру Медијана фестивала за децу и дечје стваралаштво, у читаоници Дечјег одељења, 23. марта 2010. одржан је програм под називом ЖИВА ЛЕКТИРА. Гости Библиотеке су били писци из „лектире и читанке“: Љубивоје Ршумовић, Добрица Ерић, Раша Попов, Мошо Одаловић, Тоде Николетић, Власта Ценић, Перо Солар, Русомир Арсић, Виолета Joвић и Марија Мадић. У изузетно пријатној и опуштеној атмосфери са писцима се дружило преко шездесеторо малишана, чланова литерарних секција нишких школа, као и основци из Сенте и Штрбаца, који су, у оквиру Фестивала,  посетили своје нишке другаре. У току програма, који је трајао од 10 до 12 часова, деца су имала прилике да разговарају с познатим писцима  и да им прочитају своје литерарне радове.

1 1 1

 

У недељу, 21. марта 2010. године у 12 часова, у дворишту Народне библиотеке „Стеван Сремац“ обележили смо Светски дан поезије.


Добривоје Јевтић, Жељко Митић Зеркман, Виолета Јовић, Радосав Стојановић, Зоран Пешић Сигма, Стана Динић Скочајић, Стеван Бошњак и Иван Цветановић потврдили су, како је написао још Делакроа, да "не постоји уметност без поезије ".

Светски дан поезије 21. март установљен је од стране Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) новембра 1999. године, у намери да се промовише читање, писање, објављивање и учење поезије у читавом свету, као и да се подстакну национални, регионални и интернационални поетски покрети. Народна библиотека “Стеван Сремац” од 2004. године придружила се мрежи оних који широм света славе и величају поезију. Првог дана пролећа, “гласним” читањем поезије од стране песника лично, желимо да подсетимо јавност на снагу савремене песничке речи и на стваралаштво наших, завичајних песника.

1

1

1

 

ЧЛАНСКА КАРТА БИБЛИОТЕКЕ ЗА ДОБРОВОЉНЕ ДАВАОЦЕ КРВИ

У Народној библиотеци “Стеван Сремац” у понедељак , 15. марта 2010. године, од 11 до 14 часова, одржаће се акција добровољног давања крви.

Сви даваоци крви, у понедељак у Библиотеци, а током целе недеље, од 15. до 20. марта, у Заводу за трансфузију крви Ниш, добиће чланску карту Библиотеке и могућност да бесплатно користе све њене фондове наредних 12 месеци.

Ову акцију организују Завод за трансфузију крви Ниш и Народна библиотека “Стеван Сремац”.

1

 

3. марта 2010. године чланови библиотечке секције ОШ“Бранко Миљковић“ посетили су Одељење књиге за децу. Са њима је била и њихова библиотекарка Драгана Пешић-Главашевић.

Деца су се овом приликом упознала са радом и фондом овог одељења, што је  само први корак у остварењу великих планова о међусобној сарадњи  две библиотеке.

1

 

Народна библиотека “Стеван Сремац” је представила своја издања на 16 међународном Салону књига у Новом Саду.


На позив Градске библиотеке Новог Сада, Библиотека је  изложила своје наслове заједно са издањима Установе НКЦ. Заједничким наступом ове две институције културе представљен је део издаваштва града Ниша.
У време одржавања Салона књига Народна библиотека “Стеван Сремац” нашла се у друштву библиотека Србије, које су представиле своја издања на штанду Градске библиотеке Новог Сада. То је била изузетна прилика да на једном месту видимо целокупну издавачку продукцију библиотека Србије која, на жалост, није велика, али представља значајан сегмент делатности.

1 1

 

1

 

Одељење књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу и  Центар за унапређење квалитета живота „Корак до здравља“ организују серију креативних, психолошких радионица под називом НИКО КАО ТИ. Радионице су намењене ученицима осмог разреда са циљем да им помогну у сналажењу на великој животној раскрсници у којој се налазе. На овим радионицама  деца ће имати прилике да кроз интерактивну комуникацију и игру  оспоље креативни потенцијал и подстакну свој психосоцијални развој.

Позивамо све заинтересоване „осмаке“ да у петак, 5. марта 2010. дођу у Дечју библиотеку (Синђелићев трг 2). Радионица почиње у 19 часова и 15 минута. Овог пута тема је:

ГОВОР БЕЗ РЕЧИ


Невербална комуникација – говор без речи је један од начина изражавања наших мисли, осећања, стања. Она допуњава и даје смисао говорном изражавању. Представља значајан аспект комуникације неопходан за потпуно разумевање других и себе. Како „разговарамо“ прстима, рукама, покретима главом, очима...Шта значе одређени гестови?

Радионицу води Зоран Д. Славковић, дипл. психолог, психодрамски котерапеут.

 

У петак, 26. фебруара 2010. године у читаоници Народне библиотеке “Стеван Сремац” у Нишу, са почетком у 18.30 часова, Огранак Вукове задужбине у Нишу приредио је вече посвећено светом српском владару Симеону Немањи.


Десетогодишњица подсећања на „велико име“ нашег владара, монаха и свеца обележена је академијом на којој је уз квалитетан музички програм, кроз казивање изабраних фрагмената из Житија Светог Симеона и са беседом о чувању праве вере у компаративном виђењу Симеона Немање према цару Константину. Простор читаонице Народне библиотеке је био премали за све присутне поштоваоце традиције и духовности.

1

1

 

У петак, 26. фебруара, са почетком у 13:00 часова, у читаоници Народне библиотеке „Стеван Сремац“, одржана је конференција за новинаре поводом представљања романа Звонка Карановића “Три слике победе” у издању Лагуне, који је био у ужем избору за НИН-ову награду за најбољи роман објављен у 2009. години.


Поред аутора о књизи је говорио и колега по перу, књижевни лик који се први пут појављује у Карановићевој другој књизи трилогије “Четири зида и град”, Дејан Стојиљковић. Била је то прилика да осим новинара питања поставе и његови читаоци који су дошли да чују завичајног писца, који већ пар година живи у Београду.
„Три слике победе“ је катарзично финале трилогије „Дневник дезертера“, коју критика спомиње као прву српску трилогију XXI века. То је сага о мучним деведестим, о једном граду-Нишу, о пријатељству, испричана кроз хуморичну, ироничну и гротескну визуру.
Иако је главни јунак промоције био роман „Три слике победе“, аутор је конференцију за новинаре затворио, на инсистирање присутних, читајући своје стихове.
Писац Звонко Карановић је најавио дружење са својим читаоцима у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ у априлу месецу.

1

1

 

У понедељак, 22. фебруара 2010. г., са почетком у 1500 часова, у читаоници Одељења периодике Народне библиотеке „Стеван Сремац“ Ниш, била је одржана промоција идејног пројекта у вези са библиотеком за слепе и слабовиде у Нишу.

Циљ промоције јесте да се, са једне стране, широј јавности скрене пажња на проблеме, потребе и интересе слепих и слабовидих особа Нишког региона. Са друге стране, циљ је и да се покаже спремност Народне библиотеке „Стеван Сремац“ Ниш, да овом делу популације, праћењем и применом најновијих техничких и технолошких достигнућа, понуди посебне врсте библиотечких услуга којима би се слепима и слабовидима приближиo свет писане речи, лак и брз приступ информацијама и на тај начин побољшао квалитет њиховог живота. Иницијатор пројекта је виши библиотекар Народне библиотеке „Стеван Сремац“ Ниш, Марија Чупић.

1

1

1

 

Поводом Дана матерњег језика, 21. фебруара 2010. год., у пасажним витринама Народне библиотеке "Стеван Сремац" је постављена колаж- изложба "Писање је разговор са вековима"- Стефан Немања

1

САМО ЗА  „ОСМАКЕ“, „OСМЕНЦЕ“ и УЧЕНИКЕ
ОСМОГ РАЗРЕДА

Позивамо све заинтересоване „осмаке“ да у петак, 19. фебруара 2010. дођу у Дечју библиотеку (Синђелићев трг 2). Радионица почиње у 19 часова и 30 минута. Овог пута тема је:

JA ЗНАМ КО САМ...

Радионицу води Зоран Д. Славковић, дипл. психолог, психодрамски котерапеут.

Одељење књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу и  Центар за унапређење квалитета живота „Корак до здравља“ организују серију креативних, психолошких радионица под називом НИКО КАО ТИ. Радионице су намењене ученицима осмог разреда са циљем да им помогну у сналажењу на великој животној раскрсници у којој се налазе. На овим радионицама  деца ће имати прилике да кроз интерактивну комуникацију и игру  оспоље креативни потенцијал и подстакну свој психосоцијални развој.

 

У петак, 19. фебруара 2010. у 19 часова, у читаоници Народне библиотеке „Стеван Сремац“, одржано је предавање:

ЗНАЧАЈ ПОСТА СА ЗДРАВСТВЕНОГ И ДУХОВНОГ ГЛЕДИШТА

О теми су говорили: протојереј Влајко Грабеж и доктор медицинских наука, кардиолог Небојша Крстић. Присутни су имали прилику да чују занимљиво предавање и да у њему активно учествују.

1 1

 

У петак, 12. фебруара 2010. у 12 часова у просторијама Америчког центра обележена је седма година рада Центра.

Саветник за културу и медије Америчке амбасаде у Београду Конрад Тарнер и директор Народне библиотеке „Стеван Сремац“ Небојша Васић потписали су Споразум о наставку сарадње.

 

1

1

У петак, 12. фебруара 2010. у 19 часова, у малој сали Нишког културног центра музичко-поетско вече ВИНО И ЉУБАВ.

Народна библиотека “Стеван Сремац” и Нишки културни центар, поводом Дана винара и виноградара и Дана заљубљених даровали су својим суграђанима музичко-поетско вече ВИНО И ЉУБАВ.
У музичком делу наступили су Нишки камерни хор под диригентском палицом Иване Мировић и вокални солиста Ђорђе Јовић, уз клавирску пратњу Миодрага Мике Младеновића.
Љубавну поезију великих песника говорили су глумац Дејан Цицмиловић и рецитатор Наташа Игњатовић.
Своје стихове читали су песници Слободан Стојадиновић Чуде и Миња Илијева.
Да сва чула уживају, побринула се Винарија Чока.

1 1 1

 

У четвртак, 28. јануара 2010. године, Народна библиотека „Стеван Сремац“ је учествовала на Светосавском антикваријату

Нишки културни центар је организовао шести Светосавски антикваријат, коктел и размену књига, на ком су ушествовали и библиотекари Народне библиотеке „Стеван Сремац“
Улазница за коктел била је, како су најавили организатори, „нарамак књига за који нема више места на вашим полицама“. Библиотека је приновила педесетак наслова, који могу бити вредни пажње наших читалаца.

1

 

Вукова задужбина (огранак у Нишу), 27. јануара 2010. Одељењу књиге за децу Народне библиотеке "Стеван Сремац", на свечаности у Градској кући, доделила је Захвалницу за сарадњу и помоћ у организовању литерарног конкурса расписаног поводом Дана Светог Саве.

1

1

 

У суботу, 23. јануара 2010. године у 19.30 часова у дворани Нишког симфонијског оркестра премијерно је приказан документарни филм „Кућа Барилијевих“


Народна библиотека „Стеван Сремац“ је наставила са обележавањем стогодишњице рођења Милене Павловић Барили. У сарадњи са Друштвом „Данте Алигијери“ Ниш, под покровитељством Града Ниша и Италијанског института за културу Београд, премијерно је приказан документарни филм „Кућа Барилијевих“, који представља историјат породице Барили, из које потиче наша славна сликарка Милена Павловић Барили..
Гост вечери је био аутор филма Франческо Барили, италијански редитељ, глумац, писац, сликар, такође потомак славне лозе Барили.
Конференција за новинаре поводом гостовања Франческа Барилија и премијере његовог филма је одржана у читаоници Библиотеке.

1 1

Мултимедијална презентација "Барили у Нишу"

 

1

 

 

Povratak na početak strane