Почетак

 

 

На свечаности која је уприличена поводом Дана Библиотеке у Дољевцу, Народна библиотека „Стеван Сремац“ је награђена захвалницом за допринос развоју библиотечке делатности. Поред председника Општине Дољевац Горана Љубића и представника јавних предузећа и установа, на прослави су присуствовали  директор Библиотеке Небојша Васић, руководилац Одељења књиге за децу Мира Церовић и руководилац Одељења за матичне послове Драгослав Васић. У име нишких колега пренели су срдачне честитке поводом четрдесет година постојања дољевачке Библиотеке и пожелели године добре и успешне сарадње.

1

1

1

1

1

Резултати конкурса НАРОДНА СРПСКА БАЈКА У СТРИПУ

Резултати конкурса КАД БИХ БИО МАЛИ ПРИНЦ / КАД БИХ БИЛА МАЛА  ПРИНЦЕЗА

1

Ове године Светски дан поезије обележили смо у Казанџијском сокачету. Пролазници и намерни љубитељи поезије уживали су у стиховима Стојана Богдановића, Радосава Стојановића, Владимира Станимировића, Зорана Пешића, Ружице Петровић, Драгана Ј. Ристића, Жељка Митића, Велибора Петковића, Бојана Илића Бокеринија, Ивана Цветановића, Миње Илијеве, Русомира Арсића, Милоја Дончића и других. У музичком програму  учествовао је дуо „МатОранти”.
Програм „Удахни поезију” реализовали су Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша и Народна библиотека „Стеван Сремац” Ниш.

1

1

1

1

У четвртак, 12. марта, у Библиотеци је представљена књига Драгана Ј. Ристића „Ћаја не ћаја“. О збирци хаикуа, сенрјуа и танки на старонишком говору своје мишљење су изнели, уз духовите досетке, проф. др Недељко Богдановић и Светомир Ђурбабић.
Публици је представљен и нови број „Хаику новина“, а своје хаикуе читали су Љиљана Крстић, Миња Илијева, Викторија и Миодраг Џунић, Светомир Ђурбабић, Драган Ј. Ристић и Зоран Николић.

1

1

1

1

У уторак, 10. марта, директор Народне библиотеке „Стеван Сремац“ из Ниша, Небојша Васић, потписао је Протокол о пословној, научној и стручној сарадњи са деканом Филозофског факултета, проф. др Гораном Максимовићем. Предвиђена сарадња подразумева размену публикација, употпуњавање знања и искустава две институције, реализацију студентске праксе, заједничка издања, као и рад на сродним стручним и научним пројектима.

1

1

Дејан А. Милић представио је 26. фебруара у Народној библиотеци "Стеван Сремац" у Нишу књигу „Два цванцика“, коју је недавно објавила Издавачка кућа „Итака“ из Београда. Поред аутора о књизи су говорили: директор Иновационог центра Факултета безбедности доц. др Младен Милошевић и новинар Владимир Станојевић. Одломке из књиге читао је глумац Милош Цветковић.
Публика је уживали у бритким коментарима и закључцима учесника, оштрој сатири аутора која не вређа већ даје наду и одломцима који су нас вратили у период од 2010. до 2012.  године и подсетили да „ова књига није настала као забава за разум и срце него као опомена онима који мисле да имају разум и срце“.

1

1

1

Друштво уметника „Слава“ које окупља књижевнике, музичаре, сликаре и друге ствараоце обележило је годину дана постојања и рада у среду, 18 фебруара, у Библиотеци.
У програму су учествовали Тања Попова, Братислав Петровић, Драган Павловић, Милош Петровић, Денко Рангелов, Весна Петровић, Милијана Сета, Јелена Дејановић, Иван Драјзл, Слободан Ћирић, Драган Ј. Ристић и Ружица Петровић.
Своје слике су изложили чланови Друштва сликари Милош и Петар Петровић и фотограф Марио Денић. У музичком делу програма учествовао је саксофониста Драган Анђелковић.
Обележавању годишњице Друштва присуствовао је генерални конзул Републике Бугарске Атанас Кристин коме је предата захвалница за подршку и сарадњу. Највише признање Друштва уметника „Слава“ уручено је Народној библиотеци „Стеван Сремац“ за развој културе и очување културне баштине и традиције.

1

1

1

1

Поводом обележавања Светског дана књиге за децу, 2. априла 2015. године, Одељење књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац” Ниш позива малишане, узраста од шест до петнаест година, да учествују у четрнаестом литерарно-ликовном конкурсу.

Литерарни део конкурса подразумева да учесници напишу песму на тему:

КАД БИХ БИО МАЛИ ПРИНЦ

то јест

КАД БИХ БИЛА МАЛА ПРИНЦЕЗА

У песми деца треба да пренесу свој лични доживљај улоге принца/принцезе, инспирисан доживљајем изабраног јунака из бајке или приче за коју су се определили. Циљ конкурса је да мале ствараоце мотивише за читање и подстакне код њих креативни приступ литератури примереној њиховом узрасту.

Ликовни део конкурса подразумева да учесници направе стрип-страницу на тему:

СРПСКЕ НАРОДНЕ БАЈКЕ У СТРИПУ

Дакле, потребно је да одабрану српску бајку обраде у виду стрипа на једном листу блока за цртање. Дозвољене су све ликовне технике и стилски изрази.

Свако дете може послати једну песму, или песму и цртеж, или један цртеж. Уз то је неопходно доставити и кратку биографију аутора са основним подацима (име и презиме, разред и школа, мејл адреса, број телефона, адреса сталног боравка, као и име и презиме наставника који је координатор).

Одштампане радове, у три примерка, послати на адресу:

ОДЕЉЕЊЕ КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ
НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ „СТЕВАН СРЕМАЦ” НИШ
(за конкурс)
Синђелићев трг бр. 2
18000 Ниш

Или у електронској форми на мејл адресу:

miracerovic@yahoo.com 

Конкурс је отворен до 1. марта 2015. године. Најбољи радови, по мишљењу стручног жирија, биће представљени на заједничкој изложби, а награђеним ауторима биће додељене похвалнице, медаље и књиге на свечаности која ће бити организована 2. априла 2014. године. 

Коначни резултати ће бити објављени на сајту Народне библиотеке „Стеван Сремац” Ниш, www.nbss.rs, до 25. марта. 2015. године.

Састав жирија биће објављен накнадно.

Координатор четрнаестог литерарно-ликовног конкурса је Мира Церовић Тасић, шеф Одељења књиге за децу.

Све додатне информација на тел. 018/523–605

 

У Одељењу књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац“ из Ниша, у суботу, 27. децембра 2014. године организован је културно-уметнички програм поводом доделе награда победницима конкурса „Ја имам таленат таленат за читање“.
Најмарљивијим, најуспешнијим и најталентованијим младим читаоцима, ауторима читалачких дневника приређена је додела медаља, диплома и књига, а том приликом награђени су и њихови наставници који су у протеклој години препознали таленат за читање и уложили труд и стрпљење у раду са својим ученицима. Ове године, апсолутним победницима  проглашени су: Алекса Симоновић, ученик IV/5 разреда ОШ „Иво Андрић“ из Ниша и Софија Матовић, ученица  II/4 разреда ОШ „Цар Константин“ из Ниша.Од више стотина приспелих радова награђено је 50 најуспешнијих по оцени жирија. Похваљена су 33 рада. Деца су читањем и вођењемм читалачких дневника, речима, цртежима и својом маштом пренела на папир љубав према књизи.
На овом конкурсу учествовале су 22 основне школе из Ниша и околине. За најмасовније учешће на конкурсу дипломе су додељене основним школама из Ниша, „Чегар“ и „Иво Андрић“.
На четврти  конкурс Ја имам таленат таленат за читање, који је расписала Народна библиотека ''Стеван Сремац'' Ниш, пристигло је више стотина  радова(2793литерарних и ликовних радова у оквиру 203 дневника).
У програму под називом „Ја имам таленат таленат за читање“ учествовале су чланице Удружења писаца „Чегар“ из Ниша: Миљана Игњатовић Кнежевић, Добринка Симић и Милијана Јовановић.
Ове године пристигло је заиста много сјајних радова, на основу којих се може закључити да деца и даље гаје љубав ка књигама које су неизоставни део одрастања, али и да су талентована не само за читање већ и за цртање. Морам да нагласим да су сви они победници и да сви заслужују награде. Ипак, зарад такмичарског духа и тежње да се из годину у годину овај таленат, „Таленат за читање“, унапређује, први међу једнакима ће добити медаље, а још неки похвалнице за своје читалачке дневнике. Нека то буде мотив за оне награђење да наставе да раде на тако високом нивоу, а притом можда приволе још некога да се укључи и сам крене да ради на свом читалачком дневнику у годинама које су пред нама. И за крај,  морам да нагласим да су сви чланови жирија с уживањем прегледавали дневнике. Присећали смо се неких култних књига, ликова, одушевљавали се зрелошћу наше деце од које и ми, старији, можемо много тога да научимо. Наравно, честитке иду и на рачун родитеља који своју децу усмеравају на праве ствари, баш као што раде и цењени учитељи и наставници. Тако да желим да вам се, у име жирија и своје име, свима захвалим што сте били део ове сјајне приче. Хвала Вам!

Милош Петковић,  председник жирија

1

Ја имам таленат таленат за читање 4 - додела награда 27.12.2014.године

Ја имам таленат таленат за читање 4 - читалачки дневници 27.12.2014. године

НАГРАЂЕНИ РАДОВИ НА   ЛИТЕРАРНO-ЛИКОВНОМ КОНКУРСУ ЈА ИМАМ ТАЛЕНАТ ТАЛЕНАТ ЗА ЧИТАЊЕ 

1

1

1

Поштовани суграђани,

И ове године, поводом Дана библиотекара Србије, Народна библиотека "Стеван Сремац" ће вас обрадовати попустом од 50% на годишњу чланарину за децу и одрасле. 

У понедељак 15. децембра 2014. године уплатом од 350 динара за годишњу чланарину (која вам омогућава коришћење свих фондова Библиотеке) или 150 динара (што подразумева коришћење само фонда Одељења књиге за децу) можете постати члан или обновити чланарину ако вам истиче.

Ако нисте у могућности да дођете у Библиотеку тог дана, довољно је само да наведени износ уплатите 15. децембра 2014. године, а признаницу дате на увид библиотекарима и неког другог дана.

Чекамо вас!

1

1

Министарство културе и информисања покренуло је јавнe расправe о Нацрту закона о изменама и допунама закона о библиотечко-информационој делатности, Нацрту закона о изменама и допунама закона о обавезном примерку публикација и Нацрту закона о изменама и допунама закона о старој и реткој библиотечкој грађи које трају од 8. до 29. децембра 2014. године. 
Презентације Нацрта закона о изменама и допунама закона о библиотечко-информационој делатности, Нацрта закона о изменама и допунама закона о обавезном примерку публикација и Нацрта закона о изменама и допунама закона о старој и реткој библиотечкој грађи одржаће се 17.12.2014. године у 12 часова, у Народној библиотеци "Стеван Сремац" (ул. Боривоја Гојковића бр. 9).
Позивамо вас да се укључите у јавну расправу и својим конструктивним предлозима допринесете оптималним законским решењима.
Нацрт закона о изменама и допунама закона о библиотечко-информационој, делатности можете преузети ОВДЕ 
Нацрт закона о изменама и допунама закона о обавезном примерку публикација можете преузети  ОВДЕ
Нацрт закона о изменама и допунама закона о старој и реткој библиотечкој грађи можете преузети  ОВДЕ 

1

Народна библиотека "Стеван Сремац"

Четвртак, 4. децембар у 19 часова 

Промоција књиге прича
Слађане Илић 

Женски у сто техника

Учествују: 

мр Снежана Божић
Маријан Мишић
и ауторка

Збирка прича Женски – у сто техника Слађане Илић заснива се на тематским основама важним и типичним за савремени свет у којем се и ми, попут јунака прича, на разне начине сналазимо и не сналазимо. И баш то сналажење и несналажење који доводе до судбоносних, некада и кобних исхода чине додирне тачке читалаца са светом ове књиге, али и са светом културне традиције и делима стваралаца које ауторка поштује и воли.
Служећи се различитим приповедачким техникама, она постиже спонтано кретање кроз прошлост, садашњост и будућност, колико год да је то компликовано и болно.
У причама Слађане Илић заводљивим играма страсти, оргазмима, великим, јаким љубавима или њиховим неминовним и страшним нестајањима непрестано се надмудрују ерос и танатос тако што јунаци учвршћују свој идентитет или од њега немоћни одустају губећи и себе и друге због исконског неразумевања. Ова књига позива читаоце да се загледају у своју унутрашњу голотињу и да из те позиције разголите свет. Она из другачије перспективе открива женско. Она је брутално искрена...  

1

1

Македонски књижевни ствараоци представили су се нишкој публици у петак 28. новембра 2014. године. Своје стихове су читали Братислав Ташковски, Марина Мијаковска, Јовица Тасевски Етернијан, а књижевни критичар и стваралац Данило Коцевски је присутне упознао са савременом македонском књижевном сценом и представио присутне песнике.
Вече македонске савремене поезије је организовано у оквиру већ започете сарадње две библиотеке: Народне библиотеке „Стеван Сремац“ и Градске библиотеке „Браћа Миладиновци“.
Овом пригодом Народну библиотеку „Стеван Сремац“ су посетили и чланови колектива скопске Библиотеке Васко Тодоровски, Силвана Јакимова, Миле Јовевски и Дарко Пешић.

1

1

1

1

1

Књига сабраних уводника „Печатовог“ главног уредника Милорада Вучелића, објављена под насловом „Има ли овде Срба“ (издавач „Штампар Макарије“, Београд, 2014) представљена је у Библиотеци у четвртак, 27. новембра 2014. године. О књизи, коју чини око три стотине уводних речи, писаних, из недеље у недељу током непуних седам година,  говорили су др Желидраг Никчевић, Драгомир Анђелковић, Љубомир Кљакић и аутор.

1

1

 

1

Регионална народна библиотека П.Р. Славејков из Великог Трнова је била домаћин XIII националне научне конференције Библиотеке - Четене - комуникации, са међународним учешћем. Овогодишња конференција је имала за тему „Библиотеке без граница-савремена архитектонска решења“ и била посвећена 125-годишњици од оснивања прве јавне библиотеке у Великом Трнову.

На позив домаћина, колегиница Снежана Радовић је представила програме Народне библиотеке „Стеван Сремац“ ван зидова библиотеке. Излагање Под небом књиге, који је пратио десетоминутни филм Љубише Николића, био је врло запажен међу педесет радова са темама из области библиотекарства, штампе и медија и изазвало велику пажњу и похвале бугарских, турских и румунских колега.

1

1

1

Народна библиотека "Стеван Сремац" Ниш,
Петак 7. новембар 2014. у 19:30

Музичко сценски приказ настао је у част нашем рок музичару и песнику Милану Младеновићу којим желимо да обележимо 20 година од његове смрти.
Тема перформанса је слобода којом је проткана поезија Милана Младеновића, а која је уједно послужила ауторима перформанса Милици Шундић и Сањи Живковић, као инспирација.
Перформанс, повремено праћен музиком славног музичара, приказује човека, који се јавља као заробљеник сопствене слободе. Човек је слободан, он је слобода, и на својим леђима носи бреме одговорности.
На том путу да егзистира као слободна, аутентична личност, увек на "ничијој" страни, осим на страни истине лепоте и доброте, човек је често спутаван, те је његова судбина нужно трагична.
Аутори желе да подсете људе на велику мисао Достојевског да ће лепота са свим што јој претходи и следи из ње, кад она постоји у човеку, спасити  свет.

 

1

1

Дружење са певачем старе Југославије Аленом Славицом и промоција његове аутобиографске књиге "Животни аутопут" одржана је у петак, у читаоници Библиотеке. О књизи и разлозима објављивања ове књиге, али и о аутору као човеку, говорио је издавач Славиша Павловић. Ален Славица је подсетио на цртице из свог живота о којима је писао у књизи, али и скромним очекивањима од ње.
Вече није могло проћи без подсећања на старе добре хитове. Госту се са гитаром придружио Милош Аранђеловић (Византија) и угођај је био комплетан, а вече нашло своје место у памћењу присутних.
Фото: Вања Кесер

1

1

1

1

1

Роман о хероинама. 
Роман о балканским женама страдалницама. 
Роман о мајкама, женама, сестрама.

Оне су рађале, радиле, трпеле, чекале, молиле се.
Неке од њих биле су део ратних дешавања. 
Друге иза ратне позорнице, подједнако битне и одважне.

1

1

Петак, 17. октобар у 18.30 часова

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГА О КОШАРЦИ НИШКИХ АУТОРА

Учествују:
проф. др Александар Керковић
проф. др Иван Јовановић
мр Милутин - Лута Павловић
проф. др Драгана Берић
проф. др Миодраг Коцић

Почасни гости на промоцији кошаркашки тренери:
Братислав Ђорђевић (Бг) И Бранко Милачић

Организација:
РКСИС
Народна библиотека « Стеван Сремац» Ниш
Удружење педагога физичке културе Ниш
Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу – Катедра за колективне спортске игре
Кошаркашки клуб „Наисус“ Ниш

1

1

У среду, 15. октобра, у читаоници Народне библиотеке нишкој публици представљена је књига ,,Завичајна надахнућа“ Мирољуба Миће Вулића и Радомира Ђокића, која је настала са идејом да се промовишу литерарни ствараоци, научни радници и истраживачи са подручја Општине Житорађа. Зборник је окупио 64 аутора, а сваком је посвећено посебно поглавље, у коме се даје њихова биографија, кратак опис места њиховог рођења и одломак стваралаштва у коме се афирмишу. Библиотекар Снежана Радовић, која је отворила разговор о овој књизи, истакла је значај ове књиге за завичајни фонд библиотеке, и у том смислу, пример и мотивацију која ова књига пружа за будуће подухвате. Наставници Стамен Миловановић и Радивоје Миленковић посебно су похвалили неговање писане речи на дијалекту, који се једним делом појављује у овом зборнику, и изразили жељу за новим завичајним окупљањима. Од аутора заступљених у књизи, своје песме су читали Александра Стојиљковић, Милош Стојиљковић и Горан Антанасковић. Зоран Николић је присутнима говорио духовите стихове на дијалекту и на гитари отпевао сетну песму о завичају, а хумористички монолог из ,,Ивкове славе“ казивао је Драгиша Филиповић. Модератор вечери била Милица Вучковић.

1

1

1

1

1

Књига „Криво дрво“ Стојана Богдановића представљена је у нишкој Библиотеци у петак, 10 октобра. Вече је започело извођењем старе косовске песме „Возила се по мору галија“ коју су професору Богдановићу даровале Нада и Дана Стефановић уз пратњу на кланиренету Витомира Митића. Ненад Стефановић је врло надахнуто говорио о животу и раду аутора кроз есеј „Борсалино, панама и Господско коло Стојана Богдановића“. Човек кога знамо као великог песника и беседника, академик Матија Бећковић, говорио је о новом виђењу и тумачењу поезије и свету у коме се рађа. Извојио је песника Богановића као аутора који је врло успешно повезао модерно и традиционално. Стихове из књиге „Криво дрво“ читали су аутор и Биљана Банић. Вече је завршено нумерама „Недин валс“ и „Господско коло професора Богдановића“, које су извели Ненад Стефановић на хармоници и Витомир Митић на кларинету.

1

 

Криво дрво

1

У четвртак, 9. октобра, у читаоници Народне библиотеке ,,Стеван Сремац“ отворена је изложба ,,Сврљиг и источна Србија кроз векове“, коју је приредио Огранак Француског института у Нишу. Изложба је двојезична и представља источну Србију кроз различите векове, онако како су је српски и француски археолози истраживали сконцентрисани на област Timacum Maiusa, данашње општине Сврљиг. Први део изложбе бави се географским и физичким карактеристикама Сврљишког региона од доба Палеолита до данашњег дана. Други део приказује археолошка открића везана за античко доба, попут комплекса зграда и купатила. Последњи део изложбе реконструише развој сврљишком краја током византијског доба и средњег века, када су настале бројне тврђаве, од којих је једна у Сврљигу. Изложбу ће љубитељи историје и археологије моћи да виде до 31. октобра.

Изложба

 

1

Древни артефакти

1

Академијом ,,За времена“ Народна библиотека Стеван Сремац и Трећа бригада КОВ-а обележили су стогодишњицу од почетка Првог светског рата. Музичко-драмски програм одржан је у Дому Војске у суботу, 4. октобра, а публика је имала прилику да чује колажни програм састављен од књижевних одломака и музичких нумера који говоре о овом историјском догађају. Академија је отворена химном ,,Боже правде“ у извођењу хора Факултета уметности и Војног оркестра, а потом су се низале нумере ,,Ово је Србија“ и ,,Креће се лађа француска“. Поред хора Факултета уметности, учествовао је и хор Пантелејске цркве песмом ,,Тамо далеко“. Војни оркестар је за ову прилику одсвирао Марш војводе Степе Степановића и Марш на Дрину, којим је недавно наступао у Москви. Стихове и прозне одломке су казивали рецитатори и глумци: Наташа Младеновић, Никола Цекић, Миодраг Младеновић, Дарко  Ковачевић и Александар Арсић. Своју беседу о Србима после сто година говорила је Милица Вучковић. Школа глуме Крши, коју предводи глумац Милош Цветковић, публици се представила десетоминутним драмским спектаклом ,,Свети Георгије убива аждаху“, према драмском делу Душана Ковачевића. Вече сећања на претке и прошлост симболично је завршено химном ,,Востани Сербие“. Овај културни догађај уједно је и први којим се наш град прикључио помену стогодишњице Великог рата у Србији.

1

За времана

1

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" u Nišu, 2. oktobar 2014. u 18 časova:

us

1

 

"Не иди тамо где те пут може водити, иди тамо где нема пута, и остави траг."

Нову сезону књижевних програма у Библиотеци започели смо у петак, 26. септембра, путовањем кроз Јужну Америку. Захваљујући промоцији књиге Слободана Момчиловића „El kondor pasa - Велика јужноамеричка авантура“ публика је имала прилику да чује приче са пута дугог 10.000 километара, о богатој историји, култури и традицији, поткрепљеној сликама континента изузетне лепоте и контраста.
Љубитељи путописне књижевности имали су прилику да део авантура виде и на платну. Промоцију књиге је пратио филм који је на најлепши начин осликао и представио лепоту Перуа, Боливије, Чиле, Аргентине и Уругваја.
Промоција је организована уз помоћ Културног центра Латинске Америке у Нишу.

1

1

1

У петак, 15. августа, у дворишту Народне библиотеке “Стеван Сремац” по трећи пут је одржан Међународни фестивал поезије на дијалекту „Преображенско појање.

Фестивал „Преображенско појање“ отворио је српски лингвиста, књижевник и професор у пензији Недељко Богдановић који је указао на значај овакве манифестације као и на очување српског језика и његових дијалеката.
Бројна публика је могла да чује стихове награђених аутора, али и стваралаштво на дијалекту Љубише Симића и Руже Мијовић, аутора из Удружења „Седмица“ из Франкфурта. Гошћа фестивала је била и Дубравка Максимовић из Удружења „Спас“ из Мелбурна.
У музичком програму учествовали су: вокал Љиљана Илић, Етно група „Нишко зоне“ и Ад Хоц Орцхестра. Посетиоци су могли да поред стихова и рима уживају и у изложби раскошно осликаних лејки Славке Војиновић и изложби књига на дијалектима српског језика.
Трећи фестивал „Преображенско појање“ је одржан под покровитељством Градске општине „Медијана“ и уз спонзорство Јагодинске пиваре.

Oдлука жирија

1

1

1

1

Преображенско појање

1

Народна библиотека „Стеван Сремац“ и ове године у сарадњи са Спортским центром „Чаир“ организује рад библиотечког кутка не базенима „Чаир“ под слоганом „Читам и пливам“. Сви посетиоци базена, током јула и августа, биће у могућности да бесплатно изнајме књигу са библиотечког штанда који се налази поред улаза у затворени базен. Љубитељима читања на располагању су одабрани наслови  белетристике и стручне књиге за децу и одрасле, стрипови и „Политикин забавник“. Позајмица књига је дневна, а врши се уз чланску карту Библиотеке или лични документ.
Радно време библиотеке на базену „Чаир“ је радним данима од 11.00-20.00, а суботом и недељом од 10.00-20.00 часова. 

Bиблиотека и базен

1

У препуној сали Дома Војске у Нишу, у среду 25 јуна, одржана је промоција књиге војног историчара Мирка Добричанина "Топлички гвоздени пук Књаз Михаило”. О књизи и херојима чувеног Гвозденог пука, говорили су комадант Треће бригаде Копнене војске Србије бригадни генерал Желимир Глишовић, професор Ратомир Ицић и аутор Мирко Добричанин. Рецензију публицисте Радула Јовановића прочитао је Миодраг Младеновић, а гуслар Живота Плавшић је певао два одломка из песама “Почетак косовског боја” и “Бој на Чегру”.1
У холу Дома Војске посетиоци су могли да виде део изложбе Историјског архива Ниш "Век великог рата-Ниш ратна престоница 1914-1915", аутора Бобана Јанковића.
Обележавајући стогодишњицу почетка Првог светског рата промоцију су организовали Трећа бригада Копнене војске Србије и Народна библиотека „Стеван Сремац“.

1

Чувена Марша Ивинс, жена астронаут, у понедељак 23. јуна, посетила је Народну библиотеку „Стеван Сремац“. Као члан многих мисија, од 1990. до 2001. године провела је 1.318 сати у космосу. Искуства из богате каријере дуге 37 година, у којој је имала пет летова у свемир, поделила је са великим бројем присутних.
Посета Марше Ивинс одржана је захваљујући Амбасади САД у Србији.

Марша

Марша

Марша

1

1

1

1

1

Петак вече, 13. јун, био је резервисан за промоцију хорор романа. У форми дијалога професора нишког Филозофског факултета др Дејана Милутиновића и аутора Дејана Огњановића, у Библиотеци је представљен роман „Заводник“. Десет година после култног романа „Наживо“, Дејан Огњановић скреће пажњу љубитеља хорора новим романом од ког се леди крв у жилама.

1

1

1

1

1

1

Трећи роман Војислава Радојковића "Патуљци броје до седам" представили смо у Библиотеци у уторак, 10. јуна. Радојковићев роман који је "писан лежерно, али заводљиво, и који се креће од елемената фолкорног до високо котираних писаца постмодерне" је изавао посетице да, поред аутора и проф. др Ивана Стаменковића, својим питањима и коментарима учествују у промоцији. 

1

1

1

1

Нови Сад је од 5. до 7. јуна 2014. године био домаћин VIII стручног скупа „Библионет“, који је организован од стране Заједнице матичних библиотека Србије и Градске библиотеке у Новом Саду. Тема овогодишњег скупа била је „Дигиталне колекције у библиотекама Србије“. Народна библиотека “Стеван Сремац” представила се радом Марије Чупић и Славице Кривокуће „Завичајне дигиталне колекције”. 

Награду Заједнице матичних библиотека Србије „Ђура Даничић“ која је установљена у част знаменитог српског писца, преводиоца, културног прегаоца и значајног управника Народне библиотеке Србије и додељује се за целокупан допринос библиотекарству и култури Србије ове године добила је проф. др Александра Вранеш.

1

1

1

У једанаестој Ноћи музеја одржаној 7. јуна, Нишлије су имале прилику да у периоду од 18 до 2 сата после поноћи посете изложбе на преко петнаест локација у граду. 

Бројни суграђани су у Народној библиотеци имали прилику да уз звуке старих нишких поп и рок састава погледају изложбу плоча Одељења завичајних и посебних фондова ауторки Марије Чупић, Славице Кривокуће и Јоване Славковић и уживају у радовима сликара, илустратора и карикатуристе Игора Крстића. Посетиоци су стрпљиво чекали ред да би добили своју карикатуру.

1

1

1

 

На позив Народне библиотеке "Стеван Сремац", велики број Нишлија се одазвао и донео књиге, сликовнице и бојанке за најмлађе са поплављених подручја. За један дан прикупљено је 1.834 наслова, као и прибора за бојење и цртање, који ће се врло брзо наћи у рукама деце у прихватном смештају и бар мало им улепшати дане.

Хвала свим суграђанима на саосећању и хуманости коју су и овог пута показали.

1

У суботу, 24. маја, скромно како прилике налажу, обележили смо славу Библиотеке у присуству колега, сарадника и пријатеља. Ове године домаћица славе Св. Ћирило и Методије била је Снежана Радовић, а колач је предала Љиљани Пантић.
Музичку честитку упутили су вокална група "Константин" и етно група "Нишко Зоне".

1

1

1

ЈА ИМАМ ТАЛЕНАТ, ТАЛЕНАТ ЗА ЧИТАЊЕ

1

1

XVI  НАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ
Сливен, 7-9 маја 2014. године

За Регионалну библиотеку „Сава Доброплодни“ у Сливену кажу да је храм књиге, оснивач и организатор величанственог Националног фестивала књиге за децу.На овај фестивал већ 16 година радо долазе писци, илустратори, издавачи, библиотекари, еминентни стручњаци из научних институција, професори универзитета, уметници и читаоци.Из године у годину ова манифестација има све више учесника и посетилаца и град и Република Бугарска веома су поносни на то.
Ове године, у оквиру богатог културног програма фестивала одржан је међународни округли сто на тему „ Деца и читање-између традиционалне и електронске књиге“ на коме је присуствовао велики број угледних гостију из Канаде, Грчке, Њемачке, Мађарске, Хрватске,Турске, Италије, Србије и Бугарске. Својим учешћем допринос у раду Округлог стола дали су директор Народне библиотеке „Стеван Сремац“ из Ниша Небојша Васић, виши библиотекар-шеф Одељења књиге за децу Мира Церовић Тасић и Мила Васов преводилац и уредник часописа „Другарче“( „ Деца и читање-између традиционалне и електронске књиге“-претходне етапе).Изражавајући задовољство што једном оваквом догађају присуствују, наши представници су презентовали свој рад на тему „Библиотека као културни сензор спољашњег и унутрашњег света детета“`
Ова манифестација представља јединствен културни мозаик књижевних, поетских, научних, социолошко-педагошких, естетско-етичких напора, да дечији свет добије право место у култури.

1

1

Народна библиотека „Стеван Сремац“ из Ниша је у уторак, 13. маја 2014. године обележила 135 година оснивања.
У јутарњим сатима свештеници Саборне цркве у Нишу служили су парастос блаженопочившем Владици Јерониму који је тачно пре 120 година завештао кућу, имање и књиге и тако, уз Стевана Сремца, поставио темеље данашње нишке Библиотеке.
Обележавање јубилеја је настављено, у присуству колега и пријатеља, свечаном академијом у Библиотеци. У свом обраћању директор Небојша Васић се осврнуо на прошлост, подсетио на најважније резултате и захвалио свим члановима колектива на раду и прегалаштву.
Чланске карте Библиотеке добили су највернији читаоци: Младен Михајловић, Живојин Јанковић, Лана Стошић, Неда Стојановић и Теодора Томић. За дугогодишњу успешну сарадњу уручене су захвалнице: Факултету уметности Ниш, Симфонијском оркестру, проф. др Горану Максимовићу, књижњвнику Саши Хаџи Танчићу, проф. др Драгиши Бојовићу, Милици Вучковић, Милану Ранђеловићу, председнику ГО Медијана Небојши Крстићу и Божидару Митићу. У име награђених присутнима се обратио проф. др Драгиша Бојовић.
За допринос у раду Библиотеке награђени су пензионер Томислав Јовановићу, чланови колектива Драгана Најдановић и Слађана Стевановић и радник на стручној пракси Јована Живковић.
У музичком програму акдемије учествовали су хор Гимназије „9. мај“ под диригентским руководством Сузане Петровић и студенти Факултета уметности у Нишу Александра Ђорђевић  и Димитрије Мандић.

1

1

Поводом Светског дана књиге и ауторских права, Народна библиотека "Стеван Сремац" свoјим суграђанима у среду, 23. априла, омогућава учлањење са попустом од 50%.

Уплатом 350 динара (за Дечје одељење 150 динара) на жиро рачун бр. 840-536668-33 заинтересовани могу постати чланови Библитеке и наредних 365 дана користити њене фондове. 1

Народна библиотека “Стеван Сремац“ Ниш је у оквиру Програма Роми и Библиотека : 2010-2015, у Медија центру Ниш, организовала трибину поводом обележавања 8. априла, Светског дана Рома. Трибина је организована у сарадњи са Удружењем Ромкиња „Освит“ и Ромском невладином организацијом „Понос“. Том приликом представљена је електронска изложба „Под кровом Библиотеке : Роми и литература о Ромима“, којом је презентована грађа из фондова Библиотеке, ауторки Сузане Станковић и Маје Новаковић. Такође, приказан је документарни филм „Мухарем, музика очи живота“ (2005), редитеља Жељка Мирковића, у издању филмске и видео продукције Круг.
Скупу се обратила Сузана Салијевић, активисткињаУдружења Ромкиња „Освит“, новинари Раде Вучковић и Туркијан Реџепи.

1

Поводом Светског дана књиге за децу, у Позоришту лутака у Нишу, 2. aприла 2014. године са почетком у 13 сати Народна библиотека, са својим Одељењем књиге за децу, наградила је најбоље учеснике конкурса „Пинокијеве авантуре у песми и стрипу“, а глумци Позоришта извели су део представе за децу „Пинокио“

1

У Народној библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу у четвртак, 3. априла, одржано је књижевно вече Горана Гоцића, добитника НИН-ове награде за 2013. годину. Разговор са аутором водила је Милица Вучковић, а занимљива питања поставили су и утиске поделили и читаоци које је инсписисао награђени роман “Таи”.

1

Знајући да је књига вреднија од свих споменика украшених сликама, рељефом и дуборезом, јер она сама гради споменике у срцу онога који је чита, у години јубилеја 1700 година Миланског едикта Народна библиотека „Стеван Сремац“ из Ниша објавила је две студије руских аутора: Александра Ивановича Брилијантова "Император Константин Велики и Милански едикт из 313. године" и Василија Васиљевича Болотова "Црква и држава у време Константина Великог".
Промоција вредних и репрезентативних књига одржана је у петак, 28. марта, у Руском дому у Београду. На промоцији су говорили проф. др Радомир Поповић, декан Академије Српске Православне цркве за уметност и конзервацију и редовни професор Православног богословског факултета у Београду и проф. др Драгиша Бојовић, редовни професор Филозофског факултета у Нишу и председник Међународног центра за црквене студије. Текст Миланског едикта прочитао је Миодраг Младеновић. У музичком делу промоције присутни су чули концерте Дворжака и Шостаковича у извођењу Клавирског квинтета Факултета уметности у Нишу (Јован Тешић, виолина; Јелена Рубаковић, виолина; Наташа Петровић, виола; Милан Јанковић, виолончело и Милкица Радовановић, клавир; у класи мр Александра Јаковљевића).
Промоција је одржана под покровитељством Градске општине Медијана и уз подршку пријатеља Библиотеке.

1

"Ово је књига страшна, ко је храбар - стој! Остали напред, слободно се бој"

Народна библиотека "Стеван Сремац"
Уторак, 25. март од 19 часова

Представљање 

"КЊИГЕ УТИСАКА"
Славољуба Станковића и Славимира Стојановића

Учествују:

Славољуб Станковић
Славимир Стојановић
Анђелка Ружић

Станковић је писац романа "The Box" и "Split", а са редитељком Андријаном Стојковић написао је сценарио за филм "Тhe Box". Аутор је више стотина кампања за иностране и домаће брендове. Стојановић је визуелни уметник и дизајнер, оснивач бренда "Futro". Добитник је више од 300 награда и признања у области графичког дизајна и адвертајзинга. Гостујући је професор на Новој академији уметности у Београду и партнер у брендинг агенцији "Designs".

Књига је прича о животу око нас и у нама. Она, како наводе аутори и издавач, не заповеда и не проповеда, не поставља коначна питања и не даје коначне одговоре. Она се благонаклоно осмехује и нашим врлинама и манама. "Књига утисака" је, кажу аутори, нацртана за оне који шетају мимо света, за оне довољно храбре да се плаше и довољно искрене да признају да нису ни савршени и завршени.

1

НАГРАЂЕНИ РАДОВИ НА РЕПУБЛИЧКОМ  ЛИТЕРАРНO-ЛИКОВНОМ КОНКУРС ПИНОКИЈЕВЕ АВАНТУРЕ У ПЕСМИ И СТРИПУ  РАСПИСАНОМ 13 ПУТ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА  КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ – 2014.

Резултати конкурса

ПИНОКИЈЕВЕ АВАНТУРЕ У ПЕСМИ

Резултати конкурса

ПИНОКИЈЕВЕ АВАНТУРЕ У СТРИПУ

1

Првог дана пролеће у Библиотеци је одржан округли сто који је за тему имао живот и рад Душана Радовића, као и његов утицај на будуће генерације. Учесници су били највећи српски дечији песници: Љубивоје Ршумовић, Добрица Ерић, Слободан Станишић, Момчило Моша Одаловић, Виолета Јовић, Душан Поп Ђурђев и Бранко Стевановић.

На почетку програма, директор Библиотеке Небојша Васић поздравио је госте, како пицсе из Србије, тако и гошћу из сливенске библиотеке  Росицу Петрову Василеву са сарадницима.

Округло сто „Био једном један неизбрисив лав“ је одржан у оквиру шестог Медијана фестивала дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу који се у Нишу одржава 20. и 21. марта.

1

Нови број Хаику новина представљен је у Библиотеци 11.3.2014. године. О јубиларном броју посвећеном 20-годишњици постојања говорили су наши гости, афирмисани завичајни аутори:  Драган Ј. Ристић, главни уредник, Светомир Ђурбабић, члан редакције, Славољуб Станковић, члан редакције и графички уредник Хаику новина и Радомир Виденовић, члан  прве редакције. Своје хаику стихове читали су Богољуб Михајловић и Никола Пешић.

Песници су поменули све важне моменте хаику традиције у Нишу. Посебно је истакнута сарадња Хаику новина са песницима из иностранства, а било је речи и о значају ликовног обликовања Хаику новина преко којег је остварен и визуелни идентитет новина.

1

У холу испред Одељења стручне књиге, 28. фебруара 2014. године, поводом Дана Народне библиотеке Србије и Националног дана књиге, постављена је изложба Књигом кроз књигу и читање. Изложене су књиге из фонда Одељења стручне књиге, са занимљивим одломцима и илустрацијама преузетим из њих, које, кроз различите аспекте, говоре о феномену књиге и читања. Изложбу су приредили Љубиша Буца Николић, графички дизајнер, и Јована Славковић, библиотекар.

1

О књизи Жарка Лаушевића "Друга књига", која је у четвртак 27. фебруара представљена у библиотеци, говорили су глумац и редитељ Ирфан Менсур, редитељка Милица Краљ, писац и новинар Бранислав Јанковић и издавач Бенита Мариновић. Одломке из књиге читао је Жарко Божанић. 

Промоција је изазвала велику пажњу нишлија, а еминентни гости су врло надахнуто и инспиративно причали о књизи и аутору. 

1

Поводом Дана државности у спомен на подизање Првог српског устанка и доношење Сретењског устава у пасажу Библиотеке можете погледати изложбу УСТАВИ СРБИЈЕ.

1

У библиотеци је у четвртак, 20. фебруара, представљен песнички зборник "Проклетије појем" који су приредили Дражен Јашовић и Голуб Јашовић. О књизи инспирисаној Проклетијама, вечитом темом стваралаца, говорили су проф. др Недељко Богдановић, проф. др Зоран Павловић, проф. др Предраг Јашовић и проф. др Голуб Јашовић. Стихове су читали председник Удружења писаца Крагујевца Раденко Бјелановић и Славиша Миловановић.

1

Делегација Града Ниша коју су чинили др Александар Цветковић, начелник Нишавског управног округа, Небојша Васић, директор Народне библиотеке „Стеван Сремац" у Нишу и проф. др Горан Максимовић, декан Филозофског факултета у Нишу присуствовали су програму који је Народна библиотека "Браћа Миладиновци" у Скопљу припремила поводом осамдесетогодишњице од рођења Бранка Миљковића. На књижевном скупу рецитоване су песме Бранка Миљковића на српском језику и у преводу на македонски језик, а о његовом животу и стваралаштву говорили су директор скопске библиотеке Бранко Цветкоски, проф. др Науме Радически, академик Радован Павловски и проф. др Горан Максимовић.
Небојша Васић, директор Народне библиотеке "Стеван Сремац" у Нишу и Бранко Цветкоски, директор Библиотеке "Браћа Миладиновци" у Скопју, 11. фебруара потписали су Протокол о сарадњи.
Састанак је уприличен са градоначелником Скопља, Коцетом Трајановским, где је разговарано о продужењу сарадње у рангу еврорегиона Скопље - Ниш - Софија „Евробалкан", која има за циљ да интезивира прекограничну сарадњу као средство за регионални економски развој и интеграцију у оквиру овог региона. Поред ове сарадње сагледане су и могућности за сарадњу у погледу културе на релацији Ниш - Скопље.
Након програма сећања посвећеног Бранку Миљковићу, др Александар Цветковић, Небојша Васић и проф. др Горан Максимовић посетили су Амбасаду Републике Србије у Скопљу.

1

Народна библиотека Стеван Сремац и Студенстки културни центар Ниш, у сарадњи са Латиноамеричким центром и уз подршку Амбасаде Републике Аргентине, у петак, 14. фебруара, у читаоници Народне библиотеке, организовали су вече аргентинске књижевности, вече танга, вина и љубави "Заборављени сан".

У препуној читаоници, млади уметници, рецитатори и глумци, приближили су дух Аргентине, њен ритам и њену страст, посвећеност речима и плесним корацима.

Стихове и прозу читали су Дарко Ковачевић, Маријана Витас, Александра Стојковић, Петар Шчепихин, Јована Бајагић, Наташа Бркић, Александар Арсић и Катарина Момировић. Борхесове стихове на шпанском говорила је Алексиа Гонзалес. Танго су плесали и све присутне одушевили Даница Тодоров и Игор Антић, а у музичком делу учествовали су Мила Саитовић и Ђорђе Јовић.

1

У жељи да екологију приближе читаоцима кроз атрактивне карикатуре и духовите стихове, Александар Блатник и Тимошенко Милосављевић објавили су друго издање књиге "Азбика (не)чистоће". Поред њих о књизи, на промоцији у нишкој библиотеци, говорио је и директор ЈКП "Медијана" Братислав Вучковић. Стихове су читали Мирољуб и Ивана Недовић, а програм је водио Велибор Петковић.

1

Већ тринаест година заредом „Светосавски конкурс“ окупља младе људе који својом креативношћу успешно одговарају на теме из области духовног наслеђе и традиције.
Друштво за неговање духовних вредности "Вук Караџић“ је у петак 24. јануара, у Градској кући, најбоље учеснике конкурса овенчало наградама. Поред њих, повељама за успешну сарадњу награђени су директор Народне библиотеке „Стеван Сремац“ Небојша Васић, председник Градске општине Медијана Небојша Крстић и декан Филозофског факултета у Нишу Горан Максимовић.

1

Поводом трећег рођендана Основне школе "Зоран Ђинђић" у Брзом Броду Народна библиотека "Стеван Сремац" даровала је ученике најлепшим поклоном. Директор библиотеке Небојша Васић уручио је двеста педесет књига, углавном наслова који су лектира као и осталих наслова намењених ученицима основне школе.

1

Kњига „Водопади Србије“, коју је Драгован Стојадиновић Суле припремао више од деценије прелазећи хиљаде километара, представљена је нишкој публици. Читаоница библиотеке била је недовољна да угости све заинтересоване авантуристе и поштаваоце природних лепота које нас окружују. Поред аутора, о књизи, водопадима и сарадњи са аутором говорио је Владимир Манић, а присутнима је повремено засатајао дах од чаробних фотографија водопада Србије који су се смењивали на платну.

1

Комисија за израду Етичког кодекса библиотекара Србије припремила је НАЦРТ Кодекса за јавну расправу. У припреми текста НАЦРТА Комисија се ослањала на препоруке за израду етичких кодекса које је у овом домену припремио IFLA/FAIFE Комитет на Светском конгресу одржаном у Хелсинкију 2012.

Позивамо наше чланове, библиотекаре и најширу стручну јавност да за време јавне расправе достави своје евентуалне примедбе, измене, допуне или сугестије на НАЦРТ Кодекса како бисмо дошли до најбољег текста.

ЈАВНА РАСПРАВА почиње 14.јануара и траје до 14.фебруара 2014.

ЕТИЧКИ КОДЕКС БИБЛИОТЕКАРА СРБИЈЕ усваја Скупштина Друштва крајем фебруара на својој редовној седници.

Мејл адреса за слање сугестија, измена или допуна: bibliotekari1947@gmail.com

1

Од данас Народна библиотека "Стеван Сремац" може да пружи услугу слепим и слабовидим особама. У оквиру програма „Заједници заједно“ који реализује Нафтна индустрија Србије, Ротаракт клуб „Ниш Наиссус“ је добио подршку за пројекат „Софтвер и рачунар за слепе и слабовиде особе“ који се реализује у сарадњи са Народном библиотеком „Стеван Сремац“ из Ниша и Удружењем слепих и слабовидих особа града Ниша.
Циљ овог пројекта је да се слепим и слабовидим особама у Нишу омогући доступност литератури и осталим информацијама у јавној установи помоћу специјализованог софтвера и рачунара. Овим путем се ствара простор за задовољавање културних и интелектуалних потреба слепих и слабовидих особа и омогућава Народној библиотеци да на савремен начин одговори њиховим потребама.

1

Данас је Народну библиотеку "Стеван Сремац" посетио начелник по именовању Управе за културу Небојша Стевановић. У разговору са директором библиотеке Небојшом Васићем и његовим првим сарадницима упознао се са основним проблемима у раду библиотеке, као и о могућим решењима.

Својим личним примером, уплатом чланарине, господин Стевановић симболично је показао добру вољу за бољим финансијским стањем библиотеке.

1

Током новогодишњих и божићних празника Народна библиотека "Стеван Сремац" је са Градском општином Медијана организовала посету Геронтолошком центру и приредила пригодан програм.

На самом почетку дружења са станарима центра са пар топлих речи обратили су им се народни посланик Милорад Стошић, председник Градске општине Медијана Небојша Крстић и директор библиотеке Небојша Васић.

Поред поезије и прозе коју су читали чланови нишког огранка СКОР-а: Татјана Богдановић, Зоран Маслаковић и Братислав Петровић; наше суграђане трећег доба увеселио је Марко Николић, студент Музичке академије Украјинског националног универзитета.

Библиотека Геронтолошког центра сада је богатија за преко двеста књига које су поклонили организатори и учесници програма.