Почетак

 

 

"Не иди тамо где те пут може водити, иди тамо где нема пута, и остави траг."

Нову сезону књижевних програма у Библиотеци започели смо у петак, 26. септембра, путовањем кроз Јужну Америку. Захваљујући промоцији књиге Слободана Момчиловића „El kondor pasa - Велика јужноамеричка авантура“ публика је имала прилику да чује приче са пута дугог 10.000 километара, о богатој историји, култури и традицији, поткрепљеној сликама континента изузетне лепоте и контраста.
Љубитељи путописне књижевности имали су прилику да део авантура виде и на платну. Промоцију књиге је пратио филм који је на најлепши начин осликао и представио лепоту Перуа, Боливије, Чиле, Аргентине и Уругваја.
Промоција је организована уз помоћ Културног центра Латинске Америке у Нишу.

1

1

1

У петак, 15. августа, у дворишту Народне библиотеке “Стеван Сремац” по трећи пут је одржан Међународни фестивал поезије на дијалекту „Преображенско појање.

Фестивал „Преображенско појање“ отворио је српски лингвиста, књижевник и професор у пензији Недељко Богдановић који је указао на значај овакве манифестације као и на очување српског језика и његових дијалеката.
Бројна публика је могла да чује стихове награђених аутора, али и стваралаштво на дијалекту Љубише Симића и Руже Мијовић, аутора из Удружења „Седмица“ из Франкфурта. Гошћа фестивала је била и Дубравка Максимовић из Удружења „Спас“ из Мелбурна.
У музичком програму учествовали су: вокал Љиљана Илић, Етно група „Нишко зоне“ и Ад Хоц Орцхестра. Посетиоци су могли да поред стихова и рима уживају и у изложби раскошно осликаних лејки Славке Војиновић и изложби књига на дијалектима српског језика.
Трећи фестивал „Преображенско појање“ је одржан под покровитељством Градске општине „Медијана“ и уз спонзорство Јагодинске пиваре.

Oдлука жирија

1

1

1

1

Преображенско појање

1

Народна библиотека „Стеван Сремац“ и ове године у сарадњи са Спортским центром „Чаир“ организује рад библиотечког кутка не базенима „Чаир“ под слоганом „Читам и пливам“. Сви посетиоци базена, током јула и августа, биће у могућности да бесплатно изнајме књигу са библиотечког штанда који се налази поред улаза у затворени базен. Љубитељима читања на располагању су одабрани наслови  белетристике и стручне књиге за децу и одрасле, стрипови и „Политикин забавник“. Позајмица књига је дневна, а врши се уз чланску карту Библиотеке или лични документ.
Радно време библиотеке на базену „Чаир“ је радним данима од 11.00-20.00, а суботом и недељом од 10.00-20.00 часова. 

Bиблиотека и базен

1

У препуној сали Дома Војске у Нишу, у среду 25 јуна, одржана је промоција књиге војног историчара Мирка Добричанина "Топлички гвоздени пук Књаз Михаило”. О књизи и херојима чувеног Гвозденог пука, говорили су комадант Треће бригаде Копнене војске Србије бригадни генерал Желимир Глишовић, професор Ратомир Ицић и аутор Мирко Добричанин. Рецензију публицисте Радула Јовановића прочитао је Миодраг Младеновић, а гуслар Живота Плавшић је певао два одломка из песама “Почетак косовског боја” и “Бој на Чегру”.1
У холу Дома Војске посетиоци су могли да виде део изложбе Историјског архива Ниш "Век великог рата-Ниш ратна престоница 1914-1915", аутора Бобана Јанковића.
Обележавајући стогодишњицу почетка Првог светског рата промоцију су организовали Трећа бригада Копнене војске Србије и Народна библиотека „Стеван Сремац“.

1

Чувена Марша Ивинс, жена астронаут, у понедељак 23. јуна, посетила је Народну библиотеку „Стеван Сремац“. Као члан многих мисија, од 1990. до 2001. године провела је 1.318 сати у космосу. Искуства из богате каријере дуге 37 година, у којој је имала пет летова у свемир, поделила је са великим бројем присутних.
Посета Марше Ивинс одржана је захваљујући Амбасади САД у Србији.

Марша

Марша

Марша

1

1

1

1

1

Петак вече, 13. јун, био је резервисан за промоцију хорор романа. У форми дијалога професора нишког Филозофског факултета др Дејана Милутиновића и аутора Дејана Огњановића, у Библиотеци је представљен роман „Заводник“. Десет година после култног романа „Наживо“, Дејан Огњановић скреће пажњу љубитеља хорора новим романом од ког се леди крв у жилама.

1

1

1

1

1

1

Трећи роман Војислава Радојковића "Патуљци броје до седам" представили смо у Библиотеци у уторак, 10. јуна. Радојковићев роман који је "писан лежерно, али заводљиво, и који се креће од елемената фолкорног до високо котираних писаца постмодерне" је изавао посетице да, поред аутора и проф. др Ивана Стаменковића, својим питањима и коментарима учествују у промоцији. 

1

1

1

1

Нови Сад је од 5. до 7. јуна 2014. године био домаћин VIII стручног скупа „Библионет“, који је организован од стране Заједнице матичних библиотека Србије и Градске библиотеке у Новом Саду. Тема овогодишњег скупа била је „Дигиталне колекције у библиотекама Србије“. Народна библиотека “Стеван Сремац” представила се радом Марије Чупић и Славице Кривокуће „Завичајне дигиталне колекције”. 

Награду Заједнице матичних библиотека Србије „Ђура Даничић“ која је установљена у част знаменитог српског писца, преводиоца, културног прегаоца и значајног управника Народне библиотеке Србије и додељује се за целокупан допринос библиотекарству и култури Србије ове године добила је проф. др Александра Вранеш.

1

1

1

У једанаестој Ноћи музеја одржаној 7. јуна, Нишлије су имале прилику да у периоду од 18 до 2 сата после поноћи посете изложбе на преко петнаест локација у граду. 

Бројни суграђани су у Народној библиотеци имали прилику да уз звуке старих нишких поп и рок састава погледају изложбу плоча Одељења завичајних и посебних фондова ауторки Марије Чупић, Славице Кривокуће и Јоване Славковић и уживају у радовима сликара, илустратора и карикатуристе Игора Крстића. Посетиоци су стрпљиво чекали ред да би добили своју карикатуру.

1

1

1

 

На позив Народне библиотеке "Стеван Сремац", велики број Нишлија се одазвао и донео књиге, сликовнице и бојанке за најмлађе са поплављених подручја. За један дан прикупљено је 1.834 наслова, као и прибора за бојење и цртање, који ће се врло брзо наћи у рукама деце у прихватном смештају и бар мало им улепшати дане.

Хвала свим суграђанима на саосећању и хуманости коју су и овог пута показали.

1

У суботу, 24. маја, скромно како прилике налажу, обележили смо славу Библиотеке у присуству колега, сарадника и пријатеља. Ове године домаћица славе Св. Ћирило и Методије била је Снежана Радовић, а колач је предала Љиљани Пантић.
Музичку честитку упутили су вокална група "Константин" и етно група "Нишко Зоне".

1

1

1

ЈА ИМАМ ТАЛЕНАТ, ТАЛЕНАТ ЗА ЧИТАЊЕ

1

1

XVI  НАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ
Сливен, 7-9 маја 2014. године

За Регионалну библиотеку „Сава Доброплодни“ у Сливену кажу да је храм књиге, оснивач и организатор величанственог Националног фестивала књиге за децу.На овај фестивал већ 16 година радо долазе писци, илустратори, издавачи, библиотекари, еминентни стручњаци из научних институција, професори универзитета, уметници и читаоци.Из године у годину ова манифестација има све више учесника и посетилаца и град и Република Бугарска веома су поносни на то.
Ове године, у оквиру богатог културног програма фестивала одржан је међународни округли сто на тему „ Деца и читање-између традиционалне и електронске књиге“ на коме је присуствовао велики број угледних гостију из Канаде, Грчке, Њемачке, Мађарске, Хрватске,Турске, Италије, Србије и Бугарске. Својим учешћем допринос у раду Округлог стола дали су директор Народне библиотеке „Стеван Сремац“ из Ниша Небојша Васић, виши библиотекар-шеф Одељења књиге за децу Мира Церовић Тасић и Мила Васов преводилац и уредник часописа „Другарче“( „ Деца и читање-између традиционалне и електронске књиге“-претходне етапе).Изражавајући задовољство што једном оваквом догађају присуствују, наши представници су презентовали свој рад на тему „Библиотека као културни сензор спољашњег и унутрашњег света детета“`
Ова манифестација представља јединствен културни мозаик књижевних, поетских, научних, социолошко-педагошких, естетско-етичких напора, да дечији свет добије право место у култури.

1

1

Народна библиотека „Стеван Сремац“ из Ниша је у уторак, 13. маја 2014. године обележила 135 година оснивања.
У јутарњим сатима свештеници Саборне цркве у Нишу служили су парастос блаженопочившем Владици Јерониму који је тачно пре 120 година завештао кућу, имање и књиге и тако, уз Стевана Сремца, поставио темеље данашње нишке Библиотеке.
Обележавање јубилеја је настављено, у присуству колега и пријатеља, свечаном академијом у Библиотеци. У свом обраћању директор Небојша Васић се осврнуо на прошлост, подсетио на најважније резултате и захвалио свим члановима колектива на раду и прегалаштву.
Чланске карте Библиотеке добили су највернији читаоци: Младен Михајловић, Живојин Јанковић, Лана Стошић, Неда Стојановић и Теодора Томић. За дугогодишњу успешну сарадњу уручене су захвалнице: Факултету уметности Ниш, Симфонијском оркестру, проф. др Горану Максимовићу, књижњвнику Саши Хаџи Танчићу, проф. др Драгиши Бојовићу, Милици Вучковић, Милану Ранђеловићу, председнику ГО Медијана Небојши Крстићу и Божидару Митићу. У име награђених присутнима се обратио проф. др Драгиша Бојовић.
За допринос у раду Библиотеке награђени су пензионер Томислав Јовановићу, чланови колектива Драгана Најдановић и Слађана Стевановић и радник на стручној пракси Јована Живковић.
У музичком програму акдемије учествовали су хор Гимназије „9. мај“ под диригентским руководством Сузане Петровић и студенти Факултета уметности у Нишу Александра Ђорђевић  и Димитрије Мандић.

1

1

Поводом Светског дана књиге и ауторских права, Народна библиотека "Стеван Сремац" свoјим суграђанима у среду, 23. априла, омогућава учлањење са попустом од 50%.

Уплатом 350 динара (за Дечје одељење 150 динара) на жиро рачун бр. 840-536668-33 заинтересовани могу постати чланови Библитеке и наредних 365 дана користити њене фондове. 1

Народна библиотека “Стеван Сремац“ Ниш је у оквиру Програма Роми и Библиотека : 2010-2015, у Медија центру Ниш, организовала трибину поводом обележавања 8. априла, Светског дана Рома. Трибина је организована у сарадњи са Удружењем Ромкиња „Освит“ и Ромском невладином организацијом „Понос“. Том приликом представљена је електронска изложба „Под кровом Библиотеке : Роми и литература о Ромима“, којом је презентована грађа из фондова Библиотеке, ауторки Сузане Станковић и Маје Новаковић. Такође, приказан је документарни филм „Мухарем, музика очи живота“ (2005), редитеља Жељка Мирковића, у издању филмске и видео продукције Круг.
Скупу се обратила Сузана Салијевић, активисткињаУдружења Ромкиња „Освит“, новинари Раде Вучковић и Туркијан Реџепи.

1

Поводом Светског дана књиге за децу, у Позоришту лутака у Нишу, 2. aприла 2014. године са почетком у 13 сати Народна библиотека, са својим Одељењем књиге за децу, наградила је најбоље учеснике конкурса „Пинокијеве авантуре у песми и стрипу“, а глумци Позоришта извели су део представе за децу „Пинокио“

1

У Народној библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу у четвртак, 3. априла, одржано је књижевно вече Горана Гоцића, добитника НИН-ове награде за 2013. годину. Разговор са аутором водила је Милица Вучковић, а занимљива питања поставили су и утиске поделили и читаоци које је инсписисао награђени роман “Таи”.

1

Знајући да је књига вреднија од свих споменика украшених сликама, рељефом и дуборезом, јер она сама гради споменике у срцу онога који је чита, у години јубилеја 1700 година Миланског едикта Народна библиотека „Стеван Сремац“ из Ниша објавила је две студије руских аутора: Александра Ивановича Брилијантова "Император Константин Велики и Милански едикт из 313. године" и Василија Васиљевича Болотова "Црква и држава у време Константина Великог".
Промоција вредних и репрезентативних књига одржана је у петак, 28. марта, у Руском дому у Београду. На промоцији су говорили проф. др Радомир Поповић, декан Академије Српске Православне цркве за уметност и конзервацију и редовни професор Православног богословског факултета у Београду и проф. др Драгиша Бојовић, редовни професор Филозофског факултета у Нишу и председник Међународног центра за црквене студије. Текст Миланског едикта прочитао је Миодраг Младеновић. У музичком делу промоције присутни су чули концерте Дворжака и Шостаковича у извођењу Клавирског квинтета Факултета уметности у Нишу (Јован Тешић, виолина; Јелена Рубаковић, виолина; Наташа Петровић, виола; Милан Јанковић, виолончело и Милкица Радовановић, клавир; у класи мр Александра Јаковљевића).
Промоција је одржана под покровитељством Градске општине Медијана и уз подршку пријатеља Библиотеке.

1

"Ово је књига страшна, ко је храбар - стој! Остали напред, слободно се бој"

Народна библиотека "Стеван Сремац"
Уторак, 25. март од 19 часова

Представљање 

"КЊИГЕ УТИСАКА"
Славољуба Станковића и Славимира Стојановића

Учествују:

Славољуб Станковић
Славимир Стојановић
Анђелка Ружић

Станковић је писац романа "The Box" и "Split", а са редитељком Андријаном Стојковић написао је сценарио за филм "Тhe Box". Аутор је више стотина кампања за иностране и домаће брендове. Стојановић је визуелни уметник и дизајнер, оснивач бренда "Futro". Добитник је више од 300 награда и признања у области графичког дизајна и адвертајзинга. Гостујући је професор на Новој академији уметности у Београду и партнер у брендинг агенцији "Designs".

Књига је прича о животу око нас и у нама. Она, како наводе аутори и издавач, не заповеда и не проповеда, не поставља коначна питања и не даје коначне одговоре. Она се благонаклоно осмехује и нашим врлинама и манама. "Књига утисака" је, кажу аутори, нацртана за оне који шетају мимо света, за оне довољно храбре да се плаше и довољно искрене да признају да нису ни савршени и завршени.

1

НАГРАЂЕНИ РАДОВИ НА РЕПУБЛИЧКОМ  ЛИТЕРАРНO-ЛИКОВНОМ КОНКУРС ПИНОКИЈЕВЕ АВАНТУРЕ У ПЕСМИ И СТРИПУ  РАСПИСАНОМ 13 ПУТ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА  КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ – 2014.

Резултати конкурса

ПИНОКИЈЕВЕ АВАНТУРЕ У ПЕСМИ

Резултати конкурса

ПИНОКИЈЕВЕ АВАНТУРЕ У СТРИПУ

1

Првог дана пролеће у Библиотеци је одржан округли сто који је за тему имао живот и рад Душана Радовића, као и његов утицај на будуће генерације. Учесници су били највећи српски дечији песници: Љубивоје Ршумовић, Добрица Ерић, Слободан Станишић, Момчило Моша Одаловић, Виолета Јовић, Душан Поп Ђурђев и Бранко Стевановић.

На почетку програма, директор Библиотеке Небојша Васић поздравио је госте, како пицсе из Србије, тако и гошћу из сливенске библиотеке  Росицу Петрову Василеву са сарадницима.

Округло сто „Био једном један неизбрисив лав“ је одржан у оквиру шестог Медијана фестивала дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу који се у Нишу одржава 20. и 21. марта.

1

Нови број Хаику новина представљен је у Библиотеци 11.3.2014. године. О јубиларном броју посвећеном 20-годишњици постојања говорили су наши гости, афирмисани завичајни аутори:  Драган Ј. Ристић, главни уредник, Светомир Ђурбабић, члан редакције, Славољуб Станковић, члан редакције и графички уредник Хаику новина и Радомир Виденовић, члан  прве редакције. Своје хаику стихове читали су Богољуб Михајловић и Никола Пешић.

Песници су поменули све важне моменте хаику традиције у Нишу. Посебно је истакнута сарадња Хаику новина са песницима из иностранства, а било је речи и о значају ликовног обликовања Хаику новина преко којег је остварен и визуелни идентитет новина.

1

У холу испред Одељења стручне књиге, 28. фебруара 2014. године, поводом Дана Народне библиотеке Србије и Националног дана књиге, постављена је изложба Књигом кроз књигу и читање. Изложене су књиге из фонда Одељења стручне књиге, са занимљивим одломцима и илустрацијама преузетим из њих, које, кроз различите аспекте, говоре о феномену књиге и читања. Изложбу су приредили Љубиша Буца Николић, графички дизајнер, и Јована Славковић, библиотекар.

1

О књизи Жарка Лаушевића "Друга књига", која је у четвртак 27. фебруара представљена у библиотеци, говорили су глумац и редитељ Ирфан Менсур, редитељка Милица Краљ, писац и новинар Бранислав Јанковић и издавач Бенита Мариновић. Одломке из књиге читао је Жарко Божанић. 

Промоција је изазвала велику пажњу нишлија, а еминентни гости су врло надахнуто и инспиративно причали о књизи и аутору. 

1

Поводом Дана државности у спомен на подизање Првог српског устанка и доношење Сретењског устава у пасажу Библиотеке можете погледати изложбу УСТАВИ СРБИЈЕ.

1

У библиотеци је у четвртак, 20. фебруара, представљен песнички зборник "Проклетије појем" који су приредили Дражен Јашовић и Голуб Јашовић. О књизи инспирисаној Проклетијама, вечитом темом стваралаца, говорили су проф. др Недељко Богдановић, проф. др Зоран Павловић, проф. др Предраг Јашовић и проф. др Голуб Јашовић. Стихове су читали председник Удружења писаца Крагујевца Раденко Бјелановић и Славиша Миловановић.

1

Делегација Града Ниша коју су чинили др Александар Цветковић, начелник Нишавског управног округа, Небојша Васић, директор Народне библиотеке „Стеван Сремац" у Нишу и проф. др Горан Максимовић, декан Филозофског факултета у Нишу присуствовали су програму који је Народна библиотека "Браћа Миладиновци" у Скопљу припремила поводом осамдесетогодишњице од рођења Бранка Миљковића. На књижевном скупу рецитоване су песме Бранка Миљковића на српском језику и у преводу на македонски језик, а о његовом животу и стваралаштву говорили су директор скопске библиотеке Бранко Цветкоски, проф. др Науме Радически, академик Радован Павловски и проф. др Горан Максимовић.
Небојша Васић, директор Народне библиотеке "Стеван Сремац" у Нишу и Бранко Цветкоски, директор Библиотеке "Браћа Миладиновци" у Скопју, 11. фебруара потписали су Протокол о сарадњи.
Састанак је уприличен са градоначелником Скопља, Коцетом Трајановским, где је разговарано о продужењу сарадње у рангу еврорегиона Скопље - Ниш - Софија „Евробалкан", која има за циљ да интезивира прекограничну сарадњу као средство за регионални економски развој и интеграцију у оквиру овог региона. Поред ове сарадње сагледане су и могућности за сарадњу у погледу културе на релацији Ниш - Скопље.
Након програма сећања посвећеног Бранку Миљковићу, др Александар Цветковић, Небојша Васић и проф. др Горан Максимовић посетили су Амбасаду Републике Србије у Скопљу.

1

Народна библиотека Стеван Сремац и Студенстки културни центар Ниш, у сарадњи са Латиноамеричким центром и уз подршку Амбасаде Републике Аргентине, у петак, 14. фебруара, у читаоници Народне библиотеке, организовали су вече аргентинске књижевности, вече танга, вина и љубави "Заборављени сан".

У препуној читаоници, млади уметници, рецитатори и глумци, приближили су дух Аргентине, њен ритам и њену страст, посвећеност речима и плесним корацима.

Стихове и прозу читали су Дарко Ковачевић, Маријана Витас, Александра Стојковић, Петар Шчепихин, Јована Бајагић, Наташа Бркић, Александар Арсић и Катарина Момировић. Борхесове стихове на шпанском говорила је Алексиа Гонзалес. Танго су плесали и све присутне одушевили Даница Тодоров и Игор Антић, а у музичком делу учествовали су Мила Саитовић и Ђорђе Јовић.

1

У жељи да екологију приближе читаоцима кроз атрактивне карикатуре и духовите стихове, Александар Блатник и Тимошенко Милосављевић објавили су друго издање књиге "Азбика (не)чистоће". Поред њих о књизи, на промоцији у нишкој библиотеци, говорио је и директор ЈКП "Медијана" Братислав Вучковић. Стихове су читали Мирољуб и Ивана Недовић, а програм је водио Велибор Петковић.

1

Већ тринаест година заредом „Светосавски конкурс“ окупља младе људе који својом креативношћу успешно одговарају на теме из области духовног наслеђе и традиције.
Друштво за неговање духовних вредности "Вук Караџић“ је у петак 24. јануара, у Градској кући, најбоље учеснике конкурса овенчало наградама. Поред њих, повељама за успешну сарадњу награђени су директор Народне библиотеке „Стеван Сремац“ Небојша Васић, председник Градске општине Медијана Небојша Крстић и декан Филозофског факултета у Нишу Горан Максимовић.

1

Поводом трећег рођендана Основне школе "Зоран Ђинђић" у Брзом Броду Народна библиотека "Стеван Сремац" даровала је ученике најлепшим поклоном. Директор библиотеке Небојша Васић уручио је двеста педесет књига, углавном наслова који су лектира као и осталих наслова намењених ученицима основне школе.

1

Kњига „Водопади Србије“, коју је Драгован Стојадиновић Суле припремао више од деценије прелазећи хиљаде километара, представљена је нишкој публици. Читаоница библиотеке била је недовољна да угости све заинтересоване авантуристе и поштаваоце природних лепота које нас окружују. Поред аутора, о књизи, водопадима и сарадњи са аутором говорио је Владимир Манић, а присутнима је повремено засатајао дах од чаробних фотографија водопада Србије који су се смењивали на платну.

1

Комисија за израду Етичког кодекса библиотекара Србије припремила је НАЦРТ Кодекса за јавну расправу. У припреми текста НАЦРТА Комисија се ослањала на препоруке за израду етичких кодекса које је у овом домену припремио IFLA/FAIFE Комитет на Светском конгресу одржаном у Хелсинкију 2012.

Позивамо наше чланове, библиотекаре и најширу стручну јавност да за време јавне расправе достави своје евентуалне примедбе, измене, допуне или сугестије на НАЦРТ Кодекса како бисмо дошли до најбољег текста.

ЈАВНА РАСПРАВА почиње 14.јануара и траје до 14.фебруара 2014.

ЕТИЧКИ КОДЕКС БИБЛИОТЕКАРА СРБИЈЕ усваја Скупштина Друштва крајем фебруара на својој редовној седници.

Мејл адреса за слање сугестија, измена или допуна: bibliotekari1947@gmail.com

1

Од данас Народна библиотека "Стеван Сремац" може да пружи услугу слепим и слабовидим особама. У оквиру програма „Заједници заједно“ који реализује Нафтна индустрија Србије, Ротаракт клуб „Ниш Наиссус“ је добио подршку за пројекат „Софтвер и рачунар за слепе и слабовиде особе“ који се реализује у сарадњи са Народном библиотеком „Стеван Сремац“ из Ниша и Удружењем слепих и слабовидих особа града Ниша.
Циљ овог пројекта је да се слепим и слабовидим особама у Нишу омогући доступност литератури и осталим информацијама у јавној установи помоћу специјализованог софтвера и рачунара. Овим путем се ствара простор за задовољавање културних и интелектуалних потреба слепих и слабовидих особа и омогућава Народној библиотеци да на савремен начин одговори њиховим потребама.

1

Данас је Народну библиотеку "Стеван Сремац" посетио начелник по именовању Управе за културу Небојша Стевановић. У разговору са директором библиотеке Небојшом Васићем и његовим првим сарадницима упознао се са основним проблемима у раду библиотеке, као и о могућим решењима.

Својим личним примером, уплатом чланарине, господин Стевановић симболично је показао добру вољу за бољим финансијским стањем библиотеке.

1

Током новогодишњих и божићних празника Народна библиотека "Стеван Сремац" је са Градском општином Медијана организовала посету Геронтолошком центру и приредила пригодан програм.

На самом почетку дружења са станарима центра са пар топлих речи обратили су им се народни посланик Милорад Стошић, председник Градске општине Медијана Небојша Крстић и директор библиотеке Небојша Васић.

Поред поезије и прозе коју су читали чланови нишког огранка СКОР-а: Татјана Богдановић, Зоран Маслаковић и Братислав Петровић; наше суграђане трећег доба увеселио је Марко Николић, студент Музичке академије Украјинског националног универзитета.

Библиотека Геронтолошког центра сада је богатија за преко двеста књига које су поклонили организатори и учесници програма.