Komisija za izradu Etičkog kodeksa bibliotekara Srbije pripremila je NACRT Kodeksa za javnu raspravu. U pripremi teksta NACRTA Komisija se oslanjala na preporuke za izradu etičkih kodeksa koje je u ovom domenu pripremio IFLA/FAIFE Komitet na Svetskom kongresu održanom u Helsinkiju 2012.

Pozivamo naše članove, bibliotekare i najširu stručnu javnost da za vreme javne rasprave dostavi svoje eventualne primedbe, izmene, dopune ili sugestije na NACRT Kodeksa kako bismo došli do najboljeg teksta.

JAVNA RASPRAVA počinje 14.januara i traje do 14.februara 2014.

ETIČKI KODEKS BIBLIOTEKARA SRBIJE usvaja Skupština Društva krajem februara na svojoj redovnoj sednici.

Mejl adresa za slanje sugestija, izmena ili dopuna: bibliotekari1947@gmail.com

Nacrt kodeksa

 

Od danas Narodna biblioteka "Stevan Sremac" može da pruži uslugu slepim i slabovidim osobama. U okviru programa „Zajednici zajedno“ koji realizuje Naftna industrija Srbije, Rotarakt klub „Niš Naissus“ je dobio podršku za projekat „Softver i računar za slepe i slabovide osobe“ koji se realizuje u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Stevan Sremac“ iz Niša i Udruženjem slepih i slabovidih osoba grada Niša.
Cilj ovog projekta je da se slepim i slabovidim osobama u Nišu omogući dostupnost literaturi i ostalim informacijama u javnoj ustanovi pomoću specijalizovanog softvera i računara. Ovim putem se stvara prostor za zadovoljavanje kulturnih i intelektualnih potreba slepih i slabovidih osoba i omogućava Narodnoj biblioteci da na savremen način odgovori njihovim potrebama.

1

1

 

Rezultati konkursa Ja imam talenat, talenat za čitanje.

 

Danas je Narodnu biblioteku "Stevan Sremac" posetio načelnik po imenovanju Uprave za kulturu Nebojša Stevanović. U razgovoru sa direktorom biblioteke Nebojšom Vasićem i njegovim prvim saradnicima upoznao se sa osnovnim problemima u radu biblioteke, kao i o mogućim rešenjima.

Svojim ličnim primerom, uplatom članarine, gospodin Stevanović simbolično je pokazao dobru volju za boljim finansijskim stanjem biblioteke.

1

 

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika Narodna biblioteka "Stevan Sremac" je sa Gradskom opštinom Medijana organizovala posetu Gerontološkom centru i priredila prigodan program. Na samom početku druženja sa stanarima centra sa par toplih reči obratili su im se narodni poslanik Milorad Stošić, predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Krstić i direktor biblioteke Nebojša Vasić.Pored poezije i proze koju su čitali članovi niškog ogranka SKOR-a: Tatjana Bogdanović, Zoran Maslaković i Bratislav Petrović; naše sugrađane trećeg doba uveselio je Marko Nikolić, student Muzičke akademije Ukrajinskog nacionalnog univerziteta.

Biblioteka Gerontološkog centra sada je bogatija za preko dvesta knjiga koje su poklonili organizatori i učesnici programa.

1

 

Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige za decu 2. aprila, Odeljenje knjige za decu poziva decu Republike Srbije, uzrasta od 6 do 15 godina, da učestvuju u XIII. literarno-likovnom konkursu na temu:

PINOKIJEVE AVANTURE U PESMI I STRIPU

1

 

1

 

Na kraju godine jubileja 1700 godina Milanskog edikta u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" u Kragujevcu, u ponedeljak 16. decembra, otvorena je izložba "Car Konstantin u zavičajnim zbirkama". Autorke Slavica Krivokuća i Marija Čupić predstavile su izbor građe iz zavičajnih fondova Narodne biblioteke "Stevan Sremac".
Prof. dr Dragiša Bojović je predstavio dva izdanja niške biblioteke "Imperator Konstantin Veliki i Milanski edikta iz 313. godine" A. Brilijantova i "Crkva i država u vreme Konstantina Velikog" V. Bolotova, kao i zbornik "Sveti Car Konstantin i hrišćanstvo".
Kragujevčani izložbu mogu videti do sredine janura 2014. godine.

1

1

1

1

Katalog izložbe

 

Istoričar Milan Ranđelović, posle više od dve godine rada, priredio je knjigu "Zapisi o Nišu : (269-1877) ". Predano istražujući, autor je došao do niza interesantnih pojedinosti kojima je ilustrovan svaki odlomak iz hronika, dnevnika, putopisa i memoara. Promocija knjige održana je u niškoj biblioteci u petak, 13. decembra tekuće godine. Pored autora, o knjizi je govorio recenzent dr Dalibor Velojić. Odlomke iz knjige čitali su Natalija Milenković i Mladen Ilić. 
Prva knjiga ovog predanog istraživača izazvala je ogromno interesovanje pre svega kulturne javnosti Grada, ali i šire čitalačke publike.

1

1

1

 

U utorak 17. decembra u biblioteci je predstavljena knjiga niške autorke Dijane Đorđević „Iskrivljena sećanja“. O knjizi priča, koje oslikavaju živote svih nas, govorili su: Jelena Pecarski, Jamina Živković, Marjan Mišić i autorka. Odlomke iz knjige čitali su Jasmina Živković i Aleksandar Arsić, jedan od najboljih besednika na Međunardonom takmičenju u kreativnom govorništvu u Budvi.
Prepuna čitaonica, oduševljenje publike, smeh i zadovoljstvo svih su utisak večeri.

1

1

1

 

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" 

Utorak, 3. decembar u 18.30 časova

Promocija romana 

Zdravka Krstića

"POSLE SMIRAJA"

O romanu govore:
 prof.spec. Milosav Petrović, pesnik i esejista
 prof. Nadežda Petrović
 prof. Nikola Savić

U petak veče, 29. novembra, u biblioteci je bilo puno pesnika, pisaca i izdavača. Predstavljene su knjige: "Dok Holidej - porodični portret" i "Bife Frojd" u izdanju Admiral Books, "Sva Teslina deca" (Laguna) i "Britansko pitanje", "Gola vrelina" i "Tekija" (Paladin). O knjigama su govorili Dok Holidej, Virdžil Erp, Goran Skrobonja, Zoran Rapajić i Miloš Živković. Specijalni gosti večeri bili su dr Saad Yasin Yousif, savetnik ministra za kulturu Iraka i Sabah Al-Zubeidi, novinar i pisac.

1

 

Na pedesetom Sajmu knjiga u Nišu, Narodna biblioteka "Stevan Sremac" i "Niški pesnički krug" predstavili su festival poezije na dijalektu "Preobražensko pojanje". O festivalu su govorili Zoran Vučić i Miroslav Mitković Nam, a svoje pesme čitali su: Violeta Jović, Zoran Nikolić, Minja Ilijeva, Ema Kaculj, Dragan Ristić, Ivan Trajković, Denko Rangelov i Vlasta Cenić.

Do sada su održana dva festivala na kojima su učešće uzeli, pored pesnika iz Srbije, autori poezije na dijalektu Hrvatske, Bosne, Makedonije i Bugarske. Ideja o očuvanju narodnog govora i književnog stvaralaštva se širi i očekuje se još veći broj učesnika na sledećem festivalu, koji će biti održan u avgustu, u dvorištu Narodne biblioteke "Stevan Sremac".

1

1

 

Kolege iz Regionalne biblioteke "Sava Dobroplodni" iz Slivena posetili su nišku Biblioteku i izložbu "Sveti Ćirilo i Metodije i slovensko srednjovekovno nasleđe".

1

1

 

Sinoć je u biblioteci predstavljena antologija poezije inspirisane Romima i njihovim životom "Dukat na putu". Govorili su priređivač Svetomir Đurbabić i novinar Ljiljana Kostadinović. Publika je uživala u stihovima iz antologije, kao i u stihovima gosta večeri - Violete Jović.

1

1

1

1

 

Povodom obeležavanja 1150. godišnjice slovenske pismenosti i svetih slovenskih knjiga, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“, Centar za crkvene studije i Eparhija niška priredili su izložbu „Sveti Ćirilo i Metodije i slovensko srednjovekovno nasleđe“.
U prostoru Biblioteke predstavljeno je preko sto knjiga i rukopisa iz fondova biblioteke Centra za crkvene studije, Narodne biblioteke „Stevan Sremac“, Međunarodnog centra za crkvene studije, Prizrenske bogoslovije i privatnih biblioteka prof. Dragiše Bojovića i Ane Ročkomanović. Na dan otvaranja, 19. novembra, mnogobrojna niška publika je imala privilegiju da vidi dva srednjovekovna ćirilska rukopisa: odlomak iz Mineja za oktobar (14. vek) i Sinaksar (16. vek), kao i fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanjđelja.
Na otvaranju izložbe vrlo nadahnuto su govorili rektor Prizrenske bogoslovije Milutin Timotijević, predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Krstić, prof. dr Dragiša Bojović i direktor Biblioteke Nebojša Vasić. Čast da otvori ovu, već sada možemo reći zapaženu izložbu, pripala je prof. dr Nedeljku Bogdanoviću.
Orginalne rukopise, spise i knjige Nišlije mogu videti do ponedeljka 25. novembra, svakog dana od 7.30 do 19.30, a subotom od 8 do 12.30 časova. Ulaz je slobodan.
Istog dana u Svetosavskom domu, u okviru obeležavanja  1150 godina misije Ćirila i Metodija, održana je duhovna akademija posvećena slovenskim prosvetiteljima.

1

1

1

 

Na dan kada je pre dvesta godina rođen Petar Drugi Petrović Njegoš, književnik Miro Vuksanović je održao besedu u njegovu čast.
Na samom početku večeri, kojoj je prisustvovao veliki broj nišlija, Darko Kovačević je govorio pesmu Branka Miljkovića „Grob na Lovćenu“. Potom je akademik Miro Vuksanović vrlo nadahnuto besedio o Njegošu i izmamamio buran aplauz svih.
Njegoš je rakao: „Đe se gusle u kući ne čuju tu su mrtvi i kuća i ljudi“, pa je član Društva guslara „Ratko Pavlović Ćićko“ Života Plavšić, govorio odlomak iz „Gorskog vjenca“ uz gusle.

Bilo je to veče koje je potvrdilo bezvremene rečenice: „Blago tome ko dovjeka živi, imao se rašta i roditi“

Zvučni snimak

1

1

 

U petak, 1. novembra 2013. godine, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ i Media centar Niš potpisali su Memorandum o saradnji i razumevanju. Memorandum su potpisali direktor Biblioteke Nebojša Vasić i direktor Media centra Mladen Velojić.
Ove ustanove najavljuju saradnju na polju medijske pismenosti i pismenosti uopšte kako bi se bolje istaklo i podstaklo kulturno i umetničko stvaralaštvo građana Niša. Takođe, knjiški fond Media centra na raspolaganju je članovima Narodne biblioteke.
Media centar je, u znak partnerstva, ustupio Narodnoj biblioteci svoja dosadašnja izdanja.

1

 

Na predstojećem 58. međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu, izdanje Biblioteke povodom 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, biće izloženo na štandu Zajednice matičnih biblioteka (Hala 4).

1

 

Jezik nam je otadžbina
Izdanja Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ iz Niša, „Konstantin Veliki i Milanski edikt iz 313. godine“ i „Crkva i država u vreme Konstantina Velikog“, predstavljena su na Sajmu knjiga u Frankfurtu.
Na poziv Centralnog saveta Srba u Hesenu i Udruženja pisaca „Sedmica“ direktor Biblioteke Nebojša Vasić i pomoćnik Snežana Radović predstavili su izdanje u slavu Milanskog edikta. Prva promocija je održana u hramu Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu, a druga na frankfurtskom Sajmu knjiga, na srpskom štandu Udruženja pisaca „Sedmica“.
Niška delegacija koju su, pored predstavnika niške Biblioteke, činili član Gradskog veća Srđan Aleksić, šef Kancelarije za dijasporu Tamara Ćirić, novinar Milorad Doderović i pesnici Živko Avramović i Zoran Vučić učestvovala je i na Oktobarskim susretima dijaspore. Domaćine i goste iz Ciriha, Praga, Pariza, Štutgarta, Minhena, Dortmunda, Frankfurta, Niša i drugih gradova Evrope pozdravio je generalni konzul Republike Srbije Aleksandra Đorđević.

Galerija

 

Povodom „Dečje nedelje“, Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ iz Niša organizovalo je u utorak, 8. oktobra 2013., dve umetničke radionice pod nazivom  „Strašilo za sve...“
Svi znamo da su strahovi deo odrastanja svakog deteta. Svako doba donosi nove strahove i odnosi stare. Cilj ove radionice je da se deca  na kreativan način oslobađaju strahova i da na zabavan način otkrivaju svet biblioteke i radost čitanja. Kao što postoje strašila u polju tako postoje i strašila protiv svih dečjih  strahova. Deca se plaše mraka, divljih životinja, senki, samoće, nakaza, veštica, vampira i raznih drugih pojava.
Postoje strašila u pričama i bajkama, Strašilo je jedan od likova u popularnoj bajci „Čarobnjak iz Oza“.
Da dečji strah nije dugog veka dokazali su nam učesnici današnje radionice, đaci  III/4 OŠ „Ratko Vukićević“ i I/1  OŠ „Dositej Obradović“ iz Niša  koji su neustrašivo oblikovali i slikali dobra strašila protiv svojih strahova. Đake su predvodile,  učiteljica Dušica Janković i bibliotekarka Violeta Mandić iz OŠ „Ratko Vukićević“, učiteljica Milica Stojanović  i bibliotekarka Gordana Stojković iz OŠ „Dositej Obradović“. Radionicu je osmislila i vodila bibliotekarka Mira Cerović Tasić.

1

1

 

U životu svakog deteta, ima dana koji su posebni, lepši, zanimljiviji i veseliji od ostalih. To su dani koji se pamte duže, dani koji oboje celo detinjstvo. Dečja nedelja u oktobru je upravo takva, drugačija od ostalih. Tim povodom Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke “Stevan Sremac” u Nišu od 7. do 13. oktobra organizuje  poseban program pod sloganom

SLUŠAJTE MAMA I TATA, ŽELIM SESTRU IL’ BRATA!”

1

1. “Mama i  tata, hvala vam za...” (Kreativna radionica - potreban materijal: karton 15x15cm, drvene bojice, flomasteri, kolaž papir, hemijska olovka, makazice, lepak i ukrasna traka 50cm dužine) –ponedeljak, 7. oktobar 2013 sa po;etkom u 13 sati

2.“Strašilo za razne stvari “(Kreativna adionica - potreban materijal: 2 lista bloka za likovno br.4, suvo lišće, drvene bojice, flomasteri, kolaž papir, hemijska olovka, makazice i  lepak. –utorak, 8. oktobar 2013 sa početkom u 13 sati

3. “Čitalačka pozivnica za sestru i brata” (Kreativna radionica, Potreban materijal: 1 list bloka za likovno br.4, drvene ili voštane bojice, flomasteri, kolaž papir, hemijska olovka, makazice  i lepak. - sreda, 9. oktobar 2013 sa početkom u 13 sati.

4. “Mama reklama” (Kreativna adionica, izrada reklamnog plakata-Kako mame reklamiraju svoju decu? Potreban materijal: 2 lista bloka za likovno br.4, drvene ili voštane bojice, flomasteri, kolaž papir, hemijska olovka, makazice  i lepak. – četvrtak, 10. oktobar sa početkom  u 13 sati

5.“Ja sam dete a moja uloga u svetu je ..” (Susret dece i pesnika) – petak, 11. oktobar sa početkom u  13 sati

6. Radionica crtanog filma –subota, 12. oktobar  sa početkom u 10 s( radionica namenjena deci osnovcima od 11 godina i srednjoškolcima) “Decu ne treba prepustiti ulici, tamo je odgoj na nulici”(Naslov sveske u kojoj će deca, mladi i roditelji  upisivati svoja razmišljanja o pravilnom odgoju dece i omladine.)- sveska će biti otvorena od 7. oktobra 2013.Zainteresirani se mogu prijaviti putem telefona 018/ 523 605 ili u Odeljenju knjige za decu, svakog radnog dana od 1. oktobra, Sinđelićev trg, br. 2-Niš.

 

1

 

Načelnik Službe za poslove gradonačelnika Dejan Andrejević i direktor Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Nebojša Vasić potpisali su danas Protokol o saradnji, koji, između ostalog, predviđa realizaciju zajedničkih projekata i međusobno pružanje pomoći u realizaciji samostalnih projekata i aktivnosti Biblioteke i Kancelarije za dijasporu. 
Ova saradnja započela je juna meseca ove godine promocijom zbornika radova dece, omladine i pisaca za decu iz otadžbine i rasejanja “Jezik nam je otadžbina”. U zborniku se nalaze odabrani radovi dece koja su učestvovala na književnom konkursu koji je raspisalo Udruženje pisaca „Sedmica“ i Centralni savet Srba Hesena u Nemačkoj, na čelu sa predsednicom Vidom Vučković. Među radovima dece širom sveta nalaze se i stihovi mladih Nišlija, štampani na nemačkom i srpskom jeziku.
Formalno potpisivanje Protokola o saradnji neće biti samo tehnička procedura, već će omogućiti realizaciju mnogih zacrtanih planova i obaveza u narednom periodu, kako bi se opravdalo poverenje ukazano Kancelariji za dijasporu i najstarijoj gradskoj instituciji kulture.

1

 

U organizaciji Odeljenja knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ iz Niša, raspisan je po treći put konkurs Ja imam talenat talenat za čitanje“.

 

Dvorište Narodne biblioteke "Stevan Sremac"

petak, 16. avgust od 20 časova

Drugi festival poezije na dijalektu “Preobražensko pojanje”

Učestvuju:

Ljiljana Gligorijević (Žitkovac, Srbija), Safeta Osmičić (Heerlen, Holandija), Jasmina Petković (Leskovac, Srbija), Gordana Ilić (Niš, Srbija), Anastasija Kocić (Niš, Srbija), Natalija Kocić (Niš, Srbija), mr Zoran Jovanović (Leskovac, Srbija), Ivica Trajkoić (Oslare, Srbija), Slađana Nedeljković (Vranje, Srbija), Saša Z. Stanković (Vlasotince, Srbija), Minja Ilijeva (Niš, Srbija), Vojislav Trumpić (Jagodina, Srbija), Dragan Radović (Leskovac, Srbija), dr Dragica Milenković (Minićevo, Srbija), Ljiljana Crnić (Beograd, Srbija), Goran Gatalica (Zagreb, Hrvatska), Živko Prodanović (Zagreb, Hrvatska), Emilija Mijatović (Zadar, Hrvatska), Vesna Georgijevska Todevska (Kumanovo, Makedonija), Jovica Đurić Major (Niš, Srbija), Igor Stanković (Novi Sad, Srbija), Olga Mančić Lodika (Paraćin, Srbija)

Gosti festivala u revijalnom delu:

Violeta Jović (Niš, Srbija), Jelena M. Ćirić (Prag, Češka), Goran Rančić (Babušnica, Srbija), Slobodanka Mitrović (Surdulica, Srbija), Ema Kaculj (Niš, Srbija), Dobrinka Simić (Niš, Srbija), Ranka Ranđelović (Oblačina, Srbija), Denko Rangelov (Niš, Srbija)

Muzički program: KUD „Aleksa“

“Preobražensko pojanje” je jedinstvena manifestacija u zemlji koja za osnovni cilj ima očuvanje narodnog govora i narodnog književnog stvaralaštva. Okuplja stvaraoce koji pišu na nekom od dijalekata srpskog ili biših jugoslovenskih jezika, a najbolji su dobitnici nagrade "Reč baštine" i "Slovo hvale i zahvale". 

Organizacija: Niški pesnički krug i Narodna biblioteka "Stevan Sremac", uz podršku GO Medijana.

Ulaz slobodan!

 

Prozni i dramski pisac Stamen Milovanović nesebično je podelio svoja iskustva i znanje sa polaznicima književne radionice "Na tragu".

1

 

Na Trgu kralja Aleksandra Ujedinitelja u Nišu, u utorak 23. jula, predstavljen je roman Luke Mičete „Povratak kralja“. Na uzbudljivo putovanje kroz gotovo dva veka istorije moderne srpske države, uz upoznavanje sa glavnim ličnostima koje su odredile sudbinu dinastije Karađorđević, posebno njenog poslednjeg vladara, poveo nas je dugogodišnji novinar Luka Mičeta. Arhitekta konzervator Aleksandra Mirić je ispričala vrlo zanimljivu priču o spomeniku kralju Aleksandru Ujedinitelju, a odlomke iz knjige čitali su Nataša Brkić i Miodrag Mladenović. Književno veče je održano u okviru manifestacije „Kulturno leto u Medijani“, uz podršku Gradske opštine Medijana.

1

1

 

Gost književne radionice "Na tragu", koja tokom jula traje u Biblioteci, bio je pesnik i romanopisac Zvonko Karanović. Ispričao je svoja iskustva tokom nastanka književnih dela, upozorio na početničke i druge greške, ali i podelio korisne savete polaznicima.

1

 

Knjiga je u modi i na vodi. Bibliotečki kutak na bazenima SC "Čair" svakog dana ima veliki broj posetilaca, koji iznajme i čitaju. Pored beletristike, popularne psihologije i "Politikinog zabavnika" tražena je i poezija.

1

 

U sredu, 17. jula, predstavljen je roman Zorana Maslakovića "Jedna niška priča". Pored autora o romanu su govorili Verica Sekirarski, predsednica i glavna urednica Književne omladine Srbije i Milena Milikić, recenzent knjige. Odlomke iz knjige čitali su Tanja Vukićević i Jordan Aleksić.

1

1

 

U okviru akcije "Čitam i plivam", juče je na bazenima Sportskog centra "Čair" počeo sa radom bibliotečki kutak. Na otvaranju, prisutnima su se obratili direktor Narodne biblioteke "Stevan Sremac" Nebojša Vasić, zamenik direktora SC "Čair" Bratislav Stanojević i predsednik GO Medijana Nebojša Krstić, koji je zaželeo uspešan početak rada biblioteke na bazenima. Pored kolega bibliotekara, otvaranju su prisustvovali predsednik Skupštine GO Medijana, zamenik predsednika Skupštine GO Medijana, većnici i predsednici Komisija Skupštine GO Medijana.
Svi posetioci bazena mogu besplatno da iznajme knjigu za čitanje i prisustvuju planiranim programima. Na raspolaganju su ima odabrani naslovi knjiga, namenjeni odraslima i deci. Pozajmica knjiga je dnevna, a vrši se uz bibliotečku člansku kartu ili lični dokument. Radno vreme Biblioteke na bazenima SC „Čair“ je svaki dan od 13.00 do 20.00 sati.

1

1

1

 

Polaznici 11. škole kreativne fotografije koju organizuje Foto-klub FON Niš predstavili su svoje radove na izložbi koja je u ponedeljak, 8. jula, otvorena u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac". Polaznicima su dodeljene diplome, a Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" zahvalnica za doprinos prilikom realizacije 11. škole kreativne fotografije.

Izložba će biti otvorena do 15. jula, od 7.30 do 14.30 časova.
Foto: Lazar Zagorac i Mihajlo Lazarević

1

 

Knjiga izabranih i novih pesama Radosava Stojanovića "Pesme poslednjeg zanosa" predstavljena je u dvorištu Biblioteke. O lirici Stojanovića vrlo nadahnuto govorio je prof. dr Goran Maksimović, dekan Filozofskog fakulteta u Nišu. Prisutni su uživali u stihovima, koje je čitao autor, uz čarobne zvuke frule Radovana Jovanovića.

1

 

1

 

 

Pozivamo Vas na prezentaciju knjige i prevoda pesama Biljane Obradović.

Petak, 28.6.2013. u 17 h

Američki kutak

Obrenoviceva 20

1

 

U Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" u Nišu tokom jula biće održana književna radionica "Na tragu" koja je namenjena onima koji bi želeli da se bave proznim stvaralaštvom, a imaju više od 16 godina. Radionicu će voditi Ivan Stamenković, doktor filoloških nauka i jedan od osnivača i učesnika ekperimentalnog projekta "Multiroman" Mense Srbije. Rad će biti organizovan po jednočasovnim sesijama, tri puta nedeljno. Polaznici će moći da čuju korisne informacije o tehničkim i socijalnim aspektima bavljenja proznom književnošću, kao i da dobiju odgovore na uobičajena pitanja sa kojima se susreću početnici. Moći će, takođe, da dobiju povratne informacije o radovima koji nastanu u okviru radionice, a po završetku biće održano književno veče na kojem će se prezentovati radovi nastali kursa.
Radionica "Na tragu" je već održavana prošlog leta i naišla je na značajan odziv, a polaznici koji su prošli ceo kurs imali su pozitivne utiske, ne samo u vezi sa naučenim, već i sa celokupnom atmosferom koja je vladala na radionicama.
Prva sesija zakazana je za ponedeljak, 1. jul, sa početkom u 19 časova. 
Prijave se mogu izvršiti preko mejla autora kursa (ivandrajzl@gmail.com), mejla Narodne biblioteke (narodna.biblioteka.nis@gmail.com) ili lično u Narodnoj biblioteci. Prijave će se primati do početka radionice ili do popunjenja kapaciteta od dvadeset pet mesta. Za učešće u radionici potrebna je samo članska karta Biblioteke.

 

Sedmi godišnji stručno-naučni skup Zajednice matičnih biblioteka Srbije BIBLIONET 2013. održan je u Smederevu 6. i 7. juna. Tema ovogodišnjeg skupa bila je izdavačka delatnost biblioteka Srbije. Kolege Ljubiša Nikolić i Snežana Radović predstavili su deo izdavaštva Biblioteke - plakate zanimljivom prezentacijom i načinom izlaganja, koji su izazvali veliku pažnju prisutnih kolega.
Program je pratila izložba na kojoj  su se predstavile četrdeset i četiri biblioteke iz Srbije sa šestopedeset i dve publikacije.
 Tradicionalno, najznačajnija stručna nagrada u oblasti bibliotekarstva u Republici Srbiji, priznanje „Đura Daničić“ dodeljeno je gospođi Jasmini Ninkov, bibliotekaru-savetniku i direktorki Biblioteke grada Beograda, kao i gospodinu Mirku Demiću, direktoru Matične biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu.

1

1

1

 

U saradnji sa Kancelarijom za dijasporu, u utorak, 4. juna, predstavljen je zbornik radova dece, omladine i pisaca za decu iz otadžbine i rasejanja „Jezik nam je otadžbina“, o kome su govorili gradski većnik Srđan Aleksić i predsednica Centralnog saveta Srba Hesena Vida Vučković. Bili su prisutni i članovi delegacije Međunarodnog saveza za pomoć osobama sa posebnim potrebama iz Nemačke Norman Dizner i Kristijane Lenš.
Na samom početku prisutne je pozdravio predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Krstić. Gošća, Vida Vučković je predstavila zbornik "Jezik nam je otadžbina" i petogodišnji rad Centralnog saveta Srba u Hesenu, a Srđan Aleksić je ukazao na značaj ove publikacije i povezivanja dijaspore sa zemljom maticom. Niški mladi pesnici, koji su zastupljeni u zborniku: Jefimija Kocić, Natalija Kocić, Anastasija Kocić, Luka Maksimović i Milica Milenković su pročitali svoje pesme, a u muzičkom programu učestvovali su Jana Mitić i Andrija Jordanović.

1

1

1

1

1

Četvrtak, 30 maj u 19 časova
(čitaonica Biblioteke)

Promocija romana Miloša Petkovića
dobitnika nagrade GO Medijana "Sveta Petka" za 2013. godinu

PERUNOV HRONIČAR
Zaboravljena legenda drevne Sorabije

Učestvuju:

Jovana Ristić, PR IK "Portalibris"
Dragan Žika Stojanović, novinar NTV
Namanja Stevanović, gost pesnik
Odlomke iz romana čita Marko Jovanović Markonjero
Muzički program: Milutin Miža Najdanović i gosti iznenađenja

1

 

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" Niš

Utorak, 28. maj 2013. godine od 19 časova

Promocija knjiga

mr Marka Burazora

NAUČITE JEZIK KOJIM CEO SVET GOVORI
(Neverbalna komunikacija na delu)
i
NEVERBALNA KOMUNIKACIJA II
(Razlike među kulturama)

i razgovor o tajnama neverbalne komunikacije i kulturnim razlikama.

Marko Burazor je rođen i živi u Beogradu. Diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu. Predmet interesovanja tokom profesionalne karijere su mu međuljudski odnosi u poslovnoj komunikaciji kao i profilisanje ličnosti, sa posebnim osvrtom na neverbalni tip komunikacije. Trener i konsultant mnogim međunarodnim kompanijama u oblasti poslovne komunikacije, veštine prodaje i pregovaranja. Dugogodišnji je saradnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju i kolumnista više specijalizovanih magazina. 

1

 

Trener Košarkaškog kluba "Partizan" Dušan Vujošević i košarkaški reprezentativci Nikola Spasov i Vukan Stojanović bili su, u sredu 22. maja, bibliotekari Narodne biblioteke "Stevan Sremac" u Nišu. Vujošević nam je, u godini Kavafijevog jubileja, poklonio zbirku stihova ovog slavnog pesnika i otkrio omiljene naslove i autore. Jedan od njih je "Duga topla jesen" mađarskog pisca Tibora Derija.
Poseta je organizovana u okviru akcije "Mi smo u biblioteci, a vi?" koja ima za cilj promociju knjige i čitanje i izazvala je veliko interesovanje čitalačke publike.

1

1

1

 

U okviru književne manifestacije "Dani Stevana Sremca", na Odeljenju beletristike otvorena je izložba beogradske izdavačke kuće "Arhipelag". Govorili su osnivač i glavni urednik IK "Arhipelag", urednik književnih programa NKC-a Stana Dinić Skočajić i direktor Narodne biblioteke "Stevan Sremac", Nebojša Vasić.
Izloženi naslovi mogu se videti do 31. maja, a potom, jedan deo, IK "Arhipelag" poklanja fondu Narodne biblioteke "Stevan Sremac", na zadovoljstvo čitalačke publike.

1

1

 

U desetoj Noći muzeja Nišlije su mogle da vide tri izložbe: Dimitrije Davidović, Marija Kiri i Car Konstantin u zavičajnim zbirkama Narodne biblioteke "Stevan Sremac". Pored zanimljivih izložbi, u Biblioteci ih je te večeri dočekao i najviši bibliotekar sveta-košarkaš Marko Jovanović. Društvo su mu pravili sportisti Ivan Jovanović i Aleksandar Jovanović, kao i generalni sekretar Regionalnog košarkaškog saveza istočne Srbije Dušan Projović. Iz sveta poezije, proze i filmske kritike za šalterom biblioteke korisnike su usluživali Stana Dinić Skočajić, Radosav Stojanović, Minja Ilijeva, Miloje Dončić, Miloš Petković, Branislav Janković, Milica Vučković, Severin Franić, pojačani sa reperom Markom Jovanovićem Markonjerom i novinarima Ganetom Vidojkovićem i Veliborom Petkovićem. Bibliotekari su bili i predsednik GO Pantelej Srđan Savić i iz GO Medijana Danijela Lažetić i većnici Vladimir Vojvodić i Bojan Cvetković.
Hor Gracia, pod dirigentskom palicom Suzane Petrović, oduševio je posetioce svojim raznovrsnim programom. Brojne aplauze su podelili sa studentima Fakulteta umetnosti: Janom Mitić, Andrijom Jordanovićem, Natašom Petrović, Dušanom Đorđevićem i Tomom Topom koji su svojim izvođenjima ispunili Biblioteku čarobnim zvucima.
Organizaciju Noći muzeja pomogli su: Narodni muzej Kragujevac, Istorijski arhiv Šumadije, Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" Kragujevac i Francuski institut u Srbiji-Odeljenje u Nišu.

Galerija

1

 

Povodom 245 godina od pojave prvog srpskog lista u Veneciji, 200 godina od objavljivanja prvog broja "Novina Serbskih", 180 godina od prvog broja "Zabavnika" u Srbiji, 178 godina od usvajanja Sretenjskog ustava i 175 godina od smrti Dimitrija Davidovića, oca srpskog novinarstva i pisca Sretenjskog ustava, u čitaonici Biblioteke od 13. maja do 19. maja možete pogledati izložbu "Dimitrije Davidović". 

Organizacija: Narodni muzej Kragujevac, Istorijski arhiv Šumadije, Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" Kragujevac i Narodna biblioteka "Stevan Sremac" Niš.

1

 

U sredu, 15. maja 2013. godine u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" Jelica Greganović je predstavila dopunjeno reizdanje poslednje knjige „Od reči do reči“, ali i prethodnu knjigu „Ispod sedmog neba“, koja je objavljena u nekoliko izdanja.

Čitaoci su sa Jelicom Greganović razgovarali i o priči kao zanemarenoj literarnoj formi, blogu kao modernom obliku književnosti i uticaju društvenih mreža i medija na savremenu književnost.

1

1

1

1

 

U prisustvu mnogobrojnih prijatelja i saradnika Biblioteke, obeležili smo slavu Sv. Ćirilo i Metodije. Slavski obred su služili sveštenici niškog Sabornog hrama, a ovogodišnji domaćin slave bio je kolega Dejan Cvetković. Tom prilikom, Biblioteka je poklonila počasne članske karte književnim stvaraocima - Radosavu Stojanoviću, Violeti Jović, Miloju Dončiću i Jovanu Pejčiću, profesoru Filozofskog fakulteta u Nišu. U muzičkom programu je učestvovao hor "Gracija" kojim je dirigovala Suzana Petrović.

Galerija

 

XV  NACIONALNI FESTIVAL KNJIGE ZA DECU

Sliven, 7-9 maja 2013. godine

Petnaesti Nacionalni festival knjige za decu u Slivenu otvorili su potpredsednik Republike Bugarske i pokrovitelj Festivala, Margarita Popova  i gradonačelnik grada Slivena, Koljo Milev. Direktorka Regionalne biblioteke „Sava Dobroplodni“ iz Slivena, Rosica Petrov Vasilev je organizator i domaćin sa velikim iskustvom u pravom smislu te reči, i zahvaljujući njoj  XV Nacionalni festivala knjige za decu protekao je sa ogromnim oduševljenjem svih učesnika i gostiju.
Veoma bogat program XV Nacionalnog festivala knjige za decu obuhvatio je: svečane ceremonije, okrugli sto međunarodnog karaktera  na temu -„Festival-deca, knjige, čitanje“, izložbe, performanse, koncerte, karnevalske parade i još mnogo čarolija u vezi sa knjigom.
Pored velikog broja učesnika, dece, prosvetnih radnika, bibliotekara, pisaca i ilustratora, XV Nacionalnom festivalu knjige za decu prisustvovao je veliki broj uglednih gostiju iz Mađarske, Grčke, Italije, Srbije i Bugarske. Svojim učešćem doprinos  u radu okruglog stola  „Festival-deca, knjige, čitanje“ dali su direktor Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ iz  Niša, Nebojša Vasić, bibliotekar-šef Odeljenja knjige za decu, Mira Cerović Tasić  i Mila Vasov, prevodilac i urednik časopisa „Drugarče“ (Slivenski teаtar i međunarodni značaj Nacionalnog festivala knjige za decu). Izražavajući zadovoljstvo što jednom ovakvom događaju prisustvuju, naši predstavnici  su prezentovali  svoj rad na temu „Festival knjige za decu-vizija i misija“.
Petnaesti Nacionalni festival knjige za decu u Slivenu predstavlja originalnu, korisnu i prelepu platformu za međusobno upoznavanje i  razmenu iskustava, vizija i misija  različitih kultura, posredstvom knjige za decu.

1

Galerija

 

Dan Biblioteke obeležili smo skromno i dostojanstveno. U Sabornoj crkvi u Nišu, u prisustvu kolega i prijatelja Biblioteke, služen je parastos dobrotvoru Biblioteke Njegovom preosveštenstvu blaženo upokojenom episkopu niškom Jeronimu. Kao godina osnivanja Narodne biblioteke uzima se 1879. godina, kada je grupa gimnazijskih profesora u okviru škole osnovala biblioteku i čitaonicu, koja je, osim učenicima, služila i svim građanima Niša. Trinaesti maj je dan kada je 1894. godine vladika niški Jeronim testamentom ostavio niškoj biblioteci svoju kuću sa imanjem, novac i 2000 knjiga, te Dan Biblioteke obeležavamo sećanjem na njega koji je, uz Stevana Sremca, postavio temelje naše biblioteke.

Povodom rođendana, Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" iz Kragujevca upriličila je poklon niškoj Biblioteci i Nišlijama-izložbu "Dimitrije Davidović", koja oslikava život i rad autora Sretenjskog ustava, političara, diplomate, novinara i publiciste. Otvorio je predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Krstić, a o samoj izložbi govorio je direktor Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" Mirko Demić.

Galerija

 

U petak 10. maja 2013. u 19. časova Francuski institut u Srbiji i Narodna biblioteka "Stevan Sremac" u Nišu pozivaju vas na otvaranje izložbe "Marija Kiri", u prostoru Narodne biblioteke "Stevan Sremac" (Borivoja Gojkovića 9).

Izložba posvećena Mariji Kiri sastoji se iz dva dela. Prvi deo, Marija Kiri, 1867-1934 posvećen je životu i delu ove naučnice, dvostruke dobitnice Nobelove nagrade. Ovaj deo izložbe organizovan je u prostorijama Narodne biblioteke Stevan Sremac u Nišu. 
Drugi deo, nazvan "Lekcije Marije Kiri" omogućiće posetiocima da kroz jednostavne eksperimente upoznaju osnovne zakone fizike. Ovaj deo će biti izložen u gimnaziji Svetozar Marković u Nišu.

Posle otvaranja Izložbe biće prikazan film: "Marija Kiri - više od legende".

Izložba je u Biblioteci otvorena od 10. do 27. maja 2013. godine.

 

UPIS za polaganje DELF-a za odrasle 
od 7. do 10. maja

Dragana Milojevic
Cours de français - DELF
T +381 18 524 578

Institut français de Serbie
Obrenoviceva 20, 18000 Niš
www.institutfrancais-nis.rs

1

 

Povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava ulogu bibliotekara Narodne biblioteke "Stevan Sremac" na par sati preuzeli su: Dejan Stojiljković, Srđan Savić, Severin Franić, Lidija Mihajlović, Saša Mrkić, Staša i Slobodan Gejo, Branislav Janković, Branislava Jovanović, Vesna Crnogorac, Uroš Radulović, Danijela Lažetić, Bojan Cvetković, Vladimir Vojvodić, Boban Vučković i Bratislav Tonić.
Biblioteku su posetili članovi Udruženja Makedonaca u Nišu „Vardar“. Tom prilikom su zamenili pročitane knjige i, oni koji još uvek nisu, postali članovi Biblioteke.

Galerija

U parku, preko puta Odeljenja knjige za decu, na „Šarenoj polici“, naši sugrađani, i mlađi i stariji, razmenjivali su knjige i na taj način ostvarili popust na godišnju članarinu Biblioteke. Upisivali su svoje misli i lepe reči u knjigu „Mudre misli čitalaca“, a uz svaku pozajmljenu knjigu darovani su bezvremenim citatima Iva Andrića. Likovi iz bajki i dečjih romana, glumci Pozorišta lutaka iz Niša, zabavili su i darivali decu, pobednike na republičkom Konkursu U slavu cara Konstantina, propusnicama za sve pozorišne predstave u 2013. godini. 

Galerija1

 

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" organizovala je muzičko-poetski program osuđenim licima u Kazneno popravnom zavodu u Nišu. Učestvovali su: Tatjana Đukić, Milica Vučković, Jovan Veljković, Goran Živković, Dalibor Popović i Bojan Ristić.
Mladi stvaraoci ne mogu potvrditi mudru misao da susret sa dobrom knjigom može izmeniti sudbinu duše, ali su se potrudili da Svetski dan knjige i autorskih prava bude na lep način obeležen i u KPZ-u.

1

 

Povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava, u holu ispred Odeljenja beletristike, priređena je izložba čije su autorke Ivana Mitrović i Nataša Branković.

1

1

 

U ponedeljak, 22. aprila, održana je promocija prve knjige stihova Sanje Todorović "Pogled s prozora". Učestvovali su: recenzent Miloje Dončić, recenzent Nebojša Đorđević i autorka Sanja Todorović. Stihove je čitala: Milena Jovanović.

1

1

1

 

Direktor Biblioteke Nebojša Vasić, pomoćnik direktora za bibliotečku delatnost Snežana Radović, rukovodilac Odeljenja periodike Vladan Cvetičanin i bibliotekar na poslovima digitalizacije Predrag Panić posetili su Narodnu biblioteku "Vuk Karadžić" u Kragujevcu. Obilazak odeljenja kragujevačke Biblioteke, stručne rasprave, rešavanje zajedničkih problema i razgovor o budućim planovima bili su glavne aktivnosti domaćina i gostiju. Zahvaljujući ljubaznosti kragujevačkih kolega, niški bibliotekari bili su u prilici da se upoznaju sa istorijskim i kulturnim znamenitostima grada koji su posetili.

1

1

1

 

U Trebinju je 18. i 19. aprila održan stručni skup „Izazovi i stranputice savremenog bibliotekarstva“. Slavica Krivokuća, Marija Čupić i Aleksandar Radović, bibliotekar iz Biblioteke Matice srpske, su učestvovali na skupu sa zajedničkim radom „ Katalogizacija neknjižne građe u sistemima COBISS i NIBIS“.
Događaj je inače okupio 237 bibliotekara i bio je međunarodnog karaktera. Predstavilo se oko 30 predavača iz zemalja regiona. Izlaganja su se odnosila na staru i retku knjigu, zavičajne i posebne fondove, obradu neknjižne građe, digitalizaciju...

1

1 1

 

Na Konferenciji za novinare, koja je održana u čitaonici Narodne biblioteke u sredu, 17. aprila, predstavljen je program aktivnosti povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava.

Obratiće se:
- Milorad Stošić, narodni poslanik 
- Nebojša Krstić, predsednik Gradske opštine "Medijana" 
- Željko Gradiška, zamenik upravnika Kazneno popravnog zavoda Niš 
- Nebojša Vasić, direktor Narodne biblioteke "Stevan Sremac" 

Pod pokroviteljstvom Narodne biblioteke Srbije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u Srbiji će višednevnim manifestacijama i programima biti obeležen Svetski dan knjige i autorskih prava (23. april). 

1

1

1

Ponedeljak, 22. april
Čitaonica Biblioteke od 19 časova
- "Pogled s prozora"
Promocija knjige poezije Sanje Todorović "Pogled s prozora". Učestvuju: Miloje Dončić, Nebojša Đorđević, Sanja Todorović, Marko Radojković i Milena Jovanović.

Utorak, 23. april:

Park kod Narodnog pozorišta, od 12 do 16 časova
- "Šarena polica" 
Svi naši sugrađani mogu doneti knjigu i zameniti sa knjigom na šarenoj polici, koja će biti postavljena u Parku ispred Osnovnog suda i Narodnog pozorišta. Razmenom postaju vlasnici kupona sa kojim ostvaruju popust na učlanjenje u Biblioteku. Pridružite nam se u čitanju i druženju!

Narodna biblioteka "Stevan Sremac", od 11 do 14 časova
- "Mi smo u biblioteci, a vi?"
Bibliotekari Odeljenja beletristike, Odeljenja stručne knjige i Odeljenja knjige za decu biće: Dejan Stojiljković, Srđan Savić, Severin Franić, Lidija Mihajlović, Saša Mrkić, Staša i Slobodan Gejo, Branislav Janković, Branislava Jovanović, Bojan Cvetković, Vladimir Vojvodić, Boban Vučković, Bratislav Tonić, Vesna Crnogorac...

- Poseta članova Udruženja "Vardar" Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac".

Kazneno popravni zavod Niš, od 16 časova
- "S one strane reči"
Poetsko-muzički program u Kazneno popravnom zavodu u Nišu. Učestvuju: Aleksandra Stojković, Milica Vučković, Tatjana Đukić, Jovan Veljković, Goran Živković, Dalibor Popović, Marko Marjanović, Đorđe Stojanović i Ivan Vučković.

Sajt Narodne biblioteke "Stevan Sremac"
- "Kultura u karikaturi, karikatura u kulturi"
Elektronska izložba kojom predstavljamo karikature Ace Blatnika, Saše Dimitrijevića i drugih istaknutih karikaturista, koje za temu imaju Njeno veličanstvo knjigu. Autorka izložbe: Maja Novaković

Odeljenje knjige za decu
- "Mudre misli"
Čitaoci Odeljenja knjige za decu upisivaće svoje misli i lepe reči u knjigu "Mudre misli čitalaca", a uz svaku pozajmljenu knjigu biće darovani bezvremenim citatima i mudrostima.

 

 

Narodna biblioteka "Stevan Sremac"

Sreda, 17. april od 19 časova

Promocija knjige poezije 
dobitnice nagrade "Stražilovo" za 2010. godinu

Dajane Petrović

MALA SLOVA DUGE ZIME

Učestvuju:

Miroslav Mitković Nam
Dajana Petrović

Stihove čita: Nataša Brkić

Muzički deo promocije: 
Jovana Đorđević (flauta) i vrlo lepo iznenađenje.

Dajana Petrović je rođena 1981. godine u Slavonskom Brodu. Laureat nagrade ''Stražilovo'' (Brankovo Kolo, Sremski Karlovci) za knjigu poezije ''Sozercanjesna'' objavljenu 2010. godine. Druga knjiga ''Mala slova duge zime'' (Valjevo-Knjaževac 2012. godinu). U pripremi za štampu treća knjiga ''Blaženi plačući'', kao i zbirka u nastajanju ''Pustoslovlje''. Veroučiteljica. Živi u Valjevu. 

1

 

Gospodin Dejan Ristić, v.d. direktora Narodne biblioteke Srbije, posetio je Narodnu biblioteku “Stevan Sremac” u Nišu. Ovo je prva poseta gospodina Ristića našoj biblioteci. 
Prvi deo posete bio je obilazak Odeljenja periodičnih publikacija, Odeljenja stručne knjige, Odeljenja beletristike i Odeljenja zavičajnih i posebnih fondova, kao i e-čitaonice Biblioteke i pododeljenja za digitalizaciju bibliotečke građe. U drugom delu Ristić je održao sastanak sa delom zaposlenih niške Biblioteke, koji je bio inspirativan i edukativan.

1

 

U petak, 12. aprila, sa početkom u 18 časova, Američki kutak u Nišu organizuje u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" program pod nazivom „Hollywood to Serbia – 100 years of cooperation“ (100 godina saradnje Holivuda i Srbije). Specijalni gosti su PAM – orkestar muzičkih robota i predavač, Prof. Kurt Kobl (SAD).
PAM bend je autentični orkestar delimično automatizovanih instrumenata, koji uz pomoć svetlosnih i senzora pokreta omogućuje da se proizvede ton. Orkestar čini 14 instrumenata.
Profesor Kurt Coble, violinista, kompozitor i istraživač, predaje na Univerzitetu u Bridžportu (SAD), a već 20 godina nastupa sa najpoznatijim američkim kamernim orkestrima. Živi i radi u Njujorku i svira na Brodveju u stalnoj postavci mjuzikla „Fantom iz opere“, koji se igra 365 dana godišnje.
Ulaz slobodan!

 

Povodom obeležavanja 1700 godina od potpisivanja Milanskog edikta, Odeljenje knjige za decu, suorganizator Međunarodnog festivala animiranog filma dece i mladih „Konstantinov zlatnik“, poziva biblioteke i škole Republike Srbije da učestvuju u festivalskom konkursu na temu: Život i delo Cara Konstantina.

Pravo učešća na Festivalu imaju svi animirani filmovi, bez obzira na tehniku, koji za temu imaju: život i delo Cara Konstantina, Milanski edikt i versku toleranciju. Dužina animiranog filma je od jednog do trideset minuta, a starost autora od 8 do 18 godina.

Krajnji rok za elektronsku prijavu filmova je 10. jun 2013.godine. Elektronske prijave se šalju na mejl: scf98@ptt.rs
Krajnji rok za slanje filmova je 15. jun 2013. godine na adresu: „SCF 98“, ul. Stanoja Glavaša 13, 18000 Niš, Srbija. Filmovi se u duplikatu šalju u DVD (PAL) formatu.

1

 

Jedanaeste aprilske večeri održana je promocija knjige Nedeljka Bogdanovića "Reč i pesma - Utva zlatokrila Branka Miljkovića". O rečniku pesništva "Orfeja srpske poetike" govorili su profesor Jovan Pejčić i Aleksandar Kostadinović sa Filozofskog fakulteta iz Niša i autor Nedeljko Bogdanović.
"Reč i pesma - Utva zlatokrila Branka Miljkovića" istaknutog lingviste i filologa, prof. dr Nedljka Bogdanovića nastala je u Centru za naučna istraživanja SANU i Univerziteta u Nišu u okviru projekta ovog centra "Leksička proučavanja jugoistočne Srbije", odnosno potprojekta "Jezik srpskih pisaca". Pripremljena je u ediciji "Pisci i jezik", kao peta knjiga, i predstavlja još jedan značajan doprinos u proučavanju srpskih pisaca.

1

1

1

1

Povodom Svetskog dana Roma, u sredu, 10. aprila 2013. godine Narodna biblioteka "Stevan Sremac" se pridružila manifestaciji "Dani romske kulture" organizacijom programa, koji se sastojao iz više segmenata. Na samom početku sve prisutne pozdravili su direktor Narodne biblioteke "Stevan Sremac" Nebojša Vasić, predsednica Udruženja Romkinja "Osvit" Ana Saćipović i direktor RNVO "Ponos" Meda Bajramović. Koleginica Maja Novaković predstavila je odrednice o niškim Romima ili sa motivom iz života Roma u Nišu u "Niškom leksikonu" koji je objavio Službeni glasnik i Grad Niš, 2011. godine. Ilustrator Adrijana Ametović iz RNVO "Ponos" je vrlo zanimljivo predstavila knjigu narodnih bajki Rromane paramisja = Romske bajke. Zahvaljujući Ani Saćipović i Udruženju Romkinja "Osvit" prikazan je dokumentarno-igrani film "Ni dža, ni bu". Alija Saćipović je ukazao na, i dalje, težak položaj Roma danas, a stihove na romskom i srpskom jeziku govorili su učenici OŠ "Vuk Karadžić" Ivan Alić i Jasmina Ristić.

1

1 1

1

 

U ponedeljak, 8. aprila u 12 časova, u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" Zoran Hamović, predsednik udruženja Biblioteka plus i glavni urednik i direktor izdavačkog preduzeća Klio govorio je o projektu Internest, a profesor Fakulteta za medije i komunikaciju Petar Lazić održao je zanimljivo predavanje „ Retorika i javni govor“. 
Gostovanje predstavnika Biblioteke plus je deo aktivnosti u okviru projekta Internest u kome učestvuju učenici OŠ “Ratko Vukićević“ i Gimnazije „9. maj“, sa mentorima Violetom Mandić i Natašom Lepopojić. Učenici su na kraju predstavili svoje dosadašnje aktivnosti u okviru projekta Internest koji za cilj ima razvoj medijske pismenosti učenika, kreativnog tumačenja odabranog sadržaja i samostalnog istraživanja.

1

1

1

 

Oxford University Press je predstavio svoje udžbenike koji su dobili odobrenje Ministarstva prosvete za korišćenje u nastavi engleskog jezika u gimnazijama i srednjim stručnim školama. Urednika izdanja, Zoltan Razmuves, je prisutne nastavnike upoznao sa kvalitetom i sadržajima udžbenika.

1

1

 

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ iz Niša svečano je obeležila Svetski dan knjige za decu, 2. april. Tim povodom, U Svetosavskom hramu Saborne crkve u Nišu, održana je centralna proslava pod nazivom U slavu cara Konstantina.
Svetosavski hram, u porti Saborne crkve u Nišu bio je ispunjen do poslednjeg mesta. Iz svi krajeva Srbije stigla su deca, pobednici dvanaestog Republičkog literarno-likovnog konkursa Uslavu cara Konstantina. Biblioteka je ovom prilikom darivala 43. dece, diplomama i prigodnim poklonima.
Preko sto izvođača priredilo je pravi muzičko-scenski spektakl: predstavnici PU „Pčelica“, Vrtić „Crvenkapa“iz Niša, učenici OŠ „Car Konstantin“ i članovi Crkveno folklornog ansambla „Branko“ oduševili su publiku.
Kao i uvek, knjiga je pokazala svoju čudesnu moć, otvorila je stranice radosti srca i povezala svetove dečje mašte.

Galerija

 

 

 

Finalnim takmičenjem za frankofonu pesmu u subotu, 30. marta, svečano je završena manifestacija obeležavanja Meseca frankofonije. Ovogodišnje nadmetanje mladih pevača bilo je jubilarno - deseto, koliko traje i uspešna saradnja između Francuskog instituta u Nišu i Narodne biblioteke "Stevan Sremac". Proslavi, povodom jubileja, prisustvovao je direktor Francuskog instituta Žan Lik Gester sa saradnicima.

Svečano otvoren 16. aprila 2003. godine, Francuski institut u Srbiji-Niš predstavlja ogranak Francuskog instituta u Srbiji-Beograd, čiji je osnovni cilj da Srbiji prenese kulturne aktivnosti Francuske. Ona je sastavni je deo mreže od 130 francuskih instituta i 920 francuskih alijansi u svetu.

1

1

 

U organizaciji Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša 29. i 30. marta 2013. godine po peti put održan je tradicionalni Festival „Nauk nije bauk“ u holu Elektronskog fakulteta i prostoru Galerije Srbija.
U okviru Festivala Narodna biblioteka "Stevan Sremac" predstavila je deo svojih fondova. Publika je imala priliku da vidi časopis Letopis Matice srpske iz 1826, naučne i stručne časopise iz bogate kulturne baštine i tekuće produkcije, knjige iz oblasti prirodnih i primenjenih nauka, razglednice Niša i stare fotografije. Pored štampanih izdanja prezentovane su elektronske izložbe koje se odnose na dogadjaje, datume i licnosti vezane za nišku i srpsku kulturnu bastinu. Naročitu pažnju je izazvala prezentacija dela
bogatih zavičanih zbirki Biblioteke, tematski vezana za Cara
Konstantina i antički Niš, kao i animirani film koji je nastao povodom
obeležavanja 65 godina Odeljenja knjige za decu. Kroz pametno-zabavni program interaktivnog tipa, vrlo atraktivno predstavljanje na Festivalu imali su radioničari animiranog filma SCF '98 i Američki kutak u Nišu.

1

 

Novopostavljena šefica regionalne kancelarije Informativnog centra pri Stejt dipartmentu sa sedištem u Beogradu Kerol Bin, odlazeća sa tog mesta Alka Batnagar i direktorka Informaciono-referentnog centra Ambasade SAD u Beogradu Jasna Kunić posetile su Narodnu biblioteku "Stevan Sremac" i Američki kutak u Nišu.

1

 

Dok su muškarci pratili borbu na travnatom terenu Orlova i komšija, psiholog-psihoterapeut Tatjana Cvetković održala je prvu psihološku radionicu za žene JAKA SAM I MOGU. U narednim nedeljama biće realizovano pet radionica, na kojima će prisutne dame učiti osnaživanje sopstvenih kapaciteta i usmeravanje pažnje na prioritete.

1

1

 

NAGRAĐENI RADOVI NA LIKOVNOM KONKURSU U SLAVU CARA KONSTANTINA, RASPISANOM POVODOM SVETSKOG DANA
KNJIGE ZA DECU – 2013.

NAGRAĐENI RADOVI NA LITERARNOM KONKURS U SLAVU CARA KONSTANTINA RASPISANOM POVODOM SVETSKOG DANA  KNJIGE ZA DECU – 2013.

 

U susret Svetskom danu poezije

u sredu, 20. marta u 19 časova

pozivamo Vas na
promociju zbornika internacionalnog pesništva

ARTE STIH

Učestvuju:

Miodrag Jakšić
Radomir Andrić
Spasoje Ž. Milovanović
Vladimir Blagojević
Nenad Trajković
Svetlana Biorac Matić
Irena Miletić
Sanja Mijajlović
Srđan Đorđević
Nikola Stojanović
Mirjana Baltezarević

Dobro došli!

1

 

U četvrtak veče, 14. marta, održana je promocija knjige Vladimira Stankovića "Zadnja pošta Timok". Učestvovali su karikaturista i pisac Aleksandar Blatnik, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru Bora Dimitrijević i autor, sportski novinar i publicista Vladimir Stanković. Zanimljiva tema i vreme, junaci sa stranica knjige u publici, duhoviti i rečiti gosti neki su od razloga što će ova promocija ostati dugo u sećanju svih prisutnih.
Promociju smo organizovali u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, kome se srdačno zahvaljujemo.

1

1

 

1

 

Promocija jedanaeste pesničke knjige Bojana Jovanovića u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ održana je u sredu, 6. marta. Pored dr Gorana Maksimovića i mr Snežane Božić koji su vrlo nadahnuto i zanimljivo govorili o poeziji Jovanovića, autora koji je odgovarao na zanimnjiva pitanja brojne publike, veče su ulepšali i stihove "oživeli" učenici Gimnazije „Stevan Sremac“: Jovana Milošević, Jovana Stajić, Natalija Milenković, Pavle Lekić, Marko Stojanović i Momčilo Mojsilović.

1

1

 

Povodom Nacionalnog dana knjige, 1. marta 2013, našu biblioteku su posetili članovi Književnog kluba „Vatra i život” OŠ „Branko Miljković” iz Niša, sa svojom bibliotekarkom Draganom Pešić Glavašević.

1

 

Povodom Nacionalnog dana knjige, a u godini obeležavanja velikog jubileja, 1700 godina od donošenja „Milanskog edikta“, u Biblioteci, kao i na sajtu Biblioteke, možete pogledati izložbu kojom smo predstavili deo bogatih  zavičajnih zbirki, tematski vezan za Cara Konstantina i antički Niš.

1

1

 

Zadnjeg dana meseca februara, psiholog-psihoterapeut Tatjana Cvetković održala je psihološku radionicu. Ovog puta tema je bila stres i kako se izboriti sa njim, što je izazvalo veliku pažnju sugrađana. U dogovoru sa Tatjanom Cvetković, uslediće radionice i sa drugim interesantnim temama.

1

1

1

1

1

 

Od danas je svakom našem korisniku, koji pri upisu u Biblioteku ostavi svoje korisničko ime i lozinku, omogućeno da vidi svoj status. Preko linka E- katalog, ukucavanjem svog korisničkog imena i lozinke, korisnik je u prilici da vidi koliko je publikacija zadužio, da li treba da plati neku kaznu, do kada važi članska karta i dr.

 

Na Međunarodni dan maternjeg jezika održana je promocija časopisa za putopisnu književnost PUTOPIS. Govorili su prof. Filozofskog fakulteta Jovan Pejčić, glavni i odgovorni urednik Vladimir Šekularac i izdavač Milan Todorović. Odlomke iz putopisa čitali su Katarina Krstić i Miloš Nikolić, a Stefan Rakić je svojom violinom prisutne poveo na putovanja širom sveta.
Veliko prisustvo nišlija na promociji, i pored više kulturnih događaja u gradu, pokazao je da je ovaj književni žanr jedan od najčitanijih i da je zaslužio obličje u formi časopisa.

1

1

1

 

Dan državnosti obeležava se na Sretenje, 15. februara u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa, počeo Prvi srpski ustanak. Istog dana 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu, proglašen je prvi Ustav Srbije - Sretenjski ustav.
Dan državnosti je državni praznik koji se obeležava neradno, dva dana 15. i 16. februara. 

1

 

Jedanaestog februara 2013. godine, navršava se dvadeset godina od smrti naše velike pesnikinje Desanke Maksimović. Povodom te godišnjice, u holu ispred Odeljenja beletristike, postavljena je izložba „Sećanje jesam“, sastavljena od poslednjih pozdrava tadašnjih uglednih savremenika upućenih Desanki, povodom njene smrti. Iz periodičnih publikacija, tog 11. februara 1993. godine, izdvojili smo izjave: Ivana V. Lalića, Boška Petrovića, Matije Bećkovića, Jare Ribnikar, Dobrice Ćosića, Čedomira Mirkovića, Miroslava Maksimovića, Milke Ivić, Mire Alečković, Ljubivoja Ršumovića, Branka V. Radičevića, Jovana Hristića, Mihajla Pantića, Živojina Pavlovića, Radivoja Mikića, Milisava Savića, Mome Kapora, Tanasija Mladenovića, Jovana Deretića, Ljubomira Simovića i mnogih drugih. Autori izložbe su Jovana Slavković, bibliotekar i Ljubiša Nikolić, grafički dizajner.

1

1

 

Jedan od najvećih majstora grafičke umetnosti Miodrag Nagorni posetio je Narodnu biblioteku "Stevan Sremac" i tom prilikom uručio poklon: 58 svojih grafika i 46 čestitki, orginalnih grafika. Među njima su otisci sa potpisima Vlade Veličkovića, Mersada Berbera i Božidara Jakca.

Ovim poklonom je nastavljeno obogaćivanje zbirke umetničkih dela izrađenih tehnikom štampe, koja je formirana između 1996. i 1999. godine zahvaljujući mr Dragici Jevtić. Kabinet grafike Narodne biblioteke "Stevan Sremac" u Nišu poseduje oko 200 orginalnih grafičkih autorskih otisaka majstora grafike iz naše zemlje i dijaspore: Boško Karanović, Branko Miljuš, Miodrag Nagorni, Biljana Vuković, Radovan Kraguj, Velizar Krstić, Aleksandar Luković, Zoran Marjanović, Miodrag Anđelković, Franc Curk, Petar Ognjanović, Ljubiša Brković i dr.

1

1

 

Odeljnje zavičajnih i posebnih fondova Biblioteke, predstavljanjem digitalne građe sa temama Car Konstantin i Milanski edikt, pridružuje se obeležavanju velikog jubileja. Skeniranu građu možete videti u Digitalnoj biblioteci

1

 

1

Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige za decu, 2. aprila, Odeljenje knjige za decu poziva decu Republike Srbije, uzrasta od 6 do 15 godina, da učestvuju u literarno-likovnom konkursu na temu:
U SLAVU CARA KONSTANTINA

 

NAGRAĐENI ČITALAČKI DNEVNICI NA LITERARNO-LIKOVNOM KONKURSU JA IMAM TALENAT-TALENAT ZA ČITANJE, RASPISANOM DRUGI PUT - 2013.

 

1

SREĆNA NOVA 2013.!HRISTOS SE RODI!

NARODNA BIBLIOTEKA „STEVAN SREMAC“ NIŠ!

 

U pretprazničko jutro, 31. decembra 2012. godine, Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke “Stevan Sremac“ iz Niša organizovalo je posetu deci koja se nalaze na lečenju na Internoj klinici Kliničkog centra u Nišu.
U cilju humanizacije bolničkog lečenja dece, tokom meseca decembra, organizovana je akcija Najlepše želje za ozdravljenje, od dece deci u kojoj su učestvovala deca, članovi Biblioteke.
Smisao ove akcije je darivanje ljubavi, radosti i najlepših reči podrške ispisanih i slikanih na čestitkama,  dečijim rukama.
U želji da zajedno pošalju najtoplije poruke povodom Nove godine i Božića, deca su uručila 240 čestitki svojim vršnjacima koji će provesti praznike van svojih domova.
Decu je naročito razveselila predstava „Pepeljuga“, Aleksandra Popovića, koju su izveli učenici četvrtih razreda iz OŠ „Stefan Nemanja“: Natalija Stamenković, Isidora Milošević, Pavle Cakić, Petar Cakić, Mateja Polimac, klovn Dimitrije Temeljković, i mađioničar Dimitrije Nikolić. Prestavu je režirala učiteljica Marina Milić. Od sobe do sobe, svirajući violinu, studentkinja Jana Milić muzikom je unosila radost među decu.
Kako bi boravak i lečenje dece učinili prijatnijim, o deci i njihovim roditeljima stara se ceo tim medicinskih sestara i lekara, koji predvodi Prof. dr. Ljiljana Šarenac, direktor Klinike za dečje interne bolesti. Decu smeštenu na  Klinici posetili su predstavnici Narodne biblioteke „Stevan Sremac“- Nebojša Vasić, direktor, Snežana Radović i Mira Cerović Tasić. Radost i osmesi na licima dece bili su mnogo više od reči zahvalnosti upućenih svojim posetiocima.

1

1

1

 

U susret godini jubileja 1700 godina Milanskog edikta

Narodna biblioteka "Stevan Sremac", Studenski kulturni centar, Gimnazija "Stevan Sremac", 
Gimnazija "Svetozar Marković" i Fakultet umetnosti Niš 
uz podršku Grada Niša i Narodnog pozorišta 

organizuju muzičko-poetsko-dramski program 

OVIM POBEĐUJ!

u holu Gradske kuće

u utorak 25. decembra u 18 časova

Očekuju Vas univerzalne poruke koje ćete čuti u stihovima, proznim odlomcima i muzičkim numerama 
kojima će mladi grada Niša pozdraviti dolazak nove godine u kojoj obeležavamo veliki jubilej.

Učesnici

DRAMSKI DEO:

Maja Dejanović, Jovana Stajić, Jovana Milošević, Jovana Ranđelović, Tatjana Đukić, Žarko Božanić, Pavle Lekić, Gradimir Ranđelović, Miodrag Mladenović, Momčilo Mojsilović, Marko Stojanović, Marko Stefanović, Petar Ščepihin

MUZIČKI DEO:

Vokalni sastav "Rosini", Andrijana Stojanović, Đorđe Jović, Zorana Lazarević, Miomir Radosavljević, 
Jovana Ranđelović, Miloš Milošević

Voditelji:

Marijana Vitas i Miloš Unić

Fotograf:

Pavle Ranđelović

Galerija slika

1

 

Popust na članarinu Biblioteke, povodom Dana bibliotekara Srbije, iskoristilo je 348 korisnika, ali se očekuje veći broj jer je omogućeno da se članarina uplati tog dana, a da se upis obavi i kasnije. U petak i subotu, 14. i 15. decembra 2012, Odeljenje beletristike je posetilo 902 korisnika i izdate su 1583 knjige. 

Podsećamo čitaoce da knjige koje duguju, bez obzira na vreme zadržavanja, mogu vratiti bez plaćanja kazne do petka, 21. decembra.

1

1

 

U sredu, 12. decembra, Narodna biblioteka "Stevan Sremac", članovi Književnog kluba "Tekstura" i Mila Vujić predsednica "Evropskog pokreta" posetili su Gerontološki centar i organizovali program "Srce se srcem veže". Svoje pesme čitali su: Aleksandar Kitanović, Maja Dejanović, Aleksandra Stojković i Marko Marjanović. Jovana Ranđelović predstavila se mozaikom izvornih pesama koje je otpevala bez pratnje, ganuvši publiku svojim glasom, a izborom pesama nakratko ih je vratila u mladost. Mila Vujić darovala je biblioteci Gerontološkog centra četiri primerka svoje knjige "Kraljevstvo bez kralja".

I stanari Centra su se radosno uključili u program, pa su čitali su svoje stihove, pevali sevdalinke... Timka Vujošević je posle recitovanja svoje dirljive pesme "Pri kraju", dodala: "Savetujem da se trudite da mnoge probleme prihvatite smirenije. Strpljenje je majka svih stvari".

Ovo je još jedno druženje u Gerontološkom centru, kojim Biblioteka želi da se približi nedosegnutim korisnicima. Jedan manji deo fonda beletristike uvek je dostupan stanarima i ponuđene naslove menjamo novim, po zahtevu.

1

1

1

1

 

Sinoćna promocija knjige Miloša Grozdanovića "Uzrok smrti ne pominjati ni u crkvenim knjigama ni u molitvama" je izazvala veliko interesovanje niške publike, koja je i pored snega i velike hladnoće ispunila čitaonicu Biblioteke. O niškoj književnoj sceni i mestu autora Grozdanovića na njoj govorio je Despot Despotović, a o knjizi, pored autora, izlagao je književnik Dejan Stojiljković.
"Uzrok smrti ne pominjati ni u crkvenim knjigama ni u molitvama" je knjiga kojom se Grozdanović predstavlja kao vrlo talentovan i orginalan autor koji čitaoca vodi kroz štivo ne dozvoljavajući mu da odloži knjigu dok ne pročita i zadnju stranu.

1

1

1

1

 

Kristini Đurđanović, hiljadita posetiteljka onlajn izdanja studentskih dnevnih novina SDL Filozofskog fakulteta, darovana je članskom kartom Biblioteke. Direktor Narodne biblioteke "Stevan Sremac" Nebojša Vasić je čestitao dobitnici, a studentima - novinarima poželeo nastavak uspešne saradnje sa Bibliotekom. Dodela je upriličena na promociji knjige Gradimira Nikolića "Mirno spavaj, vojvodo", pa je autor dobitnici poklonio svoju knjigu.

Zahvaljujući vrednim studentima Filozofskog fakulteta odseka Novinarstvo, posetioci Studentskog dnevnog lista su na vreme obavešteni o novim naslovima, programima i novostima u Biblioteci. Saradnja sa Studentskim dnevnim listom se nastavlja, na obostrano zadovoljstvo.

1

 

U Biblioteci je u četvrtak, 6. decembra, održana promocija knjige Gradimira Nikolića "Mirno spavaj, vojvodo". O majoru srpske vojske Vojislavu Tankosiću govorili su istoričar mr Radoje Kostić, autor knjige i Tankosićev unuk Gradimir Nikolić, a odlomke iz knjige čitao je Miodrag Mladenović.

1

1

1

1

U organizaciji Regionalne biblioteke „Sava Dobroplodni“ Sliven, u Bugarskoj, 28. i 29. Novembra 2012.godine, održana je konferencija na temu „Inovativna iskustva za stimulisanje dečijeg čitanja“- predstavljanje bugarskog i stranog iskustva, koju je finansirao program „Globalne biblioteke – Bugarska“.
Na osnovu dosadašnjih uspešnih nastupa naših bibliotekara u Slivenu, dobili smo poziv da se uključimo u rad foruma sa radom i video prezentacijom, našeg predstavnika. Na Konferenciji je predstavljeno petnaest radova, a prisustvovalo je više od šesdeset posmatrača, među kojima su bili najugledniji stručnjaci iz oblasti bibliotekarstva, iz Bugarske.
Veličanstveni skup bibliotekara pozdravio je gradonačelnik grada Slivena  O.r gen. Kolьo Milev, gospodin koji velikodušno podržava kulturna dešavanja u Slivenu, a naročito ona koje organizuje Regionalna biblioteka „Sava Dobroplodni“ . Radu skupa prisustvovao je  i generalni direktor bugarskih biblioteka, gospodin Krasimir Hristov koji je govorio o programu „Globalna biblioteka – Bugarska“.
Konferenciju  „Inovativna iskustva za stimulisanje dečijeg čitanja“ otvorila je direktorka Rosica Petrov Vasilev, stručnjak u bibliotekarstvu i organizator kulturnih progama, bez premca. Direktorka Biblioteke Rosica Petrov Vasilev predstavila je nekoliko svojih inovativnih programa u radu sa decom, a neke je demonstrirala na licu mesta, animirajući učesnike i posmatrače. Najinteresantniji program bio je „Teatar u funkciji podsticanja dece na čitanje“ po metodi teatarske fondacije „Aida“ iz Verone, Italija, a koji su realizovali  bibliotekari i knjižničari iz Reionalne biblioteke „Sava Dobroplodni“ iz  Slivena, pod vođstvom direktorke Rosica Petrov Vasilev.
Naš predstavnik Mira Cerović Tasić, šef Odeljenja knjige za decu, predstavila je svoj rad „Iskustva Odeljenja knjige za decu u podsticanju dece i mladih na čitanje“. (  Stvaralaštvo dece- važna akciona komponenta za uvođenje dece u svet biblioteke i knjige). Prezentaciju našeg predstavnika, koja je trajala duže od predviđenih pola sata, prekidali su aplauzi prisutnih a direktorka Rosica Petrov Vasilev je sa velikim uvažavanjem i poštovanjem govorila o srpskim bibliotekama, ističući posebno Narodnu biblioteku „Stevan Sremac“ i postignuća naših bibliotekara na čelu sa direktorom Nebojšom Vasićem. Gostoprimstvo Regionalne biblioteke „Sava Dobroplodni“ i predstavnika grada Slivena ostaće nam u neizbrisivom sećanju po bogatom kulturno-umetničkom programu koji je organizovan za učesnike Konferencije.

1

1

1

1

 

Multiroman članova Mense: Maše Valkanu, Nataše AK, Tatjane EO, Ivana Drajzla, Li Novaka i Olivera Hodaka, izazvao je veliko interesovanje pa je čitaonica Biblioteke, u četvrtak, 29. novembra, bila ispunjena do poslednjeg mesta. Na promociji multiromana "Tragom 41" govorili su Oliver Hodak i Ivan Drajzl, a odlomke iz romana čitali su Dalibor Popović i Nataša Brkić. Služeni su kanapei od rečenica, što je izazvalo zanimljive reakcije publike: neki su svoje pročitali, a neki odrepovali. Na kraju promocije dodeljena je "Zlatna malicija" i pojašnjena, sada već legenda o njoj.

1

1

1

1

3

 

U utorak, 27. novembra, Tanja Tasić, viši bibliotekar Odeljenja monografskih publikacija Narodne biblioteke Srbije, održala je predavanje „Skraćeni kataloški opis monografskih publikacija“. Tokom predavanja obrađeni su kriterijumi za selekciju opisnih elemenata u skraćenom kataloškom opisu i analizirani konkretni primeri sa kojima se bibliotekari sreću u radu. Pored interesovanja naših kolega, ova tema je izazvala veliko zanimanje bibliotekara školskih i javnih biblioteka, kao i bibliotekara Univerzitetske biblioteke "Nikola Tesla".
Organizatori ovog predavanje su Odeljenje za matične poslove Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ i Obrazovni centar Narodne biblioteke Srbije.

1

1

1  

 

Tokom japanske večeri, koja je u ponedeljak, 26. novembra, održana u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“, predstavljene su knjige haikua Lidije Marković Rosati „88 slika iz života“ i Dragana J. Ristića „Obznanjeno 2“. Mnogobrojna publika je imala zadovoljstvo da čuje haikue amerikanca Čarlsa Trabla (Charles Trumbull), urednika časopisa „Medern haikua“ koji je bio specijalni gost večeri. Da veče bude potpuno slušala se japanska muzika, pio se japanski čaj, a i nindža je posetio Biblioteku.  

1

1

1

 

Promocija izdanja "Admiral booksa" i "Pladina" održana je u Biblioteci, u petak 23 novembra 2012. godine. Govorili su prevodilac, pisac i izdavač Goran Skrobonja i izdavač Zoran Rapajić. Bila je to i niška promocija romana "Sivi vuk - Bekstvo Adolfa Hitlera" i "Anštajnova kći - Potraga za Lizerl", najprodavanijih knjiga Beogradskog sajma. Pored njih govorilo se o "Paladinovoj" vampirskoj antologiji u dva toma: u "Znaku vampirice" i "U znaku vampira" i drugim naslovima koji su skrenuli pažnju čitalačke publike.

1

1

1

 

I ove godine, 16. i 17. novembra, Regionalna narodna biblioteka P.R. Slavejkov iz Velikog Trnova je bila domaćin XI nacionalne naučne konferencije Biblioteke - Četene - komunikacii, sa međunarodnim učešćem. Zoran Stojanović, zamenik predsednika Skupštine GO Medijana, prof. dr Miroljub Grozdanović, Nebojša Vasić i Snežana Radović iz Narodne biblioteke Stevan Sremac su bili predstavnici Grada Niša u Velikom Trnovu.

Predsednik Opštine Veliko Trnovo Nikolaj Iliev Ašikov, sa saradnicima, priredio je srdačan doček niškoj delegaciji, gde je bilo reči o budućoj saradnji. Tokom tog susreta direktor Narodne biblioteke Stevan Sremac Nebojša Vasić i direktor Regionalne narodne biblioteke P. R. Slavejkov Ivan Aleksandrov potpisali su Protokol o saranji ove dve institucije.

Velikotrnavska Konferencija je obuhvatala teme iz oblasti bibliotekarstva, štampe i medije. Koleginica Snežana Radović je, na predlog domaćina, prezentovala rad Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš– juče, danas, sutra, koji je pratio desetominutni film Ljubiše Nikolića. Učešće niške biblioteke bilo je zapaženo i propraćeno je pozivima za saradnju bugarskih kolega.

1

1

1

1

1

 

Na Skupu „Srpska nacionalna bibliografija" koji je održan u amfiteatru Narodne  biblioteke Srbije 2. i 3. novembra 2012. godine učestvovalo je preko trideset izlagača iz Srbije i Republike Srpske, među kojima i Marija Čupić, viši bibliotekar Odeljenja zavičajnih i posebnih fondova Narodne  biblioteke "Stevan Sremac" u Nišu.
Sa više od 100 000 jedinica, a uz elektronsku bazu, sa preko 330 000 informacija, Srpska bibliografija knjiga objavljenih od 1868. do 1944. godine naša je prva, velika, sveobuhvatna bibliografija. Na njenoj izradi, do današnje forme bibliografije u 20 tomova, rađeno je 52 godine, dok je sam popis knjiga započet još u 19. veku, a časopisa u 18. veku. Objavljen je i prvi tom Srpske bibliografije periodike, časopisa na srpskom jeziku od 1768. do 2005. godineBibliografija u 20 tomova, kao i prvi tom Srpske bibliografije periodike, predstavljeni su na stručno-naučnom skupu. 
Izrada svake bibliografije je zahtevan proces, uslovi pre svega tehnološki se menjaju, naročito u novije doba koje je obeleženo digitalizacijom. To je jedna od tema naučnog skupa „Srpska nacionalna bibliografija" u Narodnoj biblioteci, gde su i predstavljeni ovi izdavački poduhvati.
Narodna biblioteka Srbije ovim skupom i objavljivanjem bibliografija, obeležava i 180 godina od osnivanja, kao naša najstarija kulturna institucija. 
Institut ua književnost i umetnost (Beograd) je tim povodom organizovao izložbu RE-vizija:časopisi kao agensi književnog i kulturnog života u Holu Narodne biblioteke Srbije, koja će biti otvorena do kraja novembra.

1

1

 

U sredu, 7. novembra,  rukovodilac Odseka za pružanje usluga slepim i slabovidim osobama Narodne biblioteke Srbije, mr Dragana Milunović predstavila je najsavremenije bibliotečke usluge namenjene korisnicima sa oštećenjem vida. Prisutne je upoznala sa  centrom za slepe i slabovide osobe Narodne biblioteke Srbije, koji predstavlja najsavremeniji centar ovog tipa u regionu, kao i planovima Nacionalne biblioteke u vezi sa uključivanjem biblioteka u Srbiji u pružanje usluga slepim i slabovidim osobama. Nebojša Marković iz firme Glorija Ferari, generalni distributer američke firme Freedom Scientific, demonstrirao je govorni softver.

Predavanje se nastavilo diskusijom u kojoj su slepe i slabovide osobe iznele svoje konstruktivne predloge za uvođenje usluga, namenjene njima, u biblioteke.

Pored slepih i slabovidih osoba, bibliotekara i knjižničara, predavanju su prisustvovali i tiflolog Goran Zdravković, predsenice Rotari kluba Niš Naisus, koji Biblioteci pomaže u prikupljanja sredstava za govorni softver, Sonja Denčić i koordinator Uprave za pitanja osoba sa invaliditetom Jordan Ivanović.

1

1

1

 

Promocija romana Mirka Demića „Povratniči rekvijem“ održana je u sredu, 7. novembra, u Biblioteci. O stvaralaštvu Mirka Demića, strukturi, likovima i kompoziciji romana govorio je prof. dr Goran Maksimović, a autor je, između ostalog, pojasnio svoju nameru da realizuje koncept pet zavičajnih romana. U trećem od njih, „Povratničkom rekvijemu“ kroz sudbine izbeglica-povratnika prelama i njihovo stradanje u netom okončanom ratu „Komšilijanaca“ i „Susjedstanaca“.  Boško Protić je čitajući odlomke iz knjige, na najbolji način dočarao svet i duh Babanije.

1

1

1

1

 

Povodom obeležavanja 17 vekova od potpisivanja Milanskog edikta, Grad Niš i kompanija „Filip Moris“ u okviru Programa „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice“ (PECD program) raspisali su konkurs za „Konstantinovu stipendiju“ u akademskoj 2012/13.

Konkurs je raspisan za studente svih 13 fakulteta Univerziteta u Nišu, a sve informacije i uslovi konkursa dostupni su na internet stranici:www.konstantinovastipendija.rs.

„Konstantinova stipendija“ u iznosu od 230.000 dinara neto je ovogodišnja novina nastala iz želje da se u godini velikog jubileja podrže oni koji koji predstavljaju najveći potencijal grada i njegovu budućnost.

 

Časopis za književnost, umetnost, kulturu i društvena pitanja „Tok“, sa akcentom na dva zadnja broja, predstavljen je Biblioteci, u četvrtak, 1. novembra. Ko bi to bolje učinio do članova uredništva: Dragan Ognjanović, Ljubiša Krasić, Milka Tošić i Saša Milovanović-Božomirov.  
Prošli broj časopisa "Tok" bio je posvećen niškom pesniku Slobodanu Stojadinoviću Čudeu, pa i ova promocija nije mogla proći bez emotivnih trenutaka i prisećanja na njega. Kolege po peru Minja Ilijeva i Rusomir Arsić su govorili stihove sećanja.

1

1

 

Naši bibliotekari: Dragana Najdanović, Dragica Jevtić, Dragoslav Vasić i Vladan Cvetičanin prisustvovala su XI Međunarodnoj konferenciji Bibliotekarskog društva Srbije, koja je održana 26.oktobra u Narodnoj biblioteci Srbije.
Na Konferenciji, čija je tema bila „Otvoren pristup znanju u bibliotekama“, bilo je registrovano preko 200 bibliotekara iz javnih, univerzitetskih specijalnih i školskih bibliteka iz zemlje i inostranstva.
Pozdravne reči učesnicima uputili su predsednik Bibliotekarskog društva Srbije Jasmina Ninkov, i v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić, a skupu je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije Miroslav Tasić. Na konfreneciji su bili predstavnici bibliotečkih udruženja iz regiona, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Makedonije i BiH. Uvodna izlaganja su imali: Adolf Knol (Republika Češka), Oberi Eskande (Holandija), Agnešhajd Barat (Mađarska) i Alka Batnagar (SAD). Tokom rada Konferencije čuo se veliki broj kvalitetnih prezentacija kolega iz zemlje i okruženja.

 

Zaposleni u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ su u ponedeljak, 22. oktobra, kolektivno posetili 57. Beogradski sajam knjiga.

Ovogodišnji Sajam, koji se održava pod sloganom „Od A do Š“, svečano su otvorile srpska pesnikinja Radmila Lazić i mađarska književnica Noemi Seči. Zemlja počasni gost Sajma je naš sused - Mađarska, koji ima vrlo orginalan i upečatljiv štand.

Da bi doskočili praznim džepovima izlagači su se potrudili da posetiocima ponude knjige, osim izdanja štampanih za Sajam, uz velike popuste. 

1

 

U četvrtak, 11. oktobra  2012. u Klubu Vojske Pirot,  u organizaciji Narodne biblioteke Pirot i Narodne biblioteke "Detko Petrov" - Dimitrovgrad, održan je Medjunarodni stručni skup bibliotekara – Biblioteke i tinejdžeri, Pirot, 11-12. oktobar 2012.. Predavači po pozivu, 29 bibliotekara, kroz svoja  predavanja, izneli su najsavremenije stavove i iskustva o radu sa tinejdžerima, kao specifičnoj čitalačkoj publici. Simpozijum su otvorili predstavnici vlasti Skupštine opštine Pirot, stručnih pokrovitelja sastanka: direktorka  Narodne biblioteke Pirot, Nadica Kostić i Elizabeta Georgiev, viši bibliotekar iz narodne biblioteke "Detko Petrov" u Dimitrovgradu.
Medjunarodnom stručnom skupu bibliotekara – Biblioteke i tinejdžeri, Pirot, 11. Oktobra prisustvovali su i predstavnici Narodne biblioteke “Stevan Sremac”- Niš, Dragoslav Vasić, šef Matičnog odeljenja, bibliotekar Mira Cerović Tasić, šef Odeljenja knjige za decu i Ivana Petković, bibliotekar.
Mira Cerović Tasić prezentovala  je svoj rad Zavičajni kutak – galerija duše mladih. U okviru prezentacije prikazan je  animirani dokumentarni film 65 godina Odeljenja knjige za decu
U saradnji sa studentima i učenicima gimnazije 9. maj iz Niša i pomoć Odeljenja knjige za decu film su realizovali instruktori SCF,98 iz Niša, Zoran Stefanović i Slobodan Milošević.
Ivana Petković predstavila je koautorski rad sa Sašom Luković Vasiljević pod nazivom Tinejdžeri korisnici biblioteke: njihove potrebe i želje.
Gost tematskog bloka na Medjunarodnom stručnom skupu  bibliotekara – Biblioteke i tinejdžeri, Pirot, bio je Rajko Lukač, pesnik, romansijer i pripovedač, koji je razgovarao sa bibliotekarima o aktuelnim temama u radu sa mladima.
U toku boravka u Pirotu ljubazni domaćini su organizovali posetu   Kući porodice Hristić koja predstavlja najbolje očuvani spomenik tradicionalne arhitekture iz sredine XIX veka u Pirotu. Pre odlaska iz lepog Pirota, domaćini su priredili svečanu večeru uz koju su bibliotekari još jednom razmenili utiske sa Međunarodnog stručnog skupa – Biblioteke i tinejdžeri, Pirot.

1

1

1

 

Nišlije su sinoć imale zadovoljstvo da uživaju u promociji knjige Dejana A. Milića „Noć duga godinu dana“. Pored autora o knjizi su govorili: profesor Pravnog fakulteta u Beogradu prof. Svetlana Gradinac, redovni profesor u penziji i bivši rektor Pravnog fakulteta u Nišu prof. dr Dragan Stanimirović i svedok događaja i autor jednog dela knjige Branislav Petrović Bonanca.
U toku promocije čitani su delovi iz knjige i pisma nekih od aktera događaja, koja su pristigla nakon objavljivanja knjige.  

1

1

1

1

 

 

Svetskoj akciji "100 000 pesnika za promene" pridružio se i Niš mitingom poezije koji je održan u podne, u Kopitarevoj ulici. Tog 29. septembra sugrađane na ulici, svojom poezijom, sretali su i inspirisali: Fizisti, članovi Društva književnika Niša i književnih klubova "Prejaka reč"i "Tekstura".

Akcija u Nišu imala je naziv "СКИНИМО МАСКЕ! SKINIMO MASKE! LET US TAKE OUR MASKS OFF! NEHMEN WIR UNSERE MASKEN WEG! SNIMAEM MASKI!"

Organizatori su bili: Narodna biblioteka "Stevan Sremac" i Društvo književnika Niša.

1

 

Povodom obeležavanja Dečje nedelje  Odeljenje knjige za decu  Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu upriličilo je zanimljiv kulturni program posvećen promociji prava dece.

1

 

Promocija knjige Stanka Holcera "Nek živi ljubav" održana je u sredu, 3. oktobra. O ljubavnoj poeziji je, pored autora, govorila Milica Vučković. Tatjana Đukić je čitala Holcerove stihove uz gitarsku pratnju Luke Radulovića, dok je Marko Marjanović autorskim kompozicijama učinio veče još lepšim. 

Ljubavne stihove, note i gitare upotpunilo je vino, za šta su se pobrinuli naši prijatelji iz Vinarije "Status". Bila je to promocija koja je potvrdila da romantika nije nestala. Te večeri je bila u niškoj Biblioteci.

1

1

1

1

1

1

 

DECO,
PRILIKOM SVAKE POSETE BIBLIOTECI
OSVOJITE NOVU ZVEZDICU NA ČITALAČKOM NEBU

1

ŠTO VEĆI BROJ ZVEZDICA POPUNITE, IMAĆETE VEĆE ŠANSE
DA U PRVOJ NEDELJI OKTOBRA-DEČJOJ NEDELJI OSVOJITE NEKO OD TRIDESET MESTA NA LISTI NAJBOLJIH ČITALACA I DOBIJETE LEPE NAGRADE
VODITE ČITALAČKI DNEVNIK I TA AKCIJA ĆE BITI POSEBNO PROMOVISANA, A NAJBOLJI ČITAOCI NAGRAĐENI,
POČETKOM OKTOBRA.
SVE ZVEZDICE ĆE BITI POSTAVLJENE U ČITAONICI ODELJENJA KNJIGE ZA DECU U VIDU NEOBIČNE IZLOŽBE:
ZVEZDANO NEBO NAD BIBLIOTEKOM

 

Povodom održavanja šestog godišnjeg stručno-naučnog skupa Zajednice matičnih biblioteka Srbije BIBLIONET u Nišu, Narodna biblioteka "Stevan Sremac" je svojim sugrađanima ponudila regresiran upis od 50%. 

Naredna tri dana: 4, 5. i 6. juna 2012. godine član Biblioteke se može postati za 350 dinara, a sve knjige koje stari članovi duguju mogu se vratiti bez nadoknade, bez obzira na dužinu zadržavanja knjiga. 

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" je otvorena za sve od 7.30 do 19.30 svakog radnog dana, osim u četvrtak 7. juna zbog održavanja BIBLIONETA 2012, kome je domaćin ove godine.

 

U Odeljenju knjige za decu Narodne biblioteke ''Stevan Sremac'' iz Niša,  organizovan je prvi kulturno-umetnički program povodom dodele nagrada pobednicima konkursa Ja imam talenat-talenat za čitanje. U programu su učestvovali: deca, roditelji, učitelji, profesori, predstavnici osnovnih škola iz Niša, predstavnici „Vukove zadužbine,“ zavičajni pesnici, predstavnici žirija, direktor Narodne biblioteke ''Stevan Sremac''  Niš – Nebojša Vasić i zaposleni u Odeljenju knjige za decu. Ova manifestacija opravdala je svoj cilj – približiti deci knjigu i animirati što veći broj mladih da aktivno dožive i uvežbavaju učešće u kulturnom životu.
Podsećamo,  na konkurs  Ja imam talenat-talenat za čitanje  ( raspisan 9.januara 2012.   – 1. maja 2012. ) svojim radovima (čitalačkim dnevnicima) odazvalo se preko stotinu mladih čitalaca od predškolskog uzrasta do osmog razreda osnovne škole.
Deci, pobednicima na Konkursu, tom prilikom dodeljene su medalje, diplome i prikladne nagrade.
Kulturni program pod nazivom  Duhovno i svetovno u ljubavi otvorio je čarobnu kapiju srdačnog, maštovitog i krativnog doživljaja knjige, škole i biblioteke. U subotu, 26.maja 2012.godine, od 13 sati do 14.30 sati, smenjivali su se akordi sa gitare pesnika Srđana Živkovića, stihovi mladih pesnika iz pesničkog kluba  Vatra i život (OŠ“Branko Miljković“ iz Niša), mudre svetootačke poruke o ljubavi koje su govorila deca iz O.Š.“Radoje Domanović“ iz Niša, stihovi pesnika ( članovi udruženja pisaca Čegar i udruženja Pesnički krug ),  deca-pevači iz OŠ ''Ćele Kula'' iz Niša, mladi gitarista iz OŠ ''Učitelj Tasa'' i  sjajni violinista iz OŠ ''Vožd Karađorđe''. Mladi glumci iz OŠ ''Čegar'' iz Niša izveli su zanimljivu i duhovitu predstavu ''Šumska svadba''. Jedan dečak, predškolac, staroniškim govorom je dočarao  jedan momenat iz života starih Nišlija.
Za svaku je pohvalu to što su odrasli i deca podelili radost događaja kakav je bio ovaj kulturni program, pripremljen u čast proglašenja pobednika prvog Konkursa za najbolji čitalački dnevnik - Ja imam talenat-talenat za čitanje.
Ovaj Konkurs je dokazao da deca najviše uživaju u detinjstvu kroz učenje i zabavu. Zainteresovanost roditelja, prosvetnih radnika i Biblioteke za rad sa decom i za dečje stvaralaštvo potvrdila je da uspeh ne izostaje ako se objedini iskustvo mladosti i zrelosti.

1

1

1

1

1

 

Juče smo obeležili slavu Sv. Ćirilo i Metodije u prisutvu mnogobrojnih prijatelja i saradnika Biblioteke. Sveštenstvo Sabornog hrama je služilo slavski obred, a domaćica slave ove godine je bila pomoćnica direktora Svetlana Radovanović.
Slava je za Biblioteku vrlo važan dan, pa je bila prilika da se odaju priznanja najboljim i najzaslužnijim saradnicima: Američkoj ambasadi, Opštini Medijana i predsedniku Dragoslavu Ćirkoviću, Gradimire Nikoliću - “NS Radijatori’“, Dunav osiguranju, Banci Sosijete Ženeral, Rotari klubu ’’NAISUS’’, Studentskom kulturnom centru, Studentskom centru, Centru za socijalni rad i Gerontološkom centru.
Počasne članske karte su dobili: Aleksandra Tasić, Dejan Dabić, Zoran Jović, Ivan Nikolić, Jelena Nešović, Ljubiša Zdravković, Miroslav Bakrač i Slobodan Pavlović.
Zahvalnice za dragoceni doprinos u obogaćivanju književnog fonda naše Biblioteke uputili smo Kostadinu Kociću i Mariji Zonjić
Kolačar neredne godine je bibliotekar Dejan Cvetković.

1

1

1

1

 

Na  konkurs '' Ja imam talenat – talenat za čitanje'' koji je raspisala Narodna biblioteka ''Stevan Sremac'' Niš, pristiglo je nekoliko stotina radova. Zahvaljujemo se deci, nastavnicima i školama iz Niša što su svojim entuzijazmom, radom i saradnjom pokazali da je knjiga najbolji prijatelj koji povezuje svet.
Deca koja su u različitim kategorijama ( razredima) osvojila I, II i  III mesto dobijaju diplome, medalje  i prigodne nagrade u vidu poklona.
Najuspešnijim učesnicima Konkursa nagrade će biti svečano uručene 26. maja  2012.godine u čitaonici Odeljenja knjige za decu (Sinđelićev trg, br. 2), sa početkom u 13 časova.
Za dodelu nagrada i diploma biće priređen prigodan program pod nazivom „Duhovno i svetovno u ljubavi“.
Telefoni za više informacija:  018-523-605 , 063-117-8474              

Rezultati Konkursa

 

Uoči Noći muzeja deca su dobijala zvezde i tako započela osvajanje nove Staze slavnih čitalaca. Na ovaj način počela je nova akcija ''Ja imam čitalačku zvezdu'' koja ima za cilj podsticanje čitanja na kreativniji i zanimljiviji način. Mimo svih očekivanja, čitalačko nebo, 19. maja 2012. godine, ukrasilo je oko sedamdeset zvezda. Ova akcija odvijaće se svakog dana u Odeljenju knjige za decu, a u Dečijoj nedelji  biće proglašeni pobednici koji su u toku godine pročitali najveći broj knjiga i osvojili najviše zvezda na svodu ispisanom najlepšim rečima, za decu.

1

 

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ je i ove godine, po šesti put, svojim učešćem obeležila „Noć muzeja“. Čitaonica i dvorište Biblioteke bili su otvoreni za posetioce od 18 do 02 časa, koje je tokom ove manifestacije posetilo preko 1.500 Nišlija.
Među posetiocima je vladalo veliko interesovanje za izložbu starih fotografija i razglednica iz zavičajnog fonda Biblioteke, koju je pratio film autorki Marije Čupić i Jovane Slavković.
Veliki broj sugrađana je, na naš poziv, doneo crno-bele fotografije i "uramio" u veliku sliku pasažu Biblioteke. Sada je naš fond bogatiji fotografijama za neke nove generacije i nove „Noći muzeja“.
Za mlađe sugrađane, u kasnijim satima, organizovan je nastup Marka Jovanovića Markonjera. Dok je on izvodio svoje pesme, Srđan Stoiljković Sibin i Nebojša Prvulović Arči su crtali profil Malkolm Iks-a, ne bez razloga. Na taj dan, 19. maja, je rođen i predstavlja simbol čoveka koga su knjige i čitanje mnogo promenile.

1

1

1

1

 

Dan Narodne biblioteke "Stevan Sremac" u Nišu, 13. maj, obeležili smo drugačije nego do sada. Uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva episkopa niškog dr Jovana, služen je parastos Blaženopočivšem episkopu Jeronimu, čije mošti počivaju u Sabornom hramu u Nišu. Sveštenici Boge Cvetković, Ivan Cvetković, Nikola Pantić i  Hranislav Jovanović su učinili molitveni spomen na velikog dobrotvora Biblioteke.

Bibliotekar Vladan Cvetičanin besedio je o životnom putu i značaju zaveštanja episkopa Jeronima, koje je postavilo temelj današnje Narodne biblioteke"Stevan Sremac".

1

1

1

 

Sliven, lep i gostoljubiv grad, na istoku Bugarske bio je domaćin četrnaestog Bugarskog nacionalnog festivala dečje knjige. Ovaj nesvakidašnji kulturni događaj  organizovala je Regionalana biblioteka „Sava Dobroplodni“ iz Slivena, od 8. do 12. maja 2012. godine.
Na poziv organizatora Festivala predstavnici  Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ iz Niša bili su gosti i učesnici međunarodnog okruglog stola  „Tabui u književnosti za decu“. Okrugli sto okupio je veliki broj autora: profesora univerziteta, pedagoga, pisaca i bibliotekara iz Italije, Mađarske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i drugih država.
Radove na ovom skupu su izlagali  i predstavnici iz Niša,  Mira Cerović Tasić, u ime Narodne biblioteke „Stevan Sremac“  i gospodin Mila Vasov, prevodilac i urednik časopisa „Drugarče“.
Bibliotekar Mira Cerović Tasić predstavila je svoj rad na temu: Tradicionalni i savremeni oblici isključenosti mladih iz stvarnog života-retko zastupljene teme u dečjoj književnosti. Prezentacija ovog rada izazvala je izuzetnu pažnju i pozitivne komentare.
Dočekani i ispraćeni kao bliski prijatelji, veoma prijatno smo se osećali u Slivenu i sa izuzetno srdačnim domaćinima sa kojima smo podelili iskustva u radu sa decom i knjigom, u biblioteci.
Pažnja i ljubaznost gospođe Rosice Petrov Vasilev, direktorke Regionalane biblioteke „Sava Dobroplodni“ iz Slivena našem gostovanju dali su  poseban značaj.
Niški tim uspešno je predvodio  direktor biblioteke Nebojša Vasić.

1

1

1

1

 

Povodom proslave 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ i Galerija „Klub Akademija“ organizovali su predavanje "Ikone, estetsko-teološki prikaz", u četvrtak, 10. maja. Autori Violeta Cvetovska Ocokoljić i Jugoslav Ocokoljić su pored vrlo interesantnog predavanja, u formi filma, predstavili i dvojezičnu monografiju "Jugoslav Ocokoljić", koju su početkom godine objavili ULUS i IP „Karupović“. 
Posle predavanja otvorena je izložba u Galeriji "Klub Akademija" gde slike ovih autora možete videti do 20. maja.

1

1

1

 

Odeljenje za matične poslove Narodne biblioteke ''Stevan Sremac'' u Nišu, u saradnji s Obrazovnim centrom Narodne biblioteke Srbije, u petak 04. maja 2012. godine, s početkom u 09,30 i završetkom u 15,00 sati, organizuje obrazovni program na temu:

Predmetna klasifikacija u skladu s UNIMARC formatom
(srednji nivo)

Voditelj programa je bibliotekar savetnik Ilinka Smiljanić, glavni redaktor stručnog kataloga Narodne biblioteke Srbije.
           
Program je namenjen bibliotekarima svih tipova biblioteka koje su umrežene ili imaju lokalnu računarsku podršku i programe i koje rade po UNIMARC formatu.

1

1

1

1

Časopis za duhovnost i kulturu jugoistočne Evrope Carmina Balcanica predstavljen je u Biblioteci, u petak, 27. aprila. Glavni urednik časopisa Mihaela Albu i direktor časopisa Dan Angelesku govorili su o nastanku, uređivanju, finansiranju i svim zanimljivostima časopisa  koji se objavljuje u Rumuniji.
Čitanjem svoje poezije, koja je objavljena u časopisu, svoj doprinos promociji dali su pesnici Ivan Cvetanović, kome zahvaljujemo za simultano prevođenje, Zoran Pešić Sigma, Željko Mitić Zerkman, Marina Vukašinović i Dragan J. Ristić. Na zadovoljstvo svih prisutnih, svoje stihove govorili su i gosti iz Rumunije.
Promociju su organizovali Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ i Društvo književnika Niša.

1

1

1

 

Na području sela Niševac nadomak Svrljiga, već četvrtu godinu zaredom, sprovode se sistematska arheološka iskopavanja rimske aglomeracije za koju se smatra da bi mogla predstavljati stanicu Timacum Maius na glavnom antičkom drumu Lissus-Naissus-Ratiaria, od Jadrana do Dunava.
Nedavno je otkriven rimski objekat iz prve polovine II veka posle Hrista sa posebno konstruisanim hipokaustnim sistemom, čiju osnovu čine keramičke cevi, tubuli, ovalnog preseka, sa perforacijama, ispunjene oblucima, pomoću kojih su zagrevani podovi i spoljni zidovi objekta. Rimska građevina u okviru prostranog naselja mogla je biti balneološkog karaktera.

О arheološkim istraživanjima i značaju lokaliteta, kao i odgovore na zanimljiva pitanja publike, mogli smo čuti sinoć u Biblioteci od prof. dr Vladimira Petrovića i Vojislava Filipovića. Predavanje je organizovano u saradnji sa Francuskim institutom-odeljenje u Nišu.

1 1

1

1

 

Francuski institut Niš i Narodna biblioteka "Stevan Sremac" imaju čast da Vas pozovu na otvaranje izložbe

Grad i ekološki prevoz

23. 04. 2012. u 18h

Evropski kutak, Obrenovićeva 38

1

 

Povodom Svetskog dana knjige, 23. aprila, na Odeljenju beletristike kao bibliotekar radio je predsednik Gradske opštine Medijana Dragoslav Ćirković. Pretraživao je naslove u našoj bazi, korisnicima preporučivao knjige i razduživao vraćene. Gospodin Ćirković je potvrdio da je posao bibliotekara zahtevan, ali vrlo lep, i naglasio da "ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život".

1

 

Povodom Svetskog dana knjige, 23. aprila, Narodna biblioteka "Stevan Sremac" i Književni klub "Tekstura" organizovali su poetsko-muzički program "S one strane reči" u Kazneno popravnom zavodu u Nišu. U programu su učestvovali Tatjana Đukić, Aleksandra Stojković, Marjan Todorović, Jovan Veljković, Goran Živković, Emilija Nikolić, Aleksandar Kitanović, Milica Vučković i mladi niški glumac Miloš Cvetković. Zbog velikog interesovanja osuđenih lica program je imao dva izvođenja.

Biblioteka je poklonila 620 knjiga Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i Kazneno popravnom zavodu u Nišu. U obnavljanju Zavodske biblioteke, koja je pre par godina izgorela, pridružio se i Niški kulturni centar sa svojim najnovijim izdanjima.

1

1

1

 

Povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava, 23. aprila, Narodna biblioteka "Stevan Sremac" organizuje:

- Ponedeljak, 18.00 časova, Evropska kuća: "Grad i ekološki prevoz, metro, tramvaj..."
Otvaranje izložbe "Grad i ekološki prevoz, metro, tramvaj..." kojom se kroz fotografije, filmove i pedagoške table predstavljaju neka rešenja gradskog prevoza koja mogu da koriste moderni gradovi kako bi uspešno uskladili lakši protok saobraćaja sa istovremenim smanjenjem proizvodnje ugljen-dioksida.
Organizacija: Narodna biblioteka "Stevan Sremac" i Francuski institut-ogranak Niš, u saradnji sa Alstomom, francuskim Ministarstvom ekologije, održivog razvoja, saobraćaja i stanovanja i Kancelarijom za evropske poslove grada Niša

 

Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ iz Niša poziva biblioteke koje rade sa decom i mladima da se uključe u jedinstvenu akciju u okviru koje organizujemo edukativno-kreativnu radionicu  pod nazivom Razglednica moga zavičaja“.

1

 

U okviru Programa "Dekada uključivanja Roma 2005-2015", povodom Svetskog dana Roma, bibliotekarke Narodne biblioteke "Stevan Sremac" bile su gošće kolega OŠ "Radoje Domanović". Pored osnovnog upoznavanja sa koncepcijom Programa i učešća Biblioteke u njegovoj realizaciji, đacima i profesorima su prezentovane dve e-izložbe sa  temom  iz života i kulture Roma.

Gosti Škole, na poziv Biblioteke, bili su i IvaTrajković, etnolog
Narodnog muzeja Niš, koji je govorio o romskoj svadbi i Marko Kasumović, trombonista Niške omladinske filharmonije, koji je preneo svoje utiske sa gostovanja ansambla u Pragu.

Posle programa u Školi usledila je poseta Američkom kutku i Štampariji Punta.

1

1

 

U četvrtak, 19. aprila, održana je vrlo zanimljiva interaktivna promocija knjige Dragiše Obradovića „O umetnosti i umetnicima“. O knjizi su pored autora govorili arhitekta i teoretičar umetnosti prof. dr Nikola Cekić i slikar i likovni kritičar mr Miodrag Anđelković.
Prof. Dragiša Obradović zapisivao je, uz ogromnu stvaralačku širinu, skoro četrdeset godina članke i eseje o značajnim umetničkim događajima, izložbama i projektima. Ostavio je pouzdano svedočanstvo o delanju Brankuša, Sretena Stojanovića, Pavla Vasića, Matije Vukovića, Momčila Krkovića, Olge Jevrić, Svetomira Arsića Basare, Nikole-Koke Jankovića, Dušana Otaševića, Dragana Drobnjaka, Miroslava Anđelkovića, Slobodana G. Jovanovića i dr. 

1

1

1

1

 

ZA VREME USKRŠNJIH PRAZNIKA
BIBLIOTEKA NEĆE RADITI
OD PETKA 13. DO PONEDELJKA 16. APRILA 2012.
PRVI RADNI DAN JE UTORAK 17. APRIL 2012.
HRISTOS VOSKRESE!

1

 

U našem ogranku u naselju Ledena Stena, koleginica Aleksandra Simonović je organizovala radionice povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa. Na njima su učestvovali učenici četvrtog razreda OŠ "Bubanjski heroji" koji su ukrašavali jaja i pravili korpice za njih. Njima se pridružio i učenik prvog razreda Lazar Dinčić, koji je svojom kreativnošću podržao starije drugare.

1

1

1 

 

Ove nedelje je uspešno realizovana akcija Narodne biblioteke "Stevan Sremac" i Zavoda za transfuziju krvi Niš. Dvadeset naših sugrađana, različite dobi, preuzelo je članske karte koje je Biblioteka poklonila svakom davaocu krvi.

1

1

1

 

U utorak, 10. aprila, u Biblioteci je održana promocija knjige "Melvil o Melvilu", autora Ruj Nogejra, koju je NKC objavio početkom marta. Na promociji su govorili Srđan Savić, priređivač knjige i Dejan Dabić, urednik filmskog i video programa NKC-a. Na žalost, Nebojša Pajkić, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, otkazao je dolazak. Ljubitelji filma i filmske kritike uživali su u promociji rukopisa koji je decenijama očekivan na 'srpskoj intelektualnoj trpezi'.

1

1

'

 

Svim davaocima krvi od ponedeljka, 9. aprilа, do četvrtka, 12. aprila, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ daruje godišnje članske karte.

U ponedeljak, 9. aprila od 10 do 13 sati, ekipa Zavoda za transfuziju krvi Niš biće u čitaonici Biblioteke. Od utorka do četvrtka svi zainteresovani krv mogu dati u Zavodu za transfuziju krvi Niš i takođe, uz potvrdu koju dobiju, ostvariti pravo na besplatnu člansku kartu Biblioteke.

 

Juče je Niš bio domaćin najuspešnijim učesnicima republičkog literarno-likovnog konkursa ANDERSENOVA BAJKA U PESMI I STRIPU koji je jedanaesti put raspisala Narodna biblioteka „Stevan Sremac“.

Radosna lica mališana iz raznih krajeva Srbije ispunila su Gradsku kuću. Na početku programa, u ime Opštine Medijana, pozdravio ih je predsednik Dragoslav Ćirković. Usledio je umetnički performans „Vreme Vuka i Andersena“ u kome su učestvovali: učenici iz OŠ "Ivo Andrić", OŠ "Radoje Domanović", članovi Dečijeg centra, Hor "Vilenjaci" iz Fabrike talenata, učenici Umetničke škole Niš, Muzičke škole "Dr Vojislav Vučković" i Gimnazije "9. maj". Najuspešnijim učesnicima Konkursa, na koji je pristiglo 1379 radova, dodeljene su vredne nagrade, diplome i pohvalnice.

Odeljenje knjige za decu niške Biblioteke je, kao i prethodnih deset godina, povodom obeležavanja Svetskog dana knjige 2. aprila, organizovalo literarno-likovni konkurs za decu od 6 do 15 godina. Tema “Andersenova bajka u pesmi i stripu” bila je vrlo zanimljiva pa je pristiglo očekivano mnogo radova. Žiri u sastavu Dejan Dabić (predsednik), Slobodan Milošević i Zoran Stefanović je birao likovne radove-stripove, a Minja Ilijeva (predsednica), Mirjana Baltezarević i Rusomir Arsić su činili žiri koji je ocenjivao literarne radove-pesme.

Organizaciju završne priredbe pomogli su: Grad Niš, Opština Medijana, Zavod za udžbenike Beograd, Put inženjering, Jugo-impeks, Sind trejde i Monopol.

'

;

;

3

1

1

 

Nagrađeni radovi NA LIKOVNO- LITERARNOM KONKURSU ANDERSENOVA BAJKA U STRIPU, RASPISANOM POVODOM SVETSKOG DANA KNJIGE ZA DECU

 

Na zahtev čitalaca Odeljenja knjige za decu organizujemo drugu po redu radionicu oslikavanja vaskršnjih jaja,  ''Vaskršnja radost'',  u subotu 24.03.2012. godine u 12.30 sati.
Prijave za učešće- u Odeljenju knjige  za decu

 

U susret Vaskrsu, dr Ivica Živković, profesor Bogoslovije, u četvrtak, 22. marta održao je predavanje u Biblioteci. Profesor Živković je prisutne inicirao da predmet njihovog razmatranja budu nemoći, dajući akcenat na raspoloženja tokom Velikog posta. Vrlo zanimljivo predavanje koje je bilo dobro posećeno.

Organizacija: Narodna biblioteka "Stevan Sremac" i Radio "Glas".

1

14

1

1

 

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ iz Niša pridružila se brojnim gradovima širom sveta koji su 21. marta proslavili Svetski dan poezije. Muzičko-pesnički podnevni kolaž „Vatra dostojna proleća“ bio je posvećen pesniku Branku Miljkoviću.
U dvorištu Biblioteke, uz čajeve Jumisa iz Niša, članova Udruženja pisaca ČEGAR, Književnog kluba PREJAKA REČ, Književnoga kluba TEKSTURA, Udruženja književnika BRANKO MILJKOVIĆ, Književnog kluba MLADOST, Udruženja pisaca GLAS KORENA, NIŠKOG PESNIČKOK KRUGA, Književnog kluba VATRA I ŽIVOT Osnovne škole "Branko Miljković“ slavila se poezija. Uz stihove najbolje pristaju note što su potvrdili maturanti Muzičke škole „Dr. Vojislav Vučković“ iz klase prof. Bojana Videnovića, solista Zlatko Šemić i mladi violinista Tadija Mutavdžić.
Prepuno dvorište Biblioteke je potvrdilo da se poezija čita, piše i voli, od najmlađih do najstarijih. Gosti u dvorištu Biblioteke bili su i stanari Gerontološkog centra, koji su se radovali svakom izgovorenom stihu i rimi.

1

1

1

1

1

1

 

Čitaonica Narodne biblioteke "Stevan Sremac" 

Sreda, 14. mart 2012. godine
u 19 časova

predavanje:

TAJNA STRADANJA I VASKRSENJA HRISTOVOG 
U SVETLOSTI JEVANĐELJA I APOKRIFA

predavač:
 jerej mr Boban Dimitrijević

Vidimo se u Biblioteci...

1

 

U četvrtak, 08. marta 2012. godine u 12.00h u svečanoj sali Skupštine Grada Beograda, u Ulici Dragoslava Jovanovića 2 u Beogradu, održana je osmomartovska humanitarna aukcija slika „Deset naj srpskih slikarki – humanost na delu“ povodom Dana žena.
Na aukciji su učestvovale deset najuspešnijih srpskih slikarki koje su donirale svoja dela, koja su bila predmet javne aukcije. Bio je organizovan prigodan program i svečani koktel sa velikim brojem javnih ličnosti i specijalnim zvanicama.
Skupština Grada Beograda i Balkan medija tim prikupili su million dinara dinara za obnovu
dnevnih boravaka za decu i omladinu obolelu od autizma, organizaciju letovanja dece iz kolektivnih centara Beograda, kao i za poboljšanje uslova boravka u Prihvatilištu za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici.
Darodavci na aukciji su deset najuspešnijih srpskih slikarki po izboru novinara beogradskih kulturnih redakcija - Zagorka Zaga Srbović, Branka Grčić Aćimović, Danica Basta, Aleksandra Cvijanović, Snežana Petrović, Slavica Salović Novaković, Dragana Dodig Pajković, Mira Cerović, Divna Jelenković i Jelena Milović.
Mira Cerović Tasić upoznala je prisutne organizatore I goste o humanitarnim akcijama Narodne biblioteke “Stevan Sremac “Niš.
Uz ovo obaveštenje možete videti i sliku Mire Cerović Tasić koja bila izložena. Naziv slike je Manastir, tehnika ulje na plišu.

1

1

 

1

 

Drugog dana marta bibliotekari i knjižničari Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ prisustvovali su stručnom skupu na temu „Novi zakoni u bibliotečko-informacionoj delatnosti Republike Srbije“. Skup su organizovali Gradska biblioteka u Novom Sadu i Novosadski sajam u okviru ovogodišnjeg Salona knjiga. Boravak u Novom Sadu iskorišćen je i za posetu i upoznavanje sa radom Gradske biblioteke i Biblioteke Matice srpske. 

1

1

1

1

1

 

1

 

Želja za čitanjem naših korisnika nije jenjavala ni u ovim hladnim zimskim danima.Odeljenje beletristike je dnevno posećivalo oko 400 korisnika,rekord je postignut 20.02.2012.sa 705 korisnika koji su pozajmili 1200 knjiga.

1

 

Deca i pesnici, radost i vesnici naziv je svečanosti organizovane u slavu poetske reči na maternjem jeziku.
 Međunarodni dan maternjeg jezika, 21. februar, članice Uneska obeležavaju u cilju promocije jezičke i kulturne raznolikosti i multilingvizma, a služi kao podsetnik na činjenicu da je potrebno sprečiti nestajanje pojedinih jezika.
Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke “Stevan Sremac “ Niš svečano je obeležilo ovaj važan datum susretom dece pesnika i poznatih pesnika starije generacije iz Niša.
Program je počeo kratkom besedom o maternjem jeziku, a zatim su deca iz OŠ“Branko Miljković“Niš, OŠ “Car Konstantin“Niš i deca čitaoci naše biblioteke govorili svoje stihove i narodne poslovice iz celog sveta.Tatjana Pavlovna, Minja Ilijeva, Radmila Milić, Mirjana Baltezarević, Vesna Pešić, Ružica Petrović, Mira Cerović Tasić, Miroslav Bakrač i Rusomir Arsić  govorili su svoje stihove i odgovarali su na mnogobrojna pitanja koja su im postavljala deca. Preko pedeset učesnika ovog lepog susreta napravili su nezaboravnu atmosferu u čitaonici našeg Odeljenja, u subotu 18. februara 2012. godine. Program je osmislila i organizovala Mira Cerović Tasić, rukovodilac Odeljenja. Realizaciju programa je pomogla Ivana Hofman, diplomirani psiholog.

1

 

Povodom Svetog Trifuna Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ organizovala je poetsko-muzičko podne u Gerontološkom centru. Ideja je bila da mladi i kreativni ljudi učine lepšim i veselijim praznik vina i ljubavi stanarima Centra. Nije je bilo teško ostvariti i izmamiti osmeh na licima najstarijih, koji iskreno znaju da uzvrate. U programu su učestvovali: recitatorka Marta Stojsavljević, vokalni solista Nevena Ristić uz pratnju na klaviru Bojana Bojkovića, vokalni solista Andrijana Stojanović uz pratnju na gitari Branka Ranđelovića i Strahinje Cvetkovića, mladi glumac Aleksandar Stevanović, duo na klaviru Maja Ranđelović i Milana Novaković i članovi Književnog kluba „Prejaka reč“: Dušan Milenković, Nemanja Vujičić i Milica Rašić. Svaka nota, svaki stih je izazvao oduševljenje velikog broja prisutnih. Timka Vujošević, Branislava Dimitrijević i Pravdoljub Jovanosvić, stanari Centra, pridružili su se učesnicima programa i podelili svoje stihove.

Druženje je organizovano pod nazivom "Sve to blaži moje srce i greje mi dušu...". Ovo je jedna u nizu od akcija koje je Biblioteke organizovala u Gerontološkom centru, gde se nalazi i jedan deo fonda Biblioteke, koji se povremeno menja novim naslovima da bi stanari imali mogućnost da čitaju one koji im nedostaju.

1

1 1

1 1 1

1

 

U subotu, 11.02.2012.godine, u Odeljenju knjige za decu održana je edukativno-likovna radionica ''Sretenje''. Aktivnostima radionice obuhvaćena su dva važna praznika: Sveti Trifun koji se slavi 14.02. i praznik Sretenje koji se slavi 15.02. svake godine. Ova radionica pokazala je da je ovaj vid rada sa decom svojevrstan kolaž znanja - učenja, mašte, igre i veštine.
 Radionica je bila namenjena  deci uzrasta od dvanaest do petnaest godina, ali  ni mlađi učesnici nisu mogli odoleti ovom  zanimljivom izazovu. Uz zanimljiv razgovor na temu legendi vezanih za ova dva  praznika deca su ikonopisala portret Svetog Trifuna. Na kraju su zajedno postavili lepu izložbu, od svojih radova. Sva deca su nagrašena lepim, prigodnim diplomama.
Instruktori radionice bile su Ivana Hofman, diplomirani psiholog i Ivana Radojković, diplomirani pedagog.

1

1

 

Na Savindan, u prisustvu velikog broja prijatelja i saradnika Narodne biblioteke “Stevan Sremac“, otvorena je Elektronska čitaonica. Kompjuterski sistem Biblioteke omogućava da se integrišu elektronski izvori sa Interneta i iz Biblioteke, tako da se njeni resursi prošire u obimu i kvalitetu. U tom cilju renovirana je čitaonica Odeljenja stručne knjige i postavljeno je 17 računara i prateće opreme koji korisnicima omogućavaju pristup elektronskim sadržajima na Internetu. U realizaciji ovog projekta pomogli su Ambasada SAD, Opština Medijana, Sosiete Ženeral banka Srbija i NS Radijatori.

Prvu javnu Elektronsku čitaonicu u Nišu svečano su otvorili Rajan Roulands, savetnik za kulturu i medije Ambasade SAD, Dragoslav Ćirković, predsednik Opštine Medijana i Nebojša Vasić, direktor Biblioteke. Posle pozdravnih reči direktor se zahvalio donatorima, uručivši im zahvalnice i tombake sa likom cara Konstantina, a potom su se prisutnima obratili gospodin Roulands i gospodin Ćirković. U svečanom delu programa učestvovali su solista Jovana Ranđelović i hor Gimnazije „Stevan Sremac“ pod dirigentskom palicom Ive Zlatković.

1

1

1

1

 

U subotu, 28. 1.2012. godine, održana je kreativno-edukativna radionica Spomenar. U radionici Spomenar aktivno su učestvovala deca, naši članovi i deca koja su izrazila želju da se učlane u našu biblioteku. Radionica se odvijala kroz grupni rad, čime je istaknuta važnost saradnje i verbalne komunikacije posredstvom zanimljive književne forme kakva je Spomenar.Deca su davala odgovore na pitanja, u okviru gotovih šablonskih oblika, uređena u četiri tematska okvira: 1." Tvoj čudesni svet", 2. "Zvezdano nebo književnosti", 3. "Poznato - nepoznato" i  4. "Porodično stablo".

1

1

 

Dvadeset i devetog januara 1934. godine je rođen jedan od najvećih savremenih niških i srpskih pesnika – Branko Miljković. Povodom tog datuma Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Niš na svom sajtu (link Deca stvaraoci) objavljuje dečju pesničku zbirku čiji su autori učenici OŠ „Branko Miljković“ iz Niša, članovi Književnog kluba „Vatra i život“, koji vodi Dragana Pešić Glavašević, školski bibliotekar.

1

 

Ovih dana, u Odeljenju knjige za decu, urađen je deo za dečju Radionicu crtanog filma.
Na zidu je postavljena  izložba radova učesnika Radionice crtanog filma.
Ovom prilikom zahvaljujemo se našim saradnicima- Zoranu Stefanoviću i Slobodanu Miloševiću
zato što su nam revnosno pomagali da ulepšamo ambijent u našoj Čitaonici.

1

 

U najavi su nove Kreativne radionice Dečjeg odeljenja: ORIGAMI, SVETOSAVLJE I SPOMENAR! Bliže informacije o ovim radionicama pogledati ovde.

 

Povodom dana Svetog Save, Ogranak Vukove zadužbine u Nišu, u saradnji sa niškim Gradskim opštinama: "Pantelej" i "Medijana" i sa predstavnicima uprave grada Niša, kao i sa institucijama iz kulture našeg Grada: Narodnom bibliotekom "Stevan Sremac" u Nišu, NKC, Istorijskim arhivom Niš, priredio je 25. januara 2012. godine u Gradskoj kući akademiju za učenike srednjih škola, po tematskom konkursnom pozivu.
   Pored radova đaka iz Niša, prispeli su prilozi i iz: Dimitrovgrada, Pirota, Leskovca, Loznice i Gradiške - Republika Srpska. Svi učesnici ovog Konkursa kao i njihove škole i darodavci dobili su Zahvalnice, a najbolji radovi nagrađeni su posebno vrednim knjigama.

1

1

1

 

Narodna biblioteka ,,Stevan Sremac“, Studentski kulturni centar i Gimnazija ,,Stevan Sremac“ priključile su se obeležavanju pedeset godina od Andrićevog dobijanja Nobelove nagrade glumačko-muzičkim događajem pod nazivom ,,Znakovi i mostovi“.

U sredu, 28. decembra, u holu Gradske kuće, ljubitelji Andrićeve reči imali su prilike da čuju izbor Andrićevih najpoznatijih pesama koje su čitali učenici Gimnazije, ali i neobičan glumački performans troje mladih niških glumaca. Katarina Mitić, Miloš Cvetković i Mladen Milojković su, kombinacijom Andrićevih misli iz ,,Znakova pored puta“, ,,Eks ponta“ i ,,Proklete avlije“, publiku proveli kroz tri doba čovečanstva: stari, srednji i novi vek, pokazujući da su Andrićeve misli mogle da se čitaju podjednakom snagom i istinitošću u bilo kom periodu ljudske civilizacije. Najveće oduševljenje izazvale su male balerine iz baletske škole Marije Kanćanski čiji su ples pratili odlomci iz pripovetke ,,Aska i vuk“. Muzički program bio je takođe prilagođen Andrićevom književnom izrazu. Valcer na harmonici, dve sevdalinke, balade Jadranke Stojaković i ,,Žute dunje“ doprinele su atmosferi otmenosti, sete i sećanja. Jednosatni program završen je koktelom, za koji se pobrinula Skupšina grada Niša, uz koji su prisutni gosti razmenili svoje utiske, kao i želje da se i u narednoj godini ponovi sličan program posvećen ovom piscu koji i posle svoje smrti uspeva da spaja pojedince, ljude i čitave narode.

1

1

1

1

1

 

Da poezija Vladimira Stanimirovića ima veliki broj svojih poklonika potvrdilo je interesovanje za promociju knjige “Đavolov ribnjak”, koja je održana u 22. decembra u čitaonici Biblioteke. O knjizi su govorili: književni kritičar  Aleksandar Kostadinović, pesnik Zoran Pešić Sigma i autor Vladimir Stanimirović.
Organizatori promocije: Narodna biblioteka “Stevan Sremac” i Niški kulturni centar.

1

1

1

 

Povodom Dana bibliotekara Srbije Narodna biblioteka "Stevan Sremac" obradovaće svoje korisnike. U naredna tri dana: 14, 15. i 16. decembra 2011. godine možete ostvariti popust na sve članarine od 50 %. 

U ova tri dana godišnja članarina za korišćenje svih fondova Biblioteke je 250 dinara, a godišnja članarina za korišćenje fonda Odeljenja knjige za decu je 100 dinara.

 

Promocija trilogije epske fantastike Miloša Petkovića "Vukovi Sudbine" održana je u prepunoj čitaonici Biblioteke u utorak, 13. decembra. Učestvovali su: autor Miloš Petković, direktor IK “Domino Fer” Rašo Jovanović, novinar Dragan Žika Stojanović, pisac i novinar Branislav Janković. Muzičko iznenađenje promocije bio je reper Marko Jovanović Markonjero, a  junaci sa stranica knjiga su se družili sa prisutnima zahvaljujući Mladenu Đorđeviću, Milanu Radojkoviću, Marku Miloviću i Igoru Krstiću. Na promociji je premijerno prikazan trejler za trilogiju “Vukovi sudbine”, koja je bila jedna od dve najprodavanije knjige niškog Sajma knjiga i grafika.

1

1

1

 

U ponedeljak 12. decembra 2011. godine, u prepunoj čitaonici Odeljenja knjige za decu“, održana je promocija knjiga „Uspavanka“, „Pesnik i duga“ i „Đurđevdan“ autorke Zvezdanke Stojanović – Dake. U programu, koji je vodila Snežana Radović, su pored autorke pesničkih zbirki, učestvovali Rusomir Arsić, Minja Ilijeva i Sonja Keča. Interaktivan odnos publike i učesnika programa je ono po čemu se on razlikuje od ostalih. Predškolci Dečjeg centra su kao poklon autorki Zvezdanki Stojanović – Daki priredili jedan igračko-pevački nastup. Đaci osnovnih škola „Branko Miljković“, „Vožd Karađorđe“ i „Car Konstantin“ recitovali su svoje pesme i organizovali malu novinarsku konferenciju na kojoj su autorki postavljali različita i interesantna pitanja u vezi sa njenim pesničkim radom.

1

1

1

 

Na Odeljenju knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Niš, 7. decembra 2011. godine, sa početkom u 11 časova, u prepunoj čitaonici dece i vedroj atmosferi, održana je promocija knjige Mirjane Baltezarević „Dnevnik malog Luke“. Pored autorke, decu su animirali i Minja Ilijeva, pesnikinja, kao i pesnik Srđan Živković. Mališani su se družili, pevali i glumili. Poseban gost promocije bio je mali Luka, dečak o kome, inače, pesnička zbirka „Dnevnik malog Luke“ govori.

1

1

 

U sredu, 7. decembra 2011. godine, sa početkom u 11 časova, na Odeljenju knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Niš, predstavićemo zbirku pesama za decu „Dnevnik malog Luke“ Mirjane Baltezarević. U programu će, pored autorke, učestvovati  pesnikinja Minja Ilijeva i Srđan Živković, takođe pesnik.

1

 

RADIONICA „VESELI ORIGAMI“

NA ODELJENJU KNJIGE ZA DECU
NARODNE BIBLIOTKE „STEVAN SREMAC“ NIŠ

 svake subote od 3. do 24. decembra 2011. godine
od 12:30 do 13:30 časova

za sve uzraste dece

Instruktorke:
Ivana Radojković
Ivana Hofman

1

 

U Ogranku Biblioteke u Mesnoj kancelariji “Crvena zvezda” u subotu, 3. decembra, održana je promocija knjiga Violete Babić: “Knjiga za devojke i njihove momke”, “Knjiga za svaku devojčicu i dečaka”, “Beležnica za svaku devojčicu”, “Beležnica za svakog dečaka” i “Moj prvi slikovni rečnik”. Veliki broj učenika je uživao u druženju sa autorkom, pomno je slušajući, povremeno komentarišući i postavljajući pitanja.
Ova promocija je jedna od aktivnosti kojima Narodna biblioteka “Stevan Sremac” želi da skrene pažnju korisnika na Ogranak u MK “Crvena zvezda”. Uslediće razne kreativne radionice kojima želimo da animiramo korisnike i povećamo broj čitalaca knjižnog fonda Ogranka.

Organizatori promocije: Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ i Kreativni centar Beograd, uz podršku Opštine Palilula i Osnovne škole „Sreten Mladenović Mika“.

1

1

1

 

Regionalna biblioteka „Petko Slavejkov“ - Veliko Trnovo organizovala je Desetu nacionalnu konferenciju „Biblioteke-čitanje-komunikacije“. Bibliotekar Snežana Radović učestvovala je sa radom na temu „Digitalne kolekcije i pristup korisnika“. Izlaganje je pratio zapažen desetominutni film čiji je autor Ljubiša Nikolić.
Veliko Trnovo je 17-18. novembra bilo domaćin Konferencije na kojoj su izlagali 58 profesora, doktoranta i bibliotekara iz zemlje i inostranstva. Pored koleginice Radović iz Srbije, ove godine učesnici su bili iz Rusije i Švajcarske.

1

1

 

U četvrtak, 17. novembra, u Biblioteci je predstavljena knjiga istoričarke književnosti Zlate Bojović "Stari Dubrovnik u srpskoj književnosti". Učestvovali su: prof.dr Zlata Bojović, književnik Saša Hadži Tančić, mr Milunka Mitić i bibliotekarka Maja Novaković.
I ovo veče je bilo podsećanje da je Dubrovnik rodni grad vrlih pesnika, veštih moreplovaca i trgovaca, mudrih državnika i naučnika, večna inspiracija književnika.
Organizatori promocije: Vukova zadužbina- Ogranak Niš i Narodna biblioteka "Stevan Sremac"

1

 

Francuski institut u Srbiji i Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš su organizovali zanimljivu izložbu pod nazivom “Šuma-zajednica koja živi”, koju je osmislila fondacija GооdPlanet u okviru Međunarodne godine šuma. Ovu ediciju čini 20 odabranih postera predivnih slika šuma za velike formate koje su ilustrovali svetski fotografi, a među njima i Jan Artus-Bertran. Izložba je postavljena u hodnicima Biblioteke i može se videti do 30 novembra.

1

1

1

 

Na Odeljenju knjige za decu 2. novembra 2011. godine  predstavili smo zbirku pesama za decu „Lažimetar“ autora Miloja Dončića. Književnik Radosav Stojanović je vrlo duhovito govorio o životu i stvaralaštvu autora. Učenici iz niških osnovnih škola „Branko Miljković“, „Kralj Petar Prvi“ i „Vožd Karađorđe“ nisu krili zadovoljstvo dok je autor čitao pesme iz svoje zbirke „Lažimetar“. Aktivno su učestvovali u promociji postavljajući pitanja i sa ponosom čitajući svoje prve pesme.

1

1

1

1

 

Promocija publikacije „Književni almanah mladih stvaralaca Niša“ održana je u utorak, 1 novembra, u čitaonici Biblioteke. Almanah je nastao kao rezultat projekta Omladinski kulturni klub, koji je realizovan uz podršku Saveta za kulturno stvaralaštvo grada Niša. 
Učestvovali su: Milena Ćelić, koordinatorka projekta, Ivan Cvetanović, stručni saradnik za odabir radova i pripremu Almanaha, Milica Rašić, književni klub “Prejaka reč” i neki od autora koji su zastupljeni u Almanahu: Branislava Novković, Vladimir Jovanović, Marko Marjanović, Tijana Tošić, Milan Jaćević, Vladan Milkić i Aleksandar Anđelković.

1

1

1

1

1

1

Kolektiv Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ posetio je 56. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, na kom je predstavljeno više od 800 izdavača iz Srbije i inostranstva, uz zemlje portugalskog govornog područja u statusu počasnog gosta.
Kao i prethodnih godina naši najznačajniji izdavači iskoristili su sajamsku manifestaciju da predstave najnovije i najatraktivnije naslove od kojih će se mnogi, ubrzo posle Sajma, naći i u policima naše biblioteke i biti dostupni čitalačkoj publici.
Boravak u Beogradu zaposleni niške Biblioteke iskoristili su za radnu posetu renoviranoj Narodnoj biblioteci Srbije.

1

1

1

 

U subotu, 29. oktobra 2011. godine, na Odeljenju knjige za decu, od 12:30 do 13:30 časova, realizovana je prva od četiri radionica „Kina u biblioteci“, kojoj je prisustvovalo dvadesetak mališana uzrasta od osam do 12 godina. Radionicu su vodile Ivana Radojković, diplomirani pedagog i Ivana Hofman, diplomirani psiholog.

1

1

1

 

Promocija romana  "O vukovima i senkama" Branislava Jankovića održana je u petak 21. oktobra u čitaonici Biblioteke. Autor  je odgovarao na pitanja vezana za genezu i nastanak dela, inspiraciju koju je pronalazio u slovenskoj mitologiji, tajnama istorije, zagonetnim ličnostima… O istoriji koja je decenijama skrivana i o "nezgodnim" temama vezanim za pobednike u Drugom svetskom ratu govorio je gost večeri, istoričar Slavoljub Stanković.

Slike “starog i novog sveta, paganstva i hrišćanstva, Senka i Vuk koji se nalaze u prividnom antagonizmu, a u stvari, međusobno se prožimaju u neponovljivom i jedinstvenom čudu života” animirale su brojnu publiku, koja je svojim pitanjima i komentarima i sama postala deo promocije.

1

1

1

1

 

U četvrtak, 13 oktobra, u Biblioteci su predstavljena Sabrana dela Dragoljuba Jovanovića („Političke uspomene“ u 12 knjiga i „Medaljoni“ u 4 knjige). O dr Jovanoviću, njegovom stvaralaštvu i burnom političkom životu govorili su prof. dr Jovica Trkulja, sa Pravnog  fakulteta Univerziteta u Beogradu i Dejan A. Milić, publicista i predavač Univerziteta Union u Beogradu.
Od sada, zahvaljujući poklonu JP Službeni glasnik, korisnici Biblioteke u fondu mogu naći Sabrana dela ovog zaboravljenog velikana, narodnog tribuna, profesora, političara i večitog disidenta.

1

1

1

 

Promocija knjige proze Nine Perunović "Životni (nad)realizam - Made in Srbija" održana je u četvrtak u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac". Pored autorke o knjizi je govorio urednik izdanja i direktor IK "Prometej" Zoran Kolundžija. Na zadovoljstvo svih prisutnih, tekstove uz knjige je čitala Ana Radenović, a Marko Radojković je svojom muzikom "začarao" sve prisutne.

"Životni (nad) realizam - Made in Srbija", autorke Nine Perunovic, beskompromisno ukazuje na sve devijacije  danasnjeg drustva, koje nam nudi savremen nacin zivljenja. Srbija, kao neiscrpni izvor, inspirisala je autorku da  oslika nasu svakodnevicu na jedan duhovit nacin, ali i da nas natera da se zapitamo u kakvom svetu zivimo, u sta smo se pretvorili , mozemo li principe staviti ispred novca, znajnje ispred titule, kulturu ispred kica. Njena poruka, iako skrivena u tekstovima jasno ukazuje na zelju da je kucnuo zadnji cas za prosvecenjem, ali i da nas nasmeje do suza ukazujuci nam na gorku istinu.

1

1

 

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" je uzela učešće u aktuelnoj i savremenoj temi o digitalizaciji na 11. Međunarodnoj naučnoj konferenciji "Digitalizacija kulturne i naučne baštine, univerzitetski repozitorijumi i učenje na daljinu", koja je održana od 30. septembra do 2. oktobra na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Kroz rad Aleksandre Adžić i Slavice Krivokuće "Digitalizacija bibliotečke građe - iskustvo Narodne biblioteke "Stevan Sremac” Niš” predstavljena su sopstvena iskustva na polju ditigalizacije lokalnog kulturnog nasleđa (zavičajne građe).

1

 

Čitaonica Narodne biblioteke “Stevan Sremac“
utorak, 4. oktobar 2011. u 19 časova

Promocija poezije
i antologije duhovnih beseda Olivera B. Injca
"JEDNO OMILITIČKO TRAGANJE"

(Službeni glasnik, Beograd)

Gosti:
mr Ivica Živković, profesor Bogoslovije
Miroslav Mitković Nam, niški pesnik, dobitnik nagrade "Stražilovo 2010"
advokat Zoran Stambolić, gitara

1

Narodna biblioteka “Stevan Sremac” nastavila je akciju “Biblioteka u gostima” u Gerontološkom centru. U sredu, 28. septembra, u saradnji sa Književnim klubom SKC “Tekstura”, stanarima Centra poklonili smo muzičko-poetsko druženje.
Učestvovali su: Jelena Ignjatović, Nataša Gavrilović, Tatjana Đukić, Emilija Nikolić, Slobodanka Mitrović, Aleksandar Stanković, Andrijana Janković, Đorđe Stojanović, Jana Mitić i Milica Vučković.

Bio je to susret koji će pamtiti i domaćini i gosti, a potvrda toga je želja stanara Centra za što skorijim susretom.

1

1

1

 

Povodom svetske akcije 100 HILJADA PESNIKA ZA PROMENE

Lokacija: od Kumove bašte (Most na Gabrovačkoj reci kod "Merkatora") do ušća Gabrovačke reke u Nišavu
Vreme: subota, 24. septembar 2011. u 12,00

FIZISTIČKI PESNIČKI POKRET:
POSVETA TOMU LAHU

Učestvuju:
Osnivači fizističkog pesničkog pokreta:
Zoran Pešić Sigma, pesnik nebeski
Stevan Bošnjak, pesnik šumski
Goran Stanković, pesnik drumski
Saputnik fizizma:
Ivan Cvetanović
Mlada pesnička grupa iz Niša "Prejaka reč":
Dušan Milenković, Milica Rašić, Vladimir Jovanović, Marija Vučić, Vladimir Videnović
Miodrag Maldenović
Tom Lah drugi put u Nišu
Mistični Ekološko-Fizistički Popisivač
Dušan Mitić Car, fotograf vremenski
Pokret u Duhu Vremena, udruženje za održivi razvoj-Zeitgeist pokret Srbija, Niš

Organizator: Narodna biblioteka Stevan Sremac Niš

1

 

U četvrtak, 22. septembra, u 10 časova, na Dečjem odeljenju, u saradnji sa Preventivnom dečjom stomatologijom Doma zdravlja Niš, započinjemo radionice „Klimavi zubići“. Radionice su namenjene deci školskog uzrasta. Na prvoj radionici družićemo se, crtati i praviti „zubate balone“ sa učenicima četvrtog razreda Osnovne škole „Vožd Karađorđe“.
   
Razlog za organizovanje radionice je podizanje svesti dece o značaju održavanja higijene usta i zuba, od koje započinje briga o zdravlju čitavog organizma. Biblioteka je pravo mesto, jer će deca na likovnim i literarnim radionicama, uz igru, radost i smeh, sticati znanja o zdravlju, ali i ljubav ka čitanju i knjigama.

1

 

U petak, 16. septembra 2011. godine, čitaonica Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u  Nišu bila je mala za sve koji su želeli da prisustvuju promociji romana Danijele Knez „Okean u oku“. O romanu su govorili: Ivan Stamenković, dr filoloških nauka, Milica Vučković, urednica književnog kluba SKC-a i Danijela Knez, autorka. U muzičkom delu večeri nastupili su Nevena Ristić, solista i Milan Mutaović, gitara.

Da je roman stvaran da nosi moćnu poruku nade, odgonetne religijski smisao čovečanstva i natera vas na buđenje lične duhovnosti i morala potvrdilo je i ovo veče.

1

1

1

1

 

Kao i svake godine, od prvog oktobra 2011, Studio crtanog filma '98 i Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke Stevan Sremac Niš organizuju novi ciklus besplatnih radionica crtanog filma za polaznike uzrasta od 11 do 18 godina. Radionice će se održavati svake subote, u prostorijama Odeljenja knjige za decu, pre podne, od 10 do 12 časova. Svi zainteresovani mogu da se, dostavljanjem podataka (ime i prezime, broj telefona, škola koju pohađaju), prijave na našem odeljenju. Uslov je da budu likovno nadareni i članovi Biblioteke.

1

Posle Parka Svetog Save naša akcija “Šarena polica” je realizovana na novoj lokaciji, u okviru obeležavanja “Dana mladih” u Nišu. U Parku Čair u četvrtak, 11. avgusta, od 16 do 20.30 časova, četrdeset i pet ljubitelja čitanja je razmenilo knjige i preuzelo svoje kupone za članarinu sa popustom. Akcija “Šarena polica” je opet izazvala veliko interesovanje i pokazala da Nišlije vole da čitaju.

1

1

1

 

I ovog leta na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke "Stevan Sremac" održane su radionice za decu i tinejdžere. U radionicama je učestvovalo i uživalo preko sto dece i tinejdžera. Zahvaljujemo se svim učesnicima, a naročito veliku zahvalnost dugujemo ljudima zaduženim za realizaciju radionica, koji su nesebično i volonterski radili sa decom.

Radionicu stripa vodio je Dušan Cvetković. Bila je namenjena deco od 10 do 16 godina, a tema je bila slobodna.

1

1

Svi uzrasti su uživali u radionici “Veseli origami” koju je vodila Nina Lazarević. Čitaonica Dečjeg odeljenja je ukrašena nastalim radovima-ribama, pticama i mačkama od papira.

1

1

Kroz priču o savremenoj Grčkoj i utiscima sa letovanja, Ivana Hofman i Ivana Radojković, povele su decu u Staru Grčku, vreme mitova i bogova na vrhu Olimpa. Kroz razgovor "na grčke teme", radioničari su napravili "grcke narukvice" od papira, ispisivali na "svicima" misli o Grckoj, izabrali svoje grcko ime, koje su napisali grckim alfabetom, a svako je nacrtao svoj portret na "starogrcki nacin". U čitaonici je postavljena i izlozba radova nastalih u ovoj Radionici.

1

Radionicu "Egipat u biblioteci" su takođe vodile dve Ivane. Kroz priče o savremenom Egiptu, ali i kroz svet faraona, piramida i egipatskih mitova deca su saznavala o toj čarobnoj zemlji. Radionicari su pravili čarobne amajlije, egipatske ogrlice, piramide, faraone… Svi su se okušali  u pisanju hijeroglifa, a svi radovi su izloženi u čitaonici Odeljenja.

1

1

Radionica crtanog filma je namenjena deci od 10 do 18 godina. Vode je instruktori SCF’98, svake subote na Dečjem odeljenju od 10-12 časova.

 

Robert Takarič je bio gost Dečjeg odeljenja Biblioteke u ponedeljak, 8. avgusta. Deca i tinejdžeri koji vole „Devojčice su jači pol“, „Menjam pubertet za bilo šta povoljno“, „Najbolje godine“, „Školske face, štreberi i sestre izdajice“ i druge naslove uživali su u druženju sa autorom. Njihov smeh je bio najbolja potvrda.
Takarič je poklonio svoje nove naslove niškoj Biblioteci.
Druženje je organizovano zahvaljujući GO Medijana i njihovom prijateljstvu sa opštinom Senta.

1

1

1

 

U Parku Svetog Save u četvrtak i petak, 4. i 5. avgusta, organizovali smo akciju “Šarena polica”. Oko 80 Nišlija je iskoristilo mogućnost da razmenivši knjige na šarenoj polici stekne pravo na kupon kojim ostvaruje popust od 150 dinara na godišnju članarinu Biblioteke. Akcija je dobila podršku Nišlija i izazvala veliko interesovanje i gostiju Medijana festivala u Parku.

1

1

1

1

U okviru аkcije „Volontirаm, zаto što volim svoj grаd“, zаposleni kompаnije „Filip Moris“ su  poklonili 1500 knjiga Nаrodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu.
"Daruj knjigu-ulepšaj nekome dan" je naziv volonterske akcije kojom su u 15 gradova širom Srbije, a više od  19.000 knjiga, poklonili ustanovama koje su zaposleni prepoznali kao značajne za grad u kojem žive i rade.

1

1

 

U četvrtak, 21. jula, u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" predstavljen je drugi broj časopisa za bibliotekarstvo, informatiku i kulturu BIBLIOZONA.
O časopisu su govorili saradnica časopisa i predsednica Drustva Dante Aligijeri Niš Slavica Mitić Paolilo, Maja Novaković i članovi redakcije Marija Čupić, Miroslav Aleksić, Ljubiša Nikolić i Emilija Radmilović, po čijem projektu je i realizovan časopis.
Časopis BIBLIOZONA izdaje Narodna biblioteka "Stevan Sremac" Niš.

1

1

1

1

 

U čitaonici Narodne biblioteke „Stevan Sremac”, u petak, 15. jula, u okviru projekta "Promocija i popularizacija nauke" predstavljen je rad i izdavaštvo Instituta za savremenu istoriju – Beograd. Učestvovali su: direktor Instituta prof. dr Momčilo Pavlović i zamenik direktora Instituta prof. dr Predrag J. Marković. Tom prilikom potpisan je Protokol o naučno-kulturnoj saradnji kojim su obe institucije saglasile da sarađuju u razmeni naučne i stručne literature, ostvaruju zajedničke projekte i organizovanju naučnih tribina, predavanja i okruglih stolova.

Institut za savremenu Istoriju poklonio je Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” oko 150 svojih naslova. Sada se u fondu Odeljenja periodičnih publikacija nalaze i svi brojevi časopisa “Istorija XX veka”.

1

1

1

 

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš
u okviru projekta "Promocija i popularizacija nauke"
organizuje
u petak, 15. jula u 20 časova

VEČE INSTITUTA ZA SAVREMENU ISTORIJU – BEOGRAD

Govore:
prof. dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta
prof dr Predrag J. Marković, zamenik direktora Instituta
 Tom prilikom Institut za savremenu istoriju - Beograd doniraće svoja izdanja Biblioteci.

1

 

Narodna biblioteka “Stevan Sremac” je, u ponedeljak, 11. jula, poklonila stotinak knjiga stanarima niškog Gerontološkog centra, a isto toliko naslova iz svog fonda beletristike ponudila im za čitanje. Na taj način, u okviru akcije “Biblioteka u gostima” najstarijima je ponuđeno da u prostorijama Gerontološkog centra, imaju mogućnost da svakog meseca pozajme knjige iz fonda Biblioteke.
U današnjem druženju sa starima pridružili su nam se Mila Smiljković, prošlogodišnja pobednica “Majske pesme” i Miodrag Mladenović, član dramske sekcije Dečijeg Centra Niš. Osmesi na licima stanara Centra najbolja su potvrda koliko su uživali u njihovoj pesmi i stihovima, kao i koliko su se obradovali knjigama.
Stanarima Gerontološkog centra Biblioteka će u narednom periodu ponuditi različite kulturne aktivnosti i programe koji imaju za cilj da olakšaju pristup knjizi najstarijim sugrađanima i njihovo slobodno vreme učini sadržajnijim i lepšim.

1

1

1

1

 

Na dečijem odeljenju Narodne biblioteke „Stevan Sremac” održavaju se radionice origamija, stripa, crtanog filma, „Grčka u biblioteci“, „Egipat u biblioteci“.

O radionicama ovde.

Zainteresovani roditelji više informacija mogu da dobiju na broj telefona 018/523-605.

 

Treća po redu Letnja radionica stripa Dečjeg odeljenja Biblioteke održana je od 15. juna do 22. jula 2011. Dvadesetoro mališana je uživalo u savladavanju osnova strip-tehnike i umetnosti. Radionicu je (potpuno volonterski) vodio Dušan Cvetković, strip-autor iz Niša.

 

8. juna u OŠ "Radoje Domanović" predstavnica Dečjeg odeljenja Biblioteke, Mira Cerović, uručila je zvanično na poklon 117 besplatnih članskih karata za prvake te škole.

1

 

8. juna grupa učenika petog razreda OŠ "Bubanjski heroji" posetila je, sa svojom nastavnicom,  Dečje odeljenje. "Petačići" su sa bibliotekarima  razgovarali o čitanju, omiljenim knjigama i radu u Biblioteci.

1

 

7. juna, u popodnevnim časovima,  više od četrdesetoro učenika viših odeljenja OŠ "Ivo Andrić" posetilo je Dečje odeljenje Biblioteke. Kroz zanimljiv razgovor sa bibliotekarkama mališani su se upoznali sa načinom rada Biblioteke. Mnogi od njih su se tom prilikom i učlanil u Biblioteku.

1

1

U ponedeljak, 30. maja u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” predstavljena je monografija Rotari kluba Niš, koja je objavljena povodom 75 godina osnivanja i 15 godina reosnivanja kluba.
O monografiji, ali i o svojoj istoriji, znamenitim ljudima i aktivnostima Rotari kluba Niš govorili su: dr Vladan Aranđelović, Saša Lazetić, Ivanka Kosanić, dr Dejan Milosavljević i prof. dr Vojislav Mitić.

1

1

1

 

Agencija “Vasanta”, uz podršku Društva bibliotekara Srbije, organizovala je 25- 27. maja 2011. u Novom Sadu prvo savetovanje u oblasti kulturnog turizma i bibliotekarstva.Na skupu su učestvovali bibliotekari iz: Herceg Novog, Vinkovaca, Bijeljine, Banja Luke, Beograda (Sopot, Barajevo, Grocka, Zemun), Novog Sada, Šapca, Niša, Kraljeva, Bajine Bašte, Stare Pazove, Odžaka, Vrbasa, Bačke Palanke, Apatina... Učesnik iz niške Biblioteke bio je direktor Nebojša Vasić.
Prof.dr. Željko Vučković, Jasmina Ninkov, Mirko Marković, Nevenka Mitrović i dr. govorili su o kulturnom turizmu u odnosu na bibliotečku delatnost, resurse i potencijale za praktičnu primenu. Teoriska pitanja su razmatana i sa iskustvene i primenljive strane što je rezultiralo izuzeno atraktivnim radionicama i trenzima na adekvatnim lokacijama.

1

 

Kultura Kosovskog pomoravlja predstavljena je u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu u petak 27. maja 2011. godine.
Predsednik Odbora Susreta Slobodan Kostić uručio je Povelju Sveti knez Lazar i tradicionalnu nagradu Zavičajnih susreta pisaca Kosovskog pomoravlja za 2010. godinu laureatu Stoiljku Stanišiću.

Predstavljene su dve knjige: roman Srećka Simića „Skupljači pepela“ i zbirka pesama Živka Vasića Džidžija „Van slobode“. Svoje stihove kazivali su Radoslav Zlatanović, Stojiljko Stanišić, Blagoje Savić, Miloje Dončić, Jasmina Đorđević, Zoran S. Nikolić, Bojan Stojiljković, Srećko Simić, Borivoje Ugrinović, Ratko Stoiljković, Živko Vasić Džidžić i dr. U toku večeri prisutni su mogli da uživaju u izložbi slika Srećka Simića i izložbi knjiga zavičajnih pisaca Kosovskog pomoravlja.

1

1

1

 

Američki kutak i Narodna biblioteka “Stevan Sremac” Niš organizovali su, u petak, 27. maja, seminar na temu “Bibliotekarstvo SAD – Razmena iskustava”.
U prepunoj čitaonici Biblioteke, kolegama iz javnih, specijalnih i školskih biblioteka juga Srbije govorili su prof. dr Gordana Stokić Simončić, prof. dr Željko Vučković, kolege iz Biblioteke grada Beograda Vesna Vuksan i Milan Vasiljević i urednik „Pančevačkog čitališta“ Goran Trailović.
Profesor dr Željko Vučković imao je zanimljivo predavanje o filozofiji američkog javnog bibliotekarstva i vrednovanju učinka i uspešnosti. Profesorica Stokić, koja je pola godine provela u Sjedinjenim Američkim Državama kao Fulbrajtov stipendista, izlagala je o odnosima biblioteka s javnošću.
Programe studijskog boravka u Americi i stipendije namenjene usavršavanju bibliotekara u ovoj zemlji predstavili su Vesna Vuksan i Milan Vasiljević iz Biblioteke grada Beograda, koji su pohađali "Jay Jordan IFLA/OCLC Early Career Development Fellowship program”.
O uspešnoj realizaciji američkog programa "Jedna knjiga, jedan grad" u Pančevu, govorio je Goran Trailović. Pančevačka biblioteka je jedina biblioteka u Srbiji koja sprovodi ovaj program popularizacije knjige i čitanja.
Svi učesnici seminara dobili su knjigu "Best Practice u 22 priče" profesorice Stokić, koja je posvećena komunikaciji, kulturi organizacije i odnosima biblioteka s javnošću, što je i tema seminara.

1

1

1

 

Promocija zbirke poezije Svetomira Stanojevića Carića „Hajdemo muzo“ održana je u četvrtak, 26. maja 2011. u čitaonici Biblioteke. Učestvovali su: recenzenti Timošenko Milosavljević i Simon Milčić, glumci Zoran Ćosić, Oliver Šukletović, Desimir Stanojević, Jevrem Ćosić,Strahinja Nikolić sa ansamblom ``Stari Leskovčani`` i mnogi drugi koji su hteli dati doprinos sećanju na Svetu Carića. Promocija se nastavila druženjem u dvorištu, na zadovoljstvo velikog broja posetilaca Narodne biblioteke „Stevan Sremac“.

1

1

1

1

1

 

I ove godine, na sv. Ćirila i Metodija, obeležena je slava Narodne biblioteke „Stevan Sremac“. Uz prisustvo zaposlenih i gostiju iz kulturnog i javnog života, rezanje slavskog kolača obavio je prezviter Nikola Pantić, sa sveštenicima niške Saborne crkve. Domaćin slave bio je Nebojša Vasić, a kolač je predao narednom domaćinu Svetlani Radovanović.
Tom prilikom Rotari klub Niš uručio je poklon-kompjuter i dao podršku Biblioteci u procesu digitalizacije fondova.

1

1

1

 

Dosadašnju dobru saradnju Sportski centar "Čair" i " Narodna biblioteka  “Stevan Sremac" potvrdili su Ugovorom o poslovno tehničkoj saradnji, 20. maja 2011. godine. Ubuduće će gosti Prenoćišta „Čair“ moći da čitaju knjige iz fonda Biblioteke i pored prijatnog smeštaja uživaju u novim naslovima domaće i strane beletristike.
Tokom susreta sa gradonačelnikom grada Niša mr Milošem Simonovićem upoznali smo ga sa trenutnim aktivnostima i planovima Biblioteke.

1

1

12

 

U četvrtak, 19. maja, u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ održana je promocija knjige Srđana Aleksića „Veština prodaje nekretnina“. O knjizi su govorili advokat Oliver Injac, advokat Miroslav Stanković, vlasnik agencije za nekretnine „Riznica“ Slaviša Pešić i autor Srđan Aleksić.
Učesnici su, pred brojnom publikom, ukazali da „Veština prodaje nekretnina“ predstavlja orginalni i jedinstveni priručnik na našim prostorima. Aleksić je, na jednom mestu, sintetički objedinio celokupnu teorijsku i praktičnu literaturu u oblasti prometa nekretnina i nesebično podelio sa čitaocima. Pored brojnih aktuelnih stavova domaće i inostrane pravne, fiskalne i finansijske teorije, praktičnih iskustava u sudnici i van nje, zakonske i podzakonske literature na jednom mestu autor je izložio sva pitanja vezana za zakonitu, kvalitetnu i blagovremenu i efikasnu kupoprodaju nekretnina svih vrsta, oblika, vrednosti i veličine.

1

1

1

 

U utorak 17. maja u 19 časova
u čitaonici Narodne biblioteke „Stevan Sremac“
predstavićemo knjigu ljubavne poezije Bratislava R. Milanovića „Pisma iz prastare budućnosti“.
Učestvuju:
Bratislav R. Milanović
Ivan Cvetanović
Ivan Matejević, pratanja na gitari
Organizacija: Niški kulturni centar i Narodna biblioteka „Stevan Sreamac“

1

 

Narodna biblioteka “Stevan Sremac” obeležila je osmu NOĆ MUZEJA izložbom „Njegovo veličanstvo Plakat”  iz Zavičajnog i posebnog fonda Narodne biblioteke “Stevan Sremac”. Izložbu u prostoru pratila je virtuelna prezentacija “PlakatoPlov” u kojoj su prisutni imali priliku da putovanjem kroz prostor i vreme apostrofiraju značaj ovog izuzetno zanimljivog sredstva vizuelne komunikacije. Autorka izložbe je Marija Čupić, bibliotekar Narodne biblioteke „Stevan Sremac“.
Predstavljen je i prvi art book „ČAJ... Odličan“ koji je nastao povodom desetogodišnjeg rada i retrospektivne izložbe strip grupe „ČAJ... Odličan“.
U toku večeri održano je muzičko poetsko veče „Pod sjajem zvezda ove noći...”. Učestvovali su članovi Književnog kluba SKC-a "Tekstura" sa muzičkim i drugim “vatrenim” iznenađenjima… Bio je to pravi hepening u Biblioteci.
U pasažu Biblioteke posetioci su mogli da vide izložbu “Branko Miljković-50 godina od smrti pesnika”.
Te noći je blizu 1000 nišlija posetilo Narodnu biblioteku “Stevan Sremac”. Pored kreativnosti i pozitivne energije sačekali su ih slatkiši “Kony trade” iz Žitorađe.

1

 

Od 8. do 12. maja 2011. godine predstavnici Narodne biblioteke “Stevan Sremac” bili su gosti Reginalne biblioteke “Sava Dobroplodni” u Slivenu (Bugarska). Već trinaesti put zaredom ova bugarska biblioteka organizovala je Nacionalni festival dečje knjige u okviru kojeg se svake godine ogržava vrlo bogat program: literarno-likovni konkurs za decu, dodela nagrade “Konstantin Konstantinov” za najveći doprinos u izdavaštvu knjiga za decu, brojne izložbe, predstave, proslava Dana bibliotekara Bugarske, rodjendan Biblioteke, karneval... Sliven je tih dana prava prestonica dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu.

Povod gostovanja niških kolega na slivenskom Festivalu je učešće Saše Luković-Vasiljević na Okruglom stolu, koji je ovog puta imao temu: Razvitak dečje ilustracije i njen uticaj na čitanje kod dece. Na ovom skupu radove su izlagali, pored domaćina i predstavnici iz Madjarske, Italije i Bosne. Srbiju su, pored Saše, predstavljali Dušan Pop Đurđev, direktor Zmajevih dečjih igara iz Novog Sada i Mila Vasov, prevodilac i član redakcije Bratstva iz Niša. Koleginica Saša je predstavila svoj rad na temu: Deca i ilustracije-iz ugla bibliotekara-pozitivni primeri iz Srbije. 

Iz Slivena se niška ekipa vratila sa mnogo predivnih utisaka i ideja, jer domaćine ovog bugarskog Festivala krase izuzetna srdačnost, otvorenost za saradnju, odlična organizacija i kreativnost.

1

1

1

 

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ je 13. maja proslavila svoj dan i 132. godinu postojanja.
Dobrodošlicu gostima, predstavnicima republičke i gradske vlasti, direktorima javnih preduzeća i institucija, kolegama, piscima i čitaocima poželeo je direktor Nebojša Vasić. Podsetio je da su javne biblioteke kulturni, obrazovni i informacioni centri i ukazao je da uprkos vidnom i značajnom unapređenju rada, ograničeni prostorni uslovi onemogućuju intezivniji razvoj Biblioteke.

Čestitke gradonačelnika i u svoje ime, zaposlenima u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“, uputio je dr Radivoj Kocić. Testament episkopa niškog Jeronima, koji je svojim zaveštanjem postavio temelj današnje Biblioteke, pročitao je Miodrag Mladenović. Na svečanosti su podeljene počasne članske karte prijateljima Biblioteke. Vokalna grupa „Konstantin“ iz Niša je na najlepši način uveličala svečanost jedne od najstarijih ustanova juga Srbije.

1

1

1

1

 

Tribina o transparentnosti i korupciji, u okviru IFLA / BDS projekta, održana je 10. maja u čitaonici Narodne biblioteke ’’Stevan Sremac“. Na Tribini su govorili: dr Vesna Pešić, borac za ljudska prava, Zlatko Minić, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije RS i Vesna Crnogorac, rukovodilac IFLA/BDS projekta.

Posle uvodnog obraćanja Vesne Crnogorac u kome je predstavljen projekat, g-din Zlatko Minić je govorio o fenomenu korupcije u kontekstu nadležnosti i aktivnosti koje prema Zakonu sprovodi Agencija za borbu protiv korupcije RS, dok je g-đa Vesna Pešić govorila o uticaju korupcije na ljudska prava. Posle govora učesnika Tribine, otvorena je zanimljiva i korisna diskusija.

Projekat „Transparentnost, dobro upravljanje i borba protiv korupcije“ sastoji se u sprovođenju aktivnosti na podizanju svesti građana o fenomenu korupcije promovisanjem i pružanjem slobodnog pristupa informacijama i slobode izražavanja u bibliotečkoj zajednici u Srbiji.

1

1

1

 

Edukativni i kulturni program za mlade i studente-uz pomoć kartica moguće je ostvariti popuste. Više informacija na adresi www.gpa.rs

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ je u sredu 27. aprila bila i gost i domaćin u Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“.  Nišlije su poklonile književno veče „Pozdrav iz Niša“ u kom su učestvovali Radosav Stojanović, Milica Vučković, Zoran Pešić Sigma, Dejan Stojiljković i Branislav Janković. Pored proznog i poetskog rada učesnika publika je imala priliku da sazna više o Književnom klubu SKC-a „Tekstura“, o fototipskom izdanju NKC-a „Gradina 1900-1901“...
Prokupački pesnik Dane Stojiljković podsetio je na poeziju preminulog pesnika-boema Slobodana Stojadinovića.
Za muzički deo večeri bio je zadužen Baja Saitović, koji je svojim umećem na gitari i glasom upotpunio veče.

1

1

1

 

Pre tačno šest decenija, osnovan je Francuski kulturni centar, koji je od januara ove godine promenio ime u Francuski institut u Srbiji. Tim povodom u sredu 20. aprila, ispred i unutar Francuskog instituta u Knez Mihajlovoj, organizovano je specijalno veče. U okviru programa šest plesača je izvelo “Performans iznenađenja”, a zgrada je bila osvetljena neobično i autentično. Prikazan je i kratki film u kome su o radu Instituta govorili njegovi dugogodišnji saradnici.

1

1

1

 

20. aprila u 18 časova, u čitaonici Narodne biblioteke “Stevan Sremac”, Brooke Ricker održaće čas svinga. Čas je namenjen početnicima i sem lepog raspoloženja i želje da naučite jedan novi ples nije vam potrebno ništa drugo. Ulaz je slobodan.

Sving predstavlja grupu plesova koji su se razvili istovremeno sa swing jazz pravcem u muzici tokom 20-ih, 30-ih 40-ih godina prošlog veka.

Instruktorka plesa Brooke Ricker je amerikanka koja radi kao lektor na Filozofskom fakultetu na katedri za Anglistiku.

Organizatori: Američki kutak i Narodna biblioteka “Stevan Sremac’’

1

 

19. aprila 2011, u okviru akcije " U susret Uskrsu", Odeljenje knjige za decu posetili su mališani Vrtića "Eci-peci-pec". Nakon upoznavanja sa Bibliotekom i najinteresantnijim knjigama, oni su u čitaonici izradili "specijalne" Uskršnje ukrase koje su, zajedno sa bibliotekarkama, postavili na pano kod saltera. 

1

1

 

Jerej Zoran Filipović, sveštenik Crkve sv. Luka, održao je u utorak, 19. aprila, predavanje „Smrt i vaskrsenje u pravoslavnom predanju“. Zanimljiva tema i predavač bili su razlog velikog broja prisutnih u čitaonici Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ i njihovog učešća u predavanju.

1

1

1

 

Povodom uskršnjih praznika od 18. aprila 2011.godine na Odeljenju knjige za decu, po zamisli Milice Nikolic-Sredojević,  otpočela je akcija "U suret Uskrsu". Mališani  imaju prilike da išaraju "papirnata jaja", a najzanimljivije kreacije biće izložene na panou u Odeljenju knjige za decu.

1 1

1

 

U želji da podržimo dobrovoljno davalaštvo krvi, sa Zavodom za transfuziju krvi Niš, organizovali smo  akciju. Svim davaocima krvi tokom ove nedelje, od ponedeljka, 18. aprila, do četvrtka, 21. aprila, Narodna biblioteka "Stevan Sremac", kao znak pažnje, dodeljuje članske karte za narednih 12 meseci.

Juče, 18. aprila od 10 do 13 sati, ekipa Zavoda za transfuziju krvi Niš bila je u čitaonici Narodne biblioteke „Stevan Sremac“. Na početku akcije i broj davalaca potvrdiio je humanost naših  sugrađana. Tokom nedelje, od utorka do četvrtka, svi zainteresovani krv mogu dati u Zavodu za transfuziju krvi Niš i sa potvrdom doći u Biblioteku po svoju besplatnu člansku kartu.

Pozivamo ljude dobre volje da se odazovu sličnim akcijama i pomognu onima kojima je to neophodno, jer se svi mi uvek možemo naći u sličnoj situaciji.

1

1

1

 

U četvrtak, 14. aprila, u čitaonici Biblioteke predstavljen je roman „Mesec pod lipom“ autorke Mile Đorđević. O romanu su vrlo nadahnuto govorile  Zora Popović i Kadivka Stevanović. Odlomke iz knjige, koja ispreda priču o devojčici bez roditelja i njenom odrastanju u balkanskoj sredini gde vladaju surovi zakoni prirode, čitao je mladi glumac Miodrag Mladenović. Autorka Mila Đorđević zahvalila se prisutnima poklonivši im par svojih pesama.

1

1

1

1

 

Narodna biblioteka “Stevan Sremac“ obeležila je Svetski dan Roma u Osnovnoj školi "Branko Miljković". Bibliotekarke Snežana Kostić, Maja Novaković i sekretarka Udruženja Romkinja "Osvit" Irena Mahmudović održale su 8. aprila radionicu sa predstavnicima Đačkog parlamenta, Književnog kluba “Vatra i ništa” i učenicima Škole.
U radnom delu susreta učenici su imali priliku da vide prezentaciju "Istorija, kultura i tradicija Roma" autorskog tima Udruženja Romkinja "Osvit”. Putem interneta uživali su u izložbi romske pisane kulture "Alav e Romengo", izložba Dragoljuba Ackovića, na sajtu Narodne biblioteke Srbije koja je organizovana 2009. godine u Galeriji Narodne banke Srbije povodom jednogodišnjeg predsedavanja Srbije Dekadom inkluzije  Roma 2005-2015. Učenici su upriličili kraći program i pozdravili goste na svoj način.
Bibliotekarke Kostić i Novaković su učenicima na što jednostavniji način približile rad Narodnе biblioteke „Stevan Sremac“, upoznale ih sa njenim odeljenjima, načinom na koji ona funkcionišu i kako mogu koristiti bibliotečke fondove.
Zahvaljujemo se direktoru škole Miroslavu Staniću, bibliotekarki  Dragani Pešić Glavašević i pedagoškinji Milici Filipović na srdačnoj dobrodošlici.

1

 

U četvrtak 7. aprila u 13. časova u holu Gradske kuće dodeljene su vredne nagrade najuspešnijim učesnicima konkursa „Ovako bi danas Andersen pisao bajke“ iz Kraljeva, Belog Potoka, Kragujevca, Dimitrovgrada, Bačke Palanke, Užica i Niša. Po deseti put, povodom Svetskog dana knjige za decu, Narodna biblioteka “Stevan Sremac” raspisala je republički likovno-literarni konkurs za učenike osnovnih škola.
U ime grada Niša i gradonačelnika prisutne je pozdravila članica gradskog veća Dušica Davidović. Anđeoskim glasovima svečanost su uveličali hor Osnovne škole „Duško Radović“ i hor Studentskog kulturnog centra „Vilenjaci“ pod dirigentskom palicom Aleksandra Ristića. Program su vodili Princeza iz zrna graška-Vladana Petković i Car u novom odelu-Aleksandar Stevanović.
Generalni sponzor u Godini knjige i jezika i našeg malog jubileja je JP Zavod za udžbenike.
Sponzori: Monopol, NKC, Kreativni centar, Kony trade, McDonald’s i Dečiji centar.
Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ obeležava Svetki dan knjige za decu pod pokroviteljstvom Grada Niša.

1

1

1

 

Veče stvaralaca topličkog kraja u Biblioteci održano je u četvrtak 31. marta. Narodna biblioteka „Rade Drainac“ iz Prokuplja sa svojim gostima predstavila je zavičaj, a publika je imala priliku da uživa u muzici, poeziji, prozi i aforizmima. Izveden je odlomak iz komada „Zapevala Sojka ptica“, čiju je premijeru prokupačka publika videla 17. marta, a gosti su nam predstaviti i 46. broj časopisa za književnost, umetnost, kulturu i društvena pitanja „Tok“.
Učestvovali su: Baja i Mila Saitović, Dragan Barjaktarević, Dragan Ognjanović, Zorica Milošević-Cincarka, Zoran Milosavljević-Rmuš, Rušitović Miloš, Kara Popović i Zoran Cvetković.

1

1

1

 

Niški kulturni centar je 24. marta, u svom klubu, predstavio fototipsko izdanje "Gradina 1900-1901".
Narodna biblioteka "Stevan Sremac" je pomogla projekat ustupanjem digitalizovanog oblika časopisa. "Gradina" je prvi niški književni polumesečni časopis i nalazi se u fondu Zavičajnog odeljenja Biblioteke.

1

 

Peti broj filmskog časopisa „Filaž“ predstavili smo u Biblioteci u četvrtak, 24. marta. 2011. godine. O časopisu su govorili Srđan Savić, glavni i odgovorni urednik časopisa i direktor NKC-a, Verica Novakov, glavna urednica Izdavaštva NKC-a, Dejan Dabić, pokretač časopisa i član redakcije, Dejan Ognjanović, zamenik glavnog urednika i Severin M. Franić, filmski kritičar i saradnik časopisa.

1

1

1

 

Povodom Svetskog dana poezije, u ponedeljak 21. marta, u okviru trećeg Medijana festivala dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu, Opština Medijana i Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ organizovali su ČAS POEZIJE ZA DECU.

Učestvovali su: Dobrica Erić, Ljubivoje Ršumović, Mošo Odalović, Uroš Petrović, Branko Stevanović, Igor Kolarov, Tode Nikoletić, Mila Đorđević, Violeta Jović, Vlasta Cenić, Slobodanka Mitrović, Rusomir Arsić, Vera Cvetanović, Minja Ilijeva, Biljana Stanojević i Jefimija Kocić.

U najlepšim stihovima iz bogate riznice srpske poezije za decu, u čitaonici Biblioteke, uživali su učenici niških Osnovnih škola i njihovi drugari-gosti iz Sente.

1

1 1

1

 

Niška promocija romana „Ono što oduvek želiš“ Gordane Ćirjanić, za koji je dobila NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2010. godini, održana je u četvrtak veče, 17. marta, u prepunoj maloj sali Doma vojske. O romanu su govorili laureatkinja Gordana Ćirjanić  i književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov.
I ovaj roman je nastavak autorkinih književnih i intelektualnih interesovanja da se kroz priče o savremenicima suprotstavi tabuima u našoj sredini, ali i nepisanim „pravilima“. Romanom ističe da je paralelna stvarnost televizijskih programa postala neizostavni deo života savremenog čoveka. Glavni junak Slobodan, kao i mnogi danas, zavisnik je televizije i virtuelna stvarnost sa tv ekrana zauzela je jedan deo njegovog  sećanja, prodrla mu u san i preusmerila želje. „Ono što oduvek želiš“ je priča o gubljenju smisla života. Zadovoljavanje želja je postao opšti bensedin, a naše želje bizarne i apsurdne, bez mašte, sve više nas udaljavaju od nas samih.
Promociju su organizovali NKC, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ i Komanda kopnene vojske Niš, uz podršku hotela „Niški Cvet“.

1

1

1

 

Društvo školskih bibliotekara Srbije - sekcija Niš i Narodna biblioteka „Stevan Sremac“, u utorak 15. marta, u čitaonici Biblioteke, organizovali su tribinu:

Školska biblioteka u funkciji istraživačkih veština učenika

Učestvovali su bibliotekari: Marijana Stojanović, Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“; Gordana Ivković, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“; Violeta Mandić, OŠ „Ratko Vukićević“; Tanja Ivanović, OŠ „Vitko i Sveta“ i Mile Penkov, OŠ „Desanka Maksimović“

Školski bibliotekar predstavlja vrlo važnu kariku u obrazovnom sistemu. Jedan od njegovih važnih zadataka je upoznavanje učenika sa korišćenjem elektronskih i štampanih izvora informacija i referensnih zbirki i podsticanje njihove samostalnosti u sticanju znanja. Tribina je pokazala da postoji veliko interesovanje školskih bibliotekara za ovakav vid razmene znanja i iskustava.

1

1

 

 

Srecan 8. mart!

 

Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke Stevan Sremac, povodom Svetskog dana knjige za decu, deseti put raspisuje republički likovno-literarni konkurs za učenike osnovnih škola. U godini našeg malog jubileja i Godini knjige i jezika tema je:

OVAKO BI DANAS ANDERSEN PISAO BAJKE

Više informacija pod linkom Konkurs.

 

Dan vinara i vinogradara i Dan ljubavi Narodna biblioteka Stevan Sremac je obeležila, u saradnji sa književnim klubom Studentskog kulturnog centra Tekstura, književnom večeri Vinoljub u holu Gradske kuće.
Mladi pisci i muzičari nesebično su poklonili prisutnima puno emocija i pozitivne energije i potvrdili da stasaju neki novi umetnici. Hol Gradske kuće je bio mali da primi sve one koji su želeli sebe da počaste sa malo neočekivane romantike upakovane u dobre stihove, lepe note i zadovoljstvo vina i čokolade.
Dok su slušali stihove članova književnog kluba Tekstura  i anđeoske glasove vrsnih mladih muzičara, prisutni su mogli da uživaju u insertima iz filmova i spotova koji veličaju vino i ljubav.
Vinarija Status , podrumiuMalči, darovala je prisutne vinom, a za bombonice i čokoladice pobrinula se Bombonica iz Niša.

1

1 1

 

U petak, 11. februara 2011. godine , u čitaonici Narodne biblioteke Stevan Sremac održana je Konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen skener za knjige najnovije generacije, kompanije ATIZ, za digitalizaciju bibliotečke građe, koji je Biblioteka dobila zahvaljujući Ministarstvu kulture Republike Srbije i lokalnoj samoupravi grada Niša. Novinari su upoznati i sa glavnim arhitektonsko-građevinskim projekatom: rekonstrukcije, dogradnje i nadgradnje Narodne biblioteke Stevan Sremac Niš, koji je izradio Kapaprojekt.
Na konferenciji za novinare obratili su se: član gradskog veća Miodrag Radović, direktor Narodne biblioteke Stevan Sremac Nebojša Vasić, a projektant Kapaprojekta Milan Antić.

1

1

 

Izdavačka kuća Službeni glasnik i Narodna biblioteka Stevan Sremac predstavili su knjigu Čovek u senci, autora Radomana Kanjevca, u utorak, 8. februara 2011. godine, u čitaonici Biblioteke. Pored autora u promociji knjige učestvovali su književnica Stana Dinić Skočajić i književni kritičar i izvršni direktor Službenog glasnika,kuće koja je objavila ovu knjigu, Petar V. Arbutina.
Odlomke iz knjige je čitao glumac Lutkarskog pozorišta u Nišu Aleksandar Kanjevac, a svojim bravurama na gitari veče su uveličali, studenti Fakulteta umetnosti, Ljubisav i Strahinja Anđelković.
Prisutni su pokazali da Radoman Kanjevac u Nišu ima svoju publiku koja pažljivo prati njegov rad i za koju nije neočekivano, posle sedam knjiga poezije, objavljivanje knjiga „mikro memoara“. Kanjevčeva knjiga Čovek u senci sastavljena je od literarnih odlomaka, marginalija i zabeleški za koje je rok kritičar Peca Popović napisao da su „znakovi pored puta“ za rokenrol generacije. Knjiga malog obima, ali velike vrednosti.

1

1 1

 

Promocija knjige „Žene srpskih vladara” autora Tomislava M. Simića Kalpačkog održana je u četvrtak, 3. januara, u čitaonici Narodne biblioteke "Stevan Sremac".
O knjizi „Žene srpskih vladara” su, pored autora, govorili recezent prof. dr Slobodan Branković i urednik i lektor Stanka Janković-Pivljanin. Odlomke iz knjige čitali su Milica Vučković i Miodrag Mladenović, a veče je svojim anđeoskim glasom ukrasila Mina Milićević.
Autor Tomislav M. Simić Kalpački je ovom knjigom obuhvatio osam vekova srpske istorije, od Ane, supruge velikog župana Stefana Nemanje, pa završno sa Aleksandrom, ženom kralja Petra Drugog Karađorđević. Dugi niz godina je Kalpački, inače, novinar u dokumentarnom programu Radio Televizije Kruševac, istraživao da bi sagledao njihova porekla, naravi, uticaj koji su imale na muževe, na popularan način ilustrujući njihove sudbine zanimljivostima iz bračnog života. Luksuzno opremljeno izdanje, u tvrdom povezu, na više od 400 strana, upravo su objavili „Naša priča plus” i „Patam” iz Beograda.

1

1 1

 

U Osnovnoj školi „Ivo Andrić“, povodom slave Sveti Sava, uručene su članske karte Biblioteke za 120 učenika prvog razreda.
U akciji, koju Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ sprovodi od početka tekuće školske godine, besplatno je učlanjen veliki broj đaka prvaka. Sve škole, čiji učenici prvog razreda još uvek nemaju člansku kartu Biblioteke, treba da se jave Odeljenju knjige za decu na telefon 523-605.

1

 

PREZENTACIJA: STUDIRANJE U SAD I DOBIJANJE STUDENTSKIH VIZA- petak, 21. januar 2011. godine sa početkom u 12 sati u AMERIČKOM KUTKU (Obrenovićeva 20/III sprat).

Predstavnici Kozularnog odeljenja Američke ambasade i Međunarodnog akademskog centra održaće besplatno predavanje o studiranju u SAD, pretraživanju mogućnosti daljih studija, finansiranju školovanja i dobijanju  studentskih viza. Na kraju prezentacija biće omogućeno postavljanje pitanja predstavnicima Konzularnog odeljenja Ambasade SAD i Međunarodnog akademskog centra.

Međunarodni akademski centar je domaće udruženje građana koje je i zvanični savetodavni centar za studije u SAD, odobren i podržan od
strane Biroa za obrazovne i kulturne poslove Stejt departmenta. Kao deo mreže obrazovnih centara EducationUSA, Centar ima cilj da svim
zainteresovanim građanima Srbije ponudi nepristrasne, tačne i adekvatne informacije o studiranju u SAD, finansiranju studija,
ispitima i drugim temama od važnosti za proces daljeg obrazovanja.

1

 

Srećna Nova godina!

 

AUKCIJSKA PRODAJA NOVOGODIŠNJIH ČESTITKI NA DEČJEM ODELJENJU I ODELJENJU BELETRISTIKE NARODNE BIBLIOTEKE "STEVAN SREMAC".

SAV PRIHOD ODLAZI U KRALJEVO KAO HUMANITARNA POMOĆ NARODNOJ BIBLIOTECI "STEFAN PRVOVENČANI" ZA OBNOVU DEČJEG ODELJENJA.

1 1

 

Odeljenje knjige za decu, 18. decembra, posetila je grupa Indonežana. Među gostima su bili deca i žene indonežanskih diplomata. Osnovni cilj ove posete je bio uključivanje mladih Indonežana, koji žive u Srbiji, u Radionicu crtanog filma. Druženje Indonežana i Nišlija proteklo je u veoma prijatnoj atmosferi sa željema da se nastavi i u narednoj godini.

1 1

 

U petak, 17. decembra 2010. godine prof. dr Kamenko M. Marković održao je predavanje o slavnom rumunskom vajaru Konstantinu Brankušiju i predstavio svoju knjigu KONSTANTIN BRANKUŠI-TRAG GENIJA. Pored autora o vajaru Brankušiju govorila je i novinarka Aleksandra Mitić. Predavanje je praćeno izložbom skulptura u elektronskoj formi.

1

1

 

Četvrtak 16. decembar 
Dečja biblioteka (Sinđelićev trg 2, Niš)

16. decembra 2010.  u čitaonici Odeljenja knjige za decu Francuski kulturni centar organizovao je  dve radionice pod nazivom Božić na francuski način. Obe grupe dece (prva od 5 i 6 i druga od 7 do 10 godina) imale su prilike da uzivaju u  crtanim filmovima, naucile su da pevaju bozićnu pesmu, napravile su čestitke sa ispisanim željama za predstojeće praznike i sve to na francuskom jeziku. 

1

1

1

 

Studentski kulturni centar Niš i Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ organizovali su promociju jubilarnog, pedesetog, broja časopisa „Naš TRAG“ 15. decembra.
Učestvali su glavni i odgovorni urednik Milan R. Simić, zamenik urednika Miloš Ivanović i saradnici časopisa Zoran B. Marinković, profesor geografije; Zoran Pešić Sigma, književnik i urednik „Gradine“ i Dejan Stojiljković, književnik i urednik „Presinga“ i „Treša“. Moderator večeri bila je Gordana Mitić Živković, urednik SKC.
Časopis za književnost, umetnost i kulturu “Naš TRAG” izdaju Društvo “Trag” i Biblioteka “Radoje Domanović” iz Velike Plane.

1

 

Delegacija Obdaništa "Sunce" iz Niša, 9. decembra 2010., posetila je Dečje odeljenje Binblioteke i na poklon donela sedamdeset novogodišnjih čestitki koje su izradili mališani iz tog obdaništa. Na taj način se i ova dečja ustanova pridružila humanitarnoj akciji pokrenutoj u okviru projekta BIBLIOTEKA JE SUPER MESTO. Sav novac prikupljen na aukciji čestitki urađenih u ovoj akciji biće namenjen obnovi Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva koja je stradala u skorašnjim zemljotresima. 

1

 

U četvrtak, 9. decembra u Biblioteci, Lidija Marković Rosati održala je predavanje na temu NEURO-STRATEGIJE U FUNKCIJI BOLJEG I OSMIŠLJENIJEG ŽIVOTA.
Pred prepunom čitaonicom Odeljenja periodičnih publikacija gospođa Marković Rosati, vrhunski stručnjak iz ove oblasti, govorila je o neuro-lingvističkom programiranju (NLP). NLP nudi sirok spektar tehnika i strategija koje mogu pomoci ljudima kao i kompanijama da dostignu vrhunac svojih sposobnosti.

1

1

 

U utorak, 07. decembra 2010. godine, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” predstavljena je knjiga pesama Spasoja Ž. Milovanovića SENKA LJUBAVI I PESME PONEKE, dobitnika pesničke nagrade POET za zbirku godine u 2010. godini.
Književni kritičar Nikola Todorović pokušao je da „razotkrije“ pesnika i „pesme poneke“. Glumica Kruševačkog pozorišta Biljana Nikolić i autor Spasoje Ž. Milovanović čitali su stihove na zadovoljstvo mnogobrojne publike. Gost na promociji bila je jedna od najboljih niških spisateljica mlađe generacije Milica Vučković.

1

1

1

 

Prvi broj prvog časopisa Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ BIBLIOZONA, predstavili smo u petak, 3.12.2010. godine, na Sajmu knjiga u Nišu. O časopisu su govorile glavna i odgovorna urednica časopisa Aleksandra Adžić, autorka projekta i zamenica glavne i odgovorne urednice Emilija Radmilović i članovi redakcije Ljubiša Nikolić, Saša Luković Vasiljević i Marija Čupić.

Ciljne grupe potencijalnih čitalaca BIBLIOZONA pre svega su bibliotečki radnici, ali i svi oni čija je želja da znanje i informacije budu dostupni. Časopis za bibliotekarstvo, informatiku i kulturu BIBLIOZONA objavljen je uz podršku Saveta za kulturno stvaralaštvo grada Niša.
http://www.nbss.rs/Bibliozona/bibliozona1.pdf

1

1

 

1

1

1

U Paviljonu u Tvrđavi, u četvrtak 25. novembra 2010. godine, otvorena je izložba SKRIVENO BLAGO BIBLIOTEKA SRBIJE: najvredniji eksponati iz zavičajnih zbirki javnih biblioteka u Srbiji. Radno vreme Paviljona je od 11 do 17 časova, a izložba je otvorena do 2. decembra 2010. godine.
Nakon požarevačke premijere, izložbe u Zrenjaninu i Smederevu, i niška publika  ima priliku da vidi, po prvi put u istoriji srpskog bibliotekarstva, na jednom mestu najznačajnije pisano zavičajno nasleđe koje  je prikupljeno i odabrano širom Srbije. Izložbu čini 26 izabranih najznačajnijih primeraka raznovrsne bibliotečke građe srpskih biblioteka: stare rukopisne i štampane knjige, prve periodične publikacije iz vremena uspostavljanja štamparske i izdavačke delatnosti  u Srbiji, stare fotografije, razglednice, plakati, negativi, kao i izabrana dela najznačajnijih zavičajnih autora.
Organizatori izložbe su Zajednica matičnih biblioteka Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Galerija Savremene likovne umetnosti, Sportski centar „Čair“ i Narodna biblioteka “Stevan Sremac”, uz osiguranje Kompanije „Dunav“.

Katalog izložbe

1

1 1

 

U četvrtak, 25. novembra 2010. godine u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ predstavljen je roman Sretena Ugričića NEZNANOM JUNAKU. O knjizi, pored autora, govorio je  književni kritičar, glavi urednik časopisa „Reč“ i izdavačke kuće „Fabrika knjiga“ Dejan Ilić.
Čitanje „Neznanog junaka“ je avantura u kojoj savremeni čitalac naglašenu kritiku društva pronalazi u formi koja motive Biblije ili narodne književnosti ili fenemena današnjice pakuje u jedan uzbudljiv siže.
Roman je moguća posveta budućnosti koja može biti svetla ili tamna, u kojoj bi istinu potrla dezinformacija ili obrnuto, u kojoj bi se apsolut dobra probudio ili zauvek ostao uspavan. Ugričić je napisao provokativnu priču o stvarnosti, a šta će budućnost doneti - videćemo.

1 1

 

Narodna biblioteka ''Stevan Sremac'' iz Niša, Narodna biblioteka ''Detko Petrov'' iz Dimitrovgrada i Narodna biblioteka iz Pirota organizovali su Međunarodni stručni skup bibliotekara javnih biblioteka Bugarske i Srbije BIBLIOTEKA BEZ GRANICA, 25. i 26. novembra u Nišu. Skup je održan uz podršku Ministarstva kulture RS i Grada Niša.

Više o skupu klikom na sliku

1

 

U utorak, 30. novembra 2010. u čitaonici Odeljenja knjige za decu, sa početkom u 14 časova, otpočinje sa radom  prva NOVOGODIŠNJA - LIKOVNA  RADIONICA namenjena učenicima osnovne škole.  "Radioničari" će svakodnevno, tokom dve nedelje, kreirati i izradjivati novogodišnje čestitke, koje će nakon poslednje radionice (10. novembar) biti ponudjene Nišlijama na aukciji. Novac sakupljen na ovaj način biće novogodišnji poklon članova Odeljenja knjige za decu NB"Stevan Sremac" iz Niša kraljevačkoj Dečjoj biblioteci, koja je stradala u skorašnjem zemljotresu.

Radionice vodi Mila Dzinić, diplomirani dizajner enterijera, a čitava akcija je deo projekta BIBLIOTEKA JE SUPER MESTO, koji je podržalo Ministarstvo za kulturu Srbije

 

27. novembra 2010. u čitaonici Odeljenja knjige za decu, od 12 do 13 i 30 časova, održana je prva Radionica kreativnog pisanja za srednjoškolce.  Na ovu radionicu, koju vodi profesorica srpskog jezika i književnosti Ljiljana Marković, odazvalo se dvadeset petoro gimnazijalaca zainteresovanih i talentovanih za književno stvaralaštvo.

1

 

19. novembra 2010. na Odeljenju knjige za decu nastavljen je ciklus psihološko-kreativnih radionica "Niko kao ti". Radionice će, kao i do sada, voditi Zoran Slavković, diplomirani psiholog i psihoterapeut u superviziji. Radionice je osmislio tim stručnjaka iz oblasti psihologije, psihološkog savetovanja i psihoterapije Centra za unapređenje kvaliteta života "Korak do zdravlja".

Radionice su namenjene adolescentima, a održavaće se svake druge subote sa početkom u 20 časova.

 

U četvrtak, 18. novembra 2010. u čitaonici Odeljenja knjige za decu  održane su dve kreativne radionice Jasminke Petrović. Kroz radionice je prošlo više od osamdesetoro starijih osnovaca, koji su se na sasvim nov, neobičan i izuzetno inspirativan i kreativan način upoznali sa stvaralaštom naše najpopularnije i najprevođenije književnice za decu. U šetnji kroz Jasminkina dela, otvoreno je mnogo tema i pitanja, koji okupiraju tinejdžere, kao što su: ljubav, prijateljstvo, strah od javnog nastupa, stid, seksualnost...Na insistiranje svih učesnika radionica Jasminka je obećala da će uskoro opet posetiti  Niš.

Ovaj program deo je projekta BIBLIOTEKA JE SUPER MESTO, koji je podržalo Ministarstvo za kulturu Srbije.    

1 1

1

 

U četvrtak 18. novembra 2010. godine u 19. časova, u čitaonici Narodne biblioteke „Stevan Sremac“, savremeni srpski pripovedači Tihomir Nešić, Branislav Stanojević, Radosav Stojanović, Snežana Milojević, Stevan Bošnjak i Dejan Stojiljković povešće nas putevima svojih priča.

Književno veče PRIČAM TI PRIČU, koje Narodna biblioteka „Stevan Sremac“  organizuje u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, je u okviru obeležavanja manifestacije DANA STEVANA SREMCA u Nišu.

1

 

1

 

5., 11. i 12. novembra 2010. više od osamdesetoro mališana, polaznika Igraonice Decijeg centra u Nišu,  uzrasta od 3 do 6 godina, posetilo je sa svojim vaspitačima i roditeljima Dečje odeljenje Narodne biblioteke "Stevan Sremac". Ove posete pretvorile su se u zanimljive radionice u kojima su deca zajedno sa svojim vaspitačima, roditeljima i bibliotekarima otkrivala svet knjiga, razgovarala o tome sta vole da im roditelji čitaju i pričaju, a sami su spontano sa zamišljenim mikrofonom u ruci (flomaster) recitovala i pevala svoje omiljene pesme.Budući članovi Biblioteke (svi su izrazili želju da se učlane!) su za uspomenu i na poklon svojim domaćinima nacrtali  omiljene likove iz bajki, ali i iz crtanih filmova.

1 1

1

 

6. novembra 2010., na dan rođenja Vuka Stefanovića Karadzića, iz fonda Dečjeg odeljenja izložene su knjige koje je Vuk napisao, kao i knjige koje govore o njegovom životu i delu.

Izlozba

 

Rok za prijem radova za drugi broj Bibliozone, časopisa za bibliotekarstvo, informatiku i kulturu, produžen je do 30. novembra.

ZAINTERESOVANI AUTORI SVOJE RADOVE MOGU POSLATI NA E- MAIL bibliozona.nis@gmail.com

 

Swing

 

1

Deo programa prvog festivala ženskog aktivizma i umetnosti-FemiNiš održan je u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”. U subotu, 30. oktobra 2010. godine, Jelena Višnjić, Katarina Lončarević i Vera Kurtić predstavile su publikaciju Solidarnost i feministička politika. Istog dana, u istom prostoru usledila je tribina Ženski pokret u Srbiji, na kojoj su govorile Sonja Drljević, Gordana Stojaković, Nevena Kostić i Natalija Žunić.
Sutradan, u nastavku festivala, u Biblioteci je prikazan film 12-15%, posle kog je održana diskusija sa autorkama Lidijom Vasiljević i Violetom Anđelković-Konzleiter. U prostoru Biblioteke festival je završen tribinom Umetnost i aktivizam na kojoj su učestvovale Marija Peternel, Anđela Muičić i Eva Dinić.
FemiNiš je održan od 29. do 31. oktobra 2010. na više lokacija u gradu. Sastojao se od izložbe ženske umetnosti, projekcija feminističkih dokumentarnih filmova, koncerta žena izvođačica, radionica na aktuelne teme, tribina i promocija. Festival su organizovale aktivistkinje organizacija: Ženski prostor, Centar za devojke, Alternativni kulturni centar, Centar lokalne demokratije i Centar za razvoj civilnih resursa. Pored Narodne biblioteke “Stevan Sremac” FemiNiš su podržali SKC, NKC i Društvo za unapređenje mentalnog zdravlja dece i omladine.

FemiNis

 

U PRIPREMI JE DRUGI BROJ ČASOPISA ZA BIBLIOTEKARSTVO I KULTURU "BIBLIOZONA". ZAINTERESOVANI AUTORI SVOJE RADOVE MOGU POSLATI DO 10. NOVEMBRA 2010. NA E- MAIL bibliozona.nis@gmail.com

 

Narodna biblioteka ''Stevan Sremac'' iz Niša, Narodna biblioteka ''Detko Petrov'' iz Dimitrovgrada i Narodna biblioteka iz Pirota, uz podršku Ministarstva kulture RS, na osnovu Konkursa za sufinansiranje programa/ projekata u oblasti zaštite kulturnog nasleđa i bibliotečke delatnosti u Republici Srbiji u 2010. godini, ORGANIZUJU DVODNEVNI MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP BIBLIOTEKARA JAVNIH BIBLIOTEKA SRBIJE I BUGARSKE, 25. i 26. novembra u Nišu, prostor Narodne biblioteke ''Stevan Sremac'', Borivoja Gojkovića 9.

Zbog velikog interesovanja rok za dostavu radova produžen je do 31. oktobra.

Opširnije

 

U četvrtak, 28. oktobra 2010.godine, na Svetski dan animacije, u čitaonici Odeljenja knjige za decu, održaće se projekcija animiranih filmova sa prestižnih svetskih festivala. Za Izbor filmova zaduženi su instruktori SCF~98, Slobodan Milošević i Zoran Stanković.Ulaznica za ovu ekskluzivnu projekciju, koja počinje u 18.30 časova je članska karta Biblioteke. 

Radionica animiranog filma na Odeljenju knjige za decu uspešno radi još od 2005.godine.

1

 

Predrag Blagojević, sekretar Ministarstva kulture, Zoran Hamović, spacijalni savetnik ministra kulture, Nikola Šeatović, savetnik, Sreten Ugričić, upravnik Narodne biblioteke Srbije i Vesna Injac-Malbaša, zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije predstavili su u utorak, 12. oktobra 2010. godine, u Nišu, prednacrt paketa zakona o knjizi.
Na okruglom stolu, koji je u okviru javne rasprave održan u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“, bilo je reči o novinama koje predviđaju prednacrti Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti, Zakona o staroj i retkoj bibliotečkoj građi, Zakona o obaveznom primerku publikacije i Zakona o izdavaštvu.
Raspravi su prisustvovali  predstavnici nadležnih organa državne uprave, predstavnici stručnih udruženja, bibliotekari opštinskih biblioteka Nišavskog okruga, bibliotekari javnih biblioteka iz okruženja, bibliotekari Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla” iz Niša i drugi relevantni subjekti iz ovih oblasti.
Bio je to prvi okrugli sto, od četiri, koji će biti organizovani u okviru javne rasprave tokom oktobra. Sledeći su u Kragujevcu, Novom Sadu i u Beogradu (tokom Sajma knjiga).

1

1

1

 

Od 1. septembra 2010. godine učlanjenje u Biblioteku za učenike prvog razreda osnovne škole je besplatno. Pozivamo sve učitelje niških škola da svojim "prvačićima" pokažu put  do našeg Odeljenja knjige za decu i da im omoguće da se grupno učlane u Biblioteku. Posete najaviti na tel: 523 605.

1

 

U utorak, 12.oktobra 2010. Odeljenje knjige za decu posetili su učenici prvog, drugog i trećeg razreda OŠ"Desanka Maksimović" iz Čokota, kao i predškolska grupa mališana OŠ"Kole Rašić" iz Niša. Ovoj deci je to bio prvi susret sa Dečjom bibliotekom i sa zanimanjem su slušali priče bibliotekara ovog odeljenja - o knjigama i biblioteci.  

 

U duhu obeležavanja 110 godina od izlaska prvog broja časopisa Gradina, u četvrtak, 14. oktobra 2010. godine predstavili smo dva nova broja.

Na promociji su govorili Stana Dinić Skočajić, Zoran Pešić Sigma, Ivan Cvetanović, Višnja Jovanović, Ratko Stavrov, Velibor Petković, Bojan Ilić Bokerini, Goran Živković i Aleksandra Gojković.

Prisutni su imali priliku da vide film i fotografije sa promocije časopisa u Institutu „Servantes“ u Beogradu, pre par nedelja.

Promocija je plod saradnje Niškog kulturnog centra i Narodne biblioteke „Stevan Sremac“.

1

1 1

 

U petak, 8. oktobra 2010. godine, povodom Dečje nedelje, za učenike petog razreda OŠ "Ratko Vukićević", u čitaonici Dečjeg odeljenja, priređena je  projekcija animiranih filmova nastalih u Radionici crtanog filma ovog odeljenja, koju vode instruktori SCF98. Tom prilikom su "voditelji" Radionice: Slobodan Milošević i Zoran Stefanović malim gledaocima ekskluzivno prikazali i najbolje animirane filmove sa prestižnih evropskih festivala.

1 1

 

U četvrtak, 7. oktobra, na Odeljenju knjige za decu, povodom Dečje nedelje, pesnici Violeta Jović i Rusomir Arsić družili su se sa učenicima prvog razreda OŠ "Dositej Obradović". Tom prilikom Violeta je Biblioteci poklonila deset primeraka svoje najnovije knjige: Ja sam samo pesma, a Biblioteka je svim mališanima podelila besplatne članske karte!

1

1

1

 

U četvrtak, 7. oktobra 2010. godine održana je promocija romana „Posledni dani bioskopa Delo“ Vojislava Radojkovića i „Paganska knjižara“ Karla Astrahana. O interesantnim temama i vešto ispripovedanim pričama, o svojoj inventivnosti, tematici, kompoziciji, načinu pripovedanja i stilskim osobenostima, govorili su autori.

1

 

5. oktobra u 10 časova, povodom Dečje nedelje, Odeljenje knjige za decu  posetilo je oko sedamdesetoro učenika prvog razreda OŠ"Bubanjski heroji". Svim učenicima tom prilikom uručene su besplatne članske karte i svi su iz Biblioteke izašli sa, barem po jednom, zaduženom slikovnicom.

1

 

Promocija niškog časopisa za kulturu i duhovnost ODGOVOR održana je u četvrtak 30. septembra 2010. godine, u čitaonici Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu.

Na promociji su govorili glavni i odgovorni urednik časopisa Nikola Todorović, zamenik glavnog i odgovornog urednika Ivica Živković i sekretarka redakcije Eva Dinić. Goran Stojanović iz Pariza i Vladimir Stanimirović "začinili" su veče svojim poetskim ostvarenjima objavljenim u "Odgovoru".

1

1

1

 

U četvrtak, 23. septembra 2010. godine, svečano je obeležena 165. godišnjica postojanja i rada Gradske biblioteke u Novom Sadu. Direktor Narodne biblioteke "Stevan Sremac" Nebojša Vasić i koleginica Snežana Radović prisustvovali su svečanosti i preneli čestitke zaposlenih povodom jubileja.

1

 

Na 22. Festivalu humora za decu (međunarodnog karaktera), koji je održan od 14. do 16. septembra 2010. u Biblioteci “Dimitrije Tucović” u Lazarevcu, učestvovalo je i Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke “Stevan Sremac”.

Dva animirana filma proizašla iz Radionice crtanog filma SCF’98, “pobrala” su tri nagrade: animirani film NESREĆNA KAFINA ubedljivo je osvojio glasove publike, a dodeljena mu je i prva nagrada za animaciju, a  film SAČUVAJMO JAHORINU je proglašen filmom sa najboljom idejom!

Drugu godinu za redom  na ovom Festivalu se dodeljuje nagrada SREBRNO GAŠINO PERO za najbolju, najhumaniju i najduhovitiju knjigu za decu, koja je izdata u našoj zemlji u periodu izmedju dva festivala. To je jedina nagrada za domaću dečju knjigu, koju dodeljuju bibliotekari koji rade na dečjim odeljenjima. Ove godine Biblioteka “Stevan Sremac” imala je čast da član tročlanog žirija bude bibliotekar iz njenih redova: pored kolege iz Kraljeva i koleginice iz novosadske biblioteke i glas Saše Luković-Vasiljević SREBRNO GAŠINO PERO je doneo knjizi SEDMO KRALJEVSTVO (Izdavač Zavod za udzbenike) Gordane Timotijević.  

1

1

 

Sednica Skupštine Zajednice matičnih biblioteka Srbije održana je 7-8. septembra 2010. godine na Zlatiboru.

1

1

1

 

U petak 6. avgusta 2010. godine u 19.30 časova, na “Medijana festu” u Parku Svetog Save, promocija slikovnice “KONSTANTIN VELIKI”.

1

 

Izložba radova nastalih tokom Letnje radionice stripa na Dečjem odeljenju otvorena je u petak, 30. jula 2010. godine, u čitaonici tog odeljenja.

Radionicu je, od 19. jula, svakodnevno pohađalo dvadesetak mališana, a vodio ju je strip-crtač Dušan Cvetković. Kraj druženja obeležen je izložbom dečjih radova i veselom strip-žurkom.

Letnja radionica stripa deo je projekta BIBLIOTEKA JE SUPER MESTO, koji je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

1 1

 

Narodna biblioteka “Stevan Sremac” predstavila je, u petak 23. jula 2010. godine na Velikom letnjem festivalu u Niškoj Banji, slikovnicu o životu Sv. cara Konstantina “KONSTANTIN VELIKI”.

Tekst ove slikovnice napisala je Mira Cerović, dipl. sociolog i bibliotekar, a autorka ilustracija bila je Ana Simić, freskopisac i teolog iz Niša.

Pored ilustratorke Ane Simić o slikovnici je govorio i Ivica Živković, otac četvoro dece i nastavnik hrišćanske pedagogije.Promocija je bila interaktivnog tipa. Deca su imala mogućnost da učestvuju u kvizu i osvoje predstavljenu slikovnicu kao nagradu.

1 1

 

Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu Stanković Života darivao je 1500 monografskih i serijskih publikacija. Direktor Biblioteke Nebojša Vasić, zahvaljujući se na vrednom poklonu, podsetio je da je knjiga uvek najvredniji i najlepši poklon.

Stanković Života, naš sugrađanin, autor je mini eseja “Kontanja” i zbirke aforizama, epigrama i humoreski “Brushalter za oči”.

1 1

Na slici levo Života Stanković

 

U petak, 16. jula 2010. godine Narodnu biblioteku “Stevan Sremac” posetio je potpredsednik Vlade Republike Srbije dr Jovan Krkobabić.

Tom prilikim održana je konferencija za novinare na kojoj su se pored dr Jovana Krkobabića obratili i predsednik Skupštine Grada Niša prof. dr Mile Ilić, gradski većnik Milorad Stošić i direktor Narodne biblioteke “Stevan Sremac” Nebojša Vasić. Biblioteka je dobila podršku lokalne i republičke vlasti u svojim nastojanjima da proširi prostor koji joj nedostaje.

1

 

U petak, 16. jula 2010, na Dečjem odeljenju, održana je završna,  deseta po redu, radionica VESELI ORIGAMI, koja je pretvorena u ORIGAMI-ŽURKU za više od šezdesetoro mališana, koji su savladali osnove ove drevne japanske veštine. Ova Radionica održana je u okviru projekta BIBLIOTEKA JE SUPER MESTO, koji je podržalo Ministarstvo za kulturu Srbije. Radionicu je vodila je Nina Lazarević, a asistent joj je bila Danka Petković. Svim učesnicima Radionice ovom prilikom uručene su i diplome.

1 1

 

Povodom nacionalnog praznika, 14. jula - Dana pada Bastilje,  ambasador Francuske u Srbiji, Žan-Fransoa Teral i njegova supruga primili su zvanice u bašti Rezidencije Francuske. Prijemu je prisustvovao i direktor Biblioteke Nebojša Vasić.

1

 

Drugi broj filmskog časopisa „Filaž“ predstavljen je u sredu 14. jula 2010. godine u Biblioteci. O časopisu su govorili glavni i odgovorni urednik Srđan Savić, osnivač časopisa i član redakcije Dejan Dabić i suizdavač i član redakcije časopisa Milorad Jančić.

Gosti su prisutne upoznali sa novim brojem časopisa Filaž, koji je sadržajno bogatiji, raznovrsniji i još aktuelniji. Predstavljen je i sajt, na kom je čitaocima dostupan “Filaž” u elektronskoj formi (www.filmskicasopis-nis.com).

1

 

Zahvaljujući saradnji Obrazovnog centra Narodne Biblioteke Srbije sa Odeljenjem za matične poslove Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu, u junu mesecu, u Biblioteci su održani edukativni programi za bibliotekare.

Mr Zdravka Radulović predstavila je opštu retrospektivnu bibliografiju srpske knjige Srpska bibliografija. Knjige 1868-1944. Napredni kurs, namenjen bibliotekarima javnih biblioteka, Katalogizacija elektronskih serijskih publikacija i tekućih integrativnih izvora (štampanih i elektronskih), vodila je Slobodanka Komnenić.

Pored bibliotekara iz Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Niš, edukaciju su pratile kolege iz Podružnice BDS Niš, Pirot, Leskovac, Vranje, Prokuplje, svih opštinskih biblioteka Nišavskog okruga, bibliotekari Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ Niš, Biblioteke Elektronskog fakulteta i Tehnološkog fakulteta iz Leskovca.

1

 

Svakog radnog dana - od 5. do 17. jula - od 10 do 11 časova  

Letnja radionica za
„velike i male“:

VESELI ORIGAMI 

Sve radionice vodi:
NINA LAZAREVIĆ (origami-instruktor)

Radionicu organizuje Odeljenje
knjige za decu Narodne biblioteke
„Stevan Sremac“ u Nišu u okviru projekta „Biblioteka je super mesto!“, koji je podržalo
Ministarstvo za kulturu Srbije.

 

Promocija putopisne knjige Milana Đ. Milićevića “Putnička pisma iz Niša 1882. godine” održana je u čitaonici Biblioteke, u utorak, 29. juna 2010. godine.

Dr Goran Maksimović, profesor Filozofskog fakulteta u Nišu i Jovan Mladenović, viši kustos Narodnog muzeja u Nišu priredili su za štampu ovu zanimljivu putopisnu prozu. O autoru i knjizi, pored priređivača, govorila je i mr Dragica Jevtić, viši bibliotekar Narodne biblioteke “Stevan Sremac”.

1 1

 

U petak, 25. juna 2010., u čitaonici Dečje biblioteke, održana je žurka za polaznike ciklusa radionica "Niko kao ti".

U opustenoj i prijatnoj atmosferi "radioničari" su razgovarali o nedavno održanom prijemnom ispitu za srednje škole i svojim utiscima sa psihološko- kreativnih radionica u kojima su učestvovali od februara ove godine. Svim, sada već bivšim "osmacima", iskustva stečena na  radionicama mnogo znače i pomažu u svakodnevnom snalaženju i svi bi žarko želeli da se ova radionica nastavi. Dogovoreno je da se početkom nove školske godine još jednom svi sastanu: da se vidi kako se ko snašao u novoj sredini. 

Ciklus kreativno -psiholoških radionica "Niko kao ti" je organizovan u saradnji sa Centrom za unapređenje kvaliteta života "Korak do zdravlja" iz Niša, a sve radionice je vodio Zoran Slavković, diplomirani psiholog i psihodramski koterapeut. Svim polaznicima radionica uručene su diplome.

1

 

U četvrtak, 17. juna 2010. godine, u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu, održana je promocija novog romana „Kota 69“, Branislava Bate Stanojevića, koji je objavila Izdavačka kuća Lom.

O knjizi, pored autora, govorili su književni kritičar dr Goran Maksimović i kolega po peru, „Ninovac“ Zoran Ćirić. Branislav Stanojević čitao je odlomke iz romana „Kota 69“.

Muzičke pauze, na zadovoljstvo velikog broja prisutnih, na akustičnoj gitari izvodio je Vlada Gigant.

1

 

U sredu, 16. juna 2010. godine u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu održana je  promocija knjige “Ekonomija”, nobelovca Pola A Samjuelsona i Vilijama D Nordhausa, koja je izašla u izdanju Izdavačkog preduzeća MATE Beograd.

O knjizi su govorili dr Boban Stojanović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu, doc. dr Igor Mladenović, prodekan za nastavna i studentska pitanja Ekonomskog fakulteta u Nišu i Nikola Stajić, direktor izdavačkog preduzeća MATE Beograd.

Izdavačko preduzeće MATE Beograd, uz podršku Banke Inteza, u okviru projekta „Darujmo biblioteke“ doniralo je Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ jedanaest knjiga poznatih američkih i evropskih autora iz oblasti ekonomije, menadžmenta, marketinga i finansija. Zainteresovani ih mogu naći na Odeljenju stručne knjige u Biblioteci.

1

 

U subotu, 12. juna 2010. godine u Odeljenju knjige za decu upriličeno je druženje dece sa autorkom Violetom Babić.

Na poziv svojih čitalaca, autorka čitanih naslova Knjiga za svaku devojčicu, Knjiga za svakog dečaka, Beležnica za svaku devojčicu i Mog prvog slikovnog rečnika, u izdanju Kreativnog centra, gostovala je u Nišu. Mladi čitaoci imali su priliku da razgovaraju sa Violetom Babić, učestvuju u kvizu i osvoje nagrade-knjige.

11

 

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš, učestvovala je na Konkursu Ministarstva kulture RS za sufinansiranje programa/projekata u oblasti zaštite kulturnog nasleđa i bibliotečke delatnosti u Republici Srbiji u 2010. godini. Dodeljena su joj sredstva za dva projekta: Biblioteka bez granica i Digitalna zaštita bibliotečke građe.
Na konkursu  Ministarstva kulture RS Sektora za umetničko stvaralaštvo, kulturnu industriju i kulturne odnose za sufinansiranje programa/projekata koji svojim kvalitetom doprinose razvoju i prezentaciji umetnosti i kulture za 2010. godinu Biblioteci su dodeljena sredstva za projekat Biblioteka je super mesto.

 

U petak, 04. juna 2010. na Dečjem odeljenju Biblioteke, sa početkom u 19 i 30 h, održava se šesnaesta, a ujedno i poslednja, kreativno-psihološka radionica ciklusa "Niko kao ti".

Ovoga puta okupljanje doskorašnjih "osmaka" nosi simboličan naziv:

   "SVAKI KRAJ JE NOVI POČETAK"

Kontinuirani ciklus tema završava se integracijom stečenog, saznajnog i doživljenog iskustva, kako svakog pojedinca, tako i grupe kao celine. Rezimiranje dosadašnjeg rada omogućava sagledavanje ličnog i grupnog postignuća i doprinosi podsticanju rada na sebi na svim poljima u budućnosti.

Serijal  "Niko kao ti" realizovan je u saradnji sa Centrom za unapređenje kvaliteta života "Korak do zdravlja", a instruktor svih radionica je Zoran Slavković, diplomirani psiholog i psihodramski koterapeut u superviziji.

 

U sali Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, u utorak 1. juna. 2010. godine, održana je projekcija filma “Budite dobri ako možete”.

Film je priča o katoličkom svešteniku Filipu Neri koji uspeva da, svojom blagošću, napuštenu decu iz sirotišta i beskućnike izvede na put i približi im hrišćanska načela, ne koristeći strogi jezuitski pristup. Za svoja dobra dela proglašen je za sveca. Radnja se odvija u XVI veku ali tretira uvek aktuelnu temu krize sistema vrednosti, iskušenja koja stoje pred mladim ljudima i nepravde na koje nailaze.

Povod prikazivanja filma je obeležavanje godišnjice potpisivanja Sporazuma o saradnji između Društva “Dante Aligijeri” Niš i Narodne biblioteke “Stevan Sremac”.

1

U ponedeljak, 31. maja 2010. godine, u Biblioteci održana je Konferencija za novinare povodom projekcije filma “Budite dobri ako možete“ i obeležavanja godišnjice potpisivanja Sporazuma o saradnji Društva „Dante Aligijeri“ Niš i Narodne biblioteke „Stevan Sremac“.

Novinarima su se obratile Slavica Mitić Paolilo, predsednica Društva „Dante Aligijeri“ Niš i Marina Pešić, upravnica Centra za strane jezike Narodnog Univerziteta Niš.

Najavljena je projekcija filma „Budite dobri ako možete“, u utorak, 1. juna 2010. godine u 13. časova, u sali Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. Pored Biblioteke i Društva „Dante Aligijeri“ Niš, organizator projekcije je i Narodni Univerzitet Niš, a pod pokroviteljstvom Italijanskog instituta za kulturu Beograd i Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš. Pomenute institucije, koje su uglavnom upućene na mlade, okupile su se oko ideje da se mladima predoče prave vrednosti i ukaže na značaj njihovog obrazovanja.

1

 

1

Roman "Tri slike pobede" Zvonka Karanovića predstavljen je u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" u utorak 25. maja 2010. godine. Pored autora, na književnoj promociji govorio je, kritičar i novinar, Teofil Pančić.

"Tri slike pobede" je treći deo trilogije "Dnevnik dezertera", koji je ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2009. godine. Zvonko Karanović nije postao dobitnik nagrade, ali je knjiga stekla veliku čitalačku publiku, što su potvrdili i brojni posetioci promocije.
Govoreći o romanu Teofil Pančić se osvrnuo na celu trilogiju "Dnevnik dezertera" i ukazao da je Karanović, u znatnoj meri, uspeo da literarno "uhvati" i obradi kobne devedesete. Mračne kulise rata i naličje života u razrušenoj Srbiji poslužile su autoru kao idealan kontrapunkt da kroz humornu, ironičnu i grotesknu vizuru ispriča priču o jednom vremenu, prijateljstvu i gradu Nišu.

1 1

 

U petak, 28. maja 2010, sa početkom u 18 i 30 časova, na Dečjem odeljenju Biblioteke, održava se petnaesta  po redu kreativno-psihološka radionica serijala "Niko kao ti".

Ovonedeljna tema je:

MOJE IDEJE, MOJA DELA

Radionica je namenjena učenicima osmog razreda, a organizuje se u saradnji sa Centrom za unapređenje kvaliteta života "Korak do zdravlja" iz Niša. Instruktor svih radionica serijala "Niko kao ti" je Zoran Slavković, diplomirani psiholog i psihodramski koterapeut.

 

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" obeležila je svoju slavu Sv. Ćirila i Metodija.

Svečani čin rezanja slavskog kolača obavljen je u čitaonici Biblioteke, u ponedeljak 24. maja 2010. godine. Domaćin slave, Ljubiša Nikolić, posle svečanog čina rezanja slavskog kolača, predao je slavu i ikonu, budućem domaćinu za 2011. godinu Nebojši Vasiću.

1

1

1

U petak, 21. maja 2010, sa početkom u 18 i 30 časova, na Dečjem odeljenju Biblioteke, održava se četrnaesta po redu kreativno-psihološka radionica serijala "Niko kao ti".

Ovonedeljna tema je:

"(Moje) Ogledalo".

Radionica je namenjena ucenicima osmog razreda, koji se nalaze na prekretnici prepunoj sumnji i nesigurnosti u sebe, strahova i pitanja...Osnovni cilj radionice je afirmacuja i ospoljavanje pozitivnih aspekata i snaga u detetu, a samim tim i lakše prepoznavanja svog-pravog puta odrastanja. 

Radionica se organizuje u saradnj sa Centrom za unapredjenje kvaliteta života "Korak do zdravlja" iz Niša. Instruktor svih radionica serijala "Niko kao ti" je Zoran Slavković, diplomirani psiholog i psihodramski koterapeut.

 

U Noći muzeja, u subotu 15. maja 2010. godine, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” promovisana je knjiga Dejana Stojiljkovića “Konstantinovo raskršće”. Sa autorom su, u formi otvorenog intervjua, razgovarali novinari i pisci: Branislav Bane Janković i Velibor Velja Petković. Stojiljković je predstavio i dopunjeno izdanje romana koje izlazi početkom juna meseca, a prisutni su mogli da vide do sada ne prikazane fotografije, koje će se u njemu naći.

Tom prilikom gospodin Dragan Milošević, predsednik Odbora za izgradnju kompleksa posvećenog caru Konstantinu na Viniku, autoru je  dodelio statuu cara Konstantina i knjigu snimanja filma “Konstantinovo raskršće”. Knjiga snimanja je prvi korak u realizaciji filma, čija se prva klapa očekuje u proleće naredne godine.

Za muzičke pauze bio je zadužen Big Sale, a prisutni su uživali u vinu “Kuće vina Živković”.

Iznenađenje večeri je bilo pojavljivanje predsednika GO Medijana Dragoslava Ćirkovića u rimskoj odori.

Čitaonica Narodne biblioteke “Stevan Sremac” je bila mala da primi sve zainteresovane, koji su je u Noći muzeja odabrali za svoju destinaciju.

U pasažu Biblioteke posetioci su mogli da vide izložbu „Narodna nošnja niškog kraja“ ansambla „Oro“ SKC Niš.

Nažalost, planirani koncert benda “Liga izuzetnih džentlmena” u dvorištu je odložen zbog loših vremenskih uslova.

 

1

1

1

 

U četvrtak, 13. maja 2010. Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ je obeležila 131. godinu postojanja i rada.

Svečanost je započela himnom „Bože pravde“ u izvođenju Milutina Najdanovića. Usledile su pozdravne reči direktora Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Nebojše Vasića, predsednika GO Medijana Dragoslava Ćirkovića i predsednice UO Biblioteke Miljane Ignatović Knežević. Bibliotekar Vladan Cvetičanin podsetio je na dva legatara Biblioteke vladiku Jeronima Jovanovića i pisca Stevana Sremca. Muzičku čestitku Biblioteci uputila je vokalna grupa Divas vojs.

Predstavljen je časopis „Bibliozona“ koji je izašao po porojektu Emilije Radmilović, zahvaljujući Savetu za kulturu grada Niša.

Mnogobroji gosti imali su priliku da uživaju u prezentaciji fotografija iz života i rada Biblioteke.

Povodom Dana biblioteke dodeljene su počasne članske karte Narodne biblioteke „Stevan Sremac“, novog dizajna Ljubiše Nikolića, čelnicima grada i prijateljima ustanove.

Multimedijalni prikaz (89,245Mb)

1 1

1 1

 

1

 

U petak, 7. maja 2010. na Dečjem odeljenju Biblioteke, održana je dvanaesta po redu kreativno-psihološka radionica za učenike osmog razreda serijala „Niko kao ti“.

Ovoga puta tema je bila:

„Moji strahovi“.

I ovu radionicu  vodio je  Zoran Slavković, diplomirani psiholog i psihodramski koterapeut, predstavnik Centra za unapređenje kvaliteta života „Korak do zdravlja“

Deca ovoga uzrasta su često izložena spoljašnjim i unutrašnjim strahovima, koji ih onemogućavaju da normalno rade i funkcionišu, a sa kojima ne mogu sama da se nose. S obzirom na veliko intresovanje polaznika za ove probleme i naredna radionica baviće se istom temom: „Moji strahovi“.

 

U nedelju, 9. maja 2010, povodom Dana Evrope, u prostorijama Dečjeg odeljenja Biblioteke, sa početkom u 11.30 časova biće održana video-prezentacija autorskih fotografija članova Centra za ljudska prava – Niš pod nazivom:

NIŠ (NI)JE DEO EVROPE

Prezentaciji će prisustvovati autori fotografija, učenici i studenti, članovi Centra za ljudska prava – Niš.

30. aprila 2010. u prostorijama Dečjeg odeljenja od 19 i 15h do 21h  održana je jedanaesta po redu psihološko - kreativna radionica za učenike osmog razreda.

Tema je bila: VREMEPLOV: JA 2014. GODINE!

Serija ovih radionica pod nazivom NIKO KAO TI održava se u saradnji sa Centrom za unapređenje kvaliteta života KORAK DO ZDRAVLJA, a instruktor je Zoran Slavković, diplomirani psiholog i psihodramski koterapeut.

 

U Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, u četvrtak, 29. aprila 2010. godine potpisan je Protokol o saradnji na razvoju finansijskog obrazovanja mladih.

U ime USAID Projekta podrške ekonomskom razvoju Srbije protokol je potpisala Rosa Chiappe, šef projekta, a u ime Narodne biblioteke “Stevan Sremac” Nebojša Vasić, direktor.

Istog dana započet je dvodnevni međunarodni seminar o osnovama finansijske edukacije za bibliotekare, koji je održan u Biblioteci. Osam bibliotekara, koji su pohađali seminar, u narednom periodu preneće znanja niškim srednoškolcima i pomoći im u razumevanju finansijskih pojmova i usluga.

Finansijska edukacija građana posredstvom javnih biblioteka uobičajena je praksa u Americi i najrazvijenijim evropskim zemljama.

Aktiviranjem na ovom polju, Narodna biblioteka “Stevan Sremac” pridružila se Biblioteci grada Beograda i Gradskoj biblioteci Novog Sada, bibliotekama koje prateći savremene bibliotečke trendove, podižu obrazovni nivo lokalne zajednice.

1

1

1

 

Njena ekselencija, ambasadorka SAD Meri Vorlik, u  sredu, 28. aprila 2010. godine, posetila je Narodnu biblioteku “Stevan Sremac” i poklonila informatičku opremu vrednu 4500 dolara.

Narodna biblioteka “Stevan Sremac” je partner Američke ambasade i domaćin Američkog kutka u Nišu već sedam godina. Nova kompjuterska oprema pomoći će započetu automatizaciju bibliotečkih servisa i funkcija, poboljšanje nivoa korisničkih usluga, kao i digitalizaciju bibliotečkih zbirki.

U pratnji gradonačelnika grada Niša Miloša Simonovića, predsednika Skupštine grada Niša Mileta Ilića, gradskog većnika Milorada Stošića i članova Američke ambasade, ambasadorka SAD Meri Vorlik, obišla je odeljenja Biblioteke i razgovarala sa bibliotekarima. Na kraju posete organizovana je konferencija za novinare na kojoj su se pored direktora Narodne biblioteke “Stevan Sremac” Nebojše Vasića, obratili njena ekselecija ambasadorka SAD i gradonačelnik grada Niša.

1

1

1

 

23. aprila 2010. tačno u podne na Dečjem odeljenju je održana  svečanost povodom Svetskog dana knjige i početka Godine knjige u Srbiji. Tom prilikom su uručene nagrade najuspešnijim učesnicima republičkog literarno-likovnog konkursa za osnovce, koji je raspisan po deveti put, a u čast Svetskog dana knjige za decu (2. april, rođendana H.K.Andersena). Ove godine tema konkursa je bila MOJA KNJIGA. Na konkurs se odazvalo preko hiljadu mališana.

Na svečanosti su bila, pored domaćina i nagrađena deca iz Opova, Novog Sada, Kraljeva, Pirota, Dimitrovgrada...Program su vodili Jasna Zejnelović i Marko Ljubić, a da bi atmosfera bila prava rođendanska (proslavljali smo dva rodjendana!) i novogodišnja (ulazak u Godinu knjige), pobrinuo se pop-rok bend niških srednjoškolaca :Ivan Prokić i Marko Stanković. nagradjena deca iz Dimitrovgrada izvela su, zajedno sa svojom instruktorkoma Elizabetom Georgiev, prigodan skeč na temu: biblioteka i knjiga.
Predsednik žirija za literarne radove, Dejan Stojiljković, započeo je neispisanu i ukoričenu  MOJU KNJIGU na Dečjem odeljenju, koju će deca i gosti ovog odeljenja zajednički pisati sve do 23. aprila 2011. Ova svečana žurka protekla je u izuzetno prijatnoj, veseloj i opuštenoj atmosferi.


1 1

 

U petak, 23. aprila 2010. na Odeljenju knjige za decu održaće se, od 19 i 15  do 21 čas, deseta po redu, jubilarna psihološko-kreativna radionica za učenike osmog razreda.

Ovog puta tema je:

KAKO PAMTIMO

Radionicu vodi Zoran Slavković, diplomirani psiholog i psihodramski koterapeut.

 

Svečanost povodom uručenja nagrada najuspešnijim učesnicima republičkog konkursa “Moja knjiga”, koji je Biblioteka raspisala povodom Svetskog dana knjige za decu, održaće se u Odeljenju knjige za decu, u petak 23. aprila, u 12 sati. Najlepši način da, uz dečiji smeh i graju, poklone i diplome, obeležimo početak Godine knjige i jezika u našoj zemlji.

Spisak nagrađenih likovnih radova

Spisak nagrađenih literarnih radova

 

Povodom Svetskog dana knjige i Godine knjige i jezika, od 17. 04. do 23. 04. 2010. godine, u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ je nedelja regresirane članarine.

Za korišćenje svih fondova Biblioteke, narednih 12 meseci, članarina za odrasle je 250 dinara, za decu 100 dinara, grupni upis (preko 20 lica) 150, a dnevna članska karta je 50 dinara.

1

 

U Parku Sveti Sava, u četvrtak 22. aprila 2010. godine, od 11:00 do 18:00 časova pridružićemo se šarenom ekološkom festivalu, koji organizuje GO Medijana, povodom međunarodnog Dana planete Zemlje.

Zajednički cilj svih učesnika je da da se skrene pažnja javnosti na važnost očuvanja životne sredine.

Potražite nas na štandu, gde smo prisutni zajedno sa Američkim kutkom Niš. Dodjite da crtamo, pišemo, pravimo leptire od papira... Učestvujte u kvizu i osvojite nagradu!

1

 

U petak, 9. aprila 2010. na Odeljenju knjige za decu održaće se, od 19 i 15  do 21 čas, osma po redu psihološko-kreativna radionica za učenike osmog razreda.

Ovog puta tema je:

MOJ UZOR.

Radionicu vodi Zoran Slavković, diplomirani psiholog i psihodramski koterapeut.

 

Povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“, pridružila se manifestaciji „Dani romske kulture”. U Biblioteci i njenim izdvojenim odeljenjima, tokom aprila, biće organizovana druženja i radionice pod nazivom “Romi i Biblioteka”.

U petak, 9. aprila, u čitaonici Biblioteke, učenicima romske nacionalnosti priredili smo srdačnu dobrodošlicu i prigodan program u kome su učestvovali Ana Vlaisavljević, Stevan Božanović, Mina Milićević, Jasna Zejnelović i Filip Aleksić. O značaju obrazovanja govorio je apsolvent prava Dejan Milošević. Ljubaznošću članica Društva Romkinja “Osvit” imali smo zadovoljstvo da vidimo prezentaciju izložbe „Istorija, kultura i tradicija Roma“, uz zvuke “Đelem, Đelem” u aranžmanu Zorana Mamutovića. Izdavačka kuća “Nova škola” je pripremila poklone za mališane. Zajedničkom šetnjom kroz Biblioteku, upoznali smo učenike sa fondovima i uslugama koje mogu dobiti, a zadovoljstvo na njihovim licima nije se moglo sakriti.

Tom prilikom je potpisan Sporazum o saradnji Udruženje Romkinja „Osvit“ i Narodne biblioteke „Stevan Sremac“.

Druženje “Romi i Biblioteka” biće nastavljeno u mesecu aprilu. U ogranku Biblioteke „Crvena zvezda“, 13. aprila, biće organizovana bibliotečka radionica sa učenicima i predškolcima romske nacionalnosti, a potom i poseta biblioteci OŠ „Sreten Mladenović Mika“.

Poseta učenika romske nacionalnosti Odeljenju knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“, Američkom kutku i štampariji „Punta“ planirana je za 20. april.

1

1

1

 

U PRIPREMI JE PRVI BROJ ČASOPISA ZA BIBLIOTEKARSTVO I KULTURU "BIBLIOZONA". ZAINTERESOVANI AUTORI SVOJE RADOVE MOGU POSLATI DO 1. APRILA 2010. GLAVNOM I ODGOVORNOM UREDNIKU ČASOPISA NA E- MAIL sandra_adzic@yahoo.co.uk

 

SAMO ZA „OSMAKE“, „OSMENCE“ i UČENIKE OSMOG RAZREDA
KADA IMAM PROBLEM... JA...

Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu i Centar za unapređenje kvaliteta života „Korak do zdravlja“organizuju seriju kreativnih, psiholoških radionica pod nazivom NIKO KAO TI. Radionice su namenjene učenicima osmog razreda sa ciljem da im pomognu u snalaženju  na velikoj životnoj raskrsnici u kojoj se nalaze. Na ovim radionicama deca imaju prilike da kroz interaktivnu komunikaciju i igru ospolje kreativni potencijal i podstaknu svoj psihosocijalni razvoj.

RADIONICA SE ODRŽAVA SVAKOG PETKA U DEČJOJ BIBLIOTECI       (Sinđelićev trg 2)   sa početkom u 19 časova i 15 minuta.

     26. marta tema je:
KADA IMAM PROBLEM... JA...

Radionicu vodi Zoran Slavković, dipl. psiholog i psihodramski koterapeut

1

 

U četvrtak, 25. marta 2010. u 19 časova, u čitaonici Narodne biblioteke "Stevan Sremac" održana je promocija akcije „Darujmo reč“ i književnog rada Zorice Sentić.

Predstavljene su knjige poezije Ugasi tišinu i Ugasi tišinu-ja nas volim i knjiga proze Priče i nepriče Zorice Sentić iz Kana, koje govore o ljubavi, sreći i patnji, lepoti i mladosti, o nadi i beznađu.

Pored autorke Zorice Sentić, poeziju i prozu su čitali Aleksandra Petrović, Jasna Zejnelović i  Iva Petronijević. Muzikom su ulepšali veče Jelena i Đorđe Davidović, virtuozi na harmonici.

Iste večeri promovisana je akcija „Darujmo reč“, u kojoj se prikupljaju knjige za decu u selima Srbije. Svako ko je došao na promociju i doneo bar jednu knjigu postao je deo akcije i plemenite ideje da svako selo dobije biblioteku.

1

1

 

Nedavno je u Varni (Bugarska) od 23-24 marta održana Međunarodna konferencija „Evropska digitalna biblioteka-savremene metode i politika zaštite i prezentacije kulturnog nasleđa“. Na konferenciji su učestvovali predstavnici Holandije, Velike Britanije, Srbije i Bugarske. Iz Srbije su grad Niš i Narodnu biblioteku „Stevan Sremac“ predstavljale Marija Čupić i Marjana Stefanović sa radom „Multikulturalni aspekti digitalizacije“.

1 1 1

 

ŽIVA LEKTIRA u Dečjoj biblioteci

U okviru Medijana festivala za decu i dečje stvaralaštvo, u čitaonici Dečjeg odeljenja, 23. marta 2010. održan je program pod nazivom ŽIVA LEKTIRA. Gosti Biblioteke su bili pisci iz „lektire i čitanke“: Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Raša Popov, Mošo Odalović, Tode Nikoletić, Vlasta Cenić, Pero Solar, Rusomir Arsić, Violeta Jović i Marija Madić. U izuzetno prijatnoj i opuštenoj atmosferi sa piscima se družilo preko šezdesetoro mališana, članova literarnih sekcija niških škola, kao i osnovci iz Sente i Štrbaca, koji su, u okviru Festivala,  posetili svoje niške drugare. U toku programa, koji je trajao od 10 do 12 časova, deca su imala prilike da razgovaraju s poznatim piscima  i da im pročitaju svoje literarne radove.

1 1 1

 

U nedelju, 21. marta 2010. godine u 12 časova, u dvorištu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ obeležili smo Svetski dan poezije.

Dobrivoje Jevtić, Željko Mitić Zerkman, Violeta Jović, Radosav Stojanović, Zoran Pešić Sigma, Stana Dinić Skočajić, Stevan Bošnjak i Ivan Cvetanović potvrdili su, kako je napisao još Delakroa, da "ne postoji umetnost bez poezije".

Svetski dan poezije 21. mart ustanovljen je od strane Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) novembra 1999. godine, u nameri da se promoviše čitanje, pisanje, objavljivanje i učenje poezije u čitavom svetu, kao i da se podstaknu nacionalni, regionalni i internacionalni poetski pokreti. Narodna biblioteka “Stevan Sremac” od 2004. godine pridružila se mreži onih koji širom sveta slave i veličaju poeziju. Prvog dana proleća, “glasnim” čitanjem poezije od strane pesnika lično, želimo da podsetimo javnost na snagu savremene pesničke reči i na stvaralaštvo naših, zavičajnih pesnika.

1

1

 

U susret proleću


Dečje odeljenje Biblioteke i Udruženje Rukoveti organizovali su doček proleća 20. marta 2010, uz prigodan program, ovoga puta sa decom iz hraniteljskih porodica. Prisustvovalo je tridesetoro dece zajedno sa svojim staraocima. Deca su čitala svoje literarne radove, a dramska grupa sa Akademije za vaspitače iz Aleksinca je izvela lutkarsku predstavu „O maci“, pripremljenu posebno za ovu priliku. Deca su se upoznala sa radom dečje biblioteke i njenim aktivnostima, te su im uručene članske karte koje im je obezbedila Opština Medijana.

Osnovni cilj ove akcije je uključivanje dece iz hraniteljskih porodica u redovne aktivnosti Dečje biblioteke.

 

ČLANSKA KARTA BIBLIOTEKE ZA DOBROVOLJNE DAVAOCE KRVI

U Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u ponedeljak , 15. marta 2010. godine, od 11 do 14 časova, održaće se akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Svi davaoci krvi, u ponedeljak u Biblioteci, a tokom cele nedelje, od 15. do 20. marta, u Zavodu za transfuziju krvi Niš, dobiće člansku kartu Biblioteke i mogućnost da besplatno koriste sve njene fondove narednih 12 meseci.

Ovu akciju organizuju Zavod za transfuziju krvi Niš i Narodna biblioteka “Stevan Sremac”.

1

 

3. marta 2010. godine članovi bibliotečke sekcije OŠ“Branko Miljković“ posetili su Odeljenje knjige za decu. Sa njima je bila i njihova bibliotekarka Dragana Pešić-Glavašević.

Deca su se ovom prilikom upoznala sa radom i fondom ovog odeljenja, što je  samo prvi korak u ostvarenju velikih planova o međusobnoj saradnji  dve biblioteke.

1

1

Narodna biblioteka “Stevan Sremac” je predstavila svoja izdanja na 16 međunarodnom Salonu knjiga u Novom Sadu.


Na poziv Gradske biblioteke Novog Sada, Biblioteka je  izložila svoje naslove zajedno sa izdanjima Ustanove NKC. Zajedničkim nastupom ove dve institucije kulture predstavljen je deo izdavaštva grada Niša.
U vreme održavanja Salona knjiga Narodna biblioteka “Stevan Sremac” našla se u društvu biblioteka Srbije, koje su predstavile svoja izdanja na štandu Gradske biblioteke Novog Sada. To je bila izuzetna prilika da na jednom mestu vidimo celokupnu izdavačku produkciju biblioteka Srbije koja, na žalost, nije velika, ali predstavlja značajan segment delatnosti.

1 1

 

1

 

Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu i  Centar za unapređenje kvaliteta života „Korak do zdravlja“ organizuju seriju kreativnih, psiholoških radionica pod nazivom NIKO KAO TI. Radionice su namenjene učenicima osmog razreda sa ciljem da im pomognu u snalaženju na velikoj životnoj raskrsnici u kojoj se nalaze. Na ovim radionicama  deca će imati prilike da kroz interaktivnu komunikaciju i igru  ospolje kreativni potencijal i podstaknu svoj psihosocijalni razvoj.

Pozivamo sve zainteresovane „osmake“ da u petak, 5. marta 2010. dođu u Dečju biblioteku (Sinđelićev trg 2). Radionica počinje u 19 časova i 15 minuta. Ovog puta tema je:

GOVOR BEZ REČI


Neverbalna komunikacija – govor bez reči je jedan od načina izražavanja naših misli, osećanja, stanja. Ona dopunjava i daje smisao govornom izražavanju. Predstavlja značajan aspekt komunikacije neophodan za potpuno razumevanje drugih i sebe. Kako „razgovaramo“ prstima, rukama, pokretima glavom, očima...Šta znače određeni gestovi?

Radionicu vodi Zoran D. Slavković, dipl. psiholog, psihodramski koterapeut.

 

U petak, 26. februara 2010. godine u čitaonici Narodne biblioteke “Stevan Sremac” u Nišu, sa početkom u 18.30 časova, Ogranak Vukove zadužbine u Nišu priredio je veče posvećeno svetom srpskom vladaru Simeonu Nemanji.
Desetogodišnjica podsećanja na „veliko ime“ našeg vladara, monaha i sveca obeležena je akademijom na kojoj je uz kvalitetan muzički program, kroz kazivanje izabranih fragmenata iz Žitija Svetog Simeona i sa besedom o čuvanju prave vere u komparativnom viđenju Simeona Nemanje prema caru Konstantinu. Prostor čitaonice Narodne biblioteke je bio premali za sve prisutne poštovaoce tradicije i duhovnosti.

1

1

 

U petak, 26. februara, u čitaonici Narodne biblioteke „Stevan Sremac“, održana je konferencija za novinare povodom predstavljanja romana Zvonka Karanovića “Tri slike pobede” u izdanju Lagune, koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen u 2009. godini.

Pored autora o knjizi je govorio i kolega po peru, književni lik koji se prvi put pojavljuje u Karanovićevoj drugoj knjizi trilogije “Četiri zida i grad”, Dejan Stojiljković. Bila je to prilika da osim novinara pitanja postave i njegovi čitaoci koji su došli da čuju zavičajnog pisca, koji već par godina živi u Beogradu.
„Tri slike pobede“ je katarzično finale trilogije „Dnevnik dezertera“, koju kritika spominje kao prvu srpsku trilogiju XXI veka. To je saga o mučnim devedestim, o jednom gradu-Nišu, o prijateljstvu, ispričana kroz humoričnu, ironičnu i grotesknu vizuru.
Iako je glavni junak promocije bio roman „Tri slike pobede“, autor je konferenciju za novinare zatvorio, na insistiranje prisutnih, čitajući svoje stihove.
Pisac Zvonko Karanović je najavio druženje sa svojim čitaocima u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u aprilu mesecu.

1

1

 

U ponedeljak, 22. februara 2010. g., sa početkom u 1500 časova, u čitaonici Odeljenja periodike Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Niš, bila je održana promocija idejnog projekta u vezi sa bibliotekom za slepe i slabovide u Nišu.

Cilj promocije jeste da se, sa jedne strane, široj javnosti skrene pažnja na probleme, potrebe i interese slepih i slabovidih osoba Niškog regiona. Sa druge strane, cilj je i da se pokaže spremnost Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Niš, da ovom delu populacije, praćenjem i primenom najnovijih tehničkih i tehnoloških dostignuća, ponudi posebne vrste bibliotečkih usluga kojima bi se slepima i slabovidima približio svet pisane reči, lak i brz pristup informacijama i na taj način poboljšao kvalitet njihovog života. Inicijator projekta je viši bibliotekar Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Niš, Marija Čupić.

1

1

1

 

Povodom Dana maternjeg jezika, 21. februara 2010. god., u pasažnim vitrinama Narodne biblioteke "Stevan Sremac" je postavljena kolaž- izložba "Pisanje je razgovor sa vekovima"- Stefan Nemanja

1

SAMO ZA „OSMAKE“, „OSMENCE“ i UČENIKE
OSMOG RAZREDA

Pozivamo sve zainteresovane „osmake“ da u petak, 19. februara 2010. dođu u Dečju biblioteku (Sinđelićev trg 2). Radionica počinje u 19 časova i 30 minuta. Ovog puta tema je:

JA ZNAM KO SAM...

Radionicu vodi Zoran D. Slavković, dipl. psiholog, psihodramski koterapeut.

Odeljenje knjige za decu Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu i Centar za unapređenje kvaliteta života „Korak do zdravlja“ organizuju seriju kreativnih, psiholoških radionica pod nazivom NIKO KAO TI. Radionice su namenjene učenicima osmog razreda sa ciljem da im pomognu u snalaženju na velikoj životnoj raskrsnici u kojoj se nalaze. Na ovim radionicama deca će imati prilike da kroz interaktivnu komunikaciju i igru ospolje kreativni potencijal i podstaknu svoj psihosocijalni razvoj.

 

U petak, 19. februara 2010. u 19 časova, u čitaonici Narodne biblioteke „Stevan Sremac“, održano je predavanje:

ZNAČAJ POSTA SA ZDRAVSTVENOG I DUHOVNOG GLEDIŠTA

O temi su govorili: protojerej Vlajko Grabež i doktor medicinskih nauka, kardiolog Nebojša Krstić. Prisutni su imali priliku da čuju zanimljivo predavanje i da u njemu aktivno učestvuju.

1 1

U petak, 12. februara 2010. u 12 časova u prostorijama Američkog centra obeležena je sedma godina rada Centra.

Savetnik za kulturu i medije Američke ambasade u Beogradu Konrad Tarner i direktor Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Nebojša Vasić potpisali su Sporazum o nastavku saradnje.

1

1

U petak, 12. februara 2010. u 19 časova, u maloj sali Niškog kulturnog centra muzičko-poetsko veče VINO I LJUBAV.


Narodna biblioteka “Stevan Sremac” i Niški kulturni centar, povodom Dana vinara i vinogradara i Dana zaljubljenih darovali su svojim sugrađanima muzičko-poetsko veče VINO I LJUBAV.
U muzičkom delu nastupili su Niški kamerni hor pod dirigentskom palicom Ivane Mirović i vokalni solista Đorđe Jović, uz klavirsku pratnju Miodraga Mike Mladenovića.
Ljubavnu poeziju velikih pesnika govorili su glumac Dejan Cicmilović i recitator Nataša Ignjatović.
Svoje stihove čitali su pesnici Slobodan Stojadinović Čude i Minja Ilijeva.
Da sva čula uživaju, pobrinula se Vinarija Čoka.

1 1 1

 

U četvrtak, 28. januara 2010. godine, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ je učestvovala na Svetosavskom antikvarijatu

Niški kulturni centar je organizovao šesti Svetosavski antikvarijat, koktel i razmenu knjiga, na kom su ušestvovali i bibliotekari Narodne biblioteke „Stevan Sremac“

Ulaznica za koktel bila je, kako su najavili organizatori, „naramak knjiga za koji nema više mesta na vašim policama“. Biblioteka je prinovila pedesetak naslova, koji mogu biti vredni pažnje naših čitalaca.

1

 

Vukova zadužbina (ogranak u Nišu), 27. januara 2010. Odeljenju knjige za decu Narodne biblioteke "Stevan Sremac", na svečanosti u Gradskoj kući, dodelila je Zahvalnicu za saradnju i pomoć u organizovanju literarnog konkursa raspisanog povodom Dana Svetog Save.

1

1

U subotu, 23. januara 2010. godine u 19.30 časova u dvorani Niškog simfonijskog orkestra premijerno je prikazan dokumentarni film „Kuća Barilijevih“

Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ je nastavila sa obeležavanjem stogodišnjice rođenja Milene Pavlović Barili. U saradnji sa Društvom „Dante Aligijeri“ Niš, pod pokroviteljstvom Grada Niša i Italijanskog instituta za kulturu Beograd, premijerno je prikazan dokumentarni film „Kuća Barilijevih“, koji predstavlja istorijat porodice Barili, iz koje potiče naša slavna slikarka Milena Pavlović Barili.

Gost večeri je bio autor filma Frančesko Barili, italijanski reditelj, glumac, pisac, slikar, takođe potomak slavne loze Barili.

Konferencija za novinare povodom gostovanja Frančeska Barilija i premijere njegovog filma je održana u čitaonici Biblioteke.

1 1

Multimedijalna prezentacija "Barili u Nišu"

 

1

 

 

Povratak na početak strane